Κατά πλειοψηφία η αύξηση των συντελεστών των δημοτικών τελών σε ποσοστό 4,17% μεσοσταθμικά για το έτος 2016 στη Σύρο

“Περιορισμός δαπανών με οριακή αύξηση”

Αντιπαράθεση Δημοτικής Αρχής – μείζονος μειοψηφίας για την “πλασματική αύξηση των τετραγωνικών μέτρων στην απόφαση του 2013”

Με αντιπολιτευτική διάθεση προς την π. Δημοτική Αρχή εκ μέρους της νέας δημοτικής πλειοψηφίας σχετικά με τη “φούσκα” των τετραγωνικών μέτρων που κληρονόμησε ο Δήμος μετά την απόφαση του 2013 για τα δημοτικά τέλη, η οποία στάθηκε αφορμή για προσδοκίες αύξησης περισσότερων εσόδων που θα δημιουργούσαν “τρύπα” στον προϋπολογισμό, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η νέα απόφαση αύξησης των ανταποδοτικών για το 2016.

Στην αναλυτική εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη κατέστη σαφές πως, η επιβάρυνση των δημοτών μέσω της “οριακής αύξησης” των συντελεστών κατά 4,17% καθώς επίσης και ο περιορισμός των δαπανών, θα επαναφέρουν τον προϋπολογισμό των δημοτικών τελών σε “ρεαλιστικό επίπεδο, απασφαλίζοντας μία βόμβα” που υπήρχε στα θεμέλιά του, αφού ο Δήμος θα ανέμενε περισσότερες εισπράξεις ύψους 370.000 ευρώ, που θα ήταν ανέφικτες να έλθουν στα ταμεία του.

Με φόντο την καταγραφή 261 επιπλέον στρεμμάτων στην απόφαση του 2013 για τον καθορισμό των τελών του 2014, η οποία “παραδόξως” συνοδεύτηκε από μείωση των συντελεστών κατά 14% με απόφαση της π. Δημοτικής Αρχής, αιρετοί της πλειοψηφίας έκαναν λόγο μεταξύ άλλων για “λάθος” - ενδεχομένως από την αλλαγή λογισμικού – το οποίο όμως, “βόλεψε πολιτικά” την τότε διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καθώς ήταν προεκλογική περίοδος. Στο έντονο αντιπολιτευτικό ύφος της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου δε, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι λάθος που προήλθε από την αντικατάσταση του λογισμικού, η μείζονα αντιπολίτευση, κάλεσε την ίδια να αποφεύγει τις μομφές για απόντα από τη συνεδρίαση πρόσωπα, προκαλώντας την, μάλιστα, να φέρει στο φως στοιχεία που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της, αλλά κι επισημαίνοντας της, πως η νέα Δημοτική Αρχή, πρέπει να πάψει να “βλέπει φαντάσματα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η εν λόγω απόφαση που καταψηφίστηκε συνολικά από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, θα τεθεί προς έλεγχο κι έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, προκειμένου να ισχύσει.

Υπογραμμίζεται πως, όλοι οι αιρετοί ευχαρίστησαν τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Η αιτία της αύξησης

Τη σημερινή “οριακή αύξηση” των δημοτικών τελών όπως υποστήριξε ο κ. Παπαμανώλης, η οποία έρχεται και σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών αποφάσεων που λαμβάνουν οι Δήμοι πανελλαδικά, στήριξε από την πλευρά του, παρουσιάζοντας αναλυτικά οικονομικά στοιχεία. Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν και αναφερόμενος στην απόφαση του Δεκεμβρίου του 2013 για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών της επόμενης χρονιάς, ο αντιδήμαρχος μέσω προβολής παρουσίασης (power point) έδειξε ότι τα τετραγωνικά μέτρα εντός ενός έτους (2012 – 2013) “σε περίοδο ύφεσης”, που όπως εξήγησε δεν μισθώνονταν νέα ακίνητα για να υπάρχει κατανάλωση, αυξήθηκαν σε επίπεδο κατοικιών κατά 179.000 τ.μ. και σε επίπεδο ακινήτων γενικής χρήσης κατά 82.000 τ.μ., γεγονός που όπως επεσήμανε είναι ανεξήγητο. Όπως πρόσθεσε δε, το σύνολό τους (261.000 τ.μ.), γέννησε προσδοκίες είσπραξης, οι οποίες δεν θα επιβεβαιώνονταν σε πρακτικό επίπεδο, αντίθετα μάλιστα, θα δημιουργούσαν για το 2016 ταμειακό κενό 370.000 ευρώ, αφού βάσει των “πλασματικών στοιχείων” καταρτίστηκε και ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2014-2015, επί του οποίου – αν δεν εντοπιζόταν το λάθος – θα στηριζόταν και η σύνταξη του σημερινού προϋπολογισμού για τα τέλη του 2016.

Η μετάφραση της αύξησης του ποσοστού 4,17% για τους δημότες

Η αναγκαστική επιστροφή σε “ρεαλιστικά οικονομικά στοιχεία” όπως τόνισε ο Γιώργος Παπαμανώλης, πέραν του περιορισμού των δαπανών των άμεσα εμπλεκόμενων υπηρεσιών, του ΦΟΔΣΑ και της Καθαριότητας, οδηγεί και στην κάλυψη ενός μέρους της “τρύπας” από την πλευρά των δημοτών. Μιλώντας με αριθμούς, ο ίδιος εξήγησε πως κατά μέσο όρο σε ένα ακίνητο 80 τ.μ. η αύξηση των τελών για τις κατοικίες, μεταφράζεται σε 0,4- 0,5 λεπτά ανά τ.μ., που μηνιαίως δεν ξεπερνά τα 0,33 λεπτά. Ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο δε, σχετικά με ένα ακίνητο γενικής χρήσης ίδιας έκτασης, η χρέωση μεταφράζεται σε 0,10 λεπτά ανά τ.μ., δηλαδή σε 0,67 λεπτά επιπλέον μηνιαίως. Αξίζει να προσθέσουμε, πως οι μειώσεις κατά 50% για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και η απαλλαγή από την καταβολή τελών, των απόρων (βάσει εισοδηματικών κριτηρίων) είναι δεδομένες, όπως πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Νοικοκυριό και μείωση στις δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού

Προκειμένου να μην επωμιστούν μεγαλύτερο οικονομικό φορτίο οι δημότες, ο κ. Παπαμανώλης, υπογράμμισε πως, αναγκαστικά πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας αλλά και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Μάριο Βουτσίνο και Μάρκο Πρίντεζη αντίστοιχα, να σημειώνουν πως, ναι μεν είναι ένα μεγάλο βαρίδι αυτή η μείωση κονδυλίων, δεσμευόμενοι ωστόσο, πως αυτές οι περικοπές δεν θα προκαλέσουν περιορισμό στις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Προτού αναλύσει τις δαπάνες μία προς μία, σημείωσε πως, ο νέος προϋπολογισμός των ανταποδοτικών τελών του 2016 ανέρχεται σε 2.749.066 ευρώ, ενώ ο περυσινός άγγιζε τα 2.918.263 ευρώ. Αυτό το ποσό για την επόμενη χρονιά, αναλύεται σε 1.449.500 ευρώ για τη μισθοδοσία, σε 178.000 ευρώ για καύσιμα, σε 400.000 ευρώ για τον ΦΟΔΣΑ (ανακύκλωση κλπ), σε 300.000 για ηλεκτρικό αλλά και σε 72.137 ευρώ για επενδύσεις, σε 139.729 ευρώ για κρατήσεις και σε 207.684 ευρώ για λοιπά έξοδα.

“Πατήσαμε την πεπονόφλουδα το 2014 - 2015”

Περιορίζοντας την τοποθέτησή του, στην αιτία που προκάλεσε την αύξηση των συντελεστών στα δημοτικά τέλη του 2016, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός έκανε λόγο για λάθος της π. Δημοτικής Αρχής, το οποίο και χαρακτήρισε “πεπονόφλουδα” για τους επόμενους, που όπως είπε πάτησε και η νέα Δημοτική Αρχή στο πρώτο έτος της θητείας της, αφού δεν είχε τη δυνατότητα ενδελεχούς ελέγχου. Επισημαίνοντας δε, πως, προ μικρού χρονικού διαστήματος, “ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο λογιστικό κενό ύψους 370.000 ευρώ”, το οποίο ισχυρίστηκε πως, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στο νέο προϋπολογισμό”, σημείωσε πως, κάτι τέτοιο απεφεύχθη, λόγω της δουλειάς των υπηρεσιών, τις οποίες κι ευχαρίστησε, αλλά και λόγω του αντιδημάρχου Οικονομικών.

Αντιπολίτευση στην π. Δημοτική Αρχή

Ο ίδιος, με εμφανή τη διάθεση στήριξης της τοποθέτησης της προέδρου, Μαρίας Καζαντζάκη, η οποία δεν απέδωσε το λάθος της “πλασματικής αύξησης των τετραγωνικών μέτρων” στην αλλαγή λογισμικού, υπονοώντας πως δεν αποκλείεται να υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτό το γεγονός, ενώ παράλληλα, υπενθυμίζοντας τη δική της παρέμβαση στην επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το 2013 και υποστηρίζοντας πως, τα σχετικά πρακτικά της απόφασης “κόβονταν” τυχαία(;) πριν την έναρξη της διαλογικής συζήτησης, θέτουν έναν προβληματισμό στο προσκήνιο, τόνισε πως, η Εκτελεστική Επιτροπή έχει δώσει εντολή για έλεγχο.

Ελαφρώς τροποποιημένη ως προς τον αντιπολιτευτικό τόνο, υπήρξε η τοποθέτηση του αντιδημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, ο οποίος χαρακτήρισε “λάθος που βόλευε” τα πλασματικά στοιχεία, με την παράλληλη μείωση των τελών του 2014 και τη διατήρηση αυτών, ισχυριζόμενος πως, ήταν “προεκλογική περίοδος” και δεν αποκλείεται η προηγούμενη διοίκηση να επεδίωκε την αποκόμιση ψηφοθηρικών ωφελειών.

“Έωλη απόφαση. Το λάθος στο λογισμικό”

Αρνητικός στην ψήφιση της αύξησης των δημοτικών τελών υπήρξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, επισημαίνοντας πως, η Δημοτική Αρχή είχε τη δυνατότητα να προβεί στην αναζήτηση κι άλλων τρόπων εξοικονόμησης χρημάτων, προκειμένου να μην επωμιστούν κανένα κόστος οι δημότες. Υποστηρίζοντας πως, το λάθος φαίνεται να οφείλεται στην αντικατάσταση του λογισμικού κι επισημαίνοντας πως μεταξύ άλλων, στη σχετική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής επιβεβαιώθηκε εκ μέρους της Οικονομικής Υπηρεσίας πως δεν δόθηκε πολιτική εντολή για την πλασματική αύξηση που εκ των υστέρων παρατηρήθηκε, απαρίθμησε μία σειρά από λόγους, οι οποίοι συνηγορούν στην ακύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη. Ξεκαθαρίζοντας πως, δεν πρέπει να καλλιεργείται από τη Δημοτική Αρχή η σκέψη προς τους δημότες ότι υπήρξε λόγος ή εντολή για την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων με σκοπό ψηφοθηρικό όφελος, σημείωσε παρακάτω ανάμεσα σε άλλα πως, στη χθεσινή συνεδρίαση η εισήγηση ήρθε τροποποιημένη από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ επεσήμανε πως, θα έπρεπε να υπήρχαν και τα απολογιστικά στοιχεία έως 30/11 προκειμένου να συζητηθούν τα τέλη. Αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί πρόκλησης “οικονομικής τρύπας” εξήγησε ότι, ο επιβεβλημένος έλεγχος των τριμήνων του προϋπολογισμού, θα προλάβαινε την περιβόητη “φούσκα”, καταλήγοντας πως, λειτουργεί παραπλανητικά η αναφορά της Δημοτικής Αρχής, πως, ο προϋπολογισμός καταρτίζεται βάσει των εκτιμήσεων κι όχι του απολογισμού του προηγούμενου έτους. Ο ίδιος χαρακτήρισε έωλη την απόφαση, ψηφίζοντας αρνητικά. Από την παράταξη του κ. Γιαλόγλου, ο Μιχάλης Ζουλουφός, συμπλήρωσε πως, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή “να σταματήσει να βλέπει φαντάσματα” αφού διοικεί ήδη ενάμιση χρόνο, καλώντας τα μέλη της να μιλήσουν με στοιχεία, αν αυτά υπάρχουν, λέγοντας τέλος, πως, βάσει των ισχυρισμών τους θα έπρεπε να έχουν διατάξει ΕΔΕ.

“Πολιτική ανεπάρκεια και οικονομίες κλίμακος”

Για “πολιτικό έλλειμμα” της νέας Δημοτικής Αρχής έκανε λόγο ο Κομνηνός Στρογγύλης, εκπροσωπώντας την Κίνηση Πολιτών Σύρου, αφού ο επικεφαλής Παύλος Χρυσαφίδης αφίχθη με καθυστέρηση στη συνεδρίαση, καταψηφίζοντας την προτεινόμενη αύξηση των τελών. Ο ίδιος υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως θα μπορούσε να γλιτώσει την οικονομική επιβάρυνση ο δημότης, αν η Δημοτική πλειοψηφία είχε την πολιτική κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, χωρίς να ενεργεί “σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης”. Ο κ. Στρογγύλης, αφού απαρίθμησε μία σειρά από προτάσεις στη δευτερολογία του, που αν εφαρμόζονταν θα ενίσχυαν τη θέση περί μη αύξησης των τελών, σημείωσε πως, θα έπρεπε “να εφαρμοστούν οικονομίες κλίμακος”. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ισχυρίστηκε πως, ο προϋπολογισμός συντάσσεται βάσει των εξόδων, λέγοντας προς τη Δημοτική Αρχή με καυστικό ύφος πως, προχωρά σε “τελημαγειρέματα”. Αξίζει να αναφερθεί, πως, υπογράμμισε ότι, η νέα Δημοτική Αρχή, ενεργώντας όπως η προηγούμενη, δεν θα αναζητήσει – αν υπάρχουν – και δεν θα αποδώσει ευθύνες για τα “πλασματικά τετραγωνικά”.

“Μία μορφή τοπικής φορολογίας”

Την πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα τέλη, διατύπωσε ο επικεφαλής, Νικόλας Καΐλης κάνοντας λόγο για “μία μορφή τοπικής φορολογίας”. Υποστηρίζοντας πως, τάσσεται αντίθετος με την πολιτική περικοπών προς τους Δήμους, η οποία με τη σειρά της πετά το οικονομικό “μπαλάκι” στους δημότες, πρότεινε πως θα πρέπει να υπάρξει επιβολή τελών, βάσει της οικονομικής επιφάνειας του καθενός, ώστε “να μην πληρώνουν το ίδιο οι έχοντες με τους μη έχοντες”. Λέγοντας πως, θα πρέπει να υπάρξει σταδιακά “μείωση της έμμεσης φορολογίας” των πολιτών, καταψήφισε την εισήγηση.