Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα παρανόμως παρκαρισμένα οχήματα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης

Ασυδοσία στάθμευσης

  • Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Η ασυδοσία των παρκαρισμένων οχημάτων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, με έκκληση, πριν την επιβολή προστίμων, για συμμόρφωση των πολιτών και επίδειξη σεβασμού εκ μέρους τους προς την εικόνα της πόλης, αλλά και τους συμπολίτες τους.

Κοινή παραδοχή αποτελεί η ανεύθυνη και ασύδοτη συμπεριφορά πολλών οδηγών, με την επιλογή να παρκάρουν ανεξέλεγκτα ακόμα και σε διπλές ή κατά τις ώρες αιχμής και σε τριπλές σειρές κατά μήκος της παραλίας, καθιστώντας σε πολλά σημεία την διέλευση επικίνδυνη, με την παραλιακή οδική αρτηρία να παρουσιάζει μία τριτοκοσμική εικόνα.

Το θέμα ετέθη από τον δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννη Κεράνη, τόσο για την ανάγκη διαφύλαξης της ασφάλειας του δρόμου πριν τη πρόκληση κάποιου σοβαρού ατυχήματος, όσο και για τη διαφύλαξη λειτουργίας του ποδηλατόδρομου, που με την παραμονή των σταθμευμένων οχημάτων θα μείνει ανενεργός.

Σχετικές απαντήσεις επιβεβαίωσης της κατάστασης δόθηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη, αλλά και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρη Κοσμά.

«Σίγουρο ατύχημα»

Κατά την ανάπτυξη του ερωτήματος του ο κ. Κεράνης, ξεκίνησε με την διαπίστωση πως εδώ και αρκετό καιρό έχει δοθεί στην κυκλοφορία ο παραλιακός δρόμος, όμως ενώ γίνονται συνεχείς συζητήσεις παρ’ όλα αυτά δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία μέριμνα για τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, καθώς παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα.

Οχήματα σταθμεύουν στην αριστερή λωρίδα του παραλιακού δρόμου, παρά του ότι είναι μονόδρομος, με τον δημοτικό σύμβουλο να επισημαίνει ότι «εάν τα αφήσουμε αρκετούς μήνες, όταν θα γίνει διπλής κυκλοφορίας ο δρόμος τότε δύσκολα θα αποκοπεί η συνήθεια κάποιων να μην παρκάρουν».

Το ίδιο συμβαίνει μπροστά και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της παραλίας, όπου ειδικά κατά τις βραδινές ώρες ο κάθε ένας παρκάρει όπου θέλει, με τον κ. Κεράνη να επισημαίνει ότι «Κάποια στιγμή θα γίνει ατύχημα».

Διευκρίνισε ότι με την τοποθέτηση του αυτή δεν κατηγορεί κανέναν, καθώς όπως είπε «όλοι το αφήνουμε το θέμα μέχρι να παραληφθεί το έργο».

Ζήτησε όμως να υπάρξει μία συνάντηση με Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Δήμο και Περιφέρεια και γενικά όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων υπηρεσιών ώστε από τώρα υπάρξει προφύλαξη, γιατί όπως υπογράμμισε να προληφθεί «κάποιο σίγουρο ατύχημα που θα γίνει στην περιοχή της παραλίας».

Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και σε σχέση με τον ποδηλατόδρομο που δημιουργήθηκε, καθώς έχουν αγοραστεί και τα ποδήλατα και κάποια στιγμή υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθεί. Όπως αναφέρθηκε στο μικρό parking που υπάρχει στο τέλος του λιμανιού, κλείνει ο ποδηλατόδρομος και συνεχίζει μετά. Και εκεί υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα διακόπτοντας την λειτουργία του 100%. Για τη διαφύλαξη της λειτουργίας του ο κ. Κεράνης ανέφερε «Αν είναι να μην προφυλάξουμε τον ποδηλατόδρομο, και ας είμαι ποδηλάτης, προτείνω να τον καταργήσουμε και να κάνουμε μία δεύτερη λωρίδα parking για τα αυτοκίνητα. Αν όμως τον αφήσουμε να τον προφυλάξουμε, να είναι λειτουργικός ώστε να μην γίνει ατύχημα».

«Θα είναι παρελθόν»

Με την παραδοχή ότι «πλέον η κατάσταση και η ανευθυνότητα του κάθε ένα που παρκάρει όπου θέλει έχει φτάσει στο απροχώρητο» ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος παραδέχθηκε πως δυστυχώς δεν έχουν μπει ακόμα «οι κατάλληλες πινακίδες σήμανσης ώστε να μπορεί αντίστοιχα το Λιμεναρχείο ή η Αστυνομία να γράψει κλήσεις στα κακώς παρκαρισμένα, γιατί ακόμα θεωρείται εργοτάξιο».

Ειδική αναφορά έκανε καις τα προβλήματα που δημιουργούνται στα άτομα με κινητικά προβλήματα, λέγοντας ότι «δεν θα έπρεπε ο κάθε ένας να παρκάρει όπου θέλει απλά για να εξυπηρετείται, γιατί δημιουργεί πρόβλημα ακόμα και στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Παρκάρουν στις θέσεις ΑΜΕΑ με οποιαδήποτε δικαιολογία».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του μήνα, που θα έχει τοποθετηθεί η σήμανση, «θα προσπαθήσουμε να είναι παρελθόν». Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, Αστυνομία και Λιμεναρχείο, σημειώνοντας πως «το Λιμεναρχείο κινείται αρκετά καλά στον χώρο μπροστά από τις καφετέριες. Αστυνομεύει αρκετά καλά, βέβαια δεν μπορεί να είναι όλο το 24ωρο και να κόβει κλήσεις, κάτι που δεν το θέλουμε κι κόλας».

Τέλος απευθυνόμενος στους πολίτες υπογράμμισε πως «πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να προστατεύσει αυτό το έργο που πάει να γίνει και να βοηθήσει τους συνανθρώπους του να κυκλοφορούν καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τον ποδηλατόδρομο».

Έκκληση στου πολίτες της Σύρου

Και εκ μέρους του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου υπήρξε η παραδοχή πως «όντως είναι τραγική η κατάσταση στην παραλία. Το μόνο σημείο που μπορεί να αστυνομευθεί αυτή τη στιγμή από το Λιμεναρχείο, σε όλο το μήκος της παραλίας, είναι αυτό το τμήμα μπροστά από τις καφετέριες και αυτό γιατί είναι διπλής κυκλοφορίας και είναι άμεση παρακώλυση συγκοινωνίας. Δεν χρειάζεται δηλαδή να υπάρχουν σήματα εκεί ότι απαγορεύεται η στάθμευση. Αυτό το μέτρο το έχει επιβάλλει κατά πολύ το Λιμεναρχείο. Έχουν δοθεί κλήσεις σε όλους του παραβάτες σε αυτό το σημείο».

Εξέφρασε την ελπίδα «μόλις τελειώσει το έργο και γίνει η αρχική του παραλαβή, αφού τοποθετηθούν και οι πινακίδες, που προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο, πλέον θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, τουλάχιστον ως Λιμενικό Ταμείο με το Λιμεναρχείο και από εκεί και πέρα περιμένουμε την περάτωση του έργου ώστε να διευθετηθεί η κατάσταση».

Μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Σύρου «να έχουν υπόψη τους ότι είναι ένα πολύ ωραίο έργο, ένα στολίδι για τη Σύρο, μία βιτρίνα για την Ερμούπολη και αν δεν το σεβαστούμε εμείς οι Συριανοί τότε δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα για το οποίο αγωνιζόμαστε και αγωνιστήκαμε μέχρι τώρα. Τους απευθύνω έκκληση να σεβαστούν το κυκλοφοριακό της Ερμούπολης, να μην παρκάρουν ασύδοτα όπου και όπως θέλουν. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να υπάρχουν παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα καθ’ όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου και το parking στο Νησάκι να είναι άδειο. Τους παρακαλώ πολύ να τηρήσουν σαν ηθική δέσμευση αυτό και να σεβαστούν αυτό που φτιάχνουμε όλοι μαζί για τη Σύρο και την Ερμούπολη».

 

Ετικέτες: