Ενημέρωση από τον Γ. Παπαμανώλη και απαντήσεις από τον Φ. Ξαγοράρη για το θέμα της κατοχύρωσης των ακινήτων του π. Δήμου Άνω Σύρου

Προς τακτοποίηση... δημοτική περιουσία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τακτοποίηση των ακινήτων του π. Δήμου Άνω Σύρου από την αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ώστε να καταγραφεί η περιουσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και να μην αντιμετωπίζει φορολογικά και νομικά ζητήματα η νέα Δημοτική Αρχή.

Το θέμα της καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων στο Κτηματολόγιο είχε απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης είχε επισημάνει τον κίνδυνο “απώλειας” ακινήτων, καθώς όπως χαρακτηριστικά είχε υποστηρίξει, από την π. Δημοτική Αρχή του ενιαίου Δήμου, του είχε παραδοθεί μόνον μία λίστα ακινήτων σε excel.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβούλων, με αφορμή την αντικατάσταση μέλους της Επιτροπής και τη συμμετοχή πλέον του Φώτη Ξαγοράρη σε αυτήν, ως αιρετού μάλιστα ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος Άνω Σύρου, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση του σώματος σχετικά με τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, άδραξε την ευκαιρία ο κ. Ξαγοράρης να “απαντήσει” στη Δημοτική Αρχή ως π. Αρμόδιος αιρετός για το θέμα, λέγοντας πως, δεν αληθεύει ο ισχυρισμός του κ. Παπαμανώλη περί παράδοσης μίας λίστας σε excel, αφού ο ίδιος είχε παραχωρήσει πολλά περισσότερα στοιχεία.

Γ. Παπαμανώλης: Έχουν εξετασθεί 30 ακίνητα, απομένει αρκετή δουλειά

“Έχει συνεδριάσει η Επιτροπή κι έχουμε εξετάσει περί τα 30 ακίνητα του π. Δήμου Άνω Σύρου. Έχουν συλλεχθεί στοιχεία και από το Κτηματολόγιο, συντάσσει σκαριφήματα η Τεχνική Υπηρεσία όπου δεν υπάρχουν επί του κτηματολογικού υποβάθρου, χωρίς να κάνουμε αναλυτικά τοπογραφικά αυτή τη στιγμή” σημείωσε αρχικά ο κ. Παπαμανώλης, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Παράλληλα, προχωρά και η λήψη φωτογραφιών από τα ακίνητα για να μπορούν να τακτοποιηθούν στην πορεία ανά πάσα στιγμή από κάποιον που δε θα γνωρίζει όλο το ιστορικό”.

Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε παρακάτω, ήδη η Επιτροπή έχει προβεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, ωστόσο τις τελευταίες είκοσι ημέρες, λόγω απουσίας αρμόδιου υπάλληλου της Τεχνικής Υπηρεσίας, η κατάσταση παραμένει στο ίδιο σημείο. “Γενικά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά όπως ανέφερα, το πακέτο είναι μεγάλο. Αν θυμάμαι καλά γύρω στα 160 ακίνητα έχουν ουσία” τόνισε, εξηγώντας πως υπάρχει επιπλέον ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων περιουσίας του ενιαίου πλέον Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ήσσονος σημασίας, που αφορούν “σε οδούς και δρόμους οδικού δικτύου”. Αυτά ακολουθούν στη λίστα των προτεραιοτήτων όπως ανέφερε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, πως, “οι μομφές που είχαμε διατυπώσει αφορούσαν κυρίως την αδράνεια του ενιαίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τέσσερα χρόνια που είχε αφήσει το αρχείο του π. Δήμου Άνω Σύρου σε κούτες στην Τεχνική Υπηρεσία”.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπαμανώλης ευχαρίστησε μάλιστα, την παρουσία του π. αιρετού, Γιάννη Ρούσσου, για τον οποίο ανέφερε πως έχει συνδράμει στο μέγιστο βαθμό στη συγκεκριμένη υπόθεση όποτε του ζητήθηκε.

 

Φ. Ξαγοράρης: Είχα παραδώσει βιβλίο με τα ακίνητα και τρία ντοσιέ με κτηματολογικά διαγράμματα

Την θέση του σχετικά με τις προ μηνών δηλώσεις του αντιδημάρχου εξέφρασε ο Φώτης Ξαγοράρης, θέτοντας τα πράγματα στη ρεαλιστική βάση τους και υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως, “Δεν κατανοώ τον θόρυβο που έγινε με την ακίνητη περιουσία του π. Δήμου Άνω Σύρου” όταν όπως εξήγησε ακολούθως, ο ίδιος είχε προχωρήσει μία σειρά ενεργειών.

“Για το συγκεκριμένο θέμα θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα γιατί έχω διατελέσει δήμαρχος Άνω Σύρου και το συγκεκριμένο αντικείμενο το είχα και ως χωρικός αντιδήμαρχος. Υπήρξαν δηλώσεις από τον νυν αντιδήμαρχο Οικονομικών ότι το μόνο που είχε στα χέρια του ήταν ένα excel. Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Εγώ προσωπικά είχα μεταφέρει στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τρία ντοσιέ με τα κτηματολογικά διαγράμματα των ακινήτων και είχα παραδώσει και ένα βιβλίο που είχε όλα τα παλαιά ακίνητα του π. Δήμου Άνω Σύρου για πολλές περιοχές που είχαν καταγραφεί περίπου τη δεκαετία του '70 αν θυμάμαι καλά και είχαν θεωρηθεί από τον τότε Νομάρχη. Υπήρχαν και τοπογραφικά” ανέφερε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, “είναι λάθος να να σπέρνουμε τέτοιες ειδήσεις, ότι ο π. Δήμος Άνω Σύρου παρέδωσε την περιουσία του σε ένα excel”.

Μάλιστα, επικαλούμενος τη γνώση που έχει σχετικά με το θέμα, υποστήριξε πως, ζήτημα σοβαρό ανακύπτει για “δύο ή τρία ακίνητα του Δήμου”, καθώς προκειμένου να κατοχυρωθούν σαν ιδιοκτησία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, “θα χρειαστεί να ακολουθηθεί η δικαστική οδός”. Αξίζει να αναφερθεί, πως ο κ. Ξαγοράρης, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως ο π. Δήμος Άνω Σύρου δεν διέθετε ούτε νομική, ούτε τεχνική υπηρεσία.

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του ο κ. Παπαμανώλης, σημείωσε πως, “Το κτηματολογικό βιβλίο που ανέφερε ο κ. Ξαγοράρης είναι εξαιρετικά λεπτομερές και τακτικά ενημερωμένο για τη χρονική περίοδο που αφορά, η οποία σταματά όμως, στις αρχές του 1970”. Ως εκ τούτου, κατέστησε σαφές, πως, ο ενιαίος Δήμος οφείλει να “τρέξει” τις διαδικασίες ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα σε επίπεδο φορολογικό.

Μ. Καζαντζάκη: Κίνδυνος απώλειας δημοτικής περιουσίας

Πέραν των προαναφερθέντων, στην ουσία του θέματος επικεντρώθηκε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη, η οποία διευκρίνισε πως, “Κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής ήρθαν στην κατοχή και την κυριότητά μας, υπομνήματα - και εμπιστευτικά αλλά και κανονικά - από το γραφείο νομικής υποστήριξης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, από τα οποία προέκυπτε ότι είχε ενημερώσει επανειλημμένως το γραφείο νομικής υποστήριξης την π. Δημοτική Αρχή αναφορικά με τη μη σωστή δήλωση των ακινήτων του π. Δήμου Άνω Σύρου στο Κτηματολόγιο”.

Επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές, πως, η π. Δημοτική Αρχή (ενιαίος Δήμος) δεν είχε ανταποκριθεί ως όφειλε, αλλά και πως η συγκεκριμένη στάση επιβεβαιώνεται από τη μη ύπαρξη σχετικών εγγράφων, τόνισε πως, ήταν θετικό το γεγονός πως από το 2006 που δημιουργήθηκε το Κτηματολόγιο δόθηκαν δύο παρατάσεις, διάστημα κατά το οποίο αν και θα έπρεπε να έχουν τακτοποιηθεί οι υποθέσεις, ωστόσο, εξακολούθησε η Δημοτική Αρχή Δεκαβάλλα να μην ανταποκρίνεται. “Ευτυχώς παρατάθηκαν γιατί δεν έγινε καμία κίνηση. Δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει κάποια διόρθωση ή τακτοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως, “Υπήρξε άμεσος κίνδυνος απώλειας περιουσιακών στοιχείων, για τον οποίο η π. Δημοτική Αρχή είχε ενημερωθεί αρκετές φορές, τουλάχιστον ο ενιαίος Δήμος, αν όχι ο π. Δήμος Άνω Σύρου που γνώριζε ακόμη καλύτερα τα ακίνητά του και θα έπρεπε κατά την υποβολή των δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο το 2006, τουλάχιστον να έχει υποβάλλει δηλώσεις”.

Καταλήγοντας, τόνισε πως, “πέρασαν αρκετά χρόνια, δύο προθεσμίες παρήλθαν κι ευτυχώς παρατάθηκαν. Αυτές θα σήμαιναν την απώλεια περιουσίας για τον Δήμο μας και την περιέλευση αυτής στο ελληνικό Δημόσιο”.