Μήνυμα Γιώργου Μαραγκού για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

  • Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, 2015 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 17 Νοε. 2015 - 7:27

«Σαν σήμερα, στις 17 Νοεμβρίου του 1973, γράφτηκε ο επίλογος της τριήμερης εξέγερσης του Πολυτεχνείου, της κορυφαίας αντιδικτατορικής εκδήλωσης, που ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Οι φοιτητές κατέλαβαν το Πολυτεχνείο και άρχισαν να οργανώνουν την εξέγερσή τους. Ο κόσμος, συγκινημένος από τον αγώνα τους, συγκεντρώθηκε έξω από το Πολυτεχνείο και τους προσέφερε τη συμπαράστασή του. Η αστυνομία  προσπάθησε να διαλύσει το μαζεμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα ακατάπαυστα.

Τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου, τα τανκς έφτασαν έξω από τη σιδερένια πύλη και αυτό που ακολούθησε  ήταν ολέθριο: δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις.

Μετά από την εξέγερση των φοιτητών, το οικοδόμημα της Χούντας άρχισε να τρίζει συθέμελα, με αποτέλεσμα 8 μήνες μετά να αποκατασταθεί η Δημοκρατία και το όνειρο των φοιτητών να πάρει σάρκα και οστά.

Ακολουθώντας το ίδιο όνειρο και τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, ας αναλογιστούμε  πως η λευτεριά έρχεται μέσα από αγώνες. Τα νιάτα της πατρίδας μας πάλεψαν για ένα καλύτερο αύριο και κίνησαν την ιστορία της χώρας. Έτσι και η σημερινή νέα γενιά καλείται να ορθώσει το ανάστημά της και να υπερασπιστεί τα κεκτημένα εκείνου το Νοέμβρη».