Βελτίωση σήμανσης και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε μονοπάτια της Σύρου

«Πράσινο φως» υπό προϋποθέσεις

Στις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση σήμανσης και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα μονοπάτια Σαν Μιχάλης – Χαλανδριανή – Καστρί και Φοίνικας – Ατσιγγανόκαστρο», που εντάσσεται στο τοπικό πρόγραμμα Leader, προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Σημειώνεται ότι, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Ωστόσο, την απόφαση συνοδεύει ο όρος της μη υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο, προτού εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης η απαραίτητη παράταση χρόνου για την ολοκλήρωση των εργασιών και μετά την καταληκτική ημερομηνία (31 Δεκεμβρίου).

«Να μην επιβαρυνθεί ο δήμος με ιδίους πόρους»

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου αναφέρθηκε στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα του έργου, με προϋπολογισμό 111.787 ευρώ, σύμφωνα με το οποίο οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό, δήλωσε θετικός στην υπογραφή της σύμβασης με την Αναπτυξιακή Εταιρία, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο δήμος με ιδίους πόρους, στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το πέρας της προθεσμίας. «Αν δεν υπάρξουν εθνικοί πόροι να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στην υλοποίηση, τότε υπάρχει πιθανότητα να κληθούμε εμείς να το πληρώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με την άποψη του κ. Γιαλόγλου συστρατεύτηκε και ο κ. Κομνηνός Στρογγύλης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν πρωτίστως τα συμφέροντα του δήμου, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος. «Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όλες αυτές οι προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες γίνονται, δημιουργούν κάποια προβλήματα στην πορεία με αποτέλεσμα να πληρώνουν το μάρμαρο οι δημότες και τα δημοτικά ταμεία» υπογράμμισε το μέλος της «Κίνησης Πολιτών Σύρου», προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις, τα κωλύματα οφείλονται κυρίως στην ολιγωρία των υπευθύνων. «Ακούσαμε να χρησιμοποιούνται τα capitals controls ως δικαιολογία για την ασυνέπεια σε σχέση με την ανάπλαση της παραλίας. Εδώ γελάμε», κατέληξε.

«Δεν είναι εποχές για ρίσκα»

Με τη σειρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σταύρος Γουσγουνέλης συμφώνησε ότι δεν είναι εποχή για να παίρνει ο δήμος ρίσκο της τάξεως των 100.000 ευρώ. «Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση, εφόσον δοθεί κάποια παράταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση του έργου, η οποία εκ των πραγμάτων διαρκεί δύο μήνες. «Στην περίπτωση που εξασφαλίσουμε μία τρίμηνη ή τετράμηνη παράταση, η δημοπράτηση στη διακήρυξη θα έχει σωστό χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου. Οπότε θα έρθουν οι ανάδοχοι να δώσουν την προσφορά τους, γνωρίζοντας ότι προλαβαίνουν να το ολοκληρώσουν», σημείωσε.

Απαραίτητη η χορήγηση τρίμηνης παράτασης

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο ίδιος ο δήμος για την υλοποίηση του έργου. « Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά και τη γραφειοκρατία και την καθυστέρηση στην ωρίμανση χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ έργων. Ένα εύλογο και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα ήταν της τάξεως των πέντε μηνών άρα λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι αν υπογραφεί σύμβαση στο τελευταίο δίμηνο του έτους, δεν μπορούμε να το ολοκληρώσουμε. Οπότε στην περίπτωση και μόνο κατά την οποία δοθεί μία μικρού εύρους χρονική παράταση, τότε νομίζω κι εγώ θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Στρογγύλη για την ανάπλαση της παραλίας, εξήγησε ότι η τελευταία αδειοδότηση που αφορούσε στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου εξασφαλίστηκε τον Απρίλιο του 2015. «Επειδή, όπως ξέρετε, δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε ιδιαιτέρως το λιμάνι της Ερμούπολης κατά τη θερινή περίοδο και κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, επιλέξαμε ως τεχνική υπηρεσία και ως δήμος να υπάρξουν εργασίες οι οποίες δεν θα ήταν ιδιαίτερα οχλούσες για τον κόσμο. Επιπλέον, όσον αφορά στην ασφαλτόστρωση και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για να την πραγματοποιήσουμε, μέσα στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου επιλέξαμε να μην αγγίξουμε οδοστρώματα. Άρα έγιναν άλλες παρεμβάσεις τεχνικές και συμπληρωματικές οι οποίες είχαν να κάνουν με κρηπιδώματα, κράσπεδα και πλακοστρώσεις και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα είμαστε λίγο οριακοί. Παρόλα αυτά και με τη βοήθεια του καιρού, πιστεύω ότι σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια στα οποία καλούμαστε να λειτουργήσουμε, το έργο θα ολοκληρωθεί επιτυχώς», κατέληξε.

Άμεση δημοπράτηση του έργου, σε αναμονή ο εργολάβος

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Παπαμανώλη, ο Δήμος θα προβεί άμεσα στη δημοπράτηση του έργου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρία. Ωστόσο, επειδή το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 1,5 μήνα μέχρι τη λήξη του ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους, θα κρατήσει σε αναμονή τον εργολάβο και θα υπογράψει σύμβαση μαζί του όταν και εφόσον η Αναπτυξιακή και το Υπουργείο Ανάπτυξης που διαχειρίζεται το Leader θα χορηγήσει την παράταση χρόνου για την ολοκλήρωση του έργου. «Θα κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες αλλά θα σταματήσουμε πριν την υπογραφή της σύνδεσης με τον εργολάβο. Οπότε για να μη φορτώσουμε το δήμο με τον κίνδυνο να καλύψει από τα δικά του χρήματα το ποσό του έργου θα περιμένουμε την παράταση πριν από τη φάση της συμβασιοποίησης» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», καθιστώντας γνωστό ότι το ίδιο ισχύει και για το έργο των μαγγανοπήγαδων της Ποσειδωνίας.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Δομένικος Σαγκινέτος τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να συντηρηθεί και να αναδειχθεί το μονοπάτι που οδηγεί στον Αρχαιολογικό Χώρο του Καστριού. «Ο χώρος είναι τελείως ακατάλληλος, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες που είναι λάτρεις του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού να σταματούν σε ένα σημείο, αδυνατώντας να κατέβουν πιο χαμηλά. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο κι ας επιβαρυνθεί ο δήμος», κατέληξε.

Ετικέτες: