Συνέντευξη του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης Γ. Μαραγκού

“Όλοι είμαστε αναλώσιμοι”

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, για την πορεία της Δημοτικής Αρχής κατά το 17μηνο από τότε που ανέλαβε τη διαχείριση του Δήμου.

Εκτενής αναφορά σε όσα προκάλεσαν το ενδιαφέρον, συζητήθηκαν, απασχόλησαν επικρίθηκαν ή επικροτήθηκαν και άπτονται των ενεργειών, των συμπεριφορών και των αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής.

Περίοδος έντονων δημοτικών εξελίξεων, χωρίς να μπούμε στην λογική του κουτσομπολιού, να επικεντρώσουμε στο πως οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν ή όχι την λειτουργία της Δημοτικής Αρχής.

Γ. Μ.: “Όλες οι εξελίξεις οι οποίες έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Δήμου και την καλύτερη αποδοτικότητα τόσο των αιρετών όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων, εκτιμήσαμε ότι μετά από 17 μήνες θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε ορισμένες προσαρμογές ώστε η συνεργασία, η λειτουργικότητα του Δήμου και των υπηρεσιών του και η αποτελεσματικότητα, διότι θα πρέπει να εστιάζουμε σε όρους αποδοτικότητας, επέβαλλαν να γίνουν αυτές ακριβώς οι αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να ξεπεράσουμε κάποιους σκοπέλους ή κάποιες συμπεριφορές οι οποίες δεν διευκόλυναν την λειτουργία του Δήμου. Ο Δήμος και η λειτουργία του δεν μπορεί να στηρίζεται σε προσωπικές στρατηγικές, σε μεθοδεύσεις, σε καπρίτσια ή τερτίπια προσώπων. Τα πρόσωπα έπονται. Αυτό το οποίο προέχει είναι το συμφέρον του νησιού μας, του Δήμου και στο τέλος λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διάσταση, η παρουσία και η συμμετοχή του καθενός. Τα πρόσωπα είναι αναλώσιμα και του Δημάρχου περιλαμβανομένου. Από τον Δήμαρχο μέχρι και τον τελευταίο κλητήρα του Δήμου είμαστε αναλώσιμοι και όλοι θα πρέπει να λειτουργούμε με γνώμονα αποκλειστικό το συμφέρον και την καλή λειτουργία του Δήμου”.

Ένα στοιχείο που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα αφορά στην μεγάλη συζήτηση που έχει προκληθεί σε επίπεδο κοινωνίας, σχετικά με τις συμπεριφορές τόσο στελεχών της Δημοτικής Αρχής όσο και δικών σας, που προκαλούν χαρακτηρισμούς όπως αλαζονεία, εγωπάθεια, εγωκεντρισμό, σύμφωνα με το απαιτητικό και “σκληρό” προφίλ σας, το οποίο τελικά είναι πολιτική τακτική ή ίδιον του χαρακτήρα σας;

Γ. Μ.: “Όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά και τον δημόσιο βίο θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε με όρους αξιοπρέπειας, ηθικής, εντιμότητας, προσήνειας και αυτό είναι κάτι το οποίο προσπαθώ, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο με τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής να το πράττουμε. Η αλήθεια είναι ότι παρ' ότι εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος ασκώ πολιτική, δεν νοιώθω πολιτικός με την έννοια που γνωρίζουμε. Σε αρκετές περιπτώσεις, το γεγονός ότι δεν “στρογγυλεύουμε γωνίες” μπορεί στα αυτιά ή στα μάτια κάποιων να φαίνεται ότι είμαστε άκαμπτοι, εγωιστές, αλαζόνες. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι επ' ουδενί δεν ισχύει αυτό. Ίσως η υπερεστίαση στο αποτέλεσμα και στο όφελος του Δήμου και του νησιού μερικές φορές να δυσαρεστεί ορισμένους κύκλους, συμφέροντα ή κατεστημένα τα οποία είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και αυτό να προβάλλεται εκ μέρους τους προς τα έξω κατ' αυτό τον τρόπο”.

Παρακλάδι αυτού ήταν και η ένταση που δημιουργήθηκε με τους εργαζόμενους του Δήμου σχετικά με συμπεριφορές στελεχών της Δημοτικής Αρχής προς τους δημοτικούς υπαλλήλους, με άσχημους χαρακτηρισμούς διαμορφώνοντας μία κατάσταση που σίγουρα δεν επιβεβαίωνε καλό κλίμα συνεργασίας. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις δημοτικών υπαλλήλων που προσέφυγαν κατά αποφάσεων σας όσον αφορά στα καθήκοντα τους. Όταν λοιπόν δημιουργούνται προβλήματα στον πυρήνα της διοίκησης, γιατί ο Δήμος εξαρτάται από τους υπαλλήλους, εσείς πως το αντιμετωπίζετε;

Γ. Μ.: “Έχω να δηλώσω απερίφραστα ότι το προσωπικό του Δήμου, οι υπηρεσιακοί παράγοντες αποτελούν τους πολύτιμους συνεργάτες της Δημοτικής Αρχής. Χωρίς την συνδρομή, την συνεπικουρία και την συνεισφορά τους δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Έτσι αντιμετωπίζουμε την συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων, για τους οποίους, μετά από 17 μήνες μπορώ να καταθέσω ειλικρινά ότι είναι άνθρωποι που έχουν συναίσθηση του ρόλου και των καθηκόντων τους, είναι έντιμοι, έχουν διάθεση θετικής συνεισφοράς και με τους ανθρώπους αυτούς μέχρι σήμερα έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας. Μεμονωμένες και αποσπασματικές περιπτώσεις, παρ' ότι φάνηκε ότι σε μία διαμάχη που δημιουργήθηκε, λίγοι, ελάχιστοι υπάλληλοι δεν θέλησαν να ενστερνιστούν την φιλοσοφίας μας και να συμπλεύσουν μαζί μας και με τους συναδέλφους τους σε ένα κλίμα τέτοιο που θα δώσει τα αποτελέσματα που θέλουμε για τον Δήμο, αυτοί είχαν και ορισμένα προβλήματα. Για συμπεριφορές μεμονωμένες αιρετών προς υπαλλήλους, οι οποίες δεν λειτούργησαν σε ένα πλαίσιο και ένα κλίμα ηθικής και αξιοπρέπειας, είμαι κάθετα αντίθετος και τις θεωρώ κατακριτέες. Οι υπάλληλοι του Δήμου είναι οι σύμμαχοι μας, είναι οι συνεργάτες μας. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους έτσι βλέπουν κι εμάς, και μετά από 17 μήνες έχει δημιουργηθεί αυτή η χημεία, έχει μάθει η μία πλευρά την άλλη και ήδη ο σχεδιασμός που υπήρξε από την αρχή αρχίζει να ξεδιπλώνεται και φέρνει και τα επιθυμητά αποτελέσματα”.

Τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν τα είχαμε όμως σε περιπτώσεις ιδιαιτέρως σημαντικές, όσον αφορά σε αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, οι οποίες η μία μετά την άλλη ακυρώνονταν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αν και υπήρχαν εξόφθαλμα προβλήματα που προοιώνιζαν την αρνητική έκβαση. Εσείς δεν τα βλέπατε αυτά;

Γ. Μ.: “Οι περιπτώσεις αποφάσεων που έχουν καταπέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι περιπτώσεις που σε επίπεδο αποφάσεων μπορεί να στερούνταν της απαραίτητης τεκμηρίωσης και σκοπιμότητας ή αποφάσεις οι οποίες στερούνταν της απαιτούμενης νομικής υπόστασης. Είναι σαφές ότι το διάστημα τον 17 μηνών έχουν καταπέσει κάποιες αποφάσεις όμως αυτή η υπερμεγέθυνση του φαινομένου θεωρώ ότι είναι εσφαλμένη, διότι μιλώντας και με την καθ' ύλην αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο αντιμετωπίζει η πλειονότητα των δήμων. Δεν θέλω να πω ότι επειδή διαπιστώνεται μια ελλειμματικότητα και εκ μέρους άλλων δήμων αυτό αποτελεί συγχωροχάρτι για μας. Οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δούμε τα αίτια που οι αποφάσεις αυτές κατέπεσαν και να περιορίσουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, διότι να τα εξαλείψουμε θεωρώ ότι είναι φύση και θέση αδύνατο....Όμως θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι η οποιαδήποτε απόφαση ελήφθη με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου. Δεν υπήρξε ούτε μεθόδευση, ούτε δόλια προσέγγιση, ούτε κάποια άλλη σκοπιμότητα βάσει της οποία λάβαμε μία απόφαση η οποία στη συνέχεια κατέπεσε”.

Υπάρχουν όμως και “μελανά” σημεία τέτοιων αποφάσεων, τα οποία για αρκετό καιρό σας “κυνήγησαν” και ελπίζω ότι δεν θα σας “κυνηγούν” και στο μέλλον. Τρανταχτό το παράδειγμα του portal με το υψηλό κόστος χωρίς να έχει ικανοποιήσει το τελικό αποτέλεσμα και ανάλογης λογικής είναι και το marketin plan τουρισμού. Δύο θέματα ιδιαιτέρως σοβαρά και ιδιαιτέρως κοστοβόρα.

Γ. Μ.: “Είναι ιδιαιτέρως σοβαρά όχι μόνο επειδή είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρα, αλλά επειδή το θέμα της τουριστικής προβολής και προώθησης του νησιού αποτέλεσε και τη σημαία μας τόσο προεκλογικά όσο και προγραμματικά και εξακολουθεί να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του νησιού μας. Αναφερθήκατε σε κάποια κοστολόγια τα οποία θεωρούνται πολύ υψηλά για κάποιους ή εξωφρενικά για το portal. Το ζήτημα της τουριστικής προβολής και προώθησης ενός νησιού με έναν τρόπο στοχευμένο, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Πάρα πολλές επιχειρήσεις ιδιωτικές στον τουριστικό κλάδο δαπανούν ετησίως πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την προβολή τους. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι σημαίνει η προβολή ενός νησιού ολόκληρου, πάνω στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του για να προβάλλουμε ακριβώς αυτή τη διαφορετικότητα... Το portal το αντιμετωπίζουμε ως ζωντανό οργανισμό, διότι ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται, οφείλουμε να το επικαιροποιούμε, να το εμπλουτίζουμε, να το εξειδικεύουμε και πέραν της θεματολογίας του οφείλουμε να το προβάλλουμε με έναν στοχευμένο τρόπο, με καμπάνιες on line, με την χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με την χρήση εργαλείων προώθησης όπως η google. Αυτά προϋποθέτουν και κάποιο κόστος.....και θα το προωθήσουν οι ειδικοί και αυτός είναι ο λόγος που προχωρήσαμε στην εκπόνηση ενός marketing plan. Αυτό με έναν τρόπο απολύτως διαστασιολογημένο και τεκμηριωμένο, αξιολογώντας την περίπτωση Σύρος και τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά της, προτείνει την μεθοδολογία, το κοινό “στόχο” στο οποίο απευθυνόμαστε, καθώς και τις δαπάνες για προβάλλουμε τη Σύρο. Όλα αυτά κινούνται πάνω στη βάση δεδομένων τεχνικών και επιστημονικών, τα οποία είναι αποδεκτά διότι μας προτείνονται από ειδικούς....”

Αφού δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του τουρισμού, γιατί πολλοί γνώστες του χώρου, ενώ αρκετές φορές εντόπισαν ότι δεν υπάρχει τουριστική στόχευση, αγνοήθηκαν;

Γ. Μ.: “Θα σας απαντήσω ως πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής. Εμείς όλο αυτό το διάστημα επ' ουδενί δεν διεκδικήσαμε τον ρόλο του ειδικού στα τουριστικά θέματα. Αυτός είναι ο ρόλος για τον οποίο προστρέξαμε σε ειδικούς και πρώτη φορά εκπονήσαμε ένα marketing plan, το οποίο δεν θέλουμε να το έχουμε στο συρτάρι, αλλά το κάναμε αποδεκτό και προχωρούμε βήμα-βήμα στην υιοθέτηση και την εφαρμογή του. Η Σύρος, όσο και αν ξενίζει κάποιους, τους τελευταίους μήνες “παίζει” παντού, ακούγεται παντού τουριστικά....Στο κομμάτι της τουριστικής προώθησης και προβολής, αυτά που έχουν γίνει τους τελευταίους 15 μήνες δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 20 χρόνια. Δεν θα θέλαμε να ακυρώσουμε την προσέγγιση των ειδικών, που ξέρουν πολλά περισσότερα....Το ζήτημα της τουριστικής προώθησης και προβολής αφορά όλους, όχι μόνο τον Δήμο, όχι μόνο τους τουριστικούς επιχειρηματίες, είναι θέμα τουριστικής συνείδησης, συμπεριφοράς και προσέγγισης στα πράγματα. Ο Δήμος χαράζει μία κατεύθυνση, διότι αυτό έχει υποχρέωση να κάνει και εγώ έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι ο κόσμος βλέπει αυτή την προσπάθεια, βλέπει αποτελέσματα και ευελπιστώ ότι στη φετινή καλοκαιρινή σεζόν η Σύρος θα έχει πολύ καλές επιδόσεις”.

Στενοί σας συνεργάτες, εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, δεν εισακούστηκαν επανειλημμένα όσον αφορά στις παρατηρήσεις τους και τα σημεία που είχαν υποχρέωση να εντοπίσουν που όμως δεν ελήφθησαν υπόψη και επέλεξαν τον δρόμο της αποχώρησης. Εκτός από την Τουριστική επιτροπή, θα καταγράψετε ρεκόρ, καθώς μέσα σε 17 μήνες καταφέρατε να μετράτε την μία αποχώρηση μετά την άλλη.

Γ. Μ.: “Η φιλοσοφία η δική μου και όλης της δημοτικής παράταξης δεν εστιάζει στα πρόσωπα αλλά στις πολιτικές και την στρατηγική. Τα πρόσωπα τα οποία καλούμαστε να υποστηρίξουμε και να εφαρμόσουμε αυτή την στρατηγική είμαστε αναλώσιμα. Θέλουμε να έχουμε μία στέρεη στρατηγική και έναν σχεδιασμό τέτοιο ο οποίος δεν θα εξαρτάται από πρόσωπα. Οι αποχωρήσεις οι οποίες συνέβησαν όλο αυτό το διάστημα, η κάθε μία είναι διαφορετική. Στα τουριστικά αναφέρεστε στον εξαιρετικό φίλο και συνεργάτη, Νίκο Ρούσσο, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που στα τουριστικά θέματα είναι από τους λίγους στην Ελλάδα με βαθιά γνώση του αντικειμένου. Ήταν, είναι και θα παραμείνει πολύ καλός φίλος. Έχουμε μία πολύ καλή σχέση, μιλάμε ακόμη συστηματικά και πολύ ζεστά. Είναι ένας άνθρωπος που τον εκτιμώ ιδιαιτέρως. Επικαλέστηκε κατά την παραίτηση του προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Από τον Νίκο Ρούσσο δεν έχω καμία πικρία και θέλω να ελπίζω ότι κι εκείνος από εμένα δεν έχει καμία πικρία. Εξακολουθούμε και έχουμε μία ζεστή και ανθρώπινη σχέση. Όσον αφορά στο Θάνο τον Φώσκολο, είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικός. Προσωπικά τον εκτιμώ ιδιαιτέρως. Η παραίτηση του ήταν μία έκπληξη για μένα, μας έπιασε απροετοίμαστους. Παρ' όλα αυτά δεν κρατάω καμία κακία, παρά την απορία, αφού την παραίτηση του την βρήκα στο πρωτόκολλο του Δήμου, αυτό με ενόχλησε και λίγο, όμως για το ήθος ή για την επάρκεια του δεν μπορώ να πω το οτιδήποτε. Είναι ένας άνθρωπος που τον έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Κάποιες άλλες αποχωρήσεις οι οποίες έγιναν ή παραιτήσεις οι οποίες ζητήθηκαν είναι κινήσεις ή πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν στο πλαίσιο της καλύτερης και αποδοτικότερης λειτουργίας του Δήμου. Δεν μπορεί αν προτάσσεται το “εγώ” κάποιου ή οι προσωπικές φιλοδοξίες έναντι του κοινού καλού. Άρα οι αποχωρήσεις ή οι παραιτήσεις ο υπόλοιπες έγιναν με πρωτοβουλίες απολύτως νηφάλιες, με γνώμονα το πως θα μπορέσει ο Δήμος και το νησί να επιτύχει τα αποτελέσματα των στόχων που έχουμε θέσει από την αρχή.

*Tο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Γ. Μαραγκού, με ειδική αναφορά στα έργα και τον προγραμματισμό του Δήμου, θα δημοσιευτεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.