Θετικές γνωμοδοτήσεις Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων για τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Μείωση τελών στις ευπαθείς ομάδες

Τελική έγκριση και οριστικές αποφάσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες σε επόμενη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου

Τη μείωση σε ποσοστό 50% στα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ενέκριναν ομόφωνα Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες για το έτος 2016.

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση στο πλαίσιο της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που καταγράφεται στη χώρα και έχει επηρεάσει σε υψηλό βαθμό την καθημερινότητα πολλών πολιτών και κυρίως τις κοινωνικές ομάδες που αποτελούν τον ευπαθή πληθυσμό. Ακόμη και η στοιχειώδης οικονομική εξοικονόμηση που μπορούν να “απολαύσουν” κατηγορίες αναπήρων, πολυτέκνων, τριτέκνων, μονογονεϊκών οικογενειών αλλά και άποροι συμπολίτες μας, την ίδια στιγμή που λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας της χώρας, έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, αξιολογείται θετικά. Σε αυτό το μήκος κύματος φαίνεται πως κινήθηκαν οι αποφάσεις στα συλλογικά όργανα του Δήμου σε επίπεδο Κοινοτήτων, με επτά εκ του συνόλου αυτών, να έχουν κάνει δεκτή την πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας.

Πέραν των συγκεκριμένων αποφάσεων όμως, σε εκκρεμότητα παραμένουν οι σχετικές προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για τις υπόλοιπες κατηγορίες δημοτικών τελών που θα ισχύσουν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης το επόμενο έτος, με το ενδιαφέρον να παραμένει αναπάντητο αφού ακόμη και σήμερα, βάσει του ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν έχουν οριστεί τελικώς οι συντελεστές αυτών κι ως εκ τούτου, δεν έχει λάβει τη σχετική απόφαση η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου.

Σε αναμονή, βρίσκονται δε και οι επιχειρηματίες και κάθε κλάδος επαγγελματιών στο νησί, προκειμένου να γνωρίζουν τί αλλαγές θα προκύψουν για τους ίδιους σε επίπεδο ανταποδοτικών τελών, την ίδια στιγμή που εκτός της οικονομικής συγκυρίας, η πλευρά τους βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει μία δύσκολη περίοδο δεδομένης της εξέλιξης του έργου της ανάπλασης, με ό,τι αυτό έχει σημάνει ως σήμερα στην καθημερινή λειτουργία τους.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη στο σύνολό τους, πρέπει να προηγηθεί της έγκρισης του προϋπολογισμού.

Οικονομική ελάφρυνση για πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές

Ειδικότερα, επτά Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες γνωμοδότησαν θετικά επί της πρότασης της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, η οποία εισηγήθηκε “τη μείωση των δημοτικών τελών στις ευπαθείς ομάδες και τη σύσταση πάγιας προκαταβολής”, με τα μέλη τους να υπερψηφίζουν σχετικά, για το 2016. Όπως προτάθηκε, αυτή η μείωση που αφορά σε 50% επί των αναλογούντων συντελεστών “αγκαλιάζει” τις κατηγορίες πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω μείωση αφορά σε πολύτεκνους που: α. είναι κάτοικοι Σύρου, β. είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΑΣΠΕ με εισοδηματικά κριτήρια 32.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από τα τέσσερα, σε τρίτεκνους οι οποίοι: α. είναι κάτοικοι Σύρου, β. λαμβάνουν το επίδομα τριτεκνίας και με εισοδηματικά κριτήρια 24.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από τα τρία και σε μονογενεϊκές οικογένειες, οι οποίες: α. κατοικούν στη Σύρο με εισοδηματικά κριτήρια 18.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Σημειώνεται πως, βάσει της απόφασης, η μείωση ή απαλλαγή αυτή ισχύει μόνο για τη μόνιμη κατοικία (1 κατοικία) αποδεικνυόμενη από βεβαίωση μονίμου κατοίκου και όχι για επαγγελματικό χώρο του αιτούντα.

Μείωση σε ποσοστό 50% για αναπήρους και πρόβλεψη απαλλαγής για απόρους

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη μέριμνα δείχνει η Δημοτική Αρχή ως φαίνεται και για τις ευαίσθητες κατηγορίες των αναπήρων και των απόρων, με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων να αναδεικνύουν πως υπάρχει πρόβλεψη έως και απαλλαγής για περιπτώσεις της δεύτερης κατηγορίας. Αναλυτικότερα, η μείωση 50% στα δημοτικά τέλη αφορά στην κατηγορία των αναπήρων α. Με μόνιμη αναπηρία άνω του 67% με εισοδηματικά κριτήρια 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, β. Για άτομα που είναι κάτοικοι Σύρου, δεν νοσηλεύονται σε ιδρύματα και διαμένουν στην οικία που η παροχή τους υφίσταται μείωση.

Σχετικά με την κατηγορία των απόρων δε, η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο που πήρε την έγκριση των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων προβλέπει απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσους εξ αυτών α. είναι κάτοικοι της Σύρου και β. Πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης είτε εισοδηματικής ενίσχυσης απόρων, ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά.

Προβληματισμός για τους μακροχρόνια ανέργους

Σχετικά με το σύνολο των ανωτέρω προτάσεων που θα τεθούν επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο σε νέα συνεδρίαση του οργάνου και μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα, εντός των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου έλαβαν ομόφωνες αποφάσεις τα μέλη τόσο της πλειοψηφίας, όσο και των παρατάξεων της μειοψηφίας από τη Δημοτική Κοινότητα Βάρης, την Τοπική Κοινότητα Γαλησσά, τη Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου, την Τοπική Κοινότητα Ποσειδωνίας, την Τοπική Κοινότητα Πάγου καθώς και την Τοπική Κοινότητα Φοίνικα. Θέμα ωστόσο που συζητήθηκε ως πρόταση για την τελική απόφαση των δημοτικών τελών, την οποία και θα λάβουν οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν να εξετασθεί η δυνατότητα ελάφρυνσης τον μακροχρόνια ανέργων. Η εν λόγω παρατήρηση προήλθε από τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασής της, η οποία κι έτυχε αποδοχής σε προφορικό επίπεδο και από την πλειοψηφία.

Όπως μεταξύ άλλων ειπώθηκε, οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν πλέον, ίσως την πολυπληθέστερη ομάδα ανθρώπων που θα έπρεπε να εντάσσεται στις ευπαθείς κατηγορίες, με τα μέλη της να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα στην καθημερινότητά τους. Επισημάνθηκε δε, πως, θα ήταν θετικό αν υπήρχε η δυνατότητα ο αριθμός αυτών να καταγραφεί ώστε να εξετάσει η οικονομική υπηρεσία και η Δημοτική Αρχή την υλοποίηση κάποιας απόφασης που θα αφορά σε οικονομική ελάφρυνση, ωστόσο αναδεικνύεται η δυσκολία προσδιορισμού του ποιός θεωρείται μακροχρόνια άνεργος. Δεν αποκλείεται για το συγκεκριμένο θέμα να υπάρξει σαφή ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο.