Εκτύπωση ενημερωτικών εντύπων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Σύρου

Νοικοκυρεύοντας... την προβολή

Πρόθεση αξιοποίησης του λευκώματος “Strolling in Syros”

Τη σχεδίαση κι εκτύπωση εντύπου για την προβολή της ιστορίας της Σύρου με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών του νησιού ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, με τους αιρετούς της Δημοτικής Αρχής να χαρακτηρίζουν σημαντική έλλειψη για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης την ανυπαρξία κατάλληλου διαφημιστικού υλικού μέχρι σήμερα.

Μέλη της μείζονος μειοψηφίας εξέφρασαν τη διαφωνία τους αναφορικά με τις ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως, η Δημοτική Αρχή είχε τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός φωτογραφικού λευκώματος που έχουν εκδώσει ήδη δύο λάτρεις της Σύρου, καταψηφίζοντας την εισήγηση του δημάρχου κι αφήνοντας αιχμές για την διαχείριση του ποσού που είχε προβλεφθεί στον αντίστοιχο κωδικό, το οποίο προορίζεται για τέτοιου είδους αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πως, η Δημοτική Αρχή δια στόματος του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, δήλωσε την επιθυμία της να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο λεύκωμα με τίτλο “Strolling in Syros”, το οποίο και παρουσίασαν προ ημερών οι δύο δημιουργοί του και συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Βλάχος και η κ. Αλεξία Ζαχαροπούλου μέσω της εφημερίδας.

Αναλυτικά η συζήτηση του θέματος προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Εμφανής η ανάγκη δημιουργίας κι εκτύπωσης εντύπων

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εισήγησης, η σχεδίαση και εκτύπωση θα αφορά σε έντυπο με υλικό για το Δημαρχιακό Μέγαρο, την έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, το Βιομηχανικό Μουσείο καθώς και τη Σύρο γενικότερα προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα γνωριμίας με την ιστορία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Την ανάγκη δημιουργίας μάλιστα κατάλληλων εντύπων επεσήμαναν με λιτές δηλώσεις τους τόσο η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη, όσο και ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, πέραν του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού. “Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να υπάρξουν αυτά τα έντυπα και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται, τα οποία αφορούν το Δημαρχείο, την έπαυλη Τσιροπινά, το Βιομηχανικό Μουσείο κλπ, γιατί αν έρθετε ένα Σαββατοκύριακο ή κάποιο τριήμερο ή ακόμη και τις καθημερινές τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι, έχουμε τουρίστες” ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Καζαντζάκη, αναφέροντας ταυτόχρονα προς τα μέλη του σώματος, πως, “θα διαπιστώσετε ότι αναζητούν τέτοια φυλλάδια και θέλουν να παίρνουν πληροφορίες”.

Συμπληρωματικά, ο κ. Αθανασίου εξήγησε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η έκδοση σχετικού υλικού προβολής κι ενημέρωσης, αφού, όπως ενδεικτικά ανέφερε, “Έχουμε ένα έντυπο στην έπαυλη Τσιροπινά το οποίο είναι μόνο στα ελληνικά. Δεν μπορείς να το μοιράσεις. Έρχεται κόσμος εκτός Ελλάδος”.

Στα ανωτέρω δε, η πρόεδρος πρόσθεσε ότι, αυξημένη επισκεψιμότητα καταγράφηκε και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με τον κ. Μαραγκό να συνηγορεί και να αναφέρει επιγραμματικά, πως, βάσει στοιχείων της Λιμενικής Αρχής, “η κίνηση επισκεπτών για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, δεδομένων των δυσκολιών και της οικονομικής συγκυρίας που βιώνει όλη η χώρα ήταν εξαιρετικά υψηλή. Παρουσιάστηκε μία αύξηση της επισκεψιμότητας της τάξεως του 15% στο νησί, τη στιγμή που άλλοι τουριστικοί προορισμοί είχαν πτώση μικρή ή σημαντικότερη”. Κατά συνέπεια, γνωστοποίησε ότι, υπάρχει ανάγκη διανομής εντύπων, προσθέτοντας πως και στο Δημαρχιακό Μέγαρο, υπήρξαν “περισσότεροι από 1.500 επισκέπτες”, αριθμό που χαρακτήρισε “ρεκόρ” για τα μέχρι τώρα δεδομένα του νησιού.

Γ. Βρούτσης: “Δεν εκμεταλλευθήκαμε το λεύκωμα”

Την ίδια ανάγκη ύπαρξης κατάλληλου υλικού προβολής συμμερίστηκε και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με τον δημοτικό σύμβουλο, Γιάννη Βρούτση να υποστηρίζει ωστόσο, πως θα ήταν χρήσιμη η αξιοποίηση του προαναφερθέντος λευκώματος, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει ο δήμαρχος ακόμη και ως δώρο σε εκλεκτούς καλεσμένους, πέραν της οποιασδήποτε άλλης συμφέρουσας “εκμετάλλευσής” του. “Υπάρχουν δύο συντοπίτες μας που έχουν βγάλει ένα πολύ αξιόλογο λεύκωμα. Για ποιο λόγο δεν εκμεταλλευθήκαμε το γεγονός” ρώτησε ο ίδιος, προσθέτοντας πως, “απ΄ όσο γνωρίζω εγώ, δόθηκε το λεύκωμα στον Δήμο μας με πολύ καλή τιμή”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Η αγορά λευκώματος με προβολή του νησιού προβλέπεται να έχει κέρδος για τον Δήμο και την τουριστική επιτροπή και όποιον έχει σχέση με τον Τουρισμό” υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοποίηση ενός έτοιμου “εργαλείου” προβολής του νησιού.

Γ. Μαραγκός: Δεν προβλέφθηκε στο πλάνο του ΕΟΤ

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοτικού συμβούλου, ο κ. Μαραγκός τόνισε πρωτίστως, πως ο Δήμος ζήτησε προσφορές για τα συγκεκριμένα έντυπα που θα εκτυπώσει, επισημαίνοντας παράλληλα πως, η προτίμηση του λευκώματος την παρούσα χρονική στιγμή ήταν αδύνατη για δύο λόγους. “Όσον αφορά στο λεύκωμα, αφενός δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα φέτος να προχωρήσουμε στην εκτύπωση, παρόλο που ήταν σε πάρα πολύ προνομιακή και συμφέρουσα τιμή κι αφετέρου δεν το είχαμε συμπεριλάβει στο τουριστικό πλάνο, το οποίο είχαμε υποβάλλει προς έγκριση στον ΕΟΤ δεδομένου ότι και αυτή η εκτύπωση ενός λευκώματος εμπίπτει στην τουριστική προβολή και προώθηση του νησιού” δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, εμμένοντας μάλιστα στη θέση του, μετά από νέο κύκλο ερωτήσεων, στο πλαίσιο του οποίου ο κ. Βρούτσης συμπλήρωσε πως, “Θα πρέπει να γνωρίζετε επειδή έχετε αναλάβει την Τουριστική Επιτροπή ότι υπήρχαν δαπάνες για τέτοια φυλλάδια, περίπου 38.000 ευρώ αν θυμάμαι καλά το ποσό, οπότε δε υπάρχει λόγος να λέμε ότι δεν είχαν προβλεφθεί κάποια χρήματα για τέτοια έντυπα”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος επανέλαβε πως, “σύμφωνα με επικοινωνία που είχαμε με τον ΕΟΤ, θα έπρεπε να αναφέρεται ρητώς η εκτύπωση του συγκεκριμένου εντύπου – λευκώματος στις δαπάνες, οι οποίες είχαν υποβληθεί προς έγκριση. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν συνέβη, δηλαδή δεν είχε συμπεριληφθεί η εκτύπωση λευκώματος στο τουριστικό πλάνο, δε θα ήταν σύννομη η απόφαση”.

Αιχμές για την οικονομική διαχείριση

Πέραν των ανωτέρω, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας καταψήφισε την εισήγηση καθώς όπως εξήγησε ο κ. Γιαλόγλου, έπρεπε να υπάρχει θετική απόφαση και από την πλευρά της Επιτροπής Πολιτισμού, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα έντονα, το γεγονός της διαχείρισης των ποσών για τις συγκεκριμένες αποφάσεις. “Εμείς παρατηρούμε ότι στον συγκεκριμένο κωδικό από 5.000 ευρώ που ξεκίνησε το ποσό στον προϋπολογισμό, αναμορφώθηκε στις 13.000 ευρώ” προσθέτοντας πως, “Έχουν ήδη εξαντληθεί τα 10.000 ευρώ χωρίς να συνυπολογίσουμε αυτή τη δαπάνη και νομίζουμε ότι έχει αρχίσει και χάνεται ο έλεγχος. Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες εκτυπώσεις αφορούν πολιτιστικού χαρακτήρα εκτυπώσεις και θα έπρεπε να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολιτισμού. Ως εκ τούτου, θα μειοψηφήσουμε”.

Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο δήμαρχος υποστήριξε πως, “Η εκτύπωση αυτών των εντύπων αφορά σε τουριστικό – προωθητικό υλικό για το νησί” ενώ σχετικά με τους ισχυρισμούς περί “ξεχειλώματος του προϋπολογισμού” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην απάντησή του προς τον Ανδρέα Γιαλόγλου, “είναι σαφές πως ατυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος μας δεν είχε αντίστοιχο προωθητικό υλικό και αυτό είχε καταγραφεί ως μία πολύ σημαντική έλλειψη”. Ως εκ τούτου, ο δήμαρχος επανέλαβε πως η Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί ορθές ενέργειες, καταλήγοντας ταυτόχρονα, πως, όσον αφορά στο λεύκωμα, “Προσωπικά την αξιολόγησα ως μία πάρα πολύ εξαιρετική, αξιόλογη δουλειά. Πιστεύω πως, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε στην εκτύπωσή του”.