Έναρξη εργασιών ανάπλασης στο παραλιακό τμήμα της Γ΄ Φάσης

Επιχειρηματική πλάτη... στην τήρηση χρονοδιαγράμματος

Απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών των επιχειρήσεων από το ύψος της π. Αγροτικής Τράπεζας έως και την πλ. Κανάρη

Τα σύνορα του πιο κρίσιμου τμήματος του παραλιακού μετώπου περνά σήμερα το έργο της ανάπλασης, με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται από το ύψος της π. Αγροτικής Τράπεζας έως και την πλατεία Κανάρη να απομακρύνουν τον κινητό εξοπλισμό τους ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες από την πλευρά του αναδόχου.

Προϋπόθεση της έναρξης της Γ΄ Φάσης αποτελεί η μετακίνηση του συνόλου των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και των ομπρελών που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στις προβολές των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα από την πλευρά της θάλασσας, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν ενημερωθεί λεπτομερώς για τον προγραμματισμό των εργασιών στο συγκεκριμένο τμήμα, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που υπήρξαν με εκπροσώπους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκ μέρους της άμεσα ενδιαφερόμενης επιχειρηματικής κοινότητας του παραλιακού μετώπου έχει εκφρασθεί προς τη δημοτική πλευρά η εύλογη ανησυχία για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος από τον ανάδοχο, ανησυχία στην οποία ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει απαντήσει, γνωστοποιώντας πως υπάρχουν ρήτρες που τον δεσμεύουν χρονικά, προκειμένου να μην παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα.

Μετακομίζουν... τον εξοπλισμό

Από σήμερα το πρωί ξεκινά η νέα οριοθέτηση του εργοταξίου το οποίο θα επεκταθεί έως και την πλατεία Κανάρη, με τον εργολάβο να προχωρά σταδιακά στην περίφραξη του μετώπου, στο οποίο θα συνεχίσει το έργο της ανάπλασης κι ως εκ τούτου, πλέον, απαγορεύεται η πρόσβαση καθώς και η διέλευση των οδηγών οχημάτων και δικύκλων.

Πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας με την οποία ήρθε σε επικοινωνία η εφημερίδα, εξήγησε πως, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικού χαρακτήρα συναντήσεις με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να αναλυθούν όλα όσα πρέπει να τηρηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των απαραίτητων εργασιών από το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών.

Έως και σήμερα, αργά το βράδυ, οι επιχειρηματίες θα έχουν απομακρύνει τον εξοπλισμό που υπήρχε στην παραλία της Ερμούπολης, προκειμένου να τεθεί το πρώτο θεμέλιο της ανάπλασης και στη Γ΄ Φάση, τον οποίο και θα αποθηκεύσουν σε χώρους που οι ίδιοι έχουν εξασφαλίσει. Κύριο αίτημά τους, δεδομένου του οικονομικού αντίκτυπου που μοιραία προκύπτει για τους ίδιους από την επέκταση του εργοταξίου στο “κατώφλι” τους, αποτελεί η ανάγκη - εκ μέρους του αναδόχου – επίδειξης συνέπειας σε επίπεδο προόδου των εργασιών.

Αναφορικά με τα προαναφερθέντα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Σταύρος Γουσγουνέλης είχε τονίσει πως, οι εργασίες στην Γ΄ Φάση θα διαρκέσουν έως και τις 15 Νοεμβρίου, κάτι που έχει καταστεί σαφές προς τους επιχειρηματίες, στους οποίους δε, - όπως γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο του νεότερου ρεπορτάζ -, έχει ειπωθεί πως, ο ανάδοχος οφείλει να “τρέξει” τις εργασίες καθώς υπάρχουν και ρήτρες που αποτρέπουν τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων χρονικών δεσμεύσεων. Η μερίδα της άμεσα ενδιαφερόμενης επιχειρηματικής κοινότητας, εξέφρασε την πεποίθηση πως, θα υπάρξει συνεπής και συστηματική υλοποίηση του έργου, το οποίο θα αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα του παραλιακού μετώπου.

Η λειτουργία των επιχειρήσεων, συνάρτηση της κίνησης

Κρίσιμο χρονικό διάστημα για τους ίδιους σχετικά με το αν οι επιχειρήσεις τους θα παραμείνουν ανοικτές κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, βάσει των όσων ανέφερε επιχειρηματίας της παραλίας, θα αποτελέσει η τρέχουσα εβδομάδα. Όπως σημείωσε, ανάλογα με τον “παλμό” της κίνησης που θα καταγραφεί, ο κάθε επιχειρηματίας θα αποφασίσει πώς θα πράξει και αν θα διατηρήσει σε λειτουργία την επιχείρησή του. Εκ μέρους του δε, γνωστοποιήθηκε πως, αν δεν είναι εφικτή η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, δεν αποκλείεται κάποιοι από τους ιδιοκτήτες να αποφασίσουν να “εκμεταλλευθούν” το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να προβούν σε ανακαινίσεις, ή σε συντηρήσεις, βελτιώσεις και αλλαγές στους εσωτερικούς χώρους τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι έχουν διατυπώσει την πρόθεσή τους να “βάλουν πλάτη” στην υλοποίηση του έργου, ωστόσο, απαιτούν και τη μη εκτροπή του αναδόχου από τους προγραμματισμένους χρόνους, ώστε να υποστούν και οι ίδιοι τη μικρότερη δυνατή επιχειρηματική ζημία.

Νέα κυκλοφοριακά μέτρα για τη διευκόλυνση των εργασιών

Προς ενημέρωση των πολιτών, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εξέδωσε ανακοίνωση για τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα που θα ισχύσουν έως και τις 15 Νοεμβρίου. Στο περιεχόμενο αυτής, αναφέρονται τα ακόλουθα: “Από τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015 το παραλιακό μέτωπο από το ύψος της Ακτής Εθνικής Αντίστασης (πιάτσα των ταξί) έως την πλατεία Κανάρη, θα παραμείνει κλειστό. Η κυκλοφορία των οχημάτων, από και προς την περιοχή Νησάκι, θα γίνεται μέσω των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη (πεζόδρομος), οι οποίες θα λειτουργούν ως δρόμοι διπλής κατεύθυνσης. Παράλληλα, το τμήμα της οδού Ελ. Βενιζέλου, από την Ακτή Παπάγου έως τη διασταύρωσή της με την οδό Πρωτοπαπαδάκη, θα εξακολουθήσει να είναι μονής κατεύθυνσης (από την παραλία προς την πλατεία). Σας υπενθυμίζουμε ότι η έξοδος από το κέντρο θα πραγματοποιείται μέσω της οδού Σταματίου Πρωίου”.