Παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών Σύρου σχετικά με τις χρεώσεις και τις εισπράξεις εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τα τέλη διέλευσης και χρήσης δημοτικών οδών από τρίτους

Σύγχυση και ανείσπρακτα τέλη

Σε χαμένα έσοδα για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης μεταφράζονται τα ποσά από δημοτικά τέλη για διέλευση και χρήση δημοτικών οδών από τρίτους που δεν έχουν εισπραχθεί για το 2015, αλλά και που δεν έχουν προϋπολογισθεί στον εγκεκριμένο πλέον - κατά πλειοψηφία -προϋπολογισμό του 2016, τα οποία αφορούν σε δίκτυα εταιρειών ή άλλων φορέων.

Αν και οι εικόνες των σκαμμένων οδοστρωμάτων σε πολλές περιοχές της Σύρου για την τοποθέτηση κι εγκατάσταση οπτικών ινών από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά για την επέκταση ηλεκτρονικών δικτύων από φορείς δημοσίου συμφέροντος και όχι μόνον, είναι πολλές καθώς όμως και πρόσφατες, ωστόσο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης φαίνεται να μην μεριμνά κατάλληλα προς όφελος του δημοτικού ταμείου, κάτι που ήρθε στην επικαιρότητα μέσω ερώτησης του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη κατά την έναρξη συζήτησης του προϋπολογισμού στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Παρά το σαφές ερώτημα του κ. Χρυσαφίδη να πληροφορηθεί για το «τί εισέπραξε ο Δήμος το 2015 και τί έχει προβλέψει στον φετινό του προϋπολογισμό ότι θα εισπράξει (…) για ηλεκτρονικά δίκτυα που περνούν από δρόμους του Δήμου», ωστόσο, οι απαντήσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και Οικονομικών, Σταύρου Γουσγουνέλη και Γιώργου Παπαμανώλη αντίστοιχα, μόνον ανεπαρκείς χαρακτηρίζονται, προδίδοντας μάλιστα για τη δημοτική πλευρά, αν όχι αδιαφορία, τουλάχιστον ολιγωρία σε επίπεδο ρύθμισης σοβαρών οικονομικών θεμάτων.

Θα πρέπει να υπογραμμισθεί μάλιστα, πως, σε επίπεδο απαντήσεων, παρά την ασυνέχεια που φάνηκε να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις των δύο αντιδημάρχων σε σχέση μάλιστα και με την αναφορά της υπαλλήλου την οποία κάλεσε να τοποθετηθεί ο κ. Παπαμανώλης, κατέστη σαφές πως, μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή δεν έχει καταφέρει να γνωρίζει τα σημεία από τα οποία διέρχονται τέτοια δίκτυα, ώστε να προβεί στην χρέωσή τους.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που συνοδεύει όσα ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας και συνδέονται με τα οικονομικά του Δήμου, αλλά και με τον προϋπολογισμό του.

Σαφές το ΦΕΚ και η πρόβλεψη προκαταβολής

Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, ο κ. Χρυσαφίδης επικαλούμενος το σχετικό ΦΕΚ 1375 της 10ης Ιουλίου του 2009, με το οποίο ρυθμίζεται «ο καθορισμός τελών και διέλευσης, καθώς και των τελών χρήσεων δικαιωμάτων διέλευσης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αιτήθηκε την ενημέρωση του σώματος σχετικά με τα ποσά που αφορούν στα εν λόγω δίκτυα και εισπράχθηκαν το περασμένο έτος, ρωτώντας παράλληλα, αν έχει προϋπολογισθεί κάτι προς είσπραξη κατά το 2016 και υπογραμμίζοντας δε, πως όσες παρεμβάσεις επί δημοτικών οδών υλοποιούνται, αυτές έχουν χρεώσεις που πρέπει εκ μέρους των τρίτων να προκαταβάλλονται. «Τα εισπράξαμε; Κι αν δεν τα εισπράξαμε γιατί;» επανέλαβε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, βάσει αυτών που σημείωσε αλλά και σύμφωνα με το περιεχόμενο του προαναφερθέντος ΦΕΚ, «Δικαιούχοι είσπραξης Τελών Διέλευσης και Τελών Χρήσης Δικαιωμάτων Διέλευσης καθώς και εγγυήσεων καλής εκτέλεσης εργασιών είναι οι δημόσιες αρχές που είναι κατά το νόμο αρμόδιες να χορηγούν δικαιώματα διέλευσης» όπως αναφέρεται στο άρθρο 3, αλλά και όπως υπογραμμίζεται στο αμέσως επόμενο άρθρο 4, «Τα Τέλη Διέλευσης καταβάλλονται εφάπαξ κατά τα οριζόμενα στην Απόφαση χορήγησης δικαιώματος διέλευσης, σε χρόνο που ορίζεται σε αυτήν και οπωσδήποτε πριν την έναρξη των εργασιών εκσκαφής».

Χωρίς στοιχεία η απάντηση για το 2015. Άνευ πρόβλεψης το 2016

Παρά το γεγονός ότι την ευθύνη των απαντήσεων και των διευκρινίσεων κανονικά φέρουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών, ωστόσο, ο κ. Παπαμανώλης σχετικά με το αν υπήρξαν εισπράξεις αυτών των τελών κατά το προηγούμενο έτος, κάλεσε την παρευρισκόμενη υπάλληλο να τοποθετηθεί. «Έχουμε εισπράξει από μία ιδιωτική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας (σ.σ. αναφέρθηκε η επωνυμία) το 2015. Βάσει της νομοθεσίας εισπράττεις το δικαίωμα διέλευσης και κάθε χρόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, χρεώνεις το δικαίωμα χρήσης» σημείωσε το στέλεχος της υπηρεσίας, προσθέτοντας αόριστα μάλιστα, πως, «Η απόφαση ωστόσο που βγήκε το 2015 για τα τέλη επειδή υπήρχαν κάποιες διαφορές θα επανυπολογισθούν ως προς την απόφαση των τελών διέλευσης» ενώ παράλληλα, εξήγησε πως, σύμφωνα με νέα απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες, θα επανακαθοριστούν οι χρεώσεις που θα ισχύσουν στο προσεχές διάστημα. Αυτολεξεί η ίδια είπε χαρακτηριστικά: «Ωστόσο τώρα βγήκε στις 18 του μήνα νομίζω, οι νέες αντικειμενικές. Οπότε και πάλι θα έχουμε επανακαθορισμό», επαναλαμβάνοντας μόνον πως, «έχουμε εισπράξει από μία εταιρεία μέσα στο 2015 τα τέλη διέλευσης».

Στην επίμονη παρατήρηση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου σχετικά με το αν «Έχουν υπολογισθεί χρήματα στο νέο προϋπολογισμό από τέλη διέλευσης;» δεν δόθηκε καμία απάντηση, με τον κ. Χρυσαφίδη να καθιστά σαφές, ότι το ερώτημά του, οφείλεται στο γεγονός ότι κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως δεν φαίνεται στο περιεχόμενό του.

 

Άγνοια για τα δίκτυα και αντικρουόμενες απαντήσεις

Προκειμένου να γνωρίζει η κάθε Δημοτική Αρχή ποια θα είναι τα ποσά που πρέπει να χρεωθούν, οφείλει πρωτίστως να έχει όλα τα στοιχεία αλλά και τα σχέδια, στα οποία αποτυπώνονται οι διαδρομές των δικτύων από όποια εταιρεία ή φορέα προέρχονται και «παρεμβαίνουν» σε δημοτικές οδούς. Στην απάντηση της υπαλλήλου, κατέστη ξεκάθαρο πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ακόμη δεν έχει ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση για να πληροφορηθεί σχετικά, θέμα στο οποίο ο κ. Γουσγουνέλης απάντησε διαφορετικά ανατρέποντας τις προηγούμενες δηλώσεις. Συγκεκριμένα, το στέλεχος της Υπηρεσίας τόνισε πως, « Έχουμε σκοπό να ζητήσουμε από το Υπουργείο. Υποτίθεται ότι κάθε εταιρεία που κάνει χρήση πρέπει να καταθέτει στο Υπουργείο σχέδια με το δίκτυο που καταλαμβάνει. Επειδή εμείς μέχρι τώρα δεν έχουμε κάτι τέτοιο, θέλουμε να κάνουμε ένα έγγραφο προς το Υπουργείο, (σ.σ.προκειμένου) όσα σχέδια τέτοια υπάρχουν, να μας τα καταθέσουν ώστε να προβούμε στις αντίστοιχες χρεώσεις».

Απαντώντας προς τον κ. Χρυσαφίδη ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ανέφερε γενικόλογα πως, «είναι μία πονεμένη ιστορία όλο αυτό που θέσατε. Εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο σαν Δημοτική Αρχή, τουλάχιστον η τεχνική Υπηρεσία, το έχει κυνηγήσει πάρα πολύ. Βλέποντας τον κανονισμό που πρέπει να εφαρμόζουμε, που ψηφίσαμε στο δημοτικό συμβούλιο για τεχνικές προδιαγραφές διέλευσης, έχουμε στείλει επανειλημμένα επιστολές (…) να μας γνωστοποιήσουν τα δίκτυά τους. (…) Μας απαντούν με τον τρόπο ότι εφόσον έχετε δώσει εσείς κάποτε την άδεια να περάσει το δίκτυο, τα έχετε τα σχέδια ψάξτε και βρείτε τα. Και πεισματικά θα έλεγα, αρνούνται οτιδήποτε έχει σχέση με πληρωμή». Πρόσθεσε βέβαια, πως, μόνον με τη μία ιδιωτική εταιρεία «μπορεί να γίνει κάτι και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία» καταλήγοντας πως, «οτιδήποτε μπορούμε θα κάνουμε για να διεκδικήσουμε τα χρήματα αυτά που δικαιούται ο Δήμος βάσει του ΦΕΚ αυτού».

Ασάφειας συνέχεια…

Εκ μέρους του αντιδημάρχου Οικονομικών, προ της αναλυτικής συζήτησης για τον νέο προϋπολογισμό, οπότε και τέθηκε το θέμα των εν λόγω τελών, μοναδική διευκρίνιση στην οποία προέβη ο ίδιος υπήρξε σχετικά με τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, « Αν και υπήρχε πρόβλεψη σε αποφάσεις δημοτικών τελών για την αντίστοιχη χρέωση - ακόμη και για τον στύλο που καταλαμβάνει η ΔΕΗ-, υπήρξε νομολογία του 2014 στο Εφετείο Κρήτης αν θυμάμαι καλά, που έκρινε ότι αν και δεν είναι πια δημόσια υπηρεσία η ΔΕΗ παραμένει εντός εισαγωγικών δημοσίου συμφέροντος κι εξακολουθεί να απαλλάσσεται από τέτοια τέλη». Δεδομένου όμως ότι σε εργασίες σχετικές με τα δίκτυα δεν προχωρά μόνον η ΔΕΗ, αλλά και ο ΟΤΕ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, θα πρέπει να επισημανθεί πως, αναπάντητο μένει το ερώτημα σχετικά με το πώς θα ενεργήσει ο Δήμος στο εξής αλλά και πόσο άμεσα για όλα αυτά τα θέματα.