Εκδήλωση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την υποδοχή του νέου χρόνου με την καθιερωμένη ευλογία της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Πυξίδα η ανάγκη προόδου στη Σύρο

Η ανάπτυξη ενός άοκνου αγώνα προσπάθειας, συνεργασίας και παραγωγής έργου προς όφελος του τόπου αποτέλεσε κοινή ευχή του συνόλου των ομιλητών που απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση για την υποδοχή του νέου έτους στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, χθες το μεσημέρι, οπότε και πραγματοποιήθηκε λιτή γιορτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών για το 2016, συγκεκριμένος και σαφής για την πραγματική διάσταση της προόδου της Σύρου και των προσπαθειών που καταβάλλονται για ένα αναπτυξιακό μέλλον – ως είθισται να γίνεται σε τέτοιες εκδηλώσεις - υπήρξε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στην ρεαλιστική διάστασή τους, ενώ του ίδιου ακολούθησε ο χαιρετισμός του οικοδεσπότη δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού.

Με βασική “μαγιά” τον τόπο και τις δυνατότητές του απηύθυναν χαιρετισμό επίσης, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου αλλά και ο βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος εστιάζοντας στην ανάγκη συνένωσης δυνάμεων, ώστε μέσα από συνεργασία να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης στο νησί.

Των ευχών και των μηνυμάτων της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Μαρίας Καζαντζάκη, του μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Αλεξανδρή, καθώς επίσης του μέλους της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνού Στρογγύλη και του προέδρου της ομάδας βόλεϊ του Φοίνικα, Αντώνη Ρούσσου ακολούθησε η παρουσίαση των παραδοσιακών καλάντων από μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Σημειώνεται πως, γραπτό μήνυμα απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄ που απουσίαζε λόγω ποιμαντικών υποχρεώσεών του στην Άνδρο, το οποίο και ανάγνωσε ο αρχιερατικός επίτροπος πρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου αμέσως μετά την ευλογία της αγιοβασιλιόπιτας, αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου καθώς βρίσκεται εκτός Σύρου.

Η κλήρωση για τους τυχερούς υπαλλήλους της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθηκαν κάποιοι εξ αυτών. Συνολικά οι τοποθετήσεις όσων μίλησαν προβάλλονται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Επίσκοποι Σύρου: Το 2016 έτος ατομικής και συλλογικής προόδου

“Καλή κι ευλογημένη χρονιά” ευχήθηκε ο Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου στο μήνυμά του, επισημαίνοντας την ανάγκη ανάπτυξης ενότητας. Απευθυνόμενος στους αιρετούς, στους οποίους και υπενθύμισε ότι εκλέχθηκαν από τους δημότες και άρα εκείνους οφείλουν να υπηρετούν, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, σημείωσε πως, “πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να μπορέσουν να αναδείξουν την Ερμούπολη και γενικότερα τη Σύρο, καθώς αποτελεί έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τόπο”. Προσθέτοντας δε, πως, οι εκπρόσωποι των δημοτών, πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια ώστε “να “εκμεταλλευθούν” όλες τις ευκαιρίες που τους δίνονται προκειμένου να μπορέσουν να φέρουν στο νησί μας την πολυπόθητη ανάπτυξη” υπογράμμισε πως, ναι μεν “δεν είναι η στιγμή να κρίνουμε το έργο τους γιατί ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει την τετραετία τους”, ωστόσο όπως σημείωσε, “αφού τους συγχαρούμε για όσα έχουν καταφέρει ως σήμερα, ζητάμε απαιτητικά να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους” για το παρόν και το μέλλον της Σύρου. Η αναφορά του Καθολικού Επισκόπου εστίασε και στους υπαλλήλους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, από τους οποίους ζήτησε να καταβάλουν προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμπολιτών τους, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στον δημόσιο τομέα, υποστήριξε κατηγορηματικά τα ακόλουθα: “Θα ήθελα να ευχηθώ και γενικότερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα του νησιού μας μία καλή χρονιά και να ζητήσω κι από εκείνους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Να μην έχει κανένας στο νησί μας την λεγόμενη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία αλλά να προσφέρουμε στον πλησίον μας”. Συμπληρώνοντας πως, “Γνωρίζουμε όλοι ότι ο ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος τα τελευταία έξι – επτά χρόνια” κατέληξε πως, κάθε ένας εξ ημών, “πρέπει να φανεί αποτελεσματικός”.

Ιδιαίτερο και ουσιαστικό υπήρξε και το περιεχόμενο της επιστολής του κκ. Δωροθέου Β΄, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν πως, “Κατά την Εκκλησία μας, ο χρόνος είναι δάσκαλος, σύμβουλος, κριτής, δικαστής, εισιτήριο προς την αιωνιότητα, αγαθό πολυτιμότατο αλλά συνάμα αναντικατάστατο και μη ανανεώσιμο. Γι αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε μέρα του χρόνου και να γινόμαστε όλο και πιο καλύτεροι ώστε και η κοινωνία και η πατρίδα μας να γίνει καλύτερη και να φύγει επιτέλους το μαύρο σύννεφο του φόβου και της αγωνίας, της απελπισίας και της απογοήτευσης που καλύπτει τον γαλάζιο ουρανό της πατρίδας μας”. Πέραν των ανωτέρω, στον επίλογό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, εκτός των καθιερωμένων ευχών για ένα έτος “δημιουργικό και υγιεινό”, ευχήθηκε παράλληλα το 2016, “να είναι έτος πραγματοποίησης των ελπίδων μας, των ονείρων μας κι έτος ατομικής κι εθνικής προόδου”.

Αντ. Συρίγος: Η κοινωνία να δείξει τον δρόμο προς τη συναίνεση

Αισιόδοξος για την πορεία του τόπου και της χώρας, παρά τη γνώση των μεγάλων δυσκολιών που πρέπει να υπερπηδηθούν εμφανίστηκε ο κυβερνητικός βουλευτής, Αντώνης Συρίγος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, αυτή τη δύσκολη χρονιά, “οφείλουμε να τη μετατρέψουμε σε χρονιά ευκαιριών και δυνατοτήτων”. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, βάση γι αυτά, “πρέπει να είναι ο διάλογος, η συνεργασία, η συνεννόηση των φορέων και των τοπικών και σε πανελλήνιο επίπεδο ώστε να βρει τον δρόμο προς την ανάπτυξη η χώρα μας και η Σύρος”.

“Βασικό, κεντρικό ζήτημα του φετινού έτους θα είναι η συναίνεση και η επικοινωνία όλων μας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, τα οποία υπάρχουν και τα οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να μας χωρίζουν” συμπλήρωσε παρακάτω, λέγοντας ακόμη πως, “Μέσα λοιπόν σε αυτό το πνεύμα, πρέπει να λειτουργήσουμε και να κινηθούμε με αποφασιστικότητα κι επιμονή για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που δυστυχώς έχουν συσσωρευθεί πάρα πολύ καιρό”. Διευκρίνισε δε, πως, όταν κάνει λόγο για συναίνεση, “μιλώ κυρίως για συναίνεση της κοινωνίας, κυρίως των φορέων των συλλογικών και μετά ταύτα, για μία συναίνεση σε πολιτικό ή κομματικό επίπεδο”. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, “Αυτό που προέχει και αυτό που πρέπει να κάνει η τοπική αλλά κι εν γένει η ελληνική κοινωνία είναι να δείξει αυτή τον δρόμο προς τη συναίνεση την αλληλεγγύη και την κατανόηση”.

Γ. Λεονταρίτης: Έμπρακτη υποστήριξη του Δήμου με απτές αποδείξεις

Συγκεκριμένος και μεστός στο μήνυμά του για το 2016 αναφορικά με τη συνεργασία και τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης υπήρξε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Αναγνωρίζοντας πως, “και το 2016 θα είναι ένα έτος δύσκολο”, εξήγησε πως, “Ακριβώς γι αυτό απαιτείται, επιβάλλεται να συνεργαστούμε, να σηκώσουμε τα μανίκια όπως λέει ο λαός και να μην χάνουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο”. Σε αυτό το μήκος κύματος όπως υπογράμμισε εξέπεμψε και η Περιφερειακή Αρχή το 2015, “αναπτύσσοντας μία άριστη συνεργασία με τον Δήμο”.

“Όσον αφορά τη Σύρο, την έδρα του Νοτίου Αιγαίου, την ιδιαίτερη πατρίδα μας” ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε πρωτίστως πως, “Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές ως προς αυτό που αποκαλούμε ανάπτυξη”, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του πως, με συστηματική προσπάθεια “το 2016 είμαι βέβαιος ότι για τη Σύρο θα ξεκινήσει η ανάκαμψη”. Ως αδιάψευστη απόδειξη της θετικής συνεργασίας εκ μέρους της Περιφέρειας, η οποία τόνισε και δεσμεύθηκε ο ίδιος, πως θα ακολουθήσει και το νέο έτος την ίδια προσπάθεια έμπρακτης υποστήριξης του Δήμου, απαρίθμησε μία σειρά από έργα, για την υλοποίηση και τον προγραμματισμό των οποίων, η Περιφερειακή Αρχή συνέδραμε καταλυτικά.

“Η συνεργασία μας το 2015 ήταν άριστη και το γνωρίζετε όλοι. Επιγραμματικά για να μην κουράζω θα σας πω ότι παρ΄ ότι παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στην ολοκλήρωσή του και ήταν κάτι δύσκολο να το διαχειριστούμε, τρέξαμε, αγωνιστήκαμε, προχωρήσαμε με γρήγορους ρυθμούς για να μπορέσουμε να εντάξουμε το έργο της ανάπλασης του λιμανιού, που πλέον έχει φθάσει στο 70- 80% της ολοκλήρωσής του και τα καταφέραμε”. Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε, “Εντάχθηκε η παιδική χαρά των Πευκακίων, η οποία έχει ολοκληρωθεί, εντάχθηκε το έργο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο σχολείο της Άνω Σύρου, ολοκληρώθηκε ο οδικός άξονας στην Άνω Σύρο (δρόμος του Χριστού), ενώ τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώθηκε στον ΧΥΤΑ η εγκατάσταση του ΣΜΑΥ, ένα πολύ σημαντικό έργο. Επίσης, αγοράστηκε τεμαχιστής που θα βοηθήσει στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, εντάχθηκε ένα καινούργιο έργο τις τελευταίες ημέρες που αφορά στον ποδηλατόδρομο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία έως και τον Μαρινόπουλο”.

Επαναλαμβάνοντας πως, “Έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατό να βοηθήσουμε τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στην προσπάθειά του για ανάκαμψη” γνωστοποίησε πως “Και το νέο έτος θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου έργα ώριμα να ενταχθούν στο καινούργιο πρόγραμμα όπως είναι η αποχέτευση Βάρης – Μέγα Γιαλού, το νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης και τα έργα που αφορούν την ασφάλεια του λιμανιού για την υποδοχή κρουαζιεροπλοίων. Αυτά τα λίγα δείχνουν ότι έμπρακτα η Περιφέρεια στηρίζει το νησί της Σύρου και δεσμεύομαι ότι αυτό θα κάνει και στο μέλλον”.

Καταλήγοντας, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, τόνισε πως, “Πιστεύουμε στη συνεργασία και είμαστε δίπλα σας” συμπληρώνοντας δε, πως, “όλοι μαζί θα πρέπει να πιέσουμε για να ολοκληρωθεί επιτέλους το μεγάλο όνειρο όλων των Συριανών, η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου. Ο φάκελος με την ολοκληρωμένη μελέτη βρίσκεται στην Περιφέρεια και το έργο για την αποψίλωση του λόφου (Νεράιδα) που έχουν αναλάβει οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκεται στο τελικό στάδιο”. Παρόντος του κ. Συρίγου, δεν παρέλειψε να αιτηθεί τη συνδρομή του σε επίπεδο παρέμβασης για τη χρηματοδότηση.

Γ. Μαραγκός: Καμία ευκαιρία ανάπτυξης χαμένη

Κατόπιν των ανωτέρω χαιρετισμών, προχώρησε στο δικό του μήνυμα ο Γιώργος Μαραγκός, κάνοντας την ευχή πρωτίστως “όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας” ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε συνεργασία προς όφελος του τόπου. “Μετά τις ευχές του κ. Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος με πολύ μεγάλη ανάλυση παρουσίασε έργα υποδομών, δράσεις κι ενέργειες που έγιναν το 2015 ή προγραμματίζονται εντός του 2016, δεν άφησε σε εμάς και πάρα πολλά να πούμε” σημείωσε παρακάτω, παρομοιάζοντας τη χώρα και την Ελλάδα σαν ένα πλοίο, στο οποίο πρέπει να κωπηλατήσουν όλοι για να οδηγηθεί σε ήρεμα νερά. “Το καράβι που λέγεται Ελλάδα, που λέγεται Σύρος βρίσκεται σε μία θαλασσοταραχή. Έχουμε γίνει μάρτυρες των προβλημάτων των οικονομικών, των δημοσιονομικών ή των διαρθρωτικών που αντιμετωπίζει η χώρα μας και άρα λοιπόν, τα τελευταία χρόνια ή και τα επόμενα οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Οφείλουμε όμως όλοι μας, ως μέλη, ως επιβάτες, ως πλήρωμα του πλοίου να κωπηλατούμε συντεταγμένα προς την ίδια κατεύθυνση ώστε να καταφέρουμε να βγάλουμε το πλοίο που λέγεται Ελλάδα, που λέγεται Σύρος από την θαλασσοταραχή και να το οδηγήσουμε σε ήρεμες θάλασσες” ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας μάλιστα κάποια λόγια στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην κοπή πίτας της Περιφέρειας, επαναλαμβάνοντας πως, “λέμε όλοι μας είναι πως οι μεγαλύτεροι εχθροί της χώρας μας, της πατρίδας μας, της Ελλάδας ή και του τόπου μας είμαστε εμείς οι Συριανοί”. Όπως εξήγησε, “αυτό δεν ισχύει επειδή δεν είμαστε ικανοί ή δεν αγαπάμε τον τόπο μας ή δεν έχουμε όραμα και δεν θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο μας” αλλά επειδή “δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε συντεταγμένα, να λειτουργούμε στο πλαίσιο μίας κοινής προσπάθειας, η οποία εστιάζει στο στόχο και στο αποτέλεσμα”.

Δεδομένου ότι σήμερα, “Η μάστιγα της εποχής μας είναι η ανεργία, οι συνθήκες ακραίας φτώχειας, στις οποίες ζουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας εδώ στη Σύρο” υποστήριξε πως, από κοινού Δήμος, Περιφέρεια, Εκκλησίες και φορείς έχουν προβεί σε “άοκνες προσπάθειες στην κατεύθυνση ανακούφισης πολλών συμπολιτών μας”.

Στη δίνη των οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “δεν θα ήθελα να αναλωθούμε σε δικαιολογίες”, αντίθετα όπως πρόσθεσε, απαιτείται προσπάθεια καθώς, “Η Σύρος αξίζει τα καλύτερα”. Διατυπώνοντας δε, τη γενική παρατήρηση πως, “η ανάπτυξη του τόπου δεν έχει να κάνει με το κεντρικό κράτος” αλλά κι επισημαίνοντας πως, πρέπει να παραδειγματιστούμε από τις πράξεις των ανθρώπων που οικοδόμησαν ένα οικονομικό κι εμπορικό θαύμα στην Ερμούπολη, υπογράμμισε πως, δεν θα αφεθεί καμία ευκαιρία ανάπτυξης να χαθεί. “Το ό,τι καταφέρνουμε ως Δήμος δεν έχει να κάνει με τις προσπάθειες ενός ή λίγων ή κάποιων αλλά έχει να κάνει με τις προσπάθειες όλων όσοι βρίσκονται εδώ και θέλουν τα καλύτερα για το νησί μας” σημείωσε, ευχαριστώντας ιδιαίτερα και το προσωπικό του Δήμου.

Γ. Αλεξανδρής: “Επιδιώξαμε συνεργασία, πιστεύουμε να την έχουμε”

Περιεκτικός σε νόημα υπήρξε ο εξαιρετικά σύντομος χαιρετισμός του μέλους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, Γιάννη Αλεξανδρή, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί στον επίλογο της εκδήλωσης. Χωρίς να κάνει μνεία στα ζητήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε επίπεδο προβλημάτων συνεργασίας ανάμεσα σε Δημοτική Αρχή και υπαλλήλους, αρκέστηκε να τονίσει μόνον πως, “Το 2015 επιδιώξαμε τη συνεργασία εργαζομένων – Δημοτικής Αρχής. Πιστεύουμε ότι θα την έχουμε για το 2016”.

Κατέληξε δε, λέγοντας πως, “Η συνεργασία για εμάς είναι κάτι το βασικό για να παρέχουμε τις υπηρεσίες στους δημότες, τις οποίες πρέπει και για τις οποίες πληρώνουν”.