Ζητήθηκαν απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ σχετικά με τη μη(;) τήρηση της διαδικασίας περισυλλογής σε τρία ρεύματα

Ανεξέλεγκτη... περισυλλογή της ανακύκλωσης

Αιχμές του Μ. Πρίντεζη για “κρυφές” ενέργειες του π. εργολάβου

Με ασάφειες ως προς το συγκεκριμένο ερώτημα του Ανδρέα Γιαλόγλου σχετικά με τη διαπίστωση της μη τήρησης της περισυλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών ξεχωριστά για τα τρία ρεύματα εκ μέρους του νέου εργολάβου “απάντησε” ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης, ισχυριζόμενος μόνον, πως έχει μειωθεί το ποσοστό της στο νησί κι αφήνοντας παράλληλα αιχμές για ενδεχόμενες “κρυφές” ενέργειες του πρώην εργολάβου.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Γιαλόγλου, προσφάτως υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του τρόπου που περισυλλέγονται τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους κάδους, τονίζοντας πως παρατήρησε ότι αυτά εν τέλει αναμειγνύονται, γεγονός που τον οδήγησε να θέσει επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο σχετικό ερώτημα. Μάλιστα, η πρώτη απάντηση του κ. Πρίντεζη, ο οποίος αναφέρθηκε μόνον στη φθίνουσα πορεία που παρατηρείται όσον αφορά στη συμμετοχή των πολιτών, φαίνεται πως δεν κάλυψε ούτε τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό που με τη σειρά του ζήτησε από τον αρμόδιο του ΦΟΔΣΑ, να προβεί σε σαφείς απαντήσεις για το σοβαρό θέμα που επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συνεδρίασης, ο κ. Πρίντεζης επέλεξε να καταγγείλει ευθέως τον π. εργολάβο, ο οποίος δραστηριοποιείται - πλέον - νομίμως ως ιδιώτης στο πεδίο της περισυλλογής της ανακύκλωσης, χωρίς όμως να παρουσιάζει τα αναμενόμενα στοιχεία, εστιάζοντας μόνον στο γεγονός πως, ο Φορέας θα προβεί σε ελέγχους σχετικά με την πτωτική πορεία της συνολικής διαδικασίας της ανακύκλωσης προκειμένου για τον προσδιορισμό των αιτιών αυτής της εξέλιξης.

Αναλυτικά η συνεδρίαση προβάλλεται μέσω του web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Αναμειγνύονται τα υλικά

Στο ερώτημά του, ο κ. Γιαλόγλου τόνισε πως, “Έχω γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων και πρόσφατα ήμουν κι εγώ αυτόπτης μάρτυρας του τρόπου περισυλλογής της ανακύκλωσης. Μπροστά στα μάτια μου οι τρεις κάδοι κυρίες και κύριοι μπήκαν χύδην σε ένα φορτηγό κι έφυγαν έτσι. Αυτό μου το είπαν και πάρα πολλοί πολίτες και αυτοί οι πολίτες έχουν απογοητευθεί πάρα πολύ και θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό αυτή η απογοήτευση είναι που έχει οδηγήσει και στη μείωση του ποσοστού της ανακύκλωσης. Είναι πολλαπλά τα παραδείγματα κι έχω γίνει δέκτης παραπόνων πολλών ανθρώπων που πάντα κάνουν ανακύκλωση. Άρα, η ερώτηση είναι η εξής: Κάνουμε ανακύκλωση σε τρία ρεύματα ή όχι; Αυτό το ερώτημα για να το ξέρει κι ο πολίτης. Μήπως όλα τα ανακυκλώσιμα εμείς τα ξεχωρίζουμε και γίνονται χύδην; Κατανοείτε ποια είναι η σημασία του πράγματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι αν απογοητευθεί ο δημότης, το έχουμε χάσει τελείως.

Θεωρώ πως άμεσα πρέπει να διευκρινισθεί στους δημότες με μία ξεκάθαρη καμπάνια και να απαντηθεί το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν το έβλεπα και με τα ίδια μου τα μάτια, θα διατηρούσα μία επιφύλαξη. Κάτω από τη δουλειά μου, ξέρετε που είναι το γραφείο μου, έγινε μπροστά στα μάτια μου”.

Στα ανωτέρω, ο κ. Πρίντεζης απάντησε πως, “Όσον αφορά στην ανακύκλωση στο 90% γίνεται σε τρία ρεύματα” διευκρινίζοντας όμως πως, “αυτό το διάστημα πράγματι έχει παρατηρηθεί το γεγονός, - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φταίει ο εργολάβος κι έχει ευθύνη -, ότι περισυλλέγεται ανά διαστήματα επειδή έχει μειωθεί και η ανακύκλωση και η διαλογή γίνεται στην Αθήνα και μαζεύεται ενιαία”.

Επέμεινε ο δήμαρχος ώστε να δοθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ

Διευκρινιστικά στα ανωτέρω και καθώς εκ μέρους του κ. Πρίντεζη δεν εξηγήθηκαν οι λόγοι τεκμηριωμένα, ο κ. Μαραγκός σε συνέχεια του ερωτήματος του κ. Γιαλόγλου, πρόσθεσε τα εξής: “Είπατε ότι εξαιτίας της μείωσης των ποσοτήτων της ανακύκλωσης, παρατηρείται κάποιες φορές η περισυλλογή από τους κάδους με τα τρία ρεύματα από τον εργολάβο να γίνεται με ενιαίο τρόπο. Δηλαδή και από τους τρεις κάδους τα ανακυκλωμένα υλικά πέφτουν ενιαία. Αυτό θα ήθελα να μου το εξηγήσετε. Για ποιον λόγο συμβαίνει, διότι η προσήλωσή μας με βάση και το εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και με βάση τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι ξεκάθαρη και η στόχευσή μας είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε επί τη βάσει και ποιοτικών αλλά και ποσοτικών στοιχείων τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Άρα λοιπόν, αυτός είναι ο στόχος μας” σχολίασε ο κ. Μαραγκός συμπληρώνοντας πως, “θεωρώ ότι εάν έχει συμβεί – και δεν έχω κάποιο λόγο να μην το πιστεύω αυτό που λέει ο κ. Γιαλόγλου – θα πρέπει να γίνει καταγγελία να δούμε την ημερομηνία και την ώρα που συνέβη το περιστατικό και για ποιο λόγο ο εργολάβος τα ανέμειξε”. Εμμένοντας δε, στο σοβαρό ζήτημα, κάλεσε δημόσια τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ να προβεί σε περεταίρω διευκρινίσεις. “Δηλαδή το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ποιότητα, ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών, δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιον λόγο μας υπαγορεύει να γίνεται η διαλογή στο ΚΔΑΥ στην Αθήνα και να μη γίνεται με σωστό τρόπο εδώ. Αυτό θα ήθελα να μου το εξηγήσετε κε Πρίντεζη σας παρακαλώ”.

“Πλασματικά στοιχεία” και δημόσιες καταγγελίες

Πέραν της αναφοράς του στην ανάγκη να συμμετέχουν οι δημότες στη διαδικασία της ανακύκλωσης με ορθό τρόπο, αλλά και στην ευθύνη του Φορέα να ενισχύσει την προσπάθεια μέσω ενημερωτικής καμπάνιας, ο κ. Πρίντεζης θέλησε επί τη ευκαιρία να προβεί σε δημόσια αναφορά σχετικά με ενέργειες του π. εργολάβου της ανακύκλωσης. “Αφού μου δίνεται η ευκαιρία, να πω ότι έχει παρατηρηθεί με μία άδεια που έχει δοθεί στη Σύρο όσον αφορά σε περισυλλογή ανακύκλωσης, ότι έχω πιάσει ανθρώπους που πάνε και παίρνουν από τους κάδους του Δήμου αντικείμενα τα οποία δεν ξέρω που τα πηγαίνουν. Προχθές για την ακρίβεια έπιασα στην Ποσειδωνία ένα αυτοκινητάκι να αδειάζει από τον κάδο ανακύκλωσης το γυαλί και το πλαστικό καθώς επίσης και πριν δέκα ημέρες ας πούμε “συνελήφθη” κάποιος έξω από την καθαριότητα να παίρνει το χαρτόνι από τον κάδο της ανακύκλωσης του Δήμου”. Βάσει των ανωτέρω που κατήγγειλε με τη σειρά του, γνωστοποίησε πως, “Αυτό το διάστημα ερευνώ γιατί έχει πέσει πάρα πολύ η ανακύκλωση” καθώς όπως ισχυρίστηκε τέλος, “έχω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα στοιχεία που είχαμε για το 2012, 2013, υποψιάζομαι κατά 99% ότι ήταν πλασματικά”.