Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την δεκαετή παραχώρηση δημοτικού ακινήτου στον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Εργατών και Υπαλλήλων Νεωρίου

“Είμαστε σε μία “κλωστή” ερμηνείας του νόμου”

Η ανάγκη “θωράκισης” της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου όσον αφορά στην δεκαετή δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου επί της οδού Σάκη Καράγιωργα προς τον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Εργατών και Υπαλλήλων Νεωρίου επισημάνθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη συνεδρίαση των αιρετών, καθώς αυτή θα κριθεί για τη νομιμότητά της από τις ανώτερες Ελεγκτικές Αρχές.

Κατόπιν των αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, αλλά και της Επιτροπής Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας το σώμα του δημοτικού συμβουλίου με φόντο και την οικονομοτεχνική μελέτη και την περίληψη αυτής, που είχε στη διάθεσή του, ενέκρινε ομόφωνα τη σχετική εισήγηση στη συνεδρίαση της Παρασκευής, παρουσία του προέδρου του Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου, Δημήτρη Βογιατζή, της πληρεξούσιας δικηγόρου, Δώρας Καρτάνου καθώς και του μελετητή, κ. Κουτσουπιά, εκφράζοντας την πρόθεσή του να στηρίξει τον Συνεταιρισμό.

Σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν από την πλευρά ορισμένων αιρετών, η εν λόγω απόφαση πρέπει να τεκμηριωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου “βρισκόμαστε σε μία “κλωστή” ερμηνείας του νόμου” με δεδομένο το αυστηρό πλαίσιο του “Καλλικράτη” σχετικά με τις παραχωρήσεις δημοτικής περιουσίας.

Συνολικά η συνεδρίαση προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Να σημειωθεί πως αν και το θέμα συζητήθηκε καθυστερημένα από τη σειρά του στην ημερήσια διάταξη προκειμένου να παραστεί και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ωστόσο ο ίδιος δεν προέβη σε κάποια τοποθέτηση.

Δ. Καρτάνου: “Θετική και νόμιμη η θετική απόφασή σας”

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή της η κ. Καρτάνου αναφορικά με την ανάγκη υπερψήφισης της εισήγησης, ώστε να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση του ακινήτου εκ μέρους του Δήμου, τόνισε, “Είχαμε δεσμευθεί στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να προσκομίσουμε υπόψιν σας μία μελέτη που θα αποδεικνύει πλέον με μαθηματικούς τύπους και με οικονομικά στοιχεία τον ισχυρισμό μας, ότι ο Συνεταιρισμός προάγει τα τοπικά συμφέροντα. Αυτή η μελέτη έχει κατατεθεί, έχει αξιολογηθεί σε πρώτο στάδιο και θα θέλαμε εάν υπάρχουν ερωτήσεις που θα αφορούν το αντικείμενο αυτής να τις θέσετε υπόψιν του μελετητή και αν υπάρχουν άλλα ζητήματα για τα οποία έχετε ακόμη αμφιβολίες ή απορίες είμαι κι εγώ στη διάθεσή σας. Δεν επιδιώκουμε παρά μόνον να τεθεί εδώ η πραγματικότητα, η οποία είναι αυτή που απεικονίζεται στη μελέτη”. Η ίδια, συμπλήρωσε δε, πως, “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τούτο που φαίνεται και η απόφασή σας στην περίπτωση που είναι θετική θα είναι και νόμιμη και ηθική - για να παρακάμψω κι ένα τελευταίο ερώτημα που τίθεται συνήθως από τους διάφορους -, αν το νόμιμο είναι και ηθικό. Εν προκειμένω είναι. Πρόκειται και για μία νόμιμη και για μία ηθική κατάσταση”.

Από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων δεν τέθηκε καμία ερώτηση, ωστόσο μόνη επισήμανση υπήρξε από τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη, ο οποίος διευκρινίζοντας πως είναι θετικός στην εισήγηση, εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με την ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, και το κατά πόσον αυτή δεν θα προκαλέσει εμπόδια, καθώς από το σύνολο των μελών της, τέσσερα εξ αυτών δήλωσαν κώλυμα. “Μπορεί να είναι νομότυπη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσαφίδης, εξηγώντας πως, “τέτοια θέματα μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας” καθώς, “δεν μπορεί να συνεδριάζει ένα όργανο με οκτώ άτομα και να δηλώνουν τα 4 κώλυμα και να αποφασίζουν οι άλλοι 4 και να είναι ομόφωνη η απόφαση”.

Πέραν αυτών, για τη θέση της Δημοτικής Αρχής μίλησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, ο οποίος έκανε λόγο “για ηθική υποχρέωση του Δήμου” μετά από μία ιστορική αναδρομή επί του ζητήματος, καταλήγοντας μάλιστα, να χαρακτηρίζει την οικονομοτεχνική μελέτη “στοχευμένη”, στο περιεχόμενο της οποίας όπως δήλωσε, είναι καταγεγραμμένα και “τα εξόχως αρνητικά τα αποτελέσματα” που θα προκύψουν σε περίπτωση λήψης αρνητικής απόφασης.

Αλ. Αθανασίου: “Ο νόμος δε βοηθά”

Πρώτος μίλησε για την ανάγκη τεκμηρίωσης της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, επισημαίνοντας τα παρακάτω, “Θα συνηγορήσουμε με αυτήν την απόφαση, αλλά θεωρώ ότι προκειμένου να θωρακιστεί καλύτερα, δεν θα πρέπει να περιοριστούμε στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά θα πρέπει να μπουν και αρκετές παράγραφοι σημαντικές από την μελέτη αυτούσιες”. Ενδεικτικά ανέφερε, πως, αυτά τα τμήματα πρέπει να είναι “το κεφ. 7.5 που περιλαμβάνει τις αρνητικές μακροοικονομικές και αρνητικές επιπτώσεις” καθώς και μέρη από τα συμπεράσματα.

Ορμώμενος από τα προαναφερθέντα, ο κ. Αθανασίου, επεσήμανε πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα αξιολογηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ως προς τη νομιμότητά της, κάτι που θα πρέπει να γνωρίζει και η πλευρά του Συνεταιρισμού. “Το πρώτο πράγμα που είδαμε είναι ότι ο νόμος δε μας βοηθάει” σημείωσε αρχικά ο ίδιος, αναφερόμενος σε όσα ορίζει ο “Καλλικράτης” για τέτοιες περιπτώσεις και ξεκαθαρίζοντας πως, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε “μία νομοθετική ρύθμιση από το κεντρικό κράτος ούτως ώστε να προβλέπεται για Συνεταιρισμούς να μπορούν να τους παραχωρηθούν δημοτικά ακίνητα”. Βάσει των ανωτέρω που έθιξε, υπογράμμισε ότι, “Πάμε να ψηφίσουμε κάτι, το οποίο θα πρέπει να το στηρίξουμε πάρα πάρα πολύ για να περάσει” εξηγώντας επιπλέον πως, “Δε θα ήθελα να φύγει κανείς από εδώ μέσα και να πιστεύει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα περάσει εύκολα. Θα περάσει μεγάλη τρικυμία. Θέλω να λέω την αλήθεια”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Θέλω να τονίσω ότι είμαστε σε μία “κλωστή” της ερμηνείας του νόμου και του συγκεκριμένου άρθρου για τις παραχωρήσεις δημοτικών ακινήτων” διευκρινίζοντας πως, η συγκεκριμένη αναφορά του, προέκυψε ώστε “να μην έχουμε παρεξηγήσεις περαιτέρω”.

Όχι στον “τζόγο” στήριξης...

Με δικαίωμα ψήφου στη συνεδρίαση συμμετείχε η τοπική σύμβουλος, Ηρώ Στίνη που προήδρευσε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, η οποία αναφορικά με την απόφαση για δεκαετή παραχώρηση και τη διαφοροποίηση από το περιεχόμενο της Εκτελεστικής Επιτροπής, διευκρίνισε, “Δεχόμενοι την οικονομοτεχνική μελέτη του κ. Κουτσουπιά και την προαγωγή των τοπικών συμφερόντων τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, θεωρήσαμε ότι τα πέντε χρόνια που έδινε η Εκτελεστική Επιτροπή ήταν σχετικά πολύ λίγο για μία επιχείρηση αυτού του εύρους και θα ήταν καλύτερα να δώσουμε κάποια χρόνια παραπάνω προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στην επιχείρηση να προβεί σε κάποια επένδυση ή σε κάποια ανακαίνιση ή οτιδήποτε”. Συμπλήρωσε δε, πως, η στάση της Κοινότητας συνυπολόγισε και τους εργαζομένους. “Και βέβαια ο σεβασμός που έχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που εμπλέκονται κι εργάζονται μέσα σε αυτόν τον χώρο όλα αυτά τα χρόνια και έχουν και φιλανθρωπική προσφορά” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, με τον δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Ζουλουφό να εκτιμά πως είναι χρήσιμο οι αιρετοί να στηριχθούν αποκλειστικά και μόνο σε οικονομικά στοιχεία, χωρίς να “τζογάρουν” με φόντο συναισθηματικές προσεγγίσεις. “Μετά την αρχική τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξής μας, θεωρώ ότι περισσεύουν όλες οι άλλες συλλογιστικές. Δηλαδή είναι δυνατόν να μην εκτιμούμε ή να μη θέλουμε να σταθούμε δίπλα στο προσωπικό άλλων επιχειρήσεων κλπ; Δεν είναι καλό να μπαίνουμε σε αυτόν τον τζόγο ακολουθώντας και το παράδειγμα που έθεσε και ο Αλέξης Αθανασίου. Θα κριθούμε για όλα αυτά, οπότε η συλλογιστική μας να είναι περιορισμένη στο ακριβώς τεχνοκρατικό κομμάτι και να μην μπαίνουμε σε έναν τζόγο στήριξης ίσως και γενναιοδωρίας προς άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις κλπ” κατέληξε ο κ. Ζουλουφός.