Παρατάσεις, αναμορφώσεις και τροποποιήσεις συνθέτουν την τουριστική πολιτική του Δήμου

Τουριστικές αλχημείες

Επιμονή της Δημοτικής Αρχής να επαναφέρει το θέμα της χρηματοδότησης του τουριστικού portal της Σύρου, παρά του ότι οι αναθέσεις του σχετικού έργου έχουν τεθεί υπό τη διερεύνηση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ σε συνδυασμό με τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού επί ποσών που αφορούν στην τουριστική προβολή της Σύρου, αποτελούν στοιχεία που προκάλεσαν ερωτηματικά.

Επαναφορά του θέματος του τουριστικού portal από τη Δημοτική Αρχή, με συζήτηση του στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ειδικά για την μετάθεση της ημερομηνίας παράδοσης του έργου, θέτοντας παράλληλα και θέμα ανάκλησης της χρηματικής δέσμευσης για την εν λόγω δαπάνη.

Με καίριες παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά της δημοτικής αντιπολίτευσης, η συζήτηση των δημοτικών εκπροσώπων δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποδοτική, καθώς οι απαντήσεις που δόθηκαν, σχετικά με τις διαθέσεις των πιστώσεων και τις μεταβολές του προϋπολογισμού, δεν ήταν και τόσο διαφωτιστικές, ενώ η ειρωνική διάθεση ήταν διάχυτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος.

Αγαπημένες κατατμήσεις

Σε προσφιλή τακτική της Δημοτικής Αρχής εξελίσσεται η τακτική κατατμήσεων έργων, καθώς η διάσπαση συναφών ενεργειών σε διαφορετικούς κωδικούς, όπως παρουσιάστηκαν στις αναμορφώσεις προϋπολογισμού που ήλθαν προς ψήφιση στο Σώμα, αποτελούν σαφείς ενδείξεις ως προς αυτό.

Καθώς από πλευράς Δήμου υπήρξε ένσταση στην σχετική απόφαση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έθεσε υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία ανάθεσης του έργου του τουριστικού portal, η υπόθεση βρίσκεται σε αναμονή έως την τελική απόφαση για τη νομιμοποίηση των ενεργειών ή όχι.

Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να πτόησε την Δημοτική Αρχή, η οποία έδειξε να ακολουθεί πιστά την ίδια τακτική, όπως έγινε εμφανές στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω των αναμορφώσεων των πιστώσεων, οι οποίες αφορούν σε παρεμφερείς και συναφείς δράσεις, διασπασμένες όμως σε διαφορετικούς κωδικούς.

Εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, τέθηκε το ερώτημα εάν η απόφαση του Δήμου για ανάκληση του ποσού που αναλογεί στο τουριστικό portal, γίνεται εξαιτίας του ζητήματος που έχει προκύψει με τον Επίτροπο.

Στην απάντηση που δόθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη, αναφέρθηκε πως πρόκειται για ανάκληση έργου του προηγούμενου έτους που δεν ολοκληρώθηκε κατά την προηγούμενη χρήση, οπότε εκ του νόμου είναι υποχρεωτικό, το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε εγκρίνει την αρχική διάθεση πίστωσης τώρα να προχωρήσει στην ανάκληση της.

Ο Α. Γιαλόγλου έκανε επισήμανση σχετικά και με τις δαπάνες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του τουρισμού και κωδικοποιούνται στην αναμόρφωση, αναφέροντας πως πρόκειται για καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, σε άλλο κωδικό δαπάνες διαφήμισης, σε άλλο κωδικό δαπάνες promotion και σε άλλο κωδικό έξοδα ενημέρωσης και προβολής, σημειώνοντας πως «Αυτά είναι συναφή και θα έπρεπε να είναι ομογενοποιημένα σε έναν κωδικό. Αυτές είναι σαφείς ενδείξεις κατάτμησης, με τις γνωστές παρενέργειες για τον Δήμο μας».

Νέα παράταση για το έργο του portal

Η παράταση της σύμβασης αναβάθμισης της ιστοσελίδας με προσθήκη mini-site τουριστικής προβολής, τέθηκε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι για την συγκεκριμένη σύμβαση, το Σώμα είχε ψηφίσει παράταση μόλις πριν ένα μήνα.

Απορίες προκάλεσε η επαναφορά του θέματος, με τον κ. Γιαλόγλου να θέτει ερώτημα σχετικά με τον λόγο αυτής της κίνησης, όταν η παράταση που είχε ήδη ψηφιστεί τελεί εν ισχύ.

Για το θέμα σχολίασε ότι «Η προηγούμενη ψηφισμένη παράταση επισύρει ποινικές ρήτρες και επειδή δεν θέλετε να τις εφαρμόσετε σε κάποιον που δεν πρόκειται να αμειφθεί, πρέπει να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση».

Ευθέως χαρακτήρισε την σύμβαση άκυρη, βάσει της αρχικής απόφασης του Επιτρόπου, συμπληρώνοντας πως «τώρα εμμένουμε να χορηγούμε παρατάσεις σε κάτι το οποίο είναι παράνομο».

Επί του θέματος, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνός Στρογγύλης, ζήτησε ανάληψη ευθυνών από τον Δήμαρχο, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «θα ήταν πιο έντιμο πολιτικά να αναλάβετε την ευθύνη κ. Δήμαρχε και να μας πείτε τι πραγματικά συμβαίνει».

Ο Δήμαρχος από πλευράς του, αντί απαντήσεως επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων, δήλωσε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της ένστασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην απάντηση του ανέφερε ότι «Ο κ. Γιαλόγλου με αυτό που είπε προκατέλαβε την βούληση του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να αμειφθεί ο ανάδοχος άρα είναι παράνομη η σύμβαση, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και καλό θα είναι να μην προκαταλαμβάνεται η βούληση των καθ’ ύλην αρμόδιων οργάνων, από τη στιγμή που ήδη βρίσκεται εν εξελίξει η διαδικασία αξιολόγησης της πράξης, από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όταν μετά από λίγες ημέρες τελεσιδικίσει και αποφανθεί σχετικά το Κλιμάκιο, θα μπορούμε να γνωρίζουμε εάν η διαδικασία είναι άκυρη, παράνομη ή εάν θα αμειφθεί ή όχι ο ανάδοχος.

Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου του εντάλματος αναμένουμε τα αποτελέσματα. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας της Σύρου και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει όσους πιστέψαμε σε αυτή την υπηρεσία και θα παρουσιαστεί σε μία ανοιχτή εκδήλωση ενώπιον όλων των συμπολιτών μας».

Τροποποίηση του τουριστικού πλάνου

Σε άμεση συνάρτηση με τα προηγούμενα τελούσε και το θέμα σχετικά με την τροποποίηση του τουριστικού πλάνου του Δήμου, το οποίο είχε ήδη τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Ενώ είχε προηγηθεί η ψήφιση των αναμορφώσεων του προϋπολογισμού για τους κωδικούς της προβολής του τουριστικού προϊόντος, ακολούθησε στη συνέχεια η τροποποίηση του τουριστικού πλάνου του Δήμου, προκαλώντας νέα ερωτηματικά, ειδικά για το ύψος του ποσού της προώθησης του τουριστικού portal, που ανέρχεται σε 41.000 ευρώ.

Ένσταση διατυπώθηκε εκ νέου από τον Α. Γιαλόγλου, ο οποίος υποστήριξε ότι σε αυτό «υπάρχει το οξύμωρο, ότι έχουμε διαθέσει τις πιστώσεις διαφορετικά και τώρα κάνουμε τροποποίηση στον κωδικό του τουριστικού portal. Υπάρχει μία ανακολουθία, αλλά σε κάθε περίπτωση η προώθηση του διογκώνεται σε 41.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν μεσούσης της τουριστικής περιόδου για να απευθυνθούμε σε ποιούς; Από τη στιγμή που είναι πολλά τα χρήματα γιατί να μην αξιοποιηθεί στην επόμενη περίοδο;»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος ήταν αυτός που μειοψήφισε κατά τη συζήτηση του θέματος στην τουριστική επιτροπή, καθώς υποστήριξε ότι «τα 41.000 ευρώ για να ταΐσουμε την κάθε εταιρεία και να σπρώξουμε το portal, το οποίο και εμείς στηρίζουμε, αλλά είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο. Εάν τελικά υπάρξει portal συμφωνούμε να γίνει από του χρόνου και μετά».

Ως «πολιτικές αλχημίες» χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες κινήσεις ο δημοτικός σύμβουλος, Κ. Στρογγύλης, ο οποίος υπενθύμισε ότι από τις 7 Απριλίου είχε ζητήσει ο Δήμος την έγκριση του τουριστικού πλάνου, «της ναυαρχίδας του προεκλογικού σας προγράμματος» όπως επεσήμανε, του οποίου τώρα ζητείται η τροποποίηση.

Για το ποσό των 41.000 ευρώ κόστους του portal, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι αυτό είναι ένα πλαφόν το οποίο αναφέρεται στην προώθηση και προβολή του τουριστικού portal, διευκρινίζοντας πως «το ακριβές ποσό το οποίο θα διατεθεί, θα προκύψει κατόπιν επιστάμενης ανάλυσης. Όπως φαίνεται και στην εισήγηση, ουσιαστικά αφαιρούμε ποσά από δράσεις που είχαν συμπεριληφθεί και έχουν περάσει. Αυτή είναι η απόφαση για το τουριστικό πλάνο που θα υποβληθεί στον ΕΟΤ».

 

Ετικέτες: