Νέα τοποθέτηση δυσαρέσκειας της μείζονος μειοψηφίας προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Γ. Χαρίτο

Ασυνέπεια ενημέρωσης και λειτουργίας(;)

Αφορμή η εκδήλωση των ΚΑΠΗ για την Τρίτη Ηλικία και η μη λήψη απόφασης για τη συνέχιση των πακέτων προς τους απόρους

Λειτουργία που δεν συνάδει με το βαθμό σπουδαιότητάς της μοιάζει να έχει η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων βάσει των απαντήσεων που έδωσε ο πρόεδρός της, Γιάννης Χαρίτος στη νέα τοποθέτηση δυσαρέσκειας της μείζονος μειοψηφίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο αυθαίρετος αποκλεισμός του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης – όπως δήλωσε ο ίδιος – από την εορταστική εκδήλωση των ΚΑΠΗ προ ημερών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, καθώς επίσης και η μη έγκαιρη λήψη απόφασης περί ανανέωσης ή μη, παροχής των πακέτων προς τους άπορους συμπολίτες μας, επισημάνθηκαν σε ήπιο τόνο από τον Ανδρέα Γιαλόγλου μέσω ερωτήσεων στο δημοτικό συμβούλιο, με τον Γιάννη Χαρίτο να προχωρά σε αναντίστοιχες - της θέσης του - απαντήσεις, οι οποίες προσέλαβαν δε, χροιά αναιτιολόγητης προσωπικής “ενόχλησης”.

Οι γενικόλογοι ισχυρισμοί του κ. Χαρίτου ότι η μη αποστολή πρόσκλησης προς τον κ. Γιαλόγλου οφείλεται στο ότι μειοψήφησε η παράταξή του στο θέμα της έγκρισης της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων της Τρίτης Ηλικίας καθώς και το εριστικό σχόλιό του, αναφορικά με την προσεχή στάση των μελών της μείζονος αντιπολίτευσης στο θέμα της παροχής πακέτων, κατάφεραν να υποβαθμίσουν το περιεχόμενο της παρέμβασης, στόχος της οποίας υπήρξε η παρατήρηση πως η Επιτροπή οφείλει να έχει τυπική και ορθή λειτουργία.

Οι σχετικές αναφορές προβάλλονται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

“Ανακρίβειες τα περί καταψήφισης”

“Με όλο τον σεβασμό και πραγματικά δεν θέλω να το εκλάβετε ως κάποιου είδους αντιπαράθεση έναντί σας αυτό που θα πω. Ένα παράπονο θα εκφράσω καταρχήν. Την προηγούμενη εβδομάδα εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων. Με σταματούν συμπολίτες, συνδημότες και με ρωτούν για ποιον λόγο προσκλήθηκαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων πλην εμού. Όλοι δηλαδή πλην της μείζονος μειοψηφίας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλόγλου απευθυνόμενος προς τον κ. Χαρίτο, γνωστοποιώντας παράλληλα πως, “ήρθε σε δύσκολη θέση καθώς δεν είχε τί να απαντήσει”. Εμφανώς ενοχλημένος για το γεγονός πως η παράταξή του στερείται ενημέρωσης σε αντίθεση με τις άλλες δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο ίδιος κάλεσε τον κ. Χαρίτο να προβεί δημόσια σε εξηγήσεις προς τους πολίτες. “Πραγματικά δεν είχα τί να τους απαντήσω. Ειλικρινά, ήρθα εγώ σε δύσκολη θέση και θέλω να τους απαντήσετε εσείς γιατί συνέβη αυτό”.

Στη τοποθέτησή του, ο κ. Χαρίτος αφού επιβεβαίωσε πως στην εκδήλωση παρέστη μόνον ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, έδωσε τη δική του απάντηση για τον τρόπο που - όπως φάνηκε - αποφάσισε να ενεργήσει ο ίδιος. “Μόνον τον κ. Χρυσαφίδη είχαμε καλέσει. Εσάς δε σας καλέσαμε γιατί όταν σας φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο τις ετήσιες εκδηλώσεις μας, εσείς λείπατε και από την παράταξή σας δεν ψηφίστηκε το θέμα. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να μη στηρίζετε τις εκδηλώσεις μας και από την άλλη να έχετε την απαίτηση. Θεώρησα ότι θα ήταν άδικο” σημείωσε ο Γιάννης Χαρίτος, τα λεγόμενα του οποίου ο κ. Γιαλόγλου χαρακτήρισε “ανακρίβειες”, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “έχουμε ψηφίσει και τις εκδηλώσεις και τα γεύματα”. “Αυτά είναι ανεπίτρεπτα” συμπλήρωσε ο ίδιος παρακάτω, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη.

“Η χορήγηση των πακέτων κινείται στις παρυφές της νομιμότητας”

Παράλληλα, ο κ. Γιαλόγλου έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της μη λήψης νέας απόφασης από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τη συνέχιση της παροχής των πακέτων, απόφαση που αρχικά είχε καταστεί σαφές, πως θα εφαρμοστεί πιλοτικά και κατόπιν συμπλήρωσης τριμήνου, θα επανεξεταζόταν. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αιτήθηκε επιπλέον την χορήγηση προς αυτόν, των κριτηρίων βάσει των οποίων επιλέγονται οι δικαιούχοι ώστε να ενημερωθεί η παράταξή του, η οποία και δεν εκπροσωπείται στην εν λόγω Επιτροπή.

“Πήραμε απόφαση με την οποία μετατρέψαμε τα συσσίτια σε πακέτα χορήγησης τροφίμων. Η απόφαση που λάβαμε τότε, έλεγε ότι θα επανεξετάσουμε την εν λόγω απόφαση μετά την παρέλευση τριμήνου. Δηλαδή έπρεπε τον Ιούνιο που μας πέρασε να επανεξετάσουμε την πρόταση ώστε να δούμε αν θα συνεχίσουμε να χορηγούμε φαγητό στους άπορους συνδημότες μας με τη μορφή δεμάτων ή θα επανέλθουμε στο πρότερο καθεστώς στα συσσίτια” ανέφερε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Όπως αντιλαμβάνεστε η χορήγηση τώρα αυτών των δεμάτων, δεν είναι νόμιμη ή τέλος πάντων κινείται στις παρυφές της νομιμότητας”. Υποστηρίζοντας πως ο Δήμος πρέπει να μεριμνά για τις τυπικές διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν την ομαλή εξυπηρέτηση των άπορων δημοτών, κατέληξε πως, “Σε τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να είμαστε συνεπείς” ζητώντας να γίνουν γνωστά τα κριτήρια επιλογής αυτών. “Θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Χαρίτο να πει με ποιου είδους κριτήρια επιλέγονται όλο αυτό το διάστημα οι συνδημότες μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”.

Σε επόμενη συνεδρίαση η συζήτηση για τα πακέτα

Την χρονική καθυστέρηση με την οποία θα εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της λήψης νέας απόφασης για τα πακέτα των άπορων συνανθρώπων μας περιορίστηκε να παραδεχθεί ο κ. Χαρίτος, λέγοντας πως, οι διαδικασίες οργάνωσης των εκδηλώσεων για την Τρίτη Ηλικία αποτέλεσαν την αιτία δαπάνης χρόνου. “Πραγματικά ο κ. Γιαλόγλου έχει δίκιο. Καθυστερήσαμε είκοσι ημέρες γιατί είχαμε πάρει απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο να δώσουμε πιλοτικά τα γεύματα και τα πακέτα και σε τρεις μήνες να ερχόμασταν ξανά στο δημοτικό συμβούλιο” σημείωσε, γνωστοποιώντας πως, τα μέλη της Επιτροπής έλαβαν ομόφωνη απόφαση για τη συνέχιση αυτού του τρόπου κάλυψης των αναγκών μερίδας δημοτών της Σύρου κι ως εκ τούτου, το θέμα θα εισαχθεί προς ψήφιση στην επόμενη σύγκλιση των μελών του συλλογικού οργάνου του Δήμου. “Μεσολάβησαν οι διαδικασίες για να προετοιμαστούμε για τη γιορτή της Τρίτης Ηλικίας. (...) Έχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση από την Επιτροπή να συνεχίσουμε τα πακέτα, η οποία είναι έτοιμη για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο” πρόσθεσε ο κ. Χαρίτος, λέγοντας προς τον Ανδρέα Γιαλόγλου πως, θα παραδώσει λίστα με τα αρχικά των ονομάτων των δικαιούχων, κάτι για το οποίο σημείωσε – χωρίς ωστόσο να υπάρχει αφορμή -, πως η μείζων αντιπολίτευση “μπορεί να κάνει γκάλοπ, ώστε να δεί αν είναι ικανοποιημένοι ή ευχαριστημένοι”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του, ο κ. Χαρίτος προέβη εκ νέου σε σχόλιο εριστικού χαρακτήρα, λέγοντας πως, “Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο η εισήγηση για την ομόφωνη απόφαση της συνέχισης, θα είναι στη διάθεσή σας και πιστεύω να την ψηφίσετε ετούτη τη φορά”, προκαλώντας τη διάψευση εκ μέρους του κ. Γιαλόγλου αναφορικά με τις αιχμές περί μη στήριξης του προγράμματος από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, λιτή τοποθέτηση έκανε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης για το θέμα της χρονικής καθυστέρησης.