Αντί παραδοχής των λαθών και προσπάθεια διόρθωσης τους μετάθεση ευθυνών από τον Δήμαρχο για το τουριστικό portal της Σύρου

Η ενόχληση της κριτικής

Χωρίς την αναγνώριση των λαθών του, χωρίς την ανάληψη της παραμικρής ευθύνης για το απογοητευτικό αποτέλεσμα, αλλά με μετάθεση της στους επιχειρηματίες και στοχοποίηση της εφημερίδας, που επεσήμανε τις ατέλειες και τα λάθη, επέλεξε να απαντήσει ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, σχετικά με το τουριστικό portal του Δήμου.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 7 Αυγούστου, αποτέλεσε για τον Δήμαρχο την κατάλληλη ευκαιρία, εξ αφορμής σχετικής ερώτησης που ετέθη από τον Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας, Γιάννη Κεράνη, να εκφράσει την ενόχληση που διαφάνηκε ότι του προκάλεσε το σχετικό δημοσίευμα της «Κοινής Γνώμης» για το τουριστικό portal του Δήμου.

Στο δημοσίευμα εντοπίστηκαν τα λάθη, οι παραλείψεις, οι αβλεψίες και οι αστοχίες που υπάρχουν στην διαδικτυακή προώθηση της Σύρου, την οποία έχει αναλάβει ο Δήμος, με το υψηλό κόστος των 60.000 ευρώ, που δεν δικαιολογεί το εν λόγω αποτέλεσμα, το οποίο περισσότερο παραπέμπει σε ερασιτεχνική προσπάθεια αδαών, παρά ακριβοπληρωμένων ειδικών του χώρου, όπως η συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε χαρακτηρίσει ως «την καλύτερη και την πιο εξειδικευμένη…. η οποία θα κάνει την διαφορά».

Η «διαφορά» που επικαλείτο προ 5μήνου ο Δήμαρχος, πραγματικά υπήρξε εμφανής, όμως προς το αρνητικότερο, βάσει του αποτελέσματος, καθώς η εικόνα που παρουσίασε το ακριβοπληρωμένο δημοτικό εγχείρημα ήταν άκρως απογοητευτική.

Κατώτερος δε των περιστάσεων εμφανίστηκε ο Δήμαρχος, όταν αντί της ανάληψης της στοιχειώδους ευθύνης έναντι του ελλιπούς portal, προτίμησε να την μεταθέσει στο σύνολο των επιχειρηματιών εστίασης και διαμονής που δεν συμμετείχαν σε αυτό, χωρίς να σκεφτεί πως η εν λόγω προσπάθεια δεν στάθηκε ικανή να τους πείσει για την αποτελεσματικότητα της.

Ερώτηση της μειοψηφίας

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας, Γιάννης Κεράνης, στην ερώτηση του ζήτησε σχετικές απαντήσεις για την εξέλιξη της υπόθεσης του portal, λόγω της γνωστής εμπλοκής στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην ερώτηση του ο κ. Κεράνης ανέφερε: «Το πολυδιαφημισμένο portal του Δήμου, 60.000 ευρώ, με κατάτμηση σε τρία 20ρικα και ανάθεση στην ίδια εταιρεία. Ο Επίτροπος δεν το πλήρωσε και έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ερώτηση στον κ. Παπαμανώλη. Το portal βγήκε στη φόρα. Δεν θα συζητήσω το ότι έχει πολλά λάθη μέσα και ένα άρθρο έλεγε «φύκια για μεταξωτές κορδέλλες», γράφει ότι τα «Ερμουπόλεια» είναι τα πολιτιστικά δρώμενα αντί γιατί το «Σύρος Πολιτισμός», γράφει ότι το καρναβάλι γίνεται στην Άνω Σύρο, ενώ εδώ και 5 χρόνια γίνεται και στην Ερμούπολη και διάφορα άλλα τα οποία τα διαβάσαμε στην εφημερίδα και τρελαθήκαμε όλοι. Αυτό είναι το πολυδιαφημισμένο portal. Αυτά τα 60.000 λοιπόν αν δεν τα εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, εμείς το «τρέχουμε» το portal, το ανοίξατε, το βγάλατε, πώς θα πληρωθεί;».

Εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Απαντώντας ο Δήμαρχος, θέλησε αρχικά να ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για 3 συμβάσεις οι οποίες αφορούν στην δημιουργία του portal, για τις οποίες διευκρίνισε ότι η μία αφορά «στην ανάπτυξη και παραμετροποίηση λογισμικού, η δεύτερη σύμβαση αφορά στην δημιουργία κειμένων περιεχομένου και η τρίτη σύμβαση αφορά στην δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, όπως φωτογραφίες και video. Η 3η λοιπόν σύμβαση, ποσού 20.000 ευρώ περίπου, έχει σταλεί στον Επίτροπο, έχει θεωρηθεί και τις επόμενες ημέρες, αναμένονται τα δικαιολογητικά του αναδόχου, θα πληρωθεί. Να  ενημερώσω βέβαια ότι δεν πρόκειται για την ίδια εταιρεία».

Όσον αφορά στην εμπλοκή του θέματος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είπε πως «η 2η σύμβαση, η οποία ως γνωστό έχει σταλεί στην υπηρεσία Επιτρόπου, δεν θεωρήθηκε και εν συνεχεία με τις απαραίτητες διευκρινίσεις τις οποίες έδωσε ο Δήμος, έχει σταλεί στο αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναμένουμε την σχετική απόφαση και εάν και εφόσον θεωρηθεί από το κλιμάκιο τότε θα γίνει η πληρωμή, εάν δεν θεωρηθεί τότε υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Ο Δήμος μπορεί να ασκήσει ένδικα μέσα, το θέμα να τεθεί στην κρίση του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά ακολουθούμε μία άλλη διαδικασία. Αυτό όμως δεν μπορούμε από τώρα να το ξέρουμε και όλοι είμαστε σε αναμονή της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Επανάληψη των ανεφάρμοστων

Σχετικά με το περιεχόμενο του portal, ο Δήμαρχος επέλεξε να κάνει την ελάχιστη αναφορά στη σωρεία των λαθών που καταγράφονται σε αυτό, μιλώντας απλώς περί «των λαθών τα οποία πράγματι υπήρχαν στο portal», ενώ  εκ νέου, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου, λέγοντας ότι «Εκτός από του τουριστικού portal προβλέπεται η εκπόνηση μιας μελέτης marketing plan και branding, η εκτύπωση φυλλαδίων, η συμμετοχή σε εκθέσεις, καθώς και λοιπές προωθητικές δράσεις και καμπάνιες».

Άλλωστε πρόκειται για προσφιλές του θέμα, καθώς αυτό χρησιμοποιήθηκε ως προμετωπίδα του προεκλογικού του αγώνα, αλλά και με την έναρξη της θητείας του, από τον Νοέμβριο του 2014, στην ημερίδα τουρισμού, ο Γ. Μαραγκός ανέφερε ότι «από το 2015, οπότε και θα ενεργοποιηθεί ο νέος προϋπολογισμός….θα προχωρήσουμε στην ανάθεση του business plan και του marketing plan για τον Τουρισμό, ώστε να υπάρξουν λεπτομερώς σε κάθε επίπεδο, κοστολογημένες προτάσεις», ασχέτως εάν ο προϋπολογισμός που επικαλέστηκε ενεργοποιήθηκε δύο μήνες μετά και ακόμα, 8 μήνες από τότε, γίνεται η ίδια αναφορά.

Ειδικά για το θέμα του τουριστικού portal, ο Δήμαρχος μίλησε για «ορισμένες ελλείψεις» μόνο, τις οποίες αιτιολόγησε, λέγοντας πως «όσον αφορά στην θεματική του διάρθρωση δεν είναι εύκολο να καλύψεις το σύνολο των θεματικών κατηγοριών και των στοιχείων ενδιαφέροντος που αφορούν ένα νησί».

Επειδή δε, όπως είπε «δεν είχαμε την πολυτέλεια και δεν είχαμε και τον χρόνο να περιμένουμε να εκπονηθεί το marketing plan, διότι θα είχαμε άλλη μία χρονιά ακόμη χαμένη, χωρίς μία επαρκή και πειστική τουριστική προβολή», έκρινε πως η συγκεκριμένη παρουσίαση του νησιού, με παραπλανητικές πληροφορίες, ελλιπές κατατοπιστικό υλικό, απουσία στοιχειώδους φωτογραφικού υλικού, ελάχιστη παρουσίαση επιχειρηματικών προτάσεων και ένα κομφούζιο ιστορικών τυχαίων αναφορών, αποτελούν την καλύτερη προβολή και ιδίως μέσα στον Αύγουστο, που ήδη ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος.

Στοχοποίηση της «Κοινής Γνώμης»

Τα πυρά του, εμφανώς ενοχλημένος, έστρεψε ο Δήμαρχος και κατά της «Κοινής Γνώμης», η οποία δημοσιοποίησε το θέμα, λέγοντας συγκεκριμένα πως «Επειδή πραγματοποιήθηκε μία αναφορά σε έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό Μέσον Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με το συγκεκριμένο portal, θέλω να πω ότι οι αναφορές αυτές είναι ανυπόστατες, είναι αβάσιμες και απαξιωτικές και αφ’ ενός καταδεικνύουν την παντελή έλλειψη γνώσης του αντικειμένου εκ μέρους του αρθογράφου και αφ’ εταίρου την έλλειψη καλής προαίρεσης».

Φυσικά ο Δήμαρχος δεν είναι της λογικής πως οι επισημάνσεις λαθών γίνονται για βελτίωση τους και όχι για την συνεχή επίδειξη αδιαφορίας εκ μέρους του Δήμου να παραμένουν αυτά, τόσες ημέρες μετά, χωρίς την παραμικρή διόρθωση.

Παράλληλα, στον κάθε επισκέπτη του portal γίνεται άμεσα αντιληπτό εάν τα όσα ανέφερε η εφημερίδα είναι ανυπόστατα και αβάσιμα ή υπαρκτά και πραγματικά, όταν ο κάθε ένας μπορεί να γίνει μάρτυρας των όσων επισημάνθηκαν, γεγονός που δεν απαιτεί και ειδική γνώση περί του αντικειμένου, για την οποία κατηγόρησε και την αρθογράφο της εφημερίδας, αρκεί μόνο μία απλή παρατήρηση.

Όποιος δε, επισημαίνει τα κακώς κείμενα σε ένα έργο το οποίο καλύπτεται οικονομικά από τους δημότες του νησιού, σίγουρα δεν σημαίνει ότι το απαξιώνει, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την άριστη εικόνα και λειτουργία του, ώστε να υπάρξει και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Τέλος, να αναφερθεί πως η καλή ή κακή προαίρεση προς το όποιο δημοτικό έργο, εκπορεύεται πάντοτε εκ του θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος που έχει αυτό για τον τόπο και ουδόλως ενδιαφέρουν τα πρόσωπα που επιθυμούν την εύνοια και την θετική αντιμετώπιση.