Δυνατότητα που παρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών στους ΟΤΑ επιδιώκει να αξιοποιήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεδομένων των αυξημένων αναγκών

Στόχος η παραμονή των συμβασιούχων καθαριότητας

Τα οικονομικά περιθώρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης βάσει του ήδη ψηφισμένου προϋπολογισμού των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το νέο έτος εξετάζει η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να κάνει χρήση της σχετικής διάταξης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δίνει τη δυνατότητα διατήρησης των συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου όπως έχει γνωστοποιηθεί μέσω της προχθεσινής δημοσίευσης της διάταξης σε ΦΕΚ, η οποία περιλαμβάνεται σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δεν σημαίνει αυτόματα και απλά, ότι εξασφαλίζει την παράταση των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στους Δήμους, αφού απαραίτητη προϋπόθεση κρίνεται η κατοχύρωση των οικονομικών πόρων μέσω των οποίων θα καταβληθούν οι μισθοδοσίες τους και ό,τι άλλο απαιτείται για την παραμονή τους στους ΟΤΑ.

Τη θετική προοπτική που δίνει το αρμόδιο Υπουργείο, όπως την χαρακτηρίζουν οι αντιδήμαρχοι, Αλέξης Αθανασίου και Μάριος Βουτσίνος σε ενημέρωσή τους προς την εφημερίδα, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν προς όφελος των αυξημένων αναγκών της Υπηρεσίας Καθαριότητας, καταβάλλοντας προσπάθεια ώστε να παρατείνουν τις συμβάσεις των επτά συμβασιούχων εργατών.

Αλ. Αθανασίου: Εξετάζεται η δυνατότητα από την Οικονομική Υπηρεσία

“Είναι μία καλή εξέλιξη αρκεί να διασφαλιστούν χρήματα” δηλώνει εξ αρχής ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για το προσωπικό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθιστώντας σαφές πως, αν δεν εξασφαλιστούν πρωτίστως οι οικονομικές απαιτήσεις, τότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Σύρου η εν λόγω διάταξη. “Η Υπηρεσία Καθαριότητας προσλάμβανε πάντοτε επτά 2μηνίτες κι επτά 8μηνίτες, οι μισθοί των οποίων προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη, ώστε να βοηθούν στον αυξημένο όγκο εργασιών” εξήγησε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως, με δεδομένο ότι “Ο προϋπολογισμός των τελών έχει εγκριθεί, οι μόνες αλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι μέσα στον κωδικό των ανταποδοτικών”. Σε αυτό το μήκος κύματος καταγράφεται ήδη και η προσπάθεια της Οικονομικής Υπηρεσίας, όπως συμπλήρωσε “ώστε να διαπιστωθεί αν η παράταση συμβάσεων ως δυνατότητα μπορεί να “τρέξει” μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ή για μικρότερο χρόνο”.

Για τη μέχρι σήμερα εργασία πάντως των επτά υπαλλήλων εν προκειμένω, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών εκ μέρους τους, υπογραμμίζοντας πως, είναι επιβεβλημένο να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την παραμονή των ίδιων στον Δήμο έως το τέλος του χρόνου. “Είμαστε ευχαριστημένοι από τους επτά συμβασιούχους και είμαστε ικανοποιημένοι από την απόδοση αυτών των παιδιών. Άρα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην ανανεώσουμε τις συμβάσεις, αρκεί τα οικονομικά να το επιτρέψουν. Στόχος μας λοιπόν είναι να δούμε αν έχουμε αυτό το οικονομικό περιθώριο” σημείωσε κατηγορηματικά.

Κληθείς να προσδιορίσει δε, τον χρόνο που θα γνωρίζει η Δημοτική Αρχή αν θα μπορεί να συνεχίσει να έχει στη διάθεσή της τους συγκεκριμένους εργάτες, ο ίδιος διευκρίνισε πως, “Οι συμβάσεις τους λήγουν στις 7 Μαρτίου του 2016. Άρα, έχουμε αρκετό χρονικό διάστημα μπροστά μας. Εντός των επόμενων δύο ή τριών εβδομάδων όμως, θα έχει αποφασισθεί τί θα γίνει”.

“Στόχος η διατήρησή τους και μετά τον Μάρτιο”

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επεσήμανε την ανάγκη παράτασης των συγκεκριμένων συμβάσεων και ο πλέον αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μάριος Βουτσίνος, ο οποίος συμπλήρωσε πως, “Όντως εξετάζουμε αν έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε όλους αυτούς τους συμβασιούχους που πήραμε τον Ιούλιο, ώστε να παραμείνουν στην υπηρεσία έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 όπως αναφέρει και ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα”. Σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος, ο ίδιος σημείωσε πως, η Υπηρεσία θα έχει στη διάθεσή της επιπλέον πέντε εργάτες καθαριότητας αλλά και δύο χειριστές μηχανημάτων έργου. “Πρόθεσή μας είναι να το κάνουμε. Οι συγκεκριμένοι εργάτες θα εργάζονταν για οκτώ μήνες. Αν τα καταφέρουμε, θα δώσουμε παράταση”.

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη χειριστών μηχανημάτων έργου

Πεδίο που απασχολούνται οι πέντε εργαζόμενοι βάσει των λεγομένων του κ. Βουτσίνου είναι οι εργασίες που σχετίζονται με τη συντήρηση πρασίνου, αλλά και γενικού καθαρισμού οικοπέδων κλπ, ενώ περιστασιακά συνδράμουν και στα απορριμματοφόρα. “Είναι εργάτες απορριμματοφόρων και γενικών καθηκόντων” σημείωσε, δίνοντας έμφαση περισσότερο στους δύο χειριστές μηχανημάτων έργου, αφού στην Υπηρεσία υπάρχει μόλις ένας μόνιμος υπάλληλος για τη λειτουργία που απαιτούν τα οχήματα της καθαριότητας. “Και οι δύο χειριστές είναι απαραίτητοι” δήλωσε κατηγορηματικά, συμπληρώνοντας πως, “η έλλειψή τους θα είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα”. Άλλωστε, όπως γνωστοποίησε, “Δεν έχουμε προσωπικό για μπουλντόζες, για καλαθοφόρα οχήματα, για σάρωθρα για γερανούς, παρά μόνον έναν μόνιμο υπάλληλο” ενώ το πρόβλημα εντείνεται εξαιτίας της απουσίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος. “Από τη στιγμή που θα μπορούν να παραμείνουν αυτά τα παιδιά είναι σημαντικό για την υπηρεσία. Κυριολεκτικά κάνουμε μεγάλο αγώνα για το θέμα των χειριστών μηχανημάτων”.

Κέρδος διμήνου κι ενίσχυση της Υπηρεσίας

Η παράταση των συμβάσεων αν υλοποιηθεί θα μεταφραστεί σίγουρα σε κέρδος για τον Δήμο, αφού συγκριτικά με τη διαδικασία που συστηματικά ακολουθούσαν όλοι οι ΟΤΑ μέχρι και πέρυσι, η πρόσληψη νέων συμβασιούχων, προκαλούσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κενό σε επιπλέον προσωπικό μέχρις ότου απέδιδε καρπούς η διαγωνιστική διαδικασία, κάτι που θα καταστεί παρελθόν αν αξιοποιηθεί η διάταξη του Υπουργείου. “Οι περισσότεροι συμβασιούχοι ολοκληρώνουν τη “θητεία” τους τον Μάρτιο. Αν παραμείνουν όμως, θα έχουμε και τον χειμώνα επιπλέον προσωπικό που σαφώς το χρειαζόμαστε και θα ξεκινήσει σιγά σιγά ομαλά η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο από τον Μάιο. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσει ο Δήμος χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών, σύναψης συμβάσεων, ενστάσεις κλπ” υποστήριξε ο αντιδήμαρχος παρακάτω, διασαφηνίζοντας παράλληλα, πως, ο Δήμος δεν θα έχει τη δυνατότητα πρόσληψης άλλων 2μηνιτών πριν το καλοκαίρι. “Λόγω οικονομικής στενότητας σε περίπτωση που κρατήσουμε αυτούς τους εργαζομένους, δεν θα πάρουμε ξανά άλλους συμβασιούχους. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα και να κρατήσουμε αυτούς τους εργάτες και να προσλάβουμε νέους” σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, η παράταση δίνει το πλεονέκτημα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης “επί της ουσίας να ενισχυθούμε στην Υπηρεσία για ένα επιπλέον δίμηνο”.

Στο περιθώριο της αναφοράς του και υποστηρίζοντας ξανά πως, “είναι ανάγκη – σήμερα - να παραμείνουν οι επτά εργάτες” δεν παρέλειψε να εκφράσει τον φόβο του, σχετικά με τη διόλου απίθανη απόφαση της κυβέρνησης να μην παρέχει τη δυνατότητα το προσεχές διάστημα στους Δήμους που δεν θα διατηρήσουν το προσωπικό τους (ΙΔΟΧ) να προσλάβουν νέους συμβασιούχους. “Δεν ξέρω αν μας επιτρέπει ο νόμος να κάνουμε επιλογή ποιούς θα κρατήσουμε και ποιούς θα “διώξουμε”. Αυτή τη στιγμή το κράτος δίνει το περιθώριο αν έχει ένας Δήμος ανάγκες να τις καλύψει με την παράταση συμβάσεων. Χρειάζεται προσοχή λοιπόν, καθώς αν πούμε δεν τους χρειαζόμαστε και φύγουν τον Μάρτιο ενώ μετά, λόγω θερινής περιόδου χρειαζόμαστε ξανά προσωπικό, δεν αποκλείεται να μη μας το επιτρέψουν. Κι αυτή η σκέψη είναι ακόμη ένας λόγος που θέλουμε να τους κρατήσουμε στον Δήμο” ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Έμφαση στην Ερμούπολη, αυξημένη παρουσία στα χωριά

 

Περιγράφοντας τον φόρτο εργασιών συνολικά της Υπηρεσίας, ο κ. Βουτσίνος εξήγησε πως, οι αρμοδιότητες διεκπεραιώνονται από το σύνολο των εργαζομένων στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και μάλιστα σε κάθε βαθμό, με τους εργάτες ωστόσο να έχουν στην ευθύνη τους το πιο δύσκολο κομμάτι. “Περισσότερες ανάγκες υπάρχουν στην Ερμούπολη και τις ευρύτερες περιοχές και δεν γίνεται διαφορετικά, αφού εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του νησιού. Άρα, όντως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην Ερμούπολη” σημείωσε, προσθέτοντας όμως, πως, “Παρόλα αυτά και στα χωριά έχουμε αυξήσει την παρουσία μας. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα καθαρίζουμε με μηχανήματα και περιφερειακούς δρόμους που δεν είναι στην αρμοδιότητά μας, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Τάλαντα, Ερμούπολη, ένα τμήμα στο Άνω Μάννα αλλά και στην Απάνω Μεριά έχουν καθαριστεί σε επίπεδο οδικού δικτύου. Η Περιφέρεια γνωρίζουμε ότι δεν έχει προσωπικό. Όταν μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία το κάνουμε. Ούτως ή άλλως είμαστε εκλεγμένοι για όλο το νησί” κατέληξε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

“Οι εργάτες καθαριότητας βγάζουν ασπροπρόσωπο το νησί”

Με φόντο τη δύσκολη καθημερινότητα των εργατών καθαριότητας, ο ίδιος προτού ολοκληρώσει την αναφορά του, σημείωσε πως, “Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Προσπαθούν να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι από τον πρώτο έως και τον τελευταίο είναι συνεργάτες μου και τους εκτιμώ. Η προσπάθεια είναι κοινή αλλά ουσιαστικά αυτοί βγάζουν τον Δήμο ασπροπρόσωπο. Πιστεύω ότι αναλόγως των δυνατοτήτων που έχουμε, το αποτέλεσμα είναι θετικό. Δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αρνητικό”.

Καταλήγοντας δε, γνωστοποίησε πως, πλέον, μετά και από ορισμένο αριθμό συνταξιοδοτήσεων που προέκυψαν στον Δήμο, συνολικά στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος εργάζονται περί τα 65 άτομα (εργάτες, οδηγοί, χειριστές και μηχανικοί), με τον ίδιο να εκφράζει τέλος τις ευχαριστίες του προς όλους. “Υπάλληλοι, εργάτες και διοικητικοί, προϊστάμενοι καθώς και η διευθύντρια της Υπηρεσίας κάνουν το καλύτερο δυνατόν και τους ευχαριστώ”.

Περιεχόμενο εγκυκλίου

Προς ενημέρωση, παρουσιάζονται αυτούσια ορισμένα αποσπάσματα της εγκυκλίου: “Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 12 της ως άνω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το άρθρο 167 του ν.4099/2012, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, και των ΟΤΑ, και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2016 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις, και όσες πρόκειται να υπογραφούν έως τις 31.12.2015, καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. (...) Mε αφορμή την υποβολή ερωτημάτων που έχουν τεθεί από τους φορείς σχετικά με την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης και με στόχο την ενιαία και ομοιόμορφη αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων, προς αποφυγήν παρερμηνειών, παραλείψεων και αδικιών κατά την εφαρμογή της, σας ενημερώνουμε τα εξής: Στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης περιλαμβάνονται όλες οι ενεργές ατομικές συμβάσεις, οι οποίες είτε είχαν παραταθεί με τις διατάξεις του άρθρου 49 του ν. 4325/2015, είτε βρίσκονται σε ισχύ καθόσον είχαν συναφθεί με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις (πχ άρθρο 21 παρ1 του ν. 2190/1994, όσες συμβάσεις έχουν λήξει μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν την έναρξη ισχύος της προαναφερόμενης πράξης νομοθετικού περιεχομένου, δηλ. όσες συμβάσεις έχουν λήξει μετά την 30η -11-2015 και όσες είναι σε ισχύ, ανεξάρτητα της ημερομηνίας λήξης τους. Επίσης, διευκρινίζεται ότι, οι ατομικές συμβάσεις που έληξαν κατά το χρονικό διάστημα από 4-11-2015 έως και 30-11-2015 παρατείνονται αυτοδίκαια βάσει της διάταξης του άρθρου 50 του Ν. 4351/2015, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έκδοσης της σχετικής διαπιστωτικής πράξης. Η παράταση των εν λόγω συμβάσεων διενεργείται με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης του αρμοδίου για την πρόσληψη οργάνου και δεν απαιτείται απόφαση κάποιου άλλου συλλογικού οργάνου π.χ Διοικητικού ή Δημοτικού Συμβουλίου κλπ. (...) Από τη γραμματική διατύπωση της εν λόγω ρύθμισης προκύπτει επίσης ότι, στο πεδίο εφαρμογής της περιλαμβάνεται και το προσωπικό που απασχολείται με δίμηνες συμβάσεις, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Τέλος, διευκρινίζεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό που απασχολείται με ασφαλιστικά μέτρα καθόσον αυτό απολαμβάνει την προστασία που απορρέει από τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, τόσο ως προς το χρόνο απασχόλησής του όσο και ως προς τη σχέση εργασίας , με την οποία συνδέεται με τον εκάστοτε φορέα”.