Αργοί οι ρυθμοί του έργου της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης

Διάσωση της τουριστικής περιόδου

• Εκφρασμένη δυσαρέσκεια και δυσμενείς συζητήσεις μεταξύ των πολιτών • Οι ημερομηνίες εκτέλεσης των εργασιών πλήττουν την καρδιά της περιόδου επισκεψιμότητας του νησιού

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα συνεχών συζητήσεων και πολλαπλών ερωτηματικών, από πλευράς των πολιτών της Σύρου, συνεχίζεται η εκτέλεση των εργασιών του τμήματος της πρώτης φάσης του έργου της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, με ασάφειες και δημιουργία έντονου προβληματισμού για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επέλθουν κατά το μέσον της τουριστικής περιόδου.

Καθώς είναι εμφανείς και πέραν κάθε αμφισβήτησης οι αργοί ρυθμοί εκτέλεσης των εργασιών και ο περιορισμένος αριθμός των εργαζομένων στο εργοτάξιο της παραλίας, έχουν προκληθεί αμφιβολίες ως προς την ομαλή και εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης.

Το γεγονός αυτό υπήρξε αιτία έκφρασης δυσαρέσκειας και δυσμενών συζητήσεων μεταξύ των πολιτών, παρά τις συνεχείς ενημερωτικές επαφές του Δήμου με τις εμπλεκόμενες ομάδες επιχειρηματιών και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε όλους τους τόνους.

Με τις ημερομηνίες εκτέλεσης των εργασιών να πλήττουν την καρδιά της περιόδου επισκεψιμότητας του νησιού, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, στις οποίες η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να προσανατολιστεί, στην προσπάθεια της να διασφαλίσει αυτή έστω την περιορισμένη τουριστική περίοδο του νησιού.

Αργοί ρυθμοί που προβληματίζουν

Η γενική παραδοχή όλων των κατοίκων του νησιού, για την μεταβολή της επικρατούσας, επί τόσα χρόνια, χαοτικής κυκλοφοριακής κατάστασης στην παραλιακή κεντρική αρτηρία της πόλης, όπως επίσης και τον εξωραϊσμό της εικόνας του παραλιακού μετώπου, αποτελούν αδήριτη ανάγκη.

Υπό αυτό το σκεπτικό, υπήρξε μία θετική ανταπόκριση του συνόλου των πολιτών κατά την έναρξη των εργασιών, παρά τις ελλιπείς κατοχυρώσεις και τα «θολά» σημεία των αδειοδοτήσεων, που πολλούς ανησύχησαν, αλλά όμως δεν φάνηκαν ικανά να ανακόψουν την δημοτική αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του έργου.

Η αρχικά εκφρασμένη θετική διάθεση των πολιτών άρχισε σταδιακά να δίνει τη θέση της στον έντονο σκεπτικισμό, τις απορίες και την ανησυχία, εξαιτίας των αργών ρυθμών οι οποίοι παρατηρήθηκαν όσον αφορά στην εκτέλεση των εργασιών, πυροδοτώντας, αντιδράσεις και πλήθος συζητήσεων για την συνέχιση και την θετική έκβαση τους.

Η καθυστέρηση καταβολής του ποσού της προκαταβολής προς τον εργολάβο ίσως και να αποτέλεσε έναν από τους λόγους του περιορισμένου αριθμού εργατών στο έργο ώστε να «τρέξουν» γρηγορότερα οι εργασίες.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Αντιδημάρχου, Σταύρου Γουσγουνέλη, το συγκεκριμένο θέμα διευθετήθηκε, καθώς εχθές έγινε η εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού, οπότε αυτό το εμπόδιο έπαψε να υφίσταται.

Ασάφειες και χρονοδιαγράμματα

Ενώ έχει περάσει ακριβώς ένας μήνας από την ημέρα έναρξης του έργου, ο αρμόδιο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, Στ. Γουσγουνέλης, κάνει λόγο για ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, παρ’ ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ασάφειες σχετικά με την οριοθέτηση των κράσπεδων από την πλευρά των στεγάστρων, γεγονός που επηρεάζει το φάρδος του δρόμου, καθώς προβλέπεται και η δημιουργία ποδηλατόδρομου.

Σαφείς σχετικές οδηγίες δεν έχουν δοθεί προς τον εργολάβο, ο οποίος πρέπει να τις λάβει άμεσα προκειμένου να μπορέσει να είναι συνεπής στην παράδοση του πρώτου μέρους του έργου έως το τέλος του μήνα, διότι αλλιώς το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης δεν φαίνεται να επαρκεί.

Καθησυχαστικός και κατηγορηματικός ως προς τη συνέπεια στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εμφανίστηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» δήλωσε πως έως το τέλος Ιουνίου το πρώτο τμήμα του έργου θα παραδοθεί, με την πρώτη λεπτή ασφαλτόστρωση, η οποία απαιτείται για να μπορεί το παρόν τμήμα του δρόμου να δοθεί στην κυκλοφορία.

Αμέσως μετά την παράδοση του πρώτου τμήματος και χωρίς ούτε μία ημέρα καθυστέρηση, όπως ο κ. Γουσγουνέλης ανέφερε, θα ξεκινήσουν οι εργασίες του δεύτερου τμήματος του έργου, με προσανατολισμό την ολοκλήρωση του στις αρχές Αυγούστου, ώστε να μην πληγεί η τουριστική περίοδος.

Μόνο που με αυτό τον προγραμματισμό, φαίνεται σχεδόν ανέφικτο να μην πληγεί η εικόνα του νησιού την περίοδο της τουριστικής κίνησης, η οποία κορυφώνεται από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

Με δεδομένο δε πως σε κάθε έργο οι καθυστερήσεις που προκύπτουν θεωρούνται δεδομένες, λόγω διάφορων αστάθμητων παραγόντων, όπως άλλωστε συνέβη και στην πρώτη φάση, όπου κατά την εκσκαφή προέκυψε πρόβλημα με τα παλιά μπλόκια του λιμανιού, κανείς δεν μπορεί να εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των φάσεων των εργασιών.

Αναγκαιότητα η διάσωση της τουριστικής περιόδου

Όλα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν αποφευχθεί, εάν το έργο το οποίο αποτελούσε μια από τις κύριες προεκλογικές εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής, είχε τύχει της ανάλογης προετοιμασίας, ώστε α υλοποιηθεί βάσει των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Με την λήψη της απόφασης για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ο Δήμαρχος είχε δηλώσει πως οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν λίγο πριν την περίοδο του Πάσχα, με μία διακοπή μόνο κατά την Μ. Εβδομάδα, προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση του νησιού, με βαριές εργασίες κατά την τουριστική περίοδο.

Τότε είχε ζητήσει από τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες να επιδείξουν υπομονή, διότι είναι προτιμότερο να «θυσιαστεί» η περίοδος του Πάσχα, όπως υποστήριζε, παρά να επιβαρυνθεί η τουριστική περίοδος του νησιού.

Τίποτε από αυτά, όπως αποδείχτηκε, δεν τηρήθηκε στην πορεία, καθώς οι εργασίες ξεκίνησαν πολύ αργά, μόλις στις 11 Μαΐου, αποδεικνύοντας πως υπήρξε μία κωλυσιεργία από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, η οποία ουδέποτε την αιτιολόγησε επί της ουσίας.

Ακόμα όμως και τώρα και πριν πληγεί αυτή η ισχνή τουριστική περίοδος του νησιού, που διαρκεί μόλις 1 μήνα (15 Ιουλίου-15 Αυγούστου), που προσπαθεί το νησί να αναπνεύσει επιχειρηματικά, μπορεί η Δημοτική Αρχή να μεθοδεύσει μία αποτελεσματικότερη εκτέλεση του έργου.

Με την κατοχύρωση της χρηματοδότησης του έργου, θα είναι προτιμότερη η έναρξη των λοιπών εργασιών από το τέλος Αυγούστου, οι οποίες να εκτελούνται με εντατικότερους ρυθμούς, με αυξημένο αριθμό εργατών και ακόμα με διπλές βάρδιες, ώστε εντός του τετραμήνου που απομένει έως την καταλυτική ημερομηνία, να έχει ολοκληρωθεί.

Ετικέτες: