Χρονική μετάθεση για την ενεργειακή προμελέτη Δημαρχείου, θεάτρου “Απόλλων” και Πνευματικού Κέντρου καθώς και για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο ιστορικό κέντρο

Διαφωνία τρόπου και χρόνου

Διαφορετικές προσεγγίσεις σε συγκεκριμένα θέματα από Δημοτική Αρχή και μείζονα μειοψηφία με φόντο το νέο ΕΣΠΑ

Μηδενίζονται τα ποσά που είχαν προβλεφθεί για την υλοποίηση της ενεργειακής προμελέτης του Δημαρχιακού Μεγάρου, του θεάτρου “Απόλλων” και του Πνευματικού Κέντρου καθώς επίσης και το ποσό της διαμόρφωσης πεζοδρομίων και βελτίωσης προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στο ιστορικό κέντρο βάσει της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην πρόσφατη συνεδρίαση, με την αντιπολίτευση να εκφράζει τη διαφωνία της δεδομένου του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού χαρακτήρα του επόμενου ΕΣΠΑ.

Με φόντο τη χρονική μετάθεση των προαναφερθέντων καταγραμμένων αναγκών για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει τον αγώνα δρόμου που πρέπει να καταβάλει η Δημοτική Αρχή για να έχει σημαντικό μερίδιο στο νέο ΕΣΠΑ, κάτι που προϋποθέτει – όπως τόνισε - την έγκαιρη ωρίμανση μελετών.

Στην απάντησή του, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός κατέστησε σαφές πως, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το τρέχον ΕΣΠΑ, η Δημοτική Αρχή ιεραρχεί τις ανάγκες της κι εξετάζει τις προτεραιότητές της, τονίζοντας πως σε αυτές, εντάσσεται και η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας για τις δύο Κλειστές Αίθουσες (Α΄και Β΄) του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας”.

Σημειώνεται πως, το θέμα της τροποποίησης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος καταψήφισε και η παράταξη του Παύλου Χρυσαφίδη, με τον δημοτικό σύμβουλο, Κομνηνό Στρογγύλη να τονίζει πως η σχετική ενημέρωση “ήρθε στο παρά ένα”. Η συζήτηση παρουσιάζεται συνολικά στο web tv.

Οι αλλαγές και η διαφωνία

Από τις σημαντικότερες αλλαγές που περιείχε η πρόσφατη τροποποίηση ήταν η διαγραφή των 10.826,67 και 11.904,06 ευρώ για την ενεργειακή προμελέτη των τριών ιστορικών κτιρίων της Ερμούπολης και της διαμόρφωσης πεζοδρομίων και βελτίωσης προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ αντίστοιχα, αλλά και η ένταξη των ποσών (19.000 και 24.000 ευρώ) για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας δύο σημαντικών αιθουσών του Αθλητικού Κέντρου, τη μία εκ των οποίων χρησιμοποιεί συστηματικά η ομάδα του Φοίνικα.

“Μηδενίζονται κωδικοί που αφορούν σε μελέτες, οι οποίες είναι οι απαιτούμενες για να ωριμάσουν τα εν λόγω έργα, τα οποία θα ήταν επιλέξιμα για το νέο ΕΣΠΑ” τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία του έργου της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ, και λέγοντας παράλληλα, πως, στο εναπομείναν χρονικό διάστημα έως και τη “δύση” του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ο Δήμος θα είχε τη δυνατότητα να “τρέξει” αυτά τα βήματα, ώστε να είναι έτοιμος για τη διεκδίκηση νέων κονδυλίων από την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Όπως εξήγησε, δεν τίθεται θέμα χρόνου αναφορικά με τα δύο πρώτα ζητήματα, ενώ σχετικά με τα ποσά για τις δύο αθλητικές αίθουσες, σημείωσε πως, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν για την υλοποίηση εργασιών, εξηγώντας πως, οι σχετικές μελέτες θα μπορούσαν να εκπονηθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. “Για το σοβαρό θέμα των δύο αιθουσών, θεωρούμε ότι μπορούν να εκπονηθούν εκ των έσω, από την Τεχνική μας Υπηρεσία και τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν για να γίνει έργο σε αυτές τις αίθουσες. Εδώ λέμε να γίνουν με ανάθεση” πρόσθεσε, γνωστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο, τους λόγους καταψήφισης του θέματος από την παράταξή του.

Αδυναμία Τεχνικής Υπηρεσίας και άμεση ανάγκη στο “Δ. Βικέλας”

Προτού τοποθετηθεί ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης υποστήριξε πως, διανύουμε ήδη των Οκτώβριο του 2015 και καθώς ολοκληρώνεται το Τεχνικό Πρόγραμμα για το συγκεκριμένο έτος, “θέτει προτεραιότητες η Τεχνική Υπηρεσία αναλόγως με το τί μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα”, συμπληρώνοντας πως, θα υπάρξει μέριμνα για τις σημαντικές ανάγκες του Δήμου και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016.

Στα ανωτέρω, ο κ. Μαραγκός πρόσθεσε πως, “Η ενεργειακή αναβάθμιση των τριών κτιρίων, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα”, σημειώνοντας πως, “Φαίνεται ότι οι δράσεις αυτές θα είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο και προτιθέμεθα, ούτως ή άλλως δε θα προλαβαίναμε στο εναπομείναν χρονικό διάστημα έως το τέλος του χρόνου να προχωρήσουμε στην εκπόνηση μελετών, να τις εντάξουμε στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2016”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “το ίδιο θα ισχύσει και για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ”, διευκρίνιση κατόπιν της οποίας, προέβη σε ειδική μνεία για τις ανάγκες του Αθλητικού χώρου “Δημήτριος Βικέλας”. Στόχος της Δημοτικής Αρχής “είναι να μην απολέσει πόρους” τόνισε, επισημαίνοντας δε, πως, για τις μελέτες στατικής επάρκειας “υπάρχει μία διαπιστωμένη αδυναμία από την Τεχνική Υπηρεσία για το χρονικό διάστημα των επομένων μηνών”, γεγονός που εξήγησε πως επιβάλλει την ανάθεση εκπόνησής τους, αφού μάλιστα πρόκειται για ανάγκη στην οποία συμβάλλει οικονομικά και η Περιφερειακή Αρχή. “Με αυτή τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης του Δήμου και της Περιφέρειας θα καταφέρουμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να έχουμε μία μελέτη ώστε να προβούμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας αλλά και τις λοιπές δράσεις εξωραϊσμού, οι οποίες είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσα” ανέφερε, συμπληρώνοντας πως, “αν πηγαίναμε με το γράμμα του νόμου, σήμερα αυτές οι δύο αίθουσες θα έπρεπε να είχαν εκκενωθεί”.

“Πέταξε το πουλάκι” με ενέργειες που παραπέμπουν στο 2016

Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Μαραγκού, ο Ανδρέας Γιαλόγλου χαρακτήρισε “οξύμωρη” την αναφορά του, λέγοντας πως, “Οι αιτιάσεις που είπε ο δήμαρχος γίνονται αντιληπτές ως ένα σημείο. Από τη μία λέμε ότι δεν προλαβαίνουμε να αναθέσουμε μελέτες πχ της ενεργειακής αναβάθμισης στους επόμενους 3 μήνες και την ίδια στιγμή προλαβαίνουμε να αναθέσουμε τις δύο μελέτες για τις δύο αίθουσες. Ή προλαβαίνεις ή δεν προλαβαίνεις”. Επεσήμανε μάλιστα πως, με αφορμή τα προαναφερθέντα, το νέο ΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, όταν μάλιστα “είναι πολύ λίγοι οι πόροι και θα ορμήσει όλη η Περιφέρεια, να αρπάξει ό,τι προλάβει”, γεγονός που υπαγορεύει στον Δήμο να ακολουθήσει τον μονόδρομο της “ταχύτατης ωρίμασης έργων”, καθώς, όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, “είναι η μόνη δυνατότητα για να έχουμε κι εμείς ένα μερίδιο στο νέο ΕΣΠΑ”.

Ολοκληρώνοντας τον σχολιασμό του, ανέφερε δε, πως, “Τέτοιου είδους ενέργειες που παραπέμπουν στο 2016 - που σημαίνει προϋπολογισμός εγκεκριμένος στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Φεβρουάριο – Μάρτιο - θα επιβάλλει στη Δημοτική Αρχή να ξεκινά να αναθέτει τον Απρίλιο. Έχει πετάξει το πουλάκι κυρίες και κύριοι” τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας το σώμα να σκεφτεί σοβαρά επί του θέματος.

Αισιοδοξία βασισμένη σε εικασίες για τους χρόνους

Στην ανταπάντησή του, ο Γιώργος Μαραγκός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Δήμος θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις χρονικές απαιτήσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο του Αθλητικού Κέντρου, όσο και της κατοχύρωσης χρημάτων για τα τρία ιστορικά κτίρια και την ενεργειακή αναβάθμισή τους. “Είναι αντιληπτό ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι άκρως ανταγωνιστικό και θα πρέπει να είμαστε γρήγορα ώριμοι ώστε να διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί” τόνισε, προσθέτοντας παρακάτω πως, η ανάγκη εκπόνησης των μελετών για την Α΄ και Β΄ Κλειστή αίθουσα είναι “πολύ μεγαλύτερη, μπροστά μας και τη βιώνουμε”. Εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση πως, “οι προσκλήσεις οι οποίες θα προκηρυχθούν στην νέα προγραμματική περίοδο και θα είναι σχετικές με την χρηματοδότηση δράσεων – παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, πιστεύω θα γίνουν μετά το πρώτο εξάμηνο”, σημείωσε πως, αν και στηρίζεται η αναφορά του σε εικασία, ωστόσο, ευελπιστεί “ότι με αυτά τα δεδομένα θα καταφέρουμε και στη μία περίπτωση και στην δεύτερη, να είμαστε εγκαίρως ώριμοι ώστε να διεκδικήσουμε τους απαιτούμενους πόρους”.

Σημειώνεται πως, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ειπώθηκε πως έργο για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ προβλέπεται στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.