Έναρξη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ερμούπολη την Πέμπτη 18 Ιουνίου στις 21.00 το βράδυ

Εφαρμογή μέτρων με εκκρεμότητες

Διαφοροποίηση της μείζονος μειοψηφίας λόγω ανοικτών ζητημάτων σε επίπεδο προϋποθέσεων επιτυχίας των μέτρων

Με συγκεκριμένες – μέχρι στιγμής - εκκρεμότητες όσον αφορά στα προαπαιτούμενα επιτυχίας της εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ερμούπολη, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, η έναρξη αυτών, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, με τη μείζονα μειοψηφία να τις απαριθμεί αναλυτικά και τη Δημοτική Αρχή να υποστηρίζει την άμεση δρομολόγησή τους εντός των ημερών.

Αν και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης των μελών του δημοτικού συμβουλίου τονίσθηκε από το σύνολο των παρατάξεων η ανάγκη επιτυχούς εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τη θερινή περίοδο, καθώς τα ζητήματα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια εντείνουν την κυκλοφοριακή ασφυξία στο κέντρο της πόλης και απαιτούν λύση, ωστόσο ο χρόνος έναρξης αυτών, έθεσε προς ψήφιση στο σώμα, δύο ξεχωριστές προτάσεις.

Συνολικά η συνεδρίαση και οι αναλυτικές τοποθετήσεις των αιρετών προβάλλονται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

“Ιστορική στιγμή που απαιτεί στήριξη”

Στην εισήγηση του θέματος προέβη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην πορεία των διαβουλεύσεων που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή μέχρι την οριστικοποίηση των κυκλοφοριακών μέτρων, τα οποία τόνισε πως θα τεθούν σε εφαρμογή την Πέμπτη 18 Ιουνίου. Μιλώντας για τα σημαντικότερα εξ αυτών, υπενθύμισε πως, το κέντρο της πόλης θα παραμένει κλειστό για τη διέλευση οχημάτων και δικύκλων καθημερινά από τις 21.00 το βράδυ έως και τις 04.00 τα ξημερώματα, από το ύψος της οδού Κέας (ζαχαροπλαστείο “Αθυμαρίτης” έως και το θέατρο “Απόλλων”, με παράλληλη μέριμνα για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων, οι αιτήσεις των οποίων - μέχρι σήμερα - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για τη λήψη των σχετικών καρτών, δεν ξεπερνούν τις 200. Κατέστη εκ νέου σαφές, πως περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών υγείας προβλέπεται να καλύπτονται, ενώ έχει προβλεφθεί κανονικά η εξυπηρέτηση των επισκεπτών που φθάνουν στο νησί εντός του ωραρίου απαγόρευσης, αλλά και η μετακίνηση των μηχανών που πραγματοποιούν delivery στην πόλη. Πέραν των ανωτέρω, υπογραμμίσθηκε πως, σταδιακά και μετά από εξονυχιστικό έλεγχο των δικαιολογητικών παραχωρούνται οι κάρτες στους μόνιμους κατοίκους, ενώ υπήρξε αναφορά και στη δρομολόγηση των mini bus, τα οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια της απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων και δικύκλων, θα εκτελούν ανά μισή ώρα τα πρόσθετα δρομολόγιά τους. Σημειώνεται πως, για την επέκταση της δημοτικής συγκοινωνίας, ο κ. Γουσγουνέλης επεσήμανε μετά από τη δεύτερη παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, - ο οποίος υποστήριξε ότι αποτελεί μία εκ των σημαντικών εκκρεμοτήτων -, ότι η νέα σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, θα υπογραφεί αρχές Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να καθοριστεί η – κατά πάσα πιθανότητα - τακτικότερη δρομολόγησή τους, ανάλογα με τη ζήτηση στους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης.

Έμφαση από την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής, δόθηκε και στο θέμα της προάσπισης των προς εφαρμογή μέτρων από την τοπική κοινωνία, με μέλη της να κάνουν λόγο για την αναγκαία παρουσία εθελοντών, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες σε επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών.

Συμπληρωματικά, ο κ. Μαραγκός έκανε λόγο για ιστορική στιγμή στην πορεία της Σύρου, αφού θα ισχύσουν μέτρα που θα χαρίζουν στην πόλη ανθρώπινο πρόσωπο.

Υπογραμμίζεται, πως, στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά, καθώς στα γεωγραφικά όρια της συγκεκριμένης Κοινότητας, εφαρμόζονται τα μέτρα. Η ίδια, λέγοντας γενικόλογα πως, διαφοροποιήθηκε ένα εκ των μελών της παράταξης του Ανδρέα Γιαλόγλου, στη σχετική συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου και μάλιστα ισχυριζόμενη πως, δεν κατέθεσε καμία πρόταση, προκάλεσε την απάντηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος υπενθύμισε, την αρχική τοποθέτηση της παράταξής του, προτάσεις της οποίας εν τέλει υιοθετήθηκαν στην απόφαση οριστικοποίησης των μέτρων.

Δικαίωμα συμμετοχής και τοποθέτησης παραχωρήθηκε και στον εκπρόσωπο των μόνιμων κατοίκων, Μηνά Αλιφραγκή, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης.

Αντιπρόταση χρόνου εφαρμογής με σειρά ανοικτών ζητημάτων

Την αρνητική ψήφο στην επιμονή της Δημοτικής Αρχής να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων μεθαύριο, Πέμπτη, αιτιολόγησε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, αναφέροντας σε τίτλους τις εκκρεμότητες που εντοπίζει η δημοτική ομάδα του. Ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές πως υποστηρίζει τα συγκεκριμένα μέτρα, πρότεινε η έναρξή τους να οριστεί όταν θα έχουν εξασφαλιστεί όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να μην πυροδοτηθεί εν τη γεννέσει της η αξιόλογη προσπάθεια κυκλοφοριακής τάξης. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων στάθμευσης στις πύλες εισόδου και εξόδου της πόλης, δεν έχει υπογραφεί η νέα σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, ώστε να υπάρξει συστηματικότερη δημοτική συγκοινωνία, ενώ παραμένει “ανοικτό” (προς το παρόν) το ζήτημα της σύμβασης με τον ιδιώτη που λειτουργεί το διώροφο κτίριο στάθμευσης απέναντι από το ναυπηγείο (απομένει η έγκριση πυροπροστασίας), στο οποίο θα παραχωρείται δωρεάν δίωρο δικαίωμα στάθμευσης σε οδηγούς. Πρόσθεσε δε, την ανάγκη τοποθέτησης της ειδικής σήμανσης στα κατάλληλα σημεία της πόλης που θα προειδοποιούν τους οδηγούς για τις κυκλοφοριακές αλλαγές, ενώ κατέληξε, ζητώντας να ψηφιστούν τα μέτρα (τροποποίηση κυκλοφοριακής μελέτης), αλλά η εφαρμογή τους να σημάνει αμέσως μόλις “συνηγορήσουν” οι προϋποθέσεις επιτυχίας αυτών.

“Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα”

Την προσπάθεια αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος αναγνώρισαν και τα μέλη των παρατάξεων “Κίνηση Πολιτών Σύρου” (πλην του Κομνηνού Στρογγύλη) και “Λαϊκή Συσπείρωση” με τους επικεφαλής τους, Παύλο Χρυσαφίδη και Νικόλα Καΐλη αντίστοιχα, να δηλώνουν πως, τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Χρυσαφίδης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την αστυνόμευση, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, πρέπει να υπάρξει σεβασμός προς τους πεζούς, στον ίδιο βαθμό με τους οδηγούς, υπογραμμίζοντας στην κατακλείδα της τοποθέτησής του, πως, οι ρυθμίσεις ακολουθούν θετική πορεία.

Τέλος, στο πλαίσιο πολιτικής τοποθέτησης, ο κ. Καΐλης υποστήριξε με την ψήφο του τα νέα μέτρα, κάνοντας λόγο για διευκόλυνση της χρήσης ποδηλάτων αλλά και την ανάγκη διατήρησης του δωρεάν χαρακτήρα της δημοτικής συγκοινωνίας

Ετικέτες: