Άρνηση της Δημοτικής Αρχής να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο των συζητήσεων για το στρατόπεδο με την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης

“Εν κρυπτώ” οι διαπραγματεύσεις

Έγκριση δαπάνης για τη φιλοξενία κλιμακίου του Τ.ΕΘ.Α.

Την κατηγορηματική άρνηση της Δημοτικής Αρχής να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο των ώριμων συζητήσεων με το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (Τ.ΕΘ.Α.) – όπως μέλη της, δήλωσαν – αναφορικά με την παραχώρηση και τους όρους αυτής, του στρατοπέδου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης συνάντησαν οι αιρετοί των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να εγκρίνουν τη δαπάνη φιλοξενίας κλιμακίου του Τ.ΕΘ.Α, το οποίο εντός των ημερών θα μεταβεί στο νησί για την οριστικοποίηση του τελικού σχεδίου παραχώρησης ανάμεσα στις δύο άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές, ωστόσο, παρεκκλίνοντας της συζήτησης του τυπικού του θέματος, το σύνολο εξ αυτών σχεδόν, τοποθετήθηκαν αναφορικά με τη στάση του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού να μην κάνει γνωστή την ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Τόσο ο Ανδρέας Γιαλόγλου, όσο όμως και ο Παύλος Χρυσαφίδης αλλά και ο Νικόλας Καΐλης αιτήθηκαν να υπάρξει ενημέρωση επί του περιγράμματος των συζητήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, ενώ ζήτησαν στην επερχόμενη συνάντηση με τα στελέχη του Τ.ΕΘ.Α. να συμμετάσχει έστω κι ένας εξ αυτών, πρόταση που απέρριψε όμως η Δημοτική Αρχή, λέγοντας πως το τελικό σχέδιο θα έρθει προς ενημέρωση σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Μαραγκός δε, ενημέρωσε πως, ο Πάνος Καμμένος πρόκειται να βρεθεί στη Σύρο στον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου) και δεν αποκλείεται τότε να υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Να σημειωθεί πως, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Σύρου ψήφισαν λευκό στη συζήτηση του θέματος. Ολόκληρη η συνεδρίαση προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Κλειστά χαρτιά... με την εξουσιοδότηση του εκλογικού αποτελέσματος

“Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις κι έχουν γίνει τεχνικές συσκέψεις στην έδρα του Τ.ΕΘ.Α. με την παρουσία στελεχών του Δήμου μας με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Με βάση τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει προσδοκούμε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα τελικό σχέδιο συμφωνίας, το οποίο φυσικά και θα τεθεί υπό την κρίση των αρμόδιων οργάνων. Για εμάς δηλαδή υπό την κρίση του ύψιστου συλλογικού οργάνου που είναι το δημοτικό συμβούλιο και για το Ταμείο Εθνικής Αμύνης υπόψιν της διοικητικής επιτροπής του” ανέφερε ο κ. Μαραγκός, εξηγώντας πως, σε συνέχεια της μέχρι σήμερα συνεργασίας με το Τ.ΕΘ.Α, η Δημοτική Αρχή απηύθυνε σχετική πρόσκληση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τρόπος παραχώρησης του στρατοπέδου. “Προσκαλέσαμε τα αρμόδια στελέχη του Τ.ΕΘ.Α. υπό τον Γενικό Διευθυντή, υποστράτηγο κ. Γιώργο Σταθιά και τον ειδικό σύμβουλο του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Γιώργο Ζησιμάτο, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα αξιοποίησης στρατοπέδων μαζί με στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού να έρθουν στη Σύρο ώστε να προχωρήσουμε και να εξειδικεύσουμε ακόμη περαιτέρω το πλαίσιο συμφωνίας που θα θέσουμε υπόψιν του δημοτικού συμβουλίου ευελπιστώ μέσα στον μήνα” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας παρακάτω πως, από τις 12 Αυγούστου και μετά, “βρισκόμαστε σε μία φάση στην οποία σχηματοποιούμε κι εξειδικεύουμε τη μορφή της συμφωνίας”.

Με φόντο την πρωτολογία των τοποθετήσεων της πλευρά της μειοψηφίας, ο κ. Μαραγκός αν και κλήθηκε επανειλημμένως να ενημερώσει σχετικά με τα ανταλλάγματα της παραχώρησης, περιορίστηκε στο να εξηγήσει μόνον πως, “Για τέτοιας εμβέλειας και φύσεως συμφωνίες αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι προ της οριστικοποίησης ενός τελικού σχεδίου, το οποίο και θα τεθεί στην κρίση και του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορούν να είναι ανακοινώσιμα ορισμένα πράγματα. Αυτό έχουμε συμφωνήσει από κοινού με τους αρμόδιους από το Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και το Τ.ΕΘ.Α.”. Υπογράμμισε μάλιστα πως, αυτή η στάση δεν προκύπτει από το ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να αποκρύψει την πραγματικότητα, αλλά όπως πρόσθεσε, για να μην πάρει έκταση ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί το Δήμο ήδη μία δεκαετία κι όπως επανέλαβε, “βρίσκεται στο τελικό στάδιο”. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν δε και οι οποίες επεσήμαναν πως, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε πρωτίστως να ζητήσει την εξουσιοδότηση σε επίπεδο διαπραγματεύσεων από το δημοτικό συμβούλιο, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη, τόνισε πρώτη μεταξύ άλλων πως, “Νομίζω ότι έχει δοθεί η εξουσία από τον Συριανό λαό προς τη Δημοτική Αρχή να κάνει αυτού του είδους τις πολιτικές διαπραγματεύσεις”.

Καμία ενημέρωση για τα ανταλλάγματα

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο Ανδρέας Γιαλόγλου διαπιστώνοντας – βάσει των λεγομένων του δημάρχου – πως, “οι διαπραγματεύσεις είναι σε ώριμο στάδιο”, έθεσε ευθέως το ερώτημα για ποιο λόγο καθίσταται αδύνατη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής η ενημέρωση. “Δεν κατανοώ για ποιόν λόγο δεν πρέπει να μάθουμε τώρα που βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή για τί ανταλλάγματα μιλάμε από την πλευρά του Δήμου γιατί προφανώς δε θα έρθουμε σε μία εβδομάδα εδώ πέρα να τα κλειδώσουμε αυτά, έχει ωριμάσει το θέμα όπως αντιλαμβανόμαστε κι έρχονται εδώ για τη ρύθμιση των λεπτομερειών”.

Σημειώνοντας μάλιστα πως, “το περίγραμμα της συμφωνίας είναι ήδη γνωστό” στη Δημοτική Αρχή, αιτήθηκε να γνωστοποιηθεί ο άξονας επί του οποίου βαδίζουν οι συζητήσεις, κάνοντας λόγο για “εν κρυπτώ διαδικασία”, προκειμένου τα μέλη της μειοψηφίας όταν εκ των υστέρων τεθεί επί τάπητος το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, “να έρθουν προ τετελεσμένων γεγονότων”.

“Δεν μπορεί όλο το νησί να είναι σε ένα σκιερό τοπίο για το τί συμφωνείτε εσείς για κάτι που το αφορά άμεσα” συμπλήρωσε, με τον δημοτικό σύμβουλο της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνό Στρογγύλη να υποστηρίζει παρακάτω πως, “ξαφνικά θα μας φέρετε μία συμφωνία και θα μου θυμίσετε τις κυβερνήσεις με τα προαπαιτούμενα και τις κρυφές διαδικασίες. (...) Δεν είστε εν λευκώ εξουσιοδοτημένος να διαχειριστείτε αυτό το θέμα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Θέλω κι εγώ να υπερασπιστώ το δικαίωμά μας να έχουμε μία ενημέρωση για ζητήματα όπως αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικά”, καταψηφίζοντας στη συνέχεια τη δαπάνη και εξηγώντας πως, η παράταξή του τάσσεται υπέρ της παραχώρησης χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Όχι στη συμμετοχή της μειοψηφίας

Ο πλήρης αποκλεισμός των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δεν περιορίστηκε μόνον σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά και σε επίπεδο παρουσίας τους ή έστω εκπροσώπησής τους στη σημαντική συνάντηση των επόμενων ημερών με το κλιμάκιο του Τ.ΕΘ.Α.. “Θα παρακαλούσα να είμαστε παρόντες, να κληθούμε κι εμείς κατά τη διαπραγμάτευση για το τελικό στάδιο, πριν έρθει στο δημοτικό συμβούλιο” ανέφερε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, διευκρινίζοντας πως, αιτείται την παρουσία μόνον των τριών επικεφαλής. Με φόντο τη νέα άρνηση του κ. Μαραγκού, ο Παύλος Χρυσαφίδης πρότεινε εναλλακτικά την εκπροσώπηση συνολικά της μειοψηφίας έστω από τον έναν επικεφαλής, αίτημα που έτυχε όμως της ίδιας αντιμετώπισης. Στην τοποθέτησή του, πρόσθεσε μάλιστα πως, “Αντί να ερχόταν ως κατεπείγον αυτό το θέμα για τα έξοδα, θα προτιμούσα να έρθει ως κατεπείγον και το θέμα αν το δημοτικό συμβούλιο δίνει εξουσιοδότηση στο δήμαρχο να μπορέσει να κάνει αυτήν τη διαπραγμάτευση ώστε να ψήφιζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι”.