Η «πραγματικότητα» του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης

Μομφές και τρομοκράτηση

Με παρατηρήσεις και προσβλητικούς έως προκλητικούς χαρακτηρισμούς εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, απέδειξε περίτρανα το ηγετικό του «μέγεθος», το οποίο περιορίστηκε σε μομφές και υποδείξεις ολοκληρωτικής λογικής, κατά την συζήτηση του θέματος σχετικά με τη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής.

Με εμφανή την ενόχληση του από το δημοσίευμα της Κοινής Γνώμης σχετικά με το σχέδιο του προϋπολογισμού της τουριστικής προβολής της Σύρου, αλλά και με την πληροφόρηση που είχε η εφημερίδα πριν τη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής, ο Δήμαρχος, επέδειξε κατά της συζήτηση του θέματος στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, μία απολυταρχική συμπεριφορά έναντι όσων τόλμησαν να αρθρώσουν λόγο και άποψη για ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος.

Υπήρξε καταφανώς, όπως από την καταγραφή της συζήτησης αποδεικνύεται, μία προσπάθεια εκ μέρους του να τρομοκρατήσει κάθε άτομο που πιθανόν μπορεί να παρέχει ενημέρωση στην εφημερίδα, στο πλαίσιο της απέλπιδας προσπάθειας του να της στερήσει την πληροφόρηση.

Παράλληλα στοχοποίησε την εφημερίδα, με κατηγορίες που ως φαίνεται εκπορεύονται από πρακτικές που υιοθετεί όποιος τις εκφράζει, αγνοώντας πως ο διοικητικός του ρόλος δεν περιλαμβάνει και την αρμοδιότητα υποδείξεων για το πώς ένα Μέσον θα λειτουργήσει.

Άλλωστε η φίμωση του λόγου, της κρίσης και της άποψης του Μέσου, επικράτησε μόνο κατά την επιβολή ολοκληρωτικών πρακτικών.

 

Οι «ρουφιάνοι» δεν έλαβαν απάντηση

Με την δημοσίευση του συγκεκριμένου θέματος την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στην συνεδρίαση που ακολούθησε και όπως από πολλούς εκ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε, ο Δήμαρχος χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά των μελών της επιτροπής, που εξέφρασαν την άποψη τους στην εφημερίδα, σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού που κλήθηκαν να συζητήσουν.

Σχετικά με τους χαρακτηρισμούς αυτούς τέθηκε ερώτηση προς τον Δήμαρχο, από τον επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλο Χρυσαφίδη, στην οποία ανέφερε «Στην πρόσφατη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής, υπάρχουν σχόλια τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί, πως αναφερθήκατε σε μέλη της επιτροπής ότι γίνονται ρουφιάνοι των δημοσιογράφων, αναφερόμενος προφανώς στο δημοσίευμα της Δευτέρας της Κοινής Γνώμης, που αναφερόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της επιτροπής τουρισμού. Θα ήθελα μία τοποθέτηση σας επ’ αυτού, αλλά αφού δεν επιτρέπεται ο διάλογος, θα ήθελα επ’ ευκαιρία να προτείνω κάθε επιτροπή του Δήμου, καλό θα ήταν αφού υπάρχει site του Δήμου, να γίνεται δημοσίευση της πρόσκλησης και της θεματολογίας, μία-δύο μέρες πριν ώστε να είναι ενήμεροι όλοι και όσοι θέλουν να είναι παρόντες και δημοσιογράφοι και πολίτες, να παρακολουθούν. Αν γίνεται αυτό δεν θα είχαμε τους ατυχείς χαρακτηρισμούς από εσάς …Θα πρότεινα λοιπόν να το καθιερώσει ο Δήμος αυτό ώστε με απόλυτη διαφάνεια να μην υπάρχουν πλέον τέτοια παρατράγουδα».

Αφορμή στάθηκε το ερώτημα αυτό για τον Δήμαρχο, ο οποίος φάνηκε ότι περίμενε την ευκαιρία μιλήσει για το θέμα, κάνοντας μία μακροσκελή τοποθέτηση, αγνοώντας την ερώτηση, επί της οποίας δεν έκανε καμία αναφορά, καθώς ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός, όπως επιβεβαιώνεται από τους παριστάμενους, ειπώθηκε και η χρησιμοποίηση ανάλογων εκφράσεων δεν είναι διόλου τιμητική για την θέση την οποία κατέχει.

 

Με στόχο τον εκφοβισμό και τη φίμωση

Απαντώντας ο Δήμαρχος, τελικά απέδειξε πως είναι δύσκολο να ξεφύγει από την λογική των χαρακτηρισμών, καθώς φαίνεται πως αποτελούν κύριο στοιχείο της συμπεριφοράς του, όταν εξαπολύει κατηγορίες για «εξυπηρέτηση επιδιώξεων», ενδεχομένως κρίνοντας βάσει δικών του πρακτικών.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «Προφανώς για μένα αυτό ήταν, πέραν ενός ξεκάθαρου ηθικού ατοπήματος, ένα προσχέδιο του τουριστικού πλάνου και του προϋπολογισμού της τουριστικής επιτροπής, προτού συζητηθεί στο αρμόδιο όργανο, να διαπιστώνω κι εγώ ότι τρία συγκεκριμένα μέλη, εκ των δεκατριών συνολικά της τουριστικής επιτροπής, έκαναν δηλώσεις, τοποθετήσεις και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους επί του προτεινόμενου προσχεδίου, χωρίς να έχει προηγηθεί η σχετική συζήτηση και διαβούλευση. Άλλωστε κι από τον τίτλο φαινόταν ότι είναι προσχέδιο. Δεν θα με πείραζε και δεν σας κρύβω ότι έψεξα πραγματικά τα τρία μέλη της επιτροπής, τα οποία προθυμοποιήθηκαν ή επεδίωξαν, ενδεχομένως ήθελαν να εξυπηρετήσουν δικές τους επιδιώξεις ή επιδιώξεις του Μέσου το οποίο τους κάλεσε για να κάνουν τις δηλώσεις, προθυμοποιήθηκαν να τοποθετηθούν για το τουριστικό πλάνο μη γνωρίζοντας προφανώς, διότι αυτό στη συνέχεια και μετά τη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής διεφάνη ξεκάθαρα».

Στη συνέχεια της απάντησης του, αφού έκανε εκτενή αναφορά στο σχέδιο του προϋπολογισμού για τον τουρισμό, επανήλθε στους προσφιλείς του χαρακτηρισμούς, μιλώντας για «εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων», ενώ δε παράλληλα, μέμφθηκε έντονα τα μέλη της επιτροπής που εξέφρασαν τις απόψεις τους στην εφημερίδα, σε μία προσπάθεια τρομοκράτησης όσων επιχειρήσουν να λειτουργήσουν ανάλογα στο μέλλον, με χαρακτηρισμούς περί ανηθικότητας.

Όπως ο ίδιος ανέφερε «Τέτοιου είδους και τύπου συμπεριφορές εκ μέρους μελών της επιτροπής, επ’ ουδενί δεν προάγουν την λειτουργία της επιτροπής, αλλά και την τουριστική προβολή και προώθηση του νησιού, και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Αυτός είναι και ο λόγος, διότι το να υπάρχει μία διαρροή μπορεί να υπάρξει από κάποιον, δεν είμαι ντεντέκτιβ, προφανώς όταν εστάλη η πρόσκληση με τα θέματα στα μέλη από κάπου υπήρξε διαρροή, όμως αυτό μπορεί να συμβεί και με τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν σε τόσα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στέλνονται τα θέματα, όμως δεν βρίσκω σώφρον, ηθικό και λογικό ένας εκ των εδώ παρισταμένων προτού γίνει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τοποθετείται σε τοπικά ΜΜΕ για το ένα ή το άλλο θέμα».

 

Αρνήθηκε να ανακαλέσει

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και εις εκ των μελών της τουριστικής επιτροπής, που βρέθηκε στο στόχαστρο του Δημάρχου, Γιάννης Βρούτσης, του ζήτησε να ανακαλέσει τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Όπως ανέφερε «Θέλω να ανακαλέσετε οπωσδήποτε αυτό που είπατε, ότι η μείζονα μειοψηφία εξυπηρετεί συμφέροντα και δη συμφέροντα εφημερίδων….ευτυχώς έχουμε 3 κάμερες σήμερα, όπως και την Δευτέρα αν καταγραφόταν η συνομιλία αυτή και μπορεί να αποδειχθεί. Παρακαλώ να το ανακαλέσετε, γιατί πέραν του ότι μας προσβάλει σαν Δημοτικούς Συμβούλους μας προσβάλλει και σαν ανθρώπους…δεν θα μιλούσαμε αν δεν μας έπαιρνε η εφημερίδα να μας ρωτήσει για ποσά που γνώριζε».

Εκ μέρους του Δημάρχου δεν υπήρξε ανάκληση των χαρακτηρισμών, ενώ προτίμησε να κάνει υποδείξεις στον Δημοτικό Σύμβουλο χρήσης της ελληνικής γλώσσας, γεγονός που προκαλεί θυμηδία, όταν με εμφανή τον εκνευρισμό του, κατάφερε να την κατακρεουργήσει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου «απέχω από χαρακτηρισμούς, αλλά ήλπιζα ότι όλοι εδώ οι παριστάμενοι μπορούμε να είμαστε καλοί χειριστές της ελληνικής γλώσσας….Και συμπεράναμε το συμπέρασμα στο τέλος, κάνοντας ένα γκάλοπ εσωτερικό ότι μάλλον καταψηφίσατε, άκουσαν οι περισσότεροι….Η κ. Ελένη Προχώρη, ένα εκ των μελών της τουριστικής επιτροπής δεν καταψήφισε…».