Προτάσεις ονοματοθεσίας ανώνυμων οδών στα όρια των Δημοτικών Κοινοτήτων Ερμούπολης και Άνω Σύρου

Αναγνώριση έργου, εξυπηρέτηση δημοτών

Στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο η συζήτηση για τις προτεινόμενες οδούς “Νικολάου Φιλάρετου” και “Αντώνη Μαρκουλή”

Στην ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στην Ερμούπολη καθώς και στα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας στην προγραμματισμένη ατζέντα του προσεχούς δημοτικού συμβουλίου μία σειρά από προτάσεις της αρμόδιας δημοτικής Επιτροπής ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι προς έγκριση οδοί “Νικολάου Φιλάρετου” και “Αντώνη Μαρκουλή”.

Κατόπιν των σχετικών αποφάσεων των δημοτικών οργάνων κατά το πρόσφατο παρελθόν, η διαδικασία της ονοματοθεσίας ανώνυμων οδών, τίθεται επί τάπητος, προκειμένου αφενός, να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω προτάσεις επί των οποίων θα κληθεί να αποφασίσει το σώμα, αναγνωρίζοντας μέσα από αυτές, την πορεία σημαντικών προσώπων που υπηρέτησαν τα κοινά του τόπου αφήνοντας πλούσιο και πολύτιμο έργο πίσω τους κι αφετέρου, ώστε να εξυπηρετούνται οι δημότες σε επίπεδο διευθέτησης καθημερινών ζητημάτων όπως η παραλαβή της αλληλογραφίας.

Πέραν των προτεινόμενων οδών που θα εξετάσει το δημοτικό συμβούλιο, η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης προέβη σε νέες γνωμοδοτήσεις για την ονοματοθεσία τριών ακόμη ανώνυμων οδών, τις οποίες θα κληθεί να εγκρίνει πρώτα η Επιτροπή Ονοματοθεσιών του Δήμου, ώστε σε δεύτερο χρόνο να τεθούν στην κρίση και των δημοτικών συμβούλων.

Οδός Νικολάου Φιλάρετου

Ειδικότερα, η σχετική εισήγηση προς το σώμα συμπεριλαμβάνει την ονοματοθεσία δρόμου εντός των ορίων της Ερμούπολης και ειδικότερα προς τη συνοικία “Βαπόρια” με το όνομα του Νικολάου Φιλάρετου, ο οποίος υπήρξε γνωστός δήμαρχος του Δήμου Ερμούπολης για μία τετραετία και συγκεκριμένα από το 1975 έως και τις επόμενες δημοτικές εκλογές του έτους 1978. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αιρετοί, η σχετική πρόταση είχε κατατεθεί από τον δημοτικό σύμβουλο, Μιχάλη Ζουλουφό στο πλαίσιο και του ψηφίσματος που είχε εκδώσει το συλλογικό δημοτικό όργανο το 2010 για τον θάνατό του, ενώ ελήφθη και η σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, καθώς και η αρμόδια γνωμοδότηση της Επιτροπής Ονοματοθεσιών.

Όσον αφορά στην οδό που προτείνεται να πάρει το όνομα “Νικολάου Φιλάρετου” αυτή ξεκινά από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων της Ελληνικής Αστυνομίας στην πλατεία Ρεθύμνη και φθάνει έως και την έξοδό της, στην οδό Μπαμπαγιώτου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στην εν λόγω εισήγηση τονίζεται πως η ονοματοθεσία οδού με το όνομα του Νικολάου Φιλάρετου έγκειται στο πλαίσιο της “αναγνώρισης της εθνικής προσφοράς του και της πολύτιμης παρουσίας του στην τοπική κοινωνία με τις αντιδικτατορικές, φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δράσεις του”, αλλά και στην αναγνώριση του έργου του κατά τον χρόνο που διετέλεσε δήμαρχος στον ιστορικό Δήμο Ερμούπολης. Ο ίδιος έφυγε από τη ζωή το 2010, ενώ υπενθυμίζεται πως στη θητεία του, δημιούργησε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, στο κτίριο που στεγαζόταν η Λέσχη Ελλάς.

Οδός Αντώνη Μαρκουλή

Ήδη από την προηγούμενη δημοτική θητεία, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είχε ψηφίσει θετικά στην πρόταση ονοματοθεσίας ανώνυμης οδού με το όνομα του Αντώνη Μαρκουλή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, έχοντας διαγράψει μία γεμάτη πορεία στον τόπο, συνδράμοντας στα δημοτικά πράγματα ακόμη και μετά το κλείσιμο του επίσημου αυτοδιοικητικού κύκλου του. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόταση προέβη σε σχετική γνωμοδότηση και η Επιτροπή Ονοματοθεσιών προ μικρού χρονικού διαστήματος με αφορμή την πρόταση των δημοτικών συμβούλων Μιχάλη Ζουλουφού και Μάρκου Ρούσσου σε ένδειξη της αναγνώρισης του έργου του Αντώνη Μαρκουλή στο πλαίσιο της έκδοσης ψηφίσματος για τον θάνατό του. Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως, ο ίδιος με απόφαση του Δήμου Ερμούπολης το 2006 ανακηρύχθηκε σε επίτιμο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ερμουπόλεως ενώ του απονεμήθηκε το μετάλλιο της πόλης σε ειδική εκδήλωση, με δεδομένη τη διαδρομή του στα κοινά της Σύρου. Σημαντικό υπήρξε το γεγονός πως ο Αντώνης Μαρκουλής επί 17 έτη εκλεγόταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ερμούπολης.

Μετά και τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς του κατόπιν του θλιβερού γεγονότος του θανάτου του, προτάθηκε το όνομά του να δοθεί σε ανώνυμη οδό. Ως εκ τούτου, εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής είναι να ονομασθεί οδός “Αντώνη Μαρκουλή” ο δρόμος από την πρώην ταβέρνα Βάκχος έως και τα σκαλιά της οδού Ομήρου.

Ονοματοθεσία οδών σε Πισκοπειό και Βορνά

Στην ίδια συνεδρίαση της Τετάρτης, οι αιρετοί θα κληθούν να αποφασίσουν επιπρόσθετα, σχετικά και με δύο αιτήματα δημοτών όσον αφορά στην ονοματοθεσία οδών στα “διοικητικά” όρια της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου. Πρόκειται για μία αίτηση από το 2012 που εξετάσθηκε πρόσφατα, αφού οι κάτοικοι της περιοχής του Πισκοπειού και ειδικότερα στην περιοχή Βουνάκι – Άγιος Συμεών, αδυνατούν μέχρι σήμερα να λάβουν την αλληλογραφία τους. Επί του συγκεκριμένου αιτήματος είχε γνωμοδοτήσει και η Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου το 2015 εστιάζοντας στην ανάγκη να ονομασθεί η προαναφερθείσα ανώνυμη οδός σε οδό “Αγίου Συμεών” λόγω της ύπαρξης εκκλησίας στην περιοχή ώστε να αντιμετωπισθεί το ανωτέρω πρόβλημα.

Πέραν αυτού του αιτήματος, σε ονοματοθεσία ανώνυμης οδού θα προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο και στην περιοχή “Βορνάς” στην Άνω Σύρο, όπως ακριβώς έχει προτείνει δημότης για συγκεκριμένο τμήμα μικρής καθόδου, για την οποία ζητείται να λάβει το όνομα του Ιωσήφ Ρούσσου Σμαραγδή, ο οποίος ήταν γνωστός Συριανός που “έπεσε” στη μάχη στις 28 Φεβρουαρίου του 1947.

Νέες προτάσεις από τη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες εισηγήσεις κινείται και η πρόσφατη απόφαση των μελών της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, όπου κατά την τελευταία συνεδρίασή της γνωμοδότησαν θετικά για την ονοματοθεσία τριών ανώνυμων οδών εντός της πόλης. Συγκεκριμένα η Κοινότητα εισηγείται προς εξέταση στην Επιτροπή Ονοματοθεσιών τα ακόλουθα: α) Σχετικά με το αίτημα του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Μέγας Αλέξανδρος”, προτείνεται να ονομαστεί οδός “Ευξείνου Πόντου”, η ανώνυμη οδός μεταξύ του κτιρίου Πυροσβεστικής και του νέου σταθμού λεωφορείων του ΚΤΕΛ., προκειμένου να τιμηθούν οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, από τον Πόντο, την Αρμενία, καθώς και τα παράλια της Μικράς Ασίας, όπως επίσης το γεγονός ότι αυτή η οδός καταλήγει προς την θάλασσα, σύμφωνα με το αίτημα του Συλλόγου. β) Σχετικά με το αίτημα του κ. Μ. Φραγκιά, προτείνεται η μετονομασία της οδού Θέμιδος σε Ρίτας Μπούμη – Παππά, προς τιμή της Συριανής ποιήτριας, καθώς και ταυτόχρονη μετονομασία της Νίκης σε Θέμιδος. Το όνομα της οδού Νίκης προτείνεται να δοθεί σε ανώνυμη οδό έμπροσθεν του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. γ) Σχετικά με το αίτημα του κ. Α. Ρούσσου και των κατοίκων της παρόδου Α. Μάτεση, προτείνεται όπως η πάροδος Α. Μάτεση μετονομαστεί σε οδός Καβάφη (εφόσον δεν υπάρχει άλλη οδός στην Ερμούπολη με αυτό το όνομα), προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα με την αλληλογραφία, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής και να γίνει η προβλεπόμενη αρίθμησή της”.