Ασυμφωνία στοιχείων του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης καθιστούν παράτυπη την ψήφιση του

Η προχειρότητα του προϋπολογισμού

Επισημάνσεις από τη μείζονα μειοψηφία

Ουσιαστικά αλλά και τυπικά ζητήματα που δεν επιτρέπουν τη συζήτηση και την έγκριση του προϋπολογισμού, με ένα παράλληλο τεχνικό πρόγραμμα που δεν συμβαδίζει με αυτόν, είναι δύο βασικότατα θέματα που καθιστούν αμφίβολη τυπικά την σημερινή ψήφιση του, στην οποία πρόκειται να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή.

Το θέμα αναδεικνύει η παράταξη της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, με τον επικεφαλής της Ανδρέα Γιαλόγλου να επισημαίνει πως «όσο και να επισημαίνουμε τα λάθη, η Δημοτική Αρχή διαθέτει την πλειοψηφία για να τον περάσει».

Η μειοψηφία αντιδρά

Με σχετική ανακοίνωση της η πλευρά της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας εκφράζει την έντονη αντίδραση της για τον προϋπολογισμό που πρόκειται να συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας την απόσυρση του και την επαναφορά του με διορθωμένα στοιχεία.

Ασυμφωνία παρατηρείται και σε πολλά τεχνικά έργα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, καθώς δεν συμφωνούν με τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τις τελευταίες ημέρες η δημοτική αρχή έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τον προϋπολογισμό του 2016, η ψήφιση του οποίου θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία του Δήμου μας. Ασφαλώς, δεν είχαμε ιδιαίτερες προσδοκίες από έναν προϋπολογισμό που καταρτίστηκε μέσα σε ένα δεκαήμερο. Τα οράματα και τα παχιά λόγια υπάρχουν μόνο στις προεκλογικές υποσχέσεις και τα δελτία τύπου του κ. Μαραγκού.

Ωστόσο, από το σχέδιο του προϋπολογισμού που μας έχει παραδοθεί απουσιάζουν τα ελάχιστα που απαιτούνται προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχός του και η έγκρισή του από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Επιπλέον, επιβεβαιώνεται ότι η δήθεν φούσκα των τετραγωνικών στα δημοτικά τέλη ήταν μύθευμα της δημοτικής αρχής. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και έγγραφα της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, οι λανθασμένες εκτιμήσεις κατά την κατάρτιση των δημοτικών τελών επιβαρύνουν τους δημότες τουλάχιστον κατά 150.000 €. Τα μέλη της παράταξης Μαραγκού τα οποία ψήφισαν τις αυξήσεις των δημοτικών τελών οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στον κάθε δημότη.

Κατά συνέπεια, επειδή η ψήφισή του δημοτικού προϋπολογισμού αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό θέμα το οποίο δεν μπορεί να τεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με βάση τις παλινωδίες της δημοτικής αρχής ζητάμε :

• Να αποσυρθεί από την ημερησία διάταξη του δημοτικού συμβουλίου η συζήτηση του τεχνικού προγράμματος 2016, το οποίο είναι ανεπαρκές και εμπεριέχει λανθασμένους υπολογισμούς και παραδοχές και το οποίο είναι σε ασυμφωνία με το σχέδιο του προϋπολογισμού που μας έχει παραδοθεί.

• Να αναβληθεί η συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου καθώς οι συνεχείς αλλαγές, οι ελλείψεις και τα λάθη στην κατάρτισή του τα οποία προέκυψαν με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής, δεν επιτρέπουν τον έλεγχό του και την διενέργεια οποιασδήποτε συζήτησης επ' αυτού.

•Να επανέλθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των τελών καθαριότητας με ορθά στοιχεία και υπολογισμούς οι οποίοι επιτρέπουν την διατήρησή τους στο ύψος κατά το οποίο ήταν τον προηγούμενο χρόνο χωρίς καμία επιπλέον αύξηση για όλους τους δημότες».

Παράτυπη η ψήφιση του προϋπολογισμού

Τα ποσά του προϋπολογισμού δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα, με μεγάλο μέρος της ευθύνης να φέρει η τακτική της διάλυσης κάποιων υπηρεσιών του Δήμου, ενώ αμφίβολη κρίνεται και η έγκριση του από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λόγω της παρατηρούμενης ασυμφωνίας.

Σε συνεχείς τροποποιήσεις επί του προϋπολογισμού προβαίνει Δημοτική Αρχή, καθώς από την προηγούμενη Δευτέρα που κατατέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει αλλάξει δύο φορές, με τον Ανδ. Γιαλόγλου να επισημαίνει ότι «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι διαφορετικός από αυτόν που περάσαμε από την Οικονομική Επιτροπή, γιατί στο μεσοδιάστημα άλλαξε δύο φορές».

Μέχρι και την Τετάρτη στάλθηκε νέα τροποποίηση του, με αποτέλεσμα όπως σημειώνει ο κ. Γιαλόγλου «να μην έχει νόημα το σχέδιο προϋπολογισμού που τέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή».

Το ουσιώδες όμως είναι, ότι βάσει των στοιχείων που προσκομίστηκαν στην Οικονομική Επιτροπή, τα έσοδα του Δήμου είναι κατά πολύ περισσότερα σε αυτά που είχαν συμπεριληφθεί στην απόφαση που είχε ληφθεί για τα δημοτικά τέλη.

Παράλληλα, με κάποιες «άστοχες», όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Γιαλόγλου, χρεώσεις όσον αφορά τα Παρελθόντα Οικονομικά Έτη (Π.Ο.Ε.), γίνεται εμφανές ότι μπορούσε να αποφευχθεί η αύξηση των Δημοτικών Τελών, την οποία αποφάσισε η δημοτική πλειοψηφία.

Όπως σημειώνει σχετικά ο επικεφαλής της μειοψηφίας «τα έσοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν επαρκή, οπότε δεν χρειαζόταν να αυξήσουμε τα τέλη στους δημότες».

Το όποιο σφάλμα στα τετραγωνικά δημιουργεί μία προσδοκία εξόδων. Κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού όμως τα έξοδα που καλείται να υπολογίσει ο Δήμος πρέπει να είναι ανάλογα με τα έσοδα, όμως δεν μπορούν να γίνουν έξοδα με μια προσδοκία από το αποτέλεσμα που θα προκύψει από κάποια διαφορά τετραγωνικών.

Όμως το προβληματικό που συνέβη είναι πως, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 1.400 περίπου παροχές ρεύματος, για τις οποίες μέσα στο 2015 υπήρξαν αλλαγές στα τετραγωνικά τους, που κυμαίνονται περί τις 30.000 τ.μ., δεν χρεώθηκαν εντός του έτους τα Δημοτικά τους Τέλη από τη ΔΕΗ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε πάρα πολλούς δημότες, οι τελευταίοι λογαριασμοί της ΔΕΗ του 2015 να είναι αυξημένοι, με Δημοτικά Τέλη που δεν είχαν χρεωθεί όλο τον χρόνο.

Ουσιαστικά η ενέργεια αυτή επέφερε στα δημοτικά ταμεία επιπλέον έσοδα, τα οποία όμως δεν είχαν προβλεφθεί, καθώς κανείς από τον Δήμο δεν τα αντιλήφθηκε, με τον κ. Γιαλόγλου να σχολιάζει ότι «Δεν παρακολουθείται το ζήτημα καθόλου, όπως φαίνεται. Όλα αυτά δείχνουν ανοργανωσιά, γιατί δεν είχαμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού εγκαίρως, γιατί δεν πήγε στο Οικονομικό Παρατηρητήριο».

Εκ μέρους του Δήμου, όταν υπολογιζόταν οι χρεώσεις των Δημοτικών Τελών, υπήρξε βιασύνη, όπως αποδείχθηκε, να κρίνουν πως τα έσοδα του Δήμου θα είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα να ψηφίσουν αύξηση στα Δημοτικά Τέλη.

«Ήρθαν αυτά τα έσοδα, τα οποία δείχνουν ότι δεν χρειαζόταν να γίνει αύξηση των Τελών, εάν ο Δήμος είχε λάβει επικαιροποιημένα στοιχεία. Γι’ αυτό εμείς φωνάζαμε τότε ότι θέλουμε επικαιροποιημένα στοιχεία για τα Τέλη».

Βάσει αυτών, η παράταξη της μειοψηφίας υποστηρίζει ότι πρέπει να αποσυρθεί το θέμα και να το επαναφέρει η Δημοτική Αρχή προς ψήφιση, σύμφωνα με τα σωστά στοιχεία και τον κ. Γιαλόγλου να σημειώνει πως «Ένα είναι το σίγουρο και αυτό που θα πω δεν ανατρέπεται, όταν συζητήσαμε στην οικονομική επιτροπή τον προϋπολογισμό δεν είχαμε τη γνώμη του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, η οποία είναι απαραίτητο να υπάρχει, άρα αυτό και μόνο καθιστά την συζήτηση και την ψήφιση του παράτυπη».