Νέα επίσκεψη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ στη Σύρο

Στην πρώτη γραμμή ζητήματα ανάπτυξης

Έμφαση σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα για την ανάπτυξη της Σύρου δόθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό και στελέχη της Δημοτικής Αρχής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο μετά από την επίσκεψη του πρώτου στο ναυπηγείο.

Τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή του, ο κ. Κουίκ μετέβη εκ νέου στο νησί, επτά ημέρες σχεδόν μετά την τελευταία του επίσκεψη στη Σύρο, μεταφέροντας επί της ουσίας την κυβερνητική θέση και οπτική για αρκετά ζητήματα που απασχολούν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Πλαισιωμένος από στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. καθώς επίσης και από μέλη της Δημοτικής Αρχής που τον υποδέχθηκαν, ανάμεσα στα οποία και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη, προέβη σε σχετική ενημέρωση, με φόντο ερωτήματα που τέθηκαν από την εφημερίδα, επί των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου, στο γραφείο του δημάρχου. Παραχώρηση στρατοπέδου, λειτουργία της μαρίνας στα Λαζαρέττα καθώς επίσης και το θέμα της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου μονοπώλησαν σχεδόν στο νέο ραντεβού του Υφυπουργού με τη Δημοτική Αρχή.

Με αντάλλαγμα το στρατόπεδο. Αναμένεται η άφιξη επιτελείου του Υπ. Εθνικής Άμυνας

“Επανήλθα ως μέλος της κυβέρνησης πλέον” τόνισε αρχικά ο Τέρενς Κουίκ εξηγώντας πως, κατά την προεκλογική περίοδο τόσο ο ίδιος, όσο και τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης δεν προχώρησαν σε δεσμεύσεις “πολιτικάντικου χαρακτήρα” για θέματα που απασχολούν εδώ και χρόνια τον τόπο γενικά κι εν προκειμένω, τη Σύρο. “Συζητήσαμε και για το θέμα του στρατοπέδου, του αεροδρομίου και της μαρίνας που και τα τρία δεν έχουν να κάνουν με κονδύλια που πρέπει να ξοδέψει το κράτος, γιατί είτε μπορεί να βγουν από το ΕΣΠΑ, είτε από τη διαχείριση που θα κάνει ο Δήμος” σημείωσε ο ίδιος, εστιάζοντας παρακάτω στο πρώτο θέμα, της πολυσυζητημένης παραχώρησης του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Ο κ. Κουίκ για ακόμη μία φορά υπήρξε συγκεκριμένος, αναφέροντας κατηγορηματικά πως, δεν τίθεται επ΄ ουδενί ζήτημα για δωρεάν παραχώρηση αυτού. “Σε σχέση με το στρατόπεδο το οποίο διακαώς θέλει ο Δήμος, γνωρίζω ότι θα υπάρξει μελλοντικά παρουσία των αρμοδίων από το επιτελείο του κ. Καμμένου στο νησί για να κουβεντιάσει σχετικά” γνωστοποίησε, διευκρινίζοντας σε κάθε τόνο τα ακόλουθα όσον αφορά στη στάση της νέας κυβέρνησης: “Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής. Εάν κάποιοι Υπουργοί στο παρελθόν σκορπούσαν τσάμπα οικόπεδα, η λογική αυτής της κυβέρνησης και πόσο μάλλον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν είναι αυτή. Ο κ. Καμμένος

έχει ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει όσο μπορεί περισσότερο την περιουσία που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις που αγγίζει τα 32 δις ευρώ”. Επικαλούμενος δημόσιες τοποθετήσεις του αρμόδιου Υπουργού δε, πρόσθεσε πως, “Θα διαπιστώσετε σε πάρα πολλές αναφορές του, ότι λέει πως, “εγώ δεν παραχωρώ δωρεάν, αλλά ευχαρίστως να το δώσω με το 5% της αντικειμενικής αξίας σαν ενοίκιο που έχει το κάθε στρατόπεδο””. Όπως διασαφήνισε στις δηλώσεις του παρουσία και των μελών της Δημοτικής Αρχής, “αυτή είναι μία βάση συνομιλίας με κάθε Δημοτική Αρχή”, επισημαίνοντας για τον Γιώργο Μαραγκό πως, “έχει τις δυνατότητες και τις ικανότητες πραγματικά να διαπραγματεύεται και να συνομιλεί, γνωρίζει αυτό το δεδομένο από πλευράς Υπουργείου καθώς και ότι το Υπουργείο θα διαπραγματευθεί με τη σειρά του για να αξιοποιήσει την περιουσία του”.

Κληθείς να αναφέρει αν στην ατζέντα του αρμόδιου Υπουργείο υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, απάντησε πως, “Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω γιατί αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δεν θέλω να ανακατεύομαι σε ζητήματα Υπουργών μας χωρίς να έχω την εξουσιοδότηση”. Επανέλαβε ωστόσο, πως, “Αυτό το οποίο σας λέω όμως είναι ποιο σκεπτικό έχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων. Και είναι λογικό αυτό”.

Στο μικροσκόπιο η προσπάθεια νομιμοποίησης της μαρίνας στα Λαζαρέττα

Επί τάπητος τέθηκε και η υπόθεση της αναξιοποίητης μαρίνας στην περιοχή των Λαζαρέττων, για την οποία ο Τέρενς Κουίκ ενημερώθηκε αναλυτικά ενώ βάσει των όσων δήλωσε, αναμένει από την πλευρά του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στην απόκλιση του έργου από τα προβλεπόμενα της μελέτης, προκειμένου να βρεθεί λύση. “Για το θέμα της μαρίνας που ανήκει και στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου περιμένω τον κ. Δήμαρχο να μου δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το που αποκλίνει η μαρίνα από την αρχική μελέτη για να δούμε πώς μπορεί αυτό το πράγμα να θεραπευτεί”. Όπως συμπλήρωσε, “Η ιδέα, η οποία έχει - και νομίζω ότι είναι απολύτως λογική και ρεαλιστική - είναι το να μπορέσει να δοθεί άδεια λειτουργίας” και σε επόμενο στάδιο “μέσω διαγωνισμού που θα διεξαχθεί, όποιος το αναλάβει, να γνωρίζει τί πρέπει να θεραπεύσει” έτσι ώστε όπως κατέληξε, “να μην κοστίσει τίποτα η θεραπεία των αστοχιών στο ελληνικό Δημόσιο και πόσο μάλλον στον Δήμο”.

Επέκταση διαδρόμου αεροδρομίου: “Επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών”

Από την πλευρά του κ. Κουίκ υπήρξε εξαιρετικά λιτή τοποθέτηση όσον αφορά στο θέμα της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου, με τον ίδιο να τονίζει μόνον πως, το ζήτημα άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη. “Για το θέμα του αεροδρομίου θα το συζητήσω με τον κ. Σπίρτζη που είναι ο αρμόδιος Υπουργός” σημείωσε κατηγορηματικά, χωρίς να προβεί σε άλλη αναφορά. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή κατόπιν της ολοκλήρωσης της κλειστής συζήτησης με τον Υφυπουργό, στην ανακοίνωσή της, η οποία ακολούθησε, έκανε λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να υπάρξουν εξελίξεις. Αυτούσιο το απόσπασμα που αφορά στο εν λόγω θέμα, έχει ως εξής: “Για το θέμα επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου και δεδομένης της ωριμότητας που αυτό παρουσιάζει (εγκεκριμένες μελέτες, τεύχη δημοπράτησης, δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδότησης), σημείωσε (ε.σ. ο Τέρενς Κουίκ), πως σε συνεργασία με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη, θα επιδιώξει την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών”.

Συνάντηση με εργαζομένους και διοίκηση Νεωρίου

Στο πλαίσιο της ολιγόωρης επίσκεψής του στη Σύρο, ο κ. Κουίκ άδραξε την ευκαιρία και συναντήθηκε με τους εργαζομένους αλλά και μέλη της διοίκησης του Νεωρίου. Τα γνωστά ζητήματα που προβληματίζουν έντονα και τις δύο πλευρές, παρουσιάστηκαν εκ νέου στον Υφυπουργό, με τον ίδιο στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα να αναφέρει πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να συνδράμει στην εξεύρεση λύσεων που θα διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας. “Είχαμε συνάντηση στο ναυπηγείο. Εδώ έχουμε ζητήματα. Έχουμε μισθοδοσίες των εργαζομένων που δεν έχουν πληρωθεί. Έχουμε ανοίγματα του ναυπηγείου παντού. Ταμεία, εφορία όπου μπορείτε να φανταστείτε. Έχουμε ρύθμιση των χρεών με βάση τις εκατό δόσεις αλλά παράλληλα όμως έχουμε και νέες βεβαιώσεις φόρων που έρχονται, οι οποίες πρέπει κι αυτές να ρυθμιστούν και δεν μπορούν να ενταχθούν στις εκατό δόσεις” σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, “Μέλημά μου είναι να δω πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την μισθοδοσία των ανθρώπων που δουλεύουν και ταυτόχρονα σε ποιο σημείο μπορεί - με βάση τους νόμους που παρακολουθεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων – να βοηθήσει για την απεμπλοκή των νέων υποχρεώσεων που έχει το ναυπηγείο”. Ο Τέρενς Κουίκ, δεν προχώρησε σε αναλυτικότερη τοποθέτηση επί αυτών των θεμάτων, γνωστοποιώντας ωστόσο, πως ειπώθηκαν προς εκείνον και τα ζητήματα που απασχολούν την πλευρά της διοίκησης όπως ενδεικτικά ανέφερε, “η δέσμευση αρκετών λογαριασμών μελών του ΔΣ”.

Αξίζει να αναφερθεί, πως, ο Τέρενς Κουίκ αναχώρησε για το νησί της Τήνου χθες το μεσημέρι, όπου είχε συναντήσεις στον Δήμο του νησιού με τον δήμαρχο, Σίμο Ορφανό, αλλά και στο Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας ενώ ακολούθησε η συζήτηση με εκπροσώπους της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Ετικέτες: