Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το θέμα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε παραλίες της Σύρου

Ετοιμότητα κατόπιν παρέμβασης

Ερώτηση της Κίνησης Πολιτών Σύρου φέρνει εγκαίρως στην πρώτη γραμμή το σοβαρό ζήτημα που αφορά αρκετούς συνδημότες μας

Τους επόμενους μήνες μένει να αποδειχθεί αν η θεωρία θα γίνει πράξη σε επίπεδο έγκαιρης τοποθέτησης και ομαλής λειτουργίας του εξοπλισμού προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στις παραλίες της Σύρου, με δεδομένο πως ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης δήλωσε στην εφημερίδα, πως εκτιμά ότι τα απαραίτητα συστήματα θα βρίσκονται στα κατάλληλα σημεία συγκεκριμένων παραλιών από τις αρχές Ιουνίου.

Το εν λόγω θέμα, που τυγχάνει ετησίως - σχεδόν - αρνητικού σχολιασμού και αυστηρής κριτικής καθώς τα ΑΜΕΑ στερούνται το αυτονόητο δικαίωμά τους, ήτοι, να έχουν πρόσβαση στις παραλίες που έχουν αξιολογηθεί καταλλήλως και δύνανται να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, τέθηκε επί τάπητος από την Κίνηση Πολιτών Σύρου, με αφορμή το ερώτημα του επικεφαλής, Παύλου Χρυσαφίδη για τον εξοπλισμό που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παρά τη θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ο Δήμος για τη λήψη χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, προκειμένου να εξοπλίσει δύο ακόμη παραλίες του νησιού (Αζόλιμνος και Γαλησσάς) με συστήματα που θα “υπηρετήσουν” τις ανάγκες προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ, οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής δεν παρουσιάστηκαν έτοιμοι να ενημερώσουν εξ αρχής και αναλυτικά το σώμα για τον προγραμματισμό τους ενόψει καλοκαιριού, με αποτέλεσμα η “Κοινή Γνώμη” να επανέλθει μία ημέρα μετά, ώστε να ενημερωθεί αρμοδίως ο κ. Γουσγουνέλης και να τοποθετηθεί - σχετικά - τηλεφωνικώς.

Οι αναγνώστες μπορούν να διαπιστώσουν όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση, αν ανατρέξουν στο web tv της “Κοινής Γνώμης” ενώ για τα επιπλέον στοιχεία φιλοξενούνται νέες δηλώσεις του αντιδημάρχου.

Ζήτησε ενημέρωση για τον εξοπλισμό ο Π. Χρυσαφίδης

Στο περιθώριο της προγραμματισμένης συζήτησης για τη συμμετοχή του Δήμου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα παρέχει στη Σύρο τη δυνατότητα να κάνει φιλικές προς τα ΑΜΕΑ και τις παραλίες της Αζολίμνου και του Γαλλησά, πέραν της Βάρης και του Κινίου, ο κ. Χρυσαφίδης ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση του εξοπλισμού που διαθέτει ήδη ο Δήμος μετά από ενέργειες της π. Περιφερειακής Αρχής και ειδικότερα του περιφερειακού συμβούλου, Τζώρτζη Μακρυωνίτη. “Δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω τον κ. Αντιδήμαρχο, οι δομές προσβασιμότητας που υπήρχαν και είχαν πληρωθεί από την Περιφέρεια υπήρχαν και στο Κίνι και στη Βάρη τί έχουν απογίνει; Έχουν καταστραφεί; Έχουν πεταχτεί; Θεωρείτε ότι δεν είναι σκόπιμο να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά; Τί συμβαίνει;” σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, με τον κ. Γουσγουνέλη να τοποθετείται γενικόλογα.

“Υπάρχουν και τα προηγούμενα υλικά πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα οποία απ΄ό,τι γνωρίζω το τμήμα καθαριότητας τα μαζεύει τον χειμώνα και τα επανατοποθετεί το καλοκαίρι. Λογικά μέσα στον επόμενο μήνα γίνεται καθαρισμός κι επανατοποθέτηση. Κι αν χρειαστούν κάποια επισκευή, γίνεται κι αυτή” ανέφερε ο κ. Γουσγουνέλης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να ενημερώνει σχετικά με το αν έχει ελεγχθεί ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, αλλά και με τον χρόνο τοποθέτησής του στις δύο παραλίες του νησιού.

Αναμένονται ανταλλακτικά για κάποια συστήματα

Όσον αφορά στο ζήτημα της κατάστασης του εξοπλισμού, ο κ. Γουσγουνέλης κλήθηκε τηλεφωνικώς να επανέλθει μία ημέρα μετά τη δημόσια συνεδρίαση, ώστε να γνωστοποιήσει τις ενέργειες του Δήμου μέχρι σήμερα κι ενόψει θερινής σεζόν, αφού πέρυσι ο εξοπλισμός είχε τοποθετηθεί με καθυστέρηση και ειδικότερα κατά το τέλος Ιουλίου.

Πρωτίστως, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως, “Ο εξοπλισμός και κυρίως τα περισσότερα κομμάτια του, συγκεντρώνονται τον χειμώνα και επανατοποθετούνται κανονικά στις προβλεπόμενες θέσεις το καλοκαίρι” λέγοντας πιο αναλυτικά, πως αυτός ο εξοπλισμός αφορά σε διάδρομο – ράμπα και πλωτό αμαξίδιο στην παραλία του Κινίου, σε δύο διαδρόμους – ράμπες, πλωτά αμαξίδια και συστήματα για άτομα με προβλήματα όρασης στην παραλία της Βάρης, καθώς και σε μία ράμπα πρόσβασης στον Γαλησσά. “Ο εξοπλισμός πρόσβασης για άτομα με προβλήματα όρασης στη Βάρη, κατά το τέλος του περυσινού καλοκαιριού παρουσίασε πρόβλημα κι έχουμε παραγγείλει ανταλλακτικά” πρόσθεσε στη συνέχεια, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως, τα εν λόγω συστήματα “Πριν τοποθετηθούν ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν λειτουργούν σωστά” ενώ ακόμη και κατά τη χρήση τους, “αν παρουσιάσουν κάποια βλάβη, θα φροντίσουμε να τα επισκευάσουμε”.

Στα ανωτέρω, συμπλήρωσε μάλιστα πως, ο ένας εκ των δύο διαδρόμων στη Βάρη παρέμεινε και κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην παραλία, καθώς, “ήταν δύσκολο να αφαιρεθεί”.

Σκοπός η τοποθέτηση εξοπλισμού στις αρχές Ιουνίου

Η αδυναμία έγκαιρης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες του νησιού είδε και πέρυσι το φως της δημοσιότητας αφού ο εξοπλισμός τοποθετήθηκε στις 23 Ιουλίου και παρέμεινε έως και τις 23 Σεπτεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο ο Δήμος είχε στη διάθεσή του και ναυαγοσώστες όπως επιβάλλεται άλλωστε για τις πολυσύχναστες πλαζ αλλά και για όσες υποδέχονται ΑΜΕΑ.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που υπολογίζει φέτος ο Δήμος να προχωρήσει στην τοποθέτηση και ανάπτυξη του εξοπλισμού, ο κ. Γουσγουνέλης υποστήριξε πως αρχές της καλοκαιρινής σεζόν τα συστήματα προσβασιμότητας θα βρίσκονται στις παραλίες.

“Θα τοποθετηθεί λίγο πριν ξεκινήσει η αυξημένη προσέλευση στις παραλίες” δήλωσε μετά από σχετική ερώτηση, προσθέτοντας πως, “Αν τοποθετηθεί γρηγορότερα μπορεί να προκληθούν ζημιές. Τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα τοποθετηθεί ο εξοπλισμός” επανέλαβε.

 

Αζόλιμνος και Γαλησσάς οι δύο νέοι στόχοι

Θετικό αξιολογείται το γεγονός πως ο Δήμος αποφάσισε να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δίδεται μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξοπλίσει κατάλληλα δύο ακόμη παραλίες του νησιού, με τη σχετική εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου να υπερψηφίζεται ώστε - αν γίνει δεκτό το ενδιαφέρον του Δήμου -, να αποκτήσουν συστήματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ και οι παραλίες της Αζολίμνου και του Γαλησσά.

“Και με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αν τα καταφέρουμε να χρηματοδοτηθούμε, θα προστεθούν σε δύο ακόμη παραλίες αντίστοιχα συστήματα” σχολίασε ο κ. Γουσγουνέλης, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον ο Δήμος.

Αξίζει να αναφερθεί σήμερα, πως, αν κατοχυρώσει χρηματοδότηση η Σύρος, τότε “Οι δραστηριότητες που προτείνονται αφορούν τη βελτίωση των δυνατοτήτων που έχουν τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε χώρους που υπάρχουν περιορισμοί (παραλίες, σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ). Η πρόταση θα περιλαμβάνει προμήθεια ειδικών τροχοκαθισμάτων, προμήθεια και εγκατάσταση σε παραλίες, υποδομών μηχανισμών αυτόνομης πρόσβασης, καταγραφή προσβάσιμων σημείων πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, δημιουργία ανοικτών χώρων άθλησης κλπ.”.

Τέλος, τονίζεται πως, “Στο εταιρικό σχήμα, επικεφαλής εταίρος θα είναι η ΟΠΑΚ, με συμμετοχή τοπικών αρχών (Δήμων), οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν τις προτεινόμενες δράσεις και θα αναλάβουν και τη σχετική συντήρηση του εξοπλισμού. Απώτερος στόχος, είναι οι συγκεκριμένες περιοχές, να αποτελέσουν προορισμούς με αυξημένο το βαθμό προσβασιμότητας. (...) Για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προτάθηκαν οι παραλίες Αζολίμνου και Γαλησσά και το έργο θα είναι 100% χρηματοδοτούμενο και ο Δήμος δεν θα έχει ιδία συμμετοχή”.