Πιθανότητα ενός μόνο ληξιαρχείου στη Σύρο

Την προοπτική για λειτουργία ενός μόνο Ληξιαρχείου στη Σύρο, λόγω των προβλημάτων στελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του Δήμου, προανήγγειλε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Α. Αθανασίου, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επισφαλής κρίνεται η λειτουργία των Ληξιαρχείων που λειτουργούν στα γραφεία των πρώην Δήμων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον π. Δήμο Άνω Σύρου, όπου ο υπάλληλος, για κάλυψη των αναγκών, εξυπηρετεί το Δημοτολόγιο που εδρεύει στο Δημαρχείο της Ερμούπολης και διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του Ληξιαρχείου του μεσαιωνικού οικισμού δύο φορές της εβδομάδα.

Η πιθανότητα ενοποίησης της σχετικής υπηρεσίας του Δήμου γνωστοποιήθηκε από τον Αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου, εξ αφορμής ερώτησης που κατατέθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας, Φώτη Ξαγοράρη.

Συγκεκριμένα ο κ. Ξαγοράρης αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις, που όπως είπε, είχε αναλάβει η Δημοτική Αρχή όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πρώην δήμων Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας, λέγοντας «Είχατε δεσμευτεί ότι είχαν εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή εσείς θα ρίξετε εκεί το βάρος. Αντ’ αυτού τουλάχιστον για την Άνω Σύρο βλέπουμε άλλα πράγματα». Διευκρινίζοντας ανέφερε ότι «προσφάτως ο ένας και μοναδικός διοικητικός υπάλληλος που υπηρετούσε στη τοπική κοινότητα της Άνω Σύρου μετακινήθηκε στο κεντρικό κατάστημα του Δήμου. Αυτή τη στιγμή στη δημοτική κοινότητα Άνω Σύρου δεν υπάρχει ληξίαρχος και αυτό αναγκάζει τον κάθε κάτοικο να φεύγει από την Άνω Σύρο και να έρχεται στην Ερμούπολη να πάρει το πιο απλό πιστοποιητικό».

Ζήτησε λοιπόν να πληροφορηθεί πως η Δημοτική Αρχή προτίθεται να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα.

Αναγκαία η ενοποίηση

Απαντήσεις ανέλαβε να δώσει ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διοικητικών υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος αρχικά υποστήριξε πως «Δεν είναι αληθές ότι ο π. Δήμος Άνω Σύρου δεν είχε υπαλλήλους στα γραφεία του π. Δημαρχιακού μεγάρου Άνω Σύρου, αντιθέτως η Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας είχε μείνει χωρίς υπαλλήλους».

Ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε στον παλαιό αυτοδιοικητικό πρώην Δήμαρχο Άνω Σύρου πως είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στις ελλείψεις προσωπικού, λέγοντας ότι «τα προβλήματα του Διοικητικού προσωπικού τα ξέρετε και καλύτερα ίσως από μένα. Είχαμε πάρα πολλές συνταξιοδοτήσεις, είχαμε πάρα πολλές αποχωρήσεις λόγω της κατάστασης και με τον δημόσιο τομέα γενικότερα».

Για την μετακίνηση του συγκεκριμένου υπαλλήλου διευκρίνισε πως αυτή ήταν αναγκαστική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τίθεται θέμα παύσης του, και όπως είπε «ήταν μία αναγκαστική μετακίνηση, όχι παύση του ληξιάρχου, αλλά αναγκαστική μετακίνηση του συγκεκριμένου υπαλλήλου για να μας βοηθήσει εδώ στο δημοτολόγιο και να πηγαίνει μία ή δύο φορές την εβδομάδα, τώρα είναι μία φορά 12 με 3 μ.μ. για να διεκπεραιώνει τις εργασίες του ληξιάρχου. Εννοείται ότι κανένας άνθρωπος δεν φεύγει από το ληξιαρχείο της Άνω Σύρου χωρίς να εξυπηρετηθεί. Οι υπάλληλοι οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τα υπόλοιπα καθήκοντα και κατοικοεδρεύουν εκεί, δέχονται την οποιαδήποτε αίτηση στο Ληξιαρχείο της Άνω Σύρου, ο ληξίαρχος όμως ανεβαίνει και διεκπεραιώνει μία φορά την εβδομάδα και αυτό λόγω ανάγκης».

Οι μετακινήσεις αυτές του υπαλλήλου υποδηλώνουν το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει και αυτό σχετίζεται με την ανάγκη ενοποίησης των υπηρεσιών Ληξιαρχείου σε μία, που θα εξυπηρετεί ολόκληρο το νησί, καθώς ο περιορισμένος αριθμός των υπαλλήλων υπαγορεύει μία τέτοια ενέργεια.

Ειδικά περί αυτού, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ενημέρωσε πως «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αποδόμησης κάποιων ειδικοτήτων προσωπικού του Δήμου, καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να πάμε στη λύση του ενός Ληξιαρχείου για όλη τη Σύρο. Ξέρω την ιστορικότητα του Δήμου της Άνω Σύρου, ότι αρχεία υπάρχουν από πάρα πολύ παλιά εκεί πέρα, δεν ήταν στις προθέσεις μας να κάνουμε τέτοια κίνηση, όμως οι ανάγκες πραγματικά είναι πάρα πολύ μεγάλες και έπρεπε να γίνει ακριβώς αυτό, δηλαδή ο υπάλληλος να κατέβει για να βοηθήσει στο δημοτολόγιο».