Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης “Τερψιχόρη” Δημήτρης Αρβανίτης μιλά για τη διαγραφή τριών μελών που δεν απήργησαν την 4η Φεβρουαρίου

“Ακραία απόφαση απάντηση στο εφήμερο κέρδος”

Συλλογικότητα ο απαραίτητος όρος για ένα καλύτερο μέλλον των επιχειρήσεων, σημείωσε ο ίδιος

Την ανάγκη εδραίωσης και προάσπισης της συλλογικότητας μεταξύ των μελών της επιχειρηματικής κοινότητας της Σύρου κι εν προκειμένω των μελών του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης “Τερψιχόρη” επεσήμανε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Αρβανίτης στις δηλώσεις που προέβη προς την εφημερίδα, με αφορμή τη διαγραφή τριών μελών που δεν συμμετείχαν στην πρόσφατη μαζική απεργιακή κινητοποίηση.

Η εν λόγω απόφαση που συζητήθηκε αρκετά στην τοπική κοινωνία και προκάλεσε ποικίλα σχόλια (θετικά και αρνητικά) για το “απόλυτο” του χαρακτήρα της, έχει ερμηνεία σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, ο οποίος στις απαντήσεις του, επεσήμανε μεταξύ άλλων, πως αν και “ακραία” ως επιλογή, ωστόσο αποτέλεσε την απάντηση στα μέλη που δεν ακολούθησαν την απόφαση του Συλλόγου, αλλά επέλεξαν το “εφήμερο κέρδος”, την ίδια στιγμή, που όλοι οι άλλοι επιχειρηματίες απήργησαν ενάντια στα προωθούμενα ασφαλιστικά μέτρα.

Διευκρίνισε πάντως, πως αυτή η απόφαση δεν θα παγιωθεί ως “τακτική” σε ανάλογες περιπτώσεις, αφού κάθε φορά αποφασίζουν τα μέλη του ΔΣ σχετικά, ενώ το θέμα της συμμετοχής σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχει συζητηθεί και θα συζητηθεί εκ νέου και στις γενικές συνελεύσεις των μελών.

Ικανοποίηση συμμετοχής με ελάχιστες εξαιρέσεις...

“Ο Σύλλογος εξέφρασε με λιτή ανακοίνωσή του την – σχεδόν - κατά 100% ικανοποίησή του από τη συμμετοχή των μελών του στην απεργία” δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος, αναφερόμενος και στα μέλη που επέλεξαν να λειτουργήσουν και να μην συνταχθούν με την απόφαση της “Τερψιχόρης”. “Υπήρξε σημαντική συμμετοχή πέραν των τριών μελών που δεν ακολούθησαν την απόφαση αλλά ακολούθησαν αυτό που ήθελαν” πρόσθεσε παρακάτω, τονίζοντας πως, “Ήταν η πρώτη φορά που ήταν τόσοι πολλοί Σύλλογοι μαζί στην απεργία αφού ξεκάθαρα θίγεται η οικονομική επιβίωση των μελών τους από τα μέτρα”.

“Το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που αγγίζει όλους μας και πρέπει να κατανοήσουμε συνολικά αλλά και ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά, ότι ακόμη κι αν αγγίξει έναν κλάδο περισσότερο από έναν άλλον σήμερα, αυτό δε σημαίνει ότι “αύριο” δεν θα αγγίξει κι εμάς. Άρα, πρέπει να είμαστε πάντα ενωμένοι” σημείωσε κατηγορηματικά, επιβεβαιώνοντας πως, τα μέλη που δεν απήργησαν και διατήρησαν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους, εν τέλει διαγράφηκαν από τον Σύλλογο.

“Υλοποιήσαμε την απόφαση και προχωρήσαμε στη διαγραφή τους” πρόσθεσε παρακάτω, επαναλαμβάνοντας πως, “σταδιακά θεωρώ ότι σε επίπεδο αποφάσεων και πράξεων και τα μέλη μας ωριμάζουν και κατά κάποιο τρόπο υιοθετούν την αντίληψη ότι μπορούν να πετύχουν κάτι συλλογικά”.

Αναπόφευκτη η “ακραία απόφαση” για τα τρία μέλη

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του βασικού θέματος της διαγραφής των τριών επιχειρήσεων της πόλης από την “Τερψιχόρη”, γνωστοποίησε πρωτίστως, πως, το ΔΣ στην πρόσφατη σύγκλιση των μελών του, είχε υπερψηφίσει τη συμμετοχή όλων στην 24ωρη απεργία, ενώ μόνον ένα μέλος είχε προτείνει τη συμμετοχή μόνον για κάποιες ώρες. “Συνεδρίασε το ΔΣ κι έκρινε σχεδόν ομόφωνα πως η απόφασή μας θα είναι να συμμετέχουμε στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου όχι μόνο επειδή θα ήταν όλοι οι Σύλλογοι, αλλά πρώτα απ΄ όλα επειδή αγγίζει κι εμάς το φορο-ασφαλιστικό νομοσχέδιο” υπογράμμισε, λέγοντας σχετικά με τις “μεμονωμένες περιπτώσεις των επιχειρηματιών που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους”, ότι “πήγαν ενάντια στον Σύλλογο και ουσιαστικά στον ίδιο τους τον “εαυτό”” εξαιτίας των μέτρων που θέλει η κυβέρνηση να προωθήσει. “Δυστυχώς δεν δούλεψε η κοινή λογική, παρά μόνο το εφήμερο κέρδος” υποστήριξε, εξηγώντας πως, η διαγραφή τους, “ήταν μία εξέλιξη που δεν ήταν αρεστή σε κανένα μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, καθώς πρόκειται για μία ακραία απόφαση” ωστόσο, τόνισε ότι, “δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό καθώς οι ίδιοι λειτούργησαν για το εφήμερο κέρδος σε βάρος των υπόλοιπων συναδέλφων τους”.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν προ της πραγματοποίησης της απεργίας ενστάσεις εκ μέρους τους ή κάποιος αντίλογος και σχετική επιχειρηματολογία για τη διαφωνία τους σχετικά με την κινητοποίηση, ο κ. Αρβανίτης απάντησε αρνητικά. “Δεν εξέθεσαν ούτε κάποιες αντιρρήσεις τις προηγούμενες ημέρες προς το ΔΣ ώστε να συζητηθεί το θέμα. Δεν υπήρξε δικαιολογία ουσιαστικά και δούλεψαν εις βάρος των άλλων συναδέλφων τους. Διότι όλοι όσοι επισκέφθηκαν τα καταστήματά τους ήταν πελάτες των υπόλοιπων συναδέλφων τους. Δεν σεβάστηκαν ότι ο άλλος κάνει απεργία γιατί διεκδικεί κάτι που επηρεάζει κι εκείνον” συμπλήρωσε παράλληλα ο Δημήτρης Αρβανίτης, λέγοντας μάλιστα πως, “Δυστυχώς ήταν σκληρή η απόφαση αλλά ήταν κάτι αναπόφευκτο”. Με δεδομένο δε, πως, όπως ισχυρίστηκε, η διαγραφή μελών ως ενδεχόμενη συνέπεια σε επιχειρήσεις που δεν απήργησαν είχε συζητηθεί στη γενική συνέλευση τον Δεκέμβριο του 2015, εξήγησε πως, δεν υπήρξε δικαιολογία για τη στάση τους. “Όταν έγινε η γενική συνέλευσή μας αρχές Δεκεμβρίου, επειδή είχε πραγματοποιηθεί και η απεργία του Νοεμβρίου, είχε ειπωθεί και είχε παρθεί σχεδόν απόφαση για τις διαγραφές όχι μόνον από το ΔΣ αλλά από όλη τη γενική συνέλευση. Από τη στιγμή που διεκδικούμε κάτι θετικό για τον κλάδο μας, χρειάζεται μαζική συμμετοχή και κοινή πορεία” επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα πως, “Είχε προταθεί ότι ίσως θα υπάρξουν και διαγραφές την επόμενη φορά για μέλη που κινούνται αντίθετα στις αποφάσεις του Συλλόγου”.

Συλλογική υπόθεση η απόφαση διαγραφής μελλοντικά

Στο ερώτημα αν αυτή η στάση του Συλλόγου πρόκειται να υλοποιείται και σε παρόμοιες περιπτώσεις μελών που δεν θα ακολουθήσουν την “Τερψιχόρη” σε μελλοντικές απεργίες, ο κ. Αρβανίτης, διευκρίνισε πως, αυτό ως ζήτημα είναι συλλογική απόφαση και αφορά όλα τα μέλη του ΔΣ. “Δεν μπορούμε να το καθορίσουμε από σήμερα αυτό. Σας ανέφερα όμως για τη συζήτηση στη γενική συνέλευση, καθώς επίσης και για το ότι πολλά μέλη μας, συμφωνούν με αυτήν την απόφαση. Αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα, μπορεί να εξετάζεται” τόνισε, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, την ημέρα της 4ης Φεβρουαρίου μέλος του Συλλόγου είχε ζητήσει εκ των προτέρων να λειτουργήσει ώστε να εξυπηρετηθούν μέλη της φοιτητικής κοινότητας. “Κάποιο εστιατόριο απευθύνθηκε στο ΔΣ και πήρε “άδεια”, καθώς έχει να σιτίσει φοιτητές” ανέφερε χαρακτηριστικά

ο πρόεδρος.

Μάλιστα, στην ερώτηση, αν τα τρία μέλη με δεδομένη την οικονομική ζημία που έχουν υποστεί από την εξέλιξη των εργασιών της ανάπλασης επί πολλούς μήνες λόγω του εργοταξίου “μπροστά” στις επιχειρήσεις της παραλίας, εκτιμά ότι έχουν ελαφρυντικό, διευκρίνισε πως, “Αυτό αν υπήρχε σαν σκέψη, θα μπορούσαν να το εκφράσουν προς το ΔΣ, καθώς όλα τα μέλη είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων 24 ώρες το 24ωρο. Δυστυχώς δεν ήρθε κάποιος να εκφράσει ούτε αυτόν τον προβληματισμό. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως την οικονομική ζημία την έχουμε υποστεί όλοι από πέρυσι”.

Ενεργοποίηση με φόντο και τον ΦΠΑ

Στον επίλογο των δηλώσεών του, ο κ. Αρβανίτης, εξήγησε πως, η ενότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων είναι σημαντική καθώς υπάρχουν σοβαρά θέματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα και τα μέλη. “Γενικά ο Σύλλογος ο δικός μας έχει στόχο την εξωστρέφεια. Έχουμε σκοπό να επικοινωνήσουμε και με τα υπόλοιπα Σωματεία των Κυκλάδων στην εστίαση ώστε να εξετάσουμε πώς θα πράξουμε και με τον ΦΠΑ. Θέλουμε να ενεργοποιηθούμε περισσότερο και να αποκτήσουμε εξωστρέφεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ένας νομός ιδιαίτερος και τα συμφέροντα όλων μας είναι κοινά κυρίως στον νησιώτικο χώρο με φόντο και τις εξελίξεις τις πολιτικές που μας επηρεάζουν” σχολίασε, καταλήγοντας πως, “Όλοι βιώνουμε το ίδιο πρόβλημα. Μπορεί σήμερα να το έχει “ένα” νησί, όμως το καλοκαίρι αγγίζει κι εμάς. Πρέπει να υπάρχει συλλογική προσπάθεια”.