Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο των καταγγελιών των υπαλλήλων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Μεθοδευμένη αποδόμηση

Μεγαλείο ενορχηστρωμένου αποπροσανατολισμού, παραποιήσεων της πραγματικότητας και διχαστικής λογικής επιδείχθηκε από την Δημοτική Αρχή Σύρου-Ερμούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, με τις αντιδράσεις των δημοτικών υπαλλήλων να επιχειρείται να παρουσιαστούν ως μία θιγόμενη μειοψηφία. 

Με γνώριμες της τακτικές παλαιοκομματικής κοπής και επικίνδυνων φαιών αποχρώσεων επιχείρησε να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή την φωνή αντίδρασης που ύψωσαν οι εργαζόμενοι στον Δήμο, απέναντι στις απαξιωτικές συμπεριφορές που εισπράττουν σε εργασιακό επίπεδο.

Η έντονη αντίδραση των Δημοτικών υπαλλήλων εξ αφορμής της αυταρχικής συμπεριφοράς των Δημοτικών στελεχών, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, η οποία τελικά κατέληξε σε πλήρη απογύμνωση της νοοτροπίας της Δημοτικής Αρχής. 

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Σωματείο των εργαζομένων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, το οποίο αριθμεί 165 μέλη επί του συνόλου των 200 Δημοτικών υπαλλήλων, το έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή, με στόχευση την πλήρη αποδόμηση του και κατ’ επέκταση και των υπαλλήλων, μέσω μία κοινής στάσης στημένου παραλογισμού, που δεν κατάφερε τελικά να πείσει.

Ανεπίτρεπτες συμπεριφορές από την ηγεσία του Δήμου, με παράπλευρες παρεμβάσεις επί των υπαλλήλων ακόμα και εκ μέρους ατόμων που στερούνται της σχετικής δικαιοδοσίας, στηλιτεύτηκαν από τους υπαλλήλους, οι οποίοι απλά δημοσιοποίησαν ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί αντικείμενο έντονης κοινωνικής κριτικής.

Εντυπωσιακό στοιχείο κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτέλεσε η προθυμία των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι παραδοσιακά διεκπεραιώνουν τον ρόλο τους ψηφίζοντας πειθήνια και έχουν δώσει δείγματα παραδειγματικής σιωπής κατά τις συνεδριάσεις.

Όλες οι τοποθετήσεις στο ίδιο μοτίβο μιας τακτικής διχασμού και παραποίησης της πραγματικότητας, με έντονα αισθητή την κοπιώδη προσπάθεια να παρουσιαστούν οι αντιδρώντες εργαζόμενοι ως μειοψηφία, μέσω παρουσίασης μιας ειδυλλιακής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Από την πλευρά των ομιλητών της αντιπολίτευσης τέθηκε η αναγκαιότητα σύνταξης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών, αίτημα και των εργαζομένων, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η θέση και ο εργασιακός ρόλος του κάθε υπαλλήλου.

Αδιαπραγμάτευτη η προσωπική αξιοπρέπεια 

Την παρουσίαση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων έκανε η πρόεδρος του Σωματείου τους, Γεωργία Βαρελά, η οποία έκανε εμφανή την μεγάλη ρήξη που διαπιστώνεται στις σχέσεις των δημοτικών υπαλλήλων με τη Δημοτική Αρχή. 

Πρωτίστως το θέμα της προσωπικής τους αξιοπρέπειας έθεσαν οι υπάλληλοι, που το θεωρούν αδιαπραγμάτευτο και στοιχειώδες, με εξευτελιστικές λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκαν, υπό μορφή λαϊκού δικαστηρίου, με μετακινήσεις υπαλλήλων παράτυπες ακόμα και παράνομες.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν «πρωτοφανείς αυταρχικές συμπεριφορές» της Δημοτικής Αρχής προς τους εργαζόμενους όλων των βαθμίδων του Δήμου, εργασία σε «καθεστώς πίεσης», σε «καθεστώς φόβου» για «ανούσια λάθη», καταγγέλλουν ότι κατηγορούνται «μέχρι και για δόλο», σε «καθεστώς απαξίωσης» της δουλειάς αλλά και της αξιοπρέπειας τους.

Αναφέρονται στις εκφράσεις που λέχθηκαν εντός του Δημοτικού Συμβουλίου όπως «απόστημα», «δόλος», «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», που απευθυνόμενοι στο σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων «γίνονται αποδεκτές μέσα από την σιωπή σας», όπως σημείωσαν.

Θέτουν ως αίτημα την εκπόνηση της σύνταξης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών και να προχωρήσουν άμεσα οι κρίσεις των προϊσταμένων και οι τοποθετήσεις του προσωπικού ώστε οι όποιες πρωτοβουλίες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής «να μην μπορούν να χαρακτηριστούν ως αυθαίρετες ή εμπαθείς».

Ζητούν «να εξασφαλιστεί ότι δεν θα προκαλούνται συνεχόμενες μετακινήσεις υπαλλήλων, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σχετίζονται με το αντικείμενο της εργασίας τους σε μία σταθερή βάση».

Επίσης «να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι υπάλληλοι θα εργάζονται υπό αξιοπρεπείς και κατάλληλες συνθήκες ώστε οι ευθύνες και η επιτέλεση των καθηκόντων τους να γίνεται με ισότιμο τρόπο» και «να τηρείται η ιεραρχία στη διοίκηση, να αποτρέπεται στον προγραμματισμό των εργασιών μας η εμπλοκή άσχετων προσώπων».

Όπως σημειώνουν «Οποιαδήποτε εντολή, σύσταση, υπόδειξη, παρέμβαση να γίνεται με τρόπο ευπρεπή, χωρίς υποτιμητικές εκφράσεις στο πλαίσιο του αλληλοσεβασμού με κοινό στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας, καθώς θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι οι καλές σχέσεις και συμπεριφορές είναι βασικές προϋποθέσεις για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των εργαζομένων».

Στην τοποθέτηση της η πρόεδρος του Σωματείου, επεσήμανε το δυστύχημα να οδηγούνται για το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως γνωστοποίησε πως πριν από αυτή την ενέργεια είχαν επιχειρηθεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με την αιρετή Αρχή ώστε να υπάρξει σύμπλευση των δύο πλευρών, διότι όπως σημείωσε «πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει βασική συνεργασία και καλυτέρευση των σχέσεων».

Ακέραια η ευθύνη διοίκησης  της Δημοτικής Αρχής

Εκ μέρους των υπαλλήλων ζητήθηκε να υπάρξουν τοποθετήσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου επί των θεμάτων που έθεσαν, με την πρόεδρο του Σώματος να επαναλαμβάνει πως καθ’ υπέρβαση του κανονισμού τους επιτρέπεται να τοποθετηθούν, επιχειρώντας να επιδείξει θετική αντιμετώπιση, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει η Δημοτική Αρχή με τους διαμαρτυρόμενους υπαλλήλους, χωρίς όμως τελικά να καταφέρει να πείσει επ’ αυτού. 

Άλλωστε σχετική επισήμανση επί της επαναλαμβανόμενης δήλωσης της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ότι κατά παρέκκλιση του κανονισμού συζητείται το θέμα, έκανε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, αναφέροντας ότι δεν χρειάζεται αυτή η επανάληψη καθώς «δεν τους κάνουμε χάρη, είναι οι εργαζόμενοι του Δήμου».

Εξέφρασε τη θλίψη του, διότι όπως ανέφερε «για πρώτη φορά στα χρονικά αυτού του τόπου βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση σαν Δήμος να έχουμε στρέψει εναντίον μας το σύνολο των εργαζομένων. Ίσως να αποτελεί και πανελλήνια πρωτοτυπία αυτό που συμβαίνει στο νησί μας και δυστυχώς μαρτυρά το είδος της διοίκησης που έχει επιλέξει να ασκεί η παρούσα Δημοτική Αρχή». 

Απευθυνόμενος προς την Δημοτική Αρχή διερωτήθηκε «Δεν ξέρω σε ποια σχολεία έχετε διδαχθεί αυτό το είδος της διοίκησης του αυταρχισμού, της αποπομπής, της προσβολής, του υβρεολογίου, των λαϊκών δικαστηρίων σε κλειστές αίθουσες κ.λ.π., δεν ξέρω που τα διδαχτήκατε. Και εάν αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος διοίκησης που ευαγγελίζεστε και με τον οποίο εσείς επιδιώκετε να πάτε το νησί μας μπροστά. Νομίζω ότι η στοιχειώδης γνώση της διοίκησης υπαγορεύει ότι οι συνεργάτες, δηλαδή οι δημοτικοί υπάλληλοι, αποτελούν το κλειδί για να μπορέσει να προχωρήσει οποιαδήποτε επιλογή πολιτική, της οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής».

Αναφέρθηκε στον αυτονόητο τρόπο διοίκησης λέγοντας ότι «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο να συζητάμε για τα αυτονόητα, ότι η διοίκηση ασκείται σε ένα πνεύμα συνεργασίας, με δημοκρατικές διαδικασίες, ότι ο Δήμος δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά υπόκειται σε δημοκρατικό και θεσμικό έλεγχο από τα υπερκείμενα όργανα του. Αυτά πρέπει να γίνουν αντιληπτά και κατανοητά για να ξεπεράσουμε αυτό τον σκόπελο και αυτό το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί με τους βασικούς μας συνεργάτες».

Κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να συναισθανθεί τον ρόλο της, επισημαίνοντας ότι «Δεν είναι μαγαζί κανενός ο Δήμος. Ο Δήμος ανήκει σε όλους κι εμείς εδώ βρισκόμαστε εκλεγμένοι από τους πολίτες για να επιτελούμε αυτό τον ρόλο».

Με την υπενθύμιση ότι «Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είπατε ότι «την εξουσία την ασκεί η Δημοτική Αρχή και ο νοών νοείτω», συμπλήρωσε πως «Η Δημοτική Αρχή που ασκεί την εξουσία λοιπόν με αυτό τον τρόπο φέρει και ακέραια την ευθύνη των επιλογών της. Δεν θα πάει λοιπόν να αναζητάει ευθύνες σε άλλους, σε τρίτα πρόσωπα και σε υπαλλήλους. Εφόσον έχει ακέραια την ευθύνη ποτέ δεν θα ανεχθούμε να δείξει με το δάχτυλο τον χ,ψ,ω υπάλληλο εφεξής. Επίσης είπατε ότι πορεύεστε με όσους αφουγκράζονται και υποστηρίζουν το όραμα σας. Με ποιούς δηλαδή; Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου είναι εναντίον σας. Ποιοι είναι αυτοί που αφουγκράζονται εντέλει το όραμα σας; Πραγματικά απορώ». 

Τέλος έκανε έκκληση να πέσουν οι τόνοι και κατέληξε λέγοντας ότι «Είσαστε η Δημοτική Αρχή, το παρελθόν τελείωσε και θα συμφιλιωθείτε θέλετε δεν θέλετε».

Να  βρει λύσεις η εργοδοσία

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παύλος Χρυσαφίδης χαρακτήρισε ως «λυπηρό το να ισχύει η κατάσταση που αποτυπώνεται στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στον Δήμο».

Έκρινε πως «η κάθε αντιδικία μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη και μάλιστα στον βαθμό της τροπής που έχει πάρει εν προκειμένω ως διαφαίνεται, κάνουν κακό πρωτίστως στον Δήμο και στους δημότες» και συμπλήρωσε ότι «θα περιμέναμε και θα θέλαμε αυτά τα θέματα να έχουν λυθεί μέσα από συναντήσεις των εργαζομένων με την Δημοτική Αρχή και αυτό θα ήταν το λογικό. Όμως έχουν περάσει 14 μήνες από τότε που αναλάβαμε και η κατάσταση έτσι όπως μας παρουσιάζεται, τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Τα καταγγελλόμενα είναι πολύ σοβαρά και προφανώς είναι αληθή ή έστω παρεξηγήσεις, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ψευδή».

Την εξεύρεση λύσεων σημείωσε στην τοποθέτηση του ο κ. Χρυσαφίδης, λέγοντας ότι «Όλα όσα αναφέρονται είναι πρωτοφανή και σαφώς η ευθύνη της εργοδοσίας, μέσα σε πνεύμα κατανόησης, αλλά και δημοσίου συμφέροντος, να βρει λύσεις αποδεκτές ώστε να μην απορυθμιστεί τελείως η λειτουργία του Δήμου και που θα συμβεί αν οι εργαζόμενοι βιώνουν όσα λένε και οι δημότες μείνουν με την αντίληψη ότι συμβαίνουν όσα στο ψήφισμα των εργαζομένων αναφέρονται». 

Εξέφρασε την στήριξη του στα αιτήματα των εργαζομένων και πρότεινε «να υπάρξει πραγματική και τακτική συνεργασία Δημοτικής Αρχής και Σωματείου ώστε τα όποια προβλήματα να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο σε καμία περίπτωση δεν είναι δικαστήριο ούτε σώμα ενόρκων. Όμως αφουγκραζόμαστε την αγωνία του Σωματείου στο να θεωρούν την Δημοτική Αρχή κλειδαμπαρωμένη πόρτα στα προβλήματα και τα αιτήματα τους». 

Ότι συντάσσεται με τους εργαζόμενους του Δήμου σημείωσε στην τοποθέτηση του και ο Νίκος Καΐλης, αναφέροντας ότι «Όλα όσα καταγγέλλονται στο ψήφισμα χτυπάνε πολλά «καμπανάκια». Από την στιγμή που το Σωματείο έρχεται απέναντι στη Δημοτική Αρχή, αυτό εκτός από λυπηρό είναι απαράδεκτο και καταδικασταίο και θα πρέπει να σταματήσει άμεσα, γιατί αυτή η απαξίωση του προσωπικού κάνει κακό και στο πως λειτουργεί και στις δυνατότητες που έχει να λειτουργήσει ο Δήμος και να παράξει έργο προς όφελος των δημοτών, αλλά έγκειται και στην προσωπική αξιοπρέπεια των εργαζομένων και στην συμπεριφορά που θα πρέπει να έχει ο εκάστοτε εργοδότης απέναντι σε κάθε εργαζόμενο». 

Κατηγορίες  για δημιουργία εντυπώσεων

Υπό τελείως διαφορετική λογική κινήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους κράτησαν κοινή στάση, εμμένοντας στην άποψη ότι το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και πως η διαμαρτυρία των εργαζομένων έγινε για δημιουργία εντυπώσεων, ενώ κανείς δεν αναφέρθηκε ούτε έδωσε απαντήσεις σχετικά με τον ρόλο ατόμων που δεν έχουν δικαιοδοσία επί των υπαλλήλων και έχουν ενεργό ρόλο, όπως και για τις απρεπείς εκφράσεις που χρησιμοποιούνται από την Δημοτική Αρχή.

Ανέφεραν πως τα συγκεκριμένα θέματα θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί στο εσωτερικό του Δήμου, αποδεικνύοντας ότι ενοχλεί η δημοσιοποίηση των συμπεριφορών της Δημοτικής Αρχής, αγνοώντας επιδεικτικά όμως την αναφορά της προέδρου του Σωματείου ότι επιχειρήθηκε από πλευράς των εργαζομένων επανειλημμένως να γίνει εσωτερική συζήτηση, χωρίς αποτέλεσμα.

Επίσης επιχειρήθηκε η μεταστροφή της μίας κοινωνικής ομάδας έναντι της άλλης, μέσω συγκρίσεων των δημοτικών υπαλλήλων με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας ότι αυτοί δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης. 

Το ψήφισμα εκφράζει μία μικρή μειοψηφία των εργαζομένων του Δήμου υποστηρίχθηκε από πολλούς δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, από τους οποίους επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το Σωματείο ως αντιπροσωπεία μειονότητας των υπαλλήλων που δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο τους. 

Το σύνολο των συμβούλων της πλειοψηφίας κατηγόρησε τους υπαλλήλους για σκοπιμότητα δημιουργίας εντυπώσεων λόγω της παρουσίας εκπροσώπων του τύπου και για μεθοδευμένη τακτική εκ μέρους τους δημοσιοποίησης του θέματος.

Ακριβώς την ίδια λογική υπερασπίστηκε και ο Δήμαρχος, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας «Πιστεύω και εγώ ακράδαντα ότι η εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων και είναι προσχηματικό. Είναι πραγματικά θλιβερό να εισάγεται με έναν τέτοιο τρόπο αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Ανέφερε πως ο ίδιος δεν δέχθηκε καμία γραπτή η προφορική όχληση από το Σωματείο ή από μία αντιπροσωπεία του Σωματείου για συνάντηση, ενώ λίγο μετά συμπλήρωσε πως «Όλο αυτό το διάστημα έχω προσωπικά με την παρουσία των αρμόδιων αντιδημάρχων, συναντηθεί με όλες τις διευθύνσεις και υπηρεσίες του Δήμου και σχεδόν όλους του υπαλλήλους του Δήμου, δύο και τρεις φορές σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να συζητήσουμε, να αναλύσουμε, να αναπτύξουμε τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τον Δήμο και τους υπαλλήλους και να βρούμε λύσεις».

Παρουσίασε την πλειοψηφία των εργαζομένων του Δήμου ως άρτια συνεργαζόμενη με τους αιρετούς, παρουσιάζοντας τους εκπροσώπους του Σωματείου ως μειοψηφία, όταν ανέφερε πως «Δυστυχώς μία μειοψηφία υπαλλήλων, η οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα, χωρίς να θέλω επ’ ουδενί να πως ότι εμείς ερχόμενοι στον Δήμο ήμασταν εμπαθείς ή είχαμε στοχοποιήσει μερίδα υπαλλήλων ή προσωπικά κάποιους υπαλλήλους…Η μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων του Δήμου είναι εργαζόμενοι με τους οποίους έχουμε αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία». 

Και ενώ ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπήρχε από πλευράς του στοχοποίηση μερίδας υπαλλήλων, λίγο αργότερα αυτοδιαψεύστηκε λέγοντας ότι «Η μειοψηφία των υπαλλήλων που δεν συναισθάνεται το βάρος της ευθύνης και δεν τιμά το δημόσιο λειτούργημα θα πρέπει να συναισθανθεί ότι θα πρέπει να αλλάξει ρότα. Εάν αυτό συμβεί τότε πραγματικά δεν έχουμε πραγματικά κανένα πρόβλημα με κανέναν υπάλληλο και καμία εμπάθεια».

 

Αδιαπραγμάτευτη η τιμή και η  υπόληψη 

Την πραγματική διάσταση της στάσης της πλευράς της Δημοτικής Αρχής, όπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν έδωσε ο γραμματέας του Σωματείου κ. Αλεξανδρής, ο οποίος στην παρέμβαση επεσήμανε ότι «Προσπαθείτε να δημιουργήσετε δύο κατηγορίες υπαλλήλων. 165 άτομα που ανήκουν στο σωματείο επί του συνόλου των 200 εργαζομένων δεν είναι μία μικρή ομάδα. Έχετε επιλέξει το διαίρει και βασίλευε. Δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ της κεφαλής του Δήμου και της βάσης».

Η δε πρόεδρος του Σωματείου, ανταπάντησε στους συμβούλους της πλειοψηφίας λέγοντας ότι «Το να λέμε ότι υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις ανθρώπων κι αυτές οι εξαιρέσεις μαζεύτηκαν σε ένα ψήφισμα γενικής συνέλευσης, που είναι το υπέρτατο όργανο του δικού μας Σωματείου, με 160 μέλη, ίσως τα μεγαλύτερο σωματείο του νησιού, να λέτε ότι κατά κάποιο τρόπο είναι μεμονωμένο, τουλάχιστον μειώνεται την δημοκρατική και συνδικαλιστική μας δύναμη. Αν αυτό βολεύει στο να μειωθεί το ψήφισμα ή στον τρόπο που εσείς το εκλαμβάνετε καλώς κάνετε. Όμως από μόνο του δεν είναι μειωμένο».

Για την δημιουργία εντυπώσεων που κατηγόρησαν τους εργαζόμενους, υπενθύμισε ότι μετά από έναν χρόνο υπομονή και προσπαθειών τώρα έθεσαν το θέμα, σημειώνοντας πως «Έχουμε κάνει αιτήματα στα οποία δεν έχουμε απάντηση. … Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 1 χρόνο υπομονή. Κάναμε αιτήματα. Δεν μας απαντήσατε σε πάρα πολλά από αυτά. Έχουν μείνει στον αέρα. Ζητάμε μία συνεννόηση και έναν σεβασμό. Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να το ζητήσουμε εγγράφως . Είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να εδραιωθεί και να γίνει».

Τέλος κατέληξε κατηγορηματικά πως «Την τιμή και την υπόληψη μας δεν θα την συζητήσουμε άλλο. Μέχρις εδώ.….Ένα είναι το ζητούμενο. Δεν φέραμε το θέμα εδώ γιατί μας πιέζετε να δουλέψουμε παραπάνω. Μακάρι να υπήρχε όραμα και να το προχωρήσουμε κι εμείς μαζί σας. Αν αυτά λέμε εμείς και εσείς άλλα καταλαβαίνετε τότε υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα. Και φυσικά ότι και να καταλαβαίνετε και να μην καταλαβαίνετε δεν μπορεί ένα ψήφισμα γενικής συνέλευσης να το ισοπεδώνετε σαν να είναι μία απόφαση μιας παρέας».

<