Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Αλ. Αθανασίου

«Τα εν οίκω μη εν δήμω»

Το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η στελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και η δεκάμηνη δημοτική πορεία αποτέλεσαν τα κύρια θέματα, στα οποία αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοινή Γνώμη».

Κάνοντας μία αποτίμηση των δέκα πρώτων μηνών της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στα προβλήματα και την πορεία των πρώτων βημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Αλ.Α.: «…Σαν αποτίμηση του 10μήνου κληθήκαμε να κάνουμε μία αποτίμηση της διαχείρισης του πολίτη και ταυτόχρονα να δείξουμε και να βάλουμε το στίγμα μας στα επόμενα χρόνια που έρχονται. Το άγχος και η αγωνία είναι καθημερινά, διότι τα έργα του ΕΣΠΑ όλα είναι εν εξελίξει, πρέπει να κάνουμε την μεγαλύτερη δυνατή καλύτερη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, τα οποία πρέπει να πέσουν στο νησί για τις υποδομές του και για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Μας συνέβησαν και όλα αυτά με τα capital control, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την Ε.Ε. και βρισκόμαστε καθημερινά σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουμε και να ολοκληρώσουμε όλα αυτά τα έργα».

Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, ποιά ήταν η αλλαγή που επιφέρατε στο καθεστώς υπό το οποίο λειτουργούσαν οι υπηρεσίες του Δήμου;

Αλ. Α.: «Είμαι της άποψης ότι όταν κρύβεσαι πίσω από την γραφειοκρατία και τις διαδικασίες δεν προχωρούν πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παρατυπείς ή να παρανομείς. Σαν Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών μαζί με τους υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν εκεί έχουμε τουλάχιστον επιταχύνει τις διαδικασίες, ούτως ώστε να είμαστε και απέναντι στον πολίτη, αλλά και απέναντι στις υπόλοιπες υπηρεσίες πιο γρήγοροι, πιο αποτελεσματικοί και πιο ακριβείς στα πράγματα που μας ζητούνται. Με όλη αυτή την γενικότερη κατάσταση της χώρας έχει φύγει αξιόλογος κόσμος από τον Δήμο επειδή είχε μία ευκαιρία να πάρει τη σύνταξη του…Όταν υπάρχει λοιπόν αυτό το ασταθές περιβάλλον, αποψιλώνεσαι από κόσμο αναγκαστικά, δημιουργούνται πλείστα προβλήματα κενών τα οποία πρέπει να τα καλύψεις με το ίδιο προσωπικό. Δυστυχώς εκεί που υπήρχε ένας υπάλληλος για μία δουλειά, τώρα φτάσαμε να είναι ένας υπάλληλος για πέντε δουλειές. Αυτό σημαίνει περισσότερο άγχος, περισσότερη πιθανότητα λάθους και καθημερινά βρισκόμαστε σε μία εγρήγορση ώστε να προλάβουμε να μαζέψουμε τα λάθη και να είμαστε το ίδιο αποτελεσματικοί προς τον πολίτη όπως ήμασταν και πριν με τον περισσότερο κόσμο».

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε ένα θέμα που σχετιζόταν με ένα λάθος υπαλλήλου του Δήμου, το οποίο όμως είχε και συνέχεια όσον αφορά στις ευθύνες των αιρετών στο εάν έχουν πλήρη γνώση αυτών που υπογράφουν ή όχι. Πόσο εύκολο είναι να αποποιηθεί ένας αιρετός της όποιας ευθύνης στοχοποιώντας ευθέως έναν υπάλληλο και λόγω του φόρτου εργασίας που αναφέρατε πόσο συχνά θα ξανασυναντάμε παρόμοια λάθη;

Αλ.Α.: «Είναι πολύ πιθανό να συναντάμε λάθη. Στο συγκεκριμένο Συμβούλιο και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ πήρε την ευθύνη που του αναλογεί, αντιστοίχως και η πρόεδρος του Δ.Σ. πήρε την ευθύνη και όλων υμών των 27, οι οποίοι δεν είχαμε δει το συγκεκριμένο λάθος, όμως ήταν η 2η φορά που ερχόταν προς ψήφιση στο Δ.Σ., είχαμε θέματα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία μας είχε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου ότι η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση έχει προβλήματα. Θεωρώ ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι που χειρίστηκαν το θέμα θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί. Πολλές φορές μπορείς να κρίνεις τι υπάρχει πίσω από κάθε λάθος, αν υπάρχει απλή αμέλεια, σκοπιμότητα, δόλος ίσως, εγώ θεωρώ ότι ήταν βαριά αμέλεια το συγκεκριμένο διότι είχε συζητηθεί το θέμα και δεν μπορώ να ψέξω τον συνάδελφο επειδή έβγαλε το παράπονο του στο Δ.Σ.»

Κατά το πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από μετακινήσεις υπαλλήλων, που από την δική τους πλευρά δεν μπόρεσαν να τις αιτιολογήσουν, από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν δόθηκαν αξιόπιστες απαντήσεις και υπήρξαν αντιδράσεις. Πώς έχει προχωρήσει μέχρι τώρα αυτή η κατάσταση;

Αλ.Α.: «Έχω ξαναπεί ότι από την στιγμή που αποψιλώνονται οι υπηρεσίες είναι βέβαιο ότι αυτό που λέγαμε για τον υπάλληλο να τον αφήσουμε εκεί που κάνει μία δουλειά δεν έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε πια. Αυτό είναι το σημαντικό και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν και οι υπάλληλοι. Υπήρξαν καμία 5ο μετακινήσεις υπαλλήλων για να λειτουργήσει ο Δήμος έτσι όπως πιστεύει η Δημοτική Αρχή ότι πρέπει να λειτουργήσει. Παράδειγμα στο τμήμα Πολιτισμού όταν αναλάβαμε δεν υπήρχαν άτομα. Πως διεκπεραίωνε η Δημοτική Αρχή ένα σεβαστό πολιτιστικό πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς ανθρώπους; Σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι την κάνανε αυτή τη δουλειά. Όταν έχει 50 μετακινήσεις υπαλλήλων μέσα στο δεκάμηνο λογικό είναι να υπάρξουν και 5-6 αντιδράσεις. Όταν ο άλλος έχει συνηθίσει να είναι σε συγκεκριμένη θέση επί πολλά χρόνια, όλες αυτές οι αλλαγές δεν κάθονται καλά σε κάποιους….Εγώ νομίζω ότι είναι πολύ φασαρία για το τίποτε όλα αυτά. Όπου κληθούμε να υπηρετήσουμε σαν δημοτικοί λειτουργοί από τους πολιτικούς ή υπηρεσιακούς μας προϊσταμένους θα πρέπει να το κάνουμε χωρίς αντιδράσεις, οι οποίες δεν έχουνε βάση και βλέποντας παραέξω το τι ανεργία υπάρχει και τι γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα».

Είστε ένας συζητήσιμος άνθρωπος, ιδιαιτέρως διαλλακτικός και προσπαθείτε να διατηρείτε χαμηλούς τόνους. Καλώς η κακώς όμως έχει γίνει πάρα πολύ συζήτηση και ειδικά εντός του προσωπικού του Δήμου όσον αφορά στον ισχυρότερο και αλαζονικό τρόπο του Δημάρχου, που εκφράζει μέσα στον Δήμο, με τους υπαλλήλους να γίνονται αποδέκτες. Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος θα ήθελα να το σχολιάσετε.

Αλ. Α.: «Τον Δήμαρχο τον γνωρίζω 12 χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος συζητήσιμος, πρόσχαρος, σε μένα δεν έχει δείξει ποτέ αλαζονική συμπεριφορά. Είναι ένας άνθρωπος που προέρχεται αμιγώς από τον ιδιωτικό τομέα, είχε την επιχείρηση του και διοικούσε υπαλλήλους, δεν έχει ακουστεί ότι ήταν ένας κακός ή ένας υπερβολικός ή αλαζονικός εργοδότης. Το υπηρεσιακό προσωπικό, που είναι λίγο, μετρημένο στα δάχτυλα του ενός χεριού, που τα λέει αυτά τα πράγματα πιθανότατα αυτό που δεν του αρέσει είναι ότι ίσως έχασε κάποιες ευκολίες, εξουσίες με την ανάληψη της Δημαρχίας από τον Γ. Μαραγκό και πιθανότατα αυτό να έχει ενοχλήσει….Πιστεύω ότι μέσα σε αυτό τον πρώτο χρόνο της Δημοτικής Αρχής ενόχλησαν κάποιες αλλαγές, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτό ότι ο Δήμαρχος επιδεικνύει μια αλαζονική συμπεριφορά….Δεν είναι ακριβές αυτό όπως λέγεται και όπως διαδίδεται και ένα πρόβλημα του τόπου είναι το κουτσομπολιό. Καλό είναι τα εν οίκω μη εν δήμω, με την έννοια ότι είμαστε μία οικογένεια, αιρετοί και υπηρεσιακό προσωπικό πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Έχω βρει ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθημερινά και τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ και έχω βρει και καμία 10ριά «πονηρούς» οι οποίοι χάνοντας αυτά που είχαν παλαιότερα αντιδρούν με περίεργους τρόπους. Δεν νομίζω ότι τα συμμερίζεται όλο το υπηρεσιακό προσωπικό αυτά τα πράγματα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλ. Αθανασίου προβάλλεται στο web tv στην ηλεκτρονική έκδοση της Κοινής Γνώμης.