Κατά πλειοψηφία η δεύτερη απόφαση έγκρισης της δημιουργίας δύο θεματικών βίντεο για το Πάσχα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αίολη(;) διαδικασία

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση δημιουργίας δύο θεματικών βίντεο για το Πάσχα στη Σύρο από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, στη νέα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, παρά το γεγονός ότι παρατήρησε με σαφήνεια η πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας πως η Δημοτική Αρχή και το προεδρείο δεν ενήργησαν ορθώς όσον αφορά στο τυπικό – πλην όμως ουσιαστικό – μέρος της διαδικασίας, φέρνοντας εκ νέου το θέμα προς συζήτηση, χωρίς αυτό να έχει αποσυρθεί από προγενέστερη συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι η εν λόγω απόφαση της Δημοτικής Αρχής τέθηκε επί τάπητος στην ατζέντα των εκτός ημερησίας διατάξεως θεμάτων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή, οπότε και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των θετικών ψήφων που απαιτείται για να ισχύσει και να τύχει της πολυπόθητης έγκρισης, ο πρόεδρος έφερε εκ νέου το θέμα στο συλλογικό όργανο, εισπράττοντας την αμφισβήτηση μέλους της Κίνησης Πολιτών Σύρου, που επεσήμανε το φάουλ... της διαδικασίας.

Σχετικά με τη νέα απόφαση που θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και αφορά στην κατά πλειοψηφία έγκριση της απόφασης απευθείας ανάθεσης του δημάρχου σε γνωστή αθηναϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο, της παραγωγής των δύο θεματικών βίντεο, τα οποία θα κοστίσουν περί τα 12.915 ευρώ, αναμένεται να διαπιστωθεί αν θα τύχει της αποδοχής και από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο ή αν ο Δήμος θα κληθεί να αναζητήσει τρόπο προκειμένου να καλύψει το συγκεκριμένο κόστος.

Σημειώνεται πως, τα πλάνα θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, οπότε και αποτελεί το διάστημα των κορυφαίων θρησκευτικών εκδηλώσεων της πασχαλινής περιόδου, με σκοπό τα δύο βίντεο να αξιοποιηθούν για την θεματική προβολή της Σύρου και την επιδίωξη αύξησης της επισκεψιμότητας την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Αξίζει να τονισθεί δε, πως, σε ερώτηση του - απόντος κατά την προηγούμενη συνεδρίαση - αντιδημάρχου, Αλέξη Αθανασίου σχετικά με τους λόγους συζήτησης του θέματος στο χθεσινό συμβούλιο καθώς ο δήμαρχος έχει προβεί ήδη σε απευθείας ανάθεση, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Παπαμανώλης έσπευσε να διευκρινίσει, πως, απαιτείται εξειδίκευση όσον αφορά στη δαπάνη, η οποία ανήκει σε ένα κωδικό που προορίζεται γενικώς για παραγωγή βίντεο.

Δεν αποσύρθηκε. Τέθηκε προς συζήτηση χωρίς να έχουν παρέλθει δύο μήνες

Μέσω των επισημάνσεων του, το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης θέλησε να αναδείξει τη λανθασμένη οδό – όπως ανέφερε – που ακολουθήθηκε σχετικά με την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να εγκριθεί η απόφαση του δημάρχου και η οποία, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, δεν αποκλείεται να ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αφού η λήψη της, παρεκκλίνει της τυπικά σωστής διαδικασίας. Ειδικότερα, ο κ. Στρογγύλης διάβασε στο σώμα το σχετικό άρθρο του “Καλλικράτη” σχετικά με τα όσα αυτό ορίζει πως θα πρέπει να ακολουθούνται για συζητήσεις εντός του δημοτικού συμβουλίου που περιλαμβάνουν στην ατζέντα τους ένα θέμα που δεν έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων σε αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, με δεδομένο ότι εν τέλει αυτό δεν αποσύρθηκε.

“Έχουμε μία απευθείας ανάθεση από τον κ. Δήμαρχο σε μία συγκεκριμένη εταιρεία κι εμείς σήμερα για δεύτερη φορά και συνεχόμενη, σε μία σημερινή συνεδρίαση, αν και συζητήθηκε στην προηγούμενη καλούμαστε να εγκρίνουμε το ίδιο θέμα. Κακώς κατά τη γνώμη μου” σχολίασε αρχικά ο κ. Στρογγύλης, αναφέροντας στη συνέχεια το απόσπασμα από τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, με το οποίο τεκμηρίωσε τη διαφωνία του.

“Το συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποχώρησαν μέλη του συμβουλίου για τη λήψη απόφασης, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία, αλλά βάσει του αριθμού των μελών που απαιτούνται για την απαρτία. Κάτι το οποίο στην προηγούμενη συζήτηση της 22ας Απριλίου έγινε και δεν πέρασε το θέμα”. Συμπλήρωσε δε, πως, “ως εκ τούτου το επαναφέρετε κακώς κατά την εκτίμησή μου γιατί δεν μπορεί να επαν-υποβληθεί για τέτοια περίπτωση αίτημα για το ίδιο θέμα, πριν παρέλθει δίμηνο αφότου εκδόθηκε απορριπτική απόφαση του συμβουλίου, εκτός αν γίνεται επίκληση νεότερων στοιχείων”.

Επισημαίνοντας μάλιστα, πως, το σώμα δεν καλείται να αποφασίσει επί πρόσθετων στοιχείων, καταψήφισε το θέμα, τονίζοντας πως, αυτό “δεν αποσύρθηκε κατόπιν της συνεδρίασης της 22ας Απριλίου, αλλά έρχεται εκ νέου προς συζήτηση για να λάβει περισσότερες ψήφους, για να δώσουμε μία νομιμοποίηση σε μία απόφαση απευθείας ανάθεσης του δημάρχου”.

Την επιχειρηματολογία του ίδιου ενστερνίστηκε και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, λέγοντας πως, δεν υπερψηφίζει το θέμα, καθώς θεωρεί “απαράδεκτο” τον τρόπο που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα, πως ο ίδιος, προέβη και σε ερώτηση σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση της Τουριστικής Επιτροπής, στα πρακτικά της οποίας δεν σημειώνεται πως ήταν έκτακτη και ειδική η συνεδρίαση των μελών της.

Υποστηρίζοντας ο κ. Στρογγύλης πως η απόφαση του συμβουλίου κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη, έθεσε το ερώτημα τί θα κάνει ο Δήμος, αν δεν “περάσει” η απόφαση, χωρίς όμως να λαμβάνει κάποια απάντηση.

Υπογραμμίζεται πως, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επεσήμανε από την πλευρά του, ότι βάσει κανονισμού ακολουθείται η σωστή διαδικασία.

Διαφώνησαν με τη γνωστή επιχειρηματολογία

Την ήδη γνωστή αρνητική στάση τους αναφορικά με το θέμα, επαναδιατύπωσαν συνολικά τα μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, οπότε και δεν στήριξαν τη σχετική εισήγηση.

Προς υπενθύμιση του αναγνωστικού κοινού, η παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου υπογράμμισε πως, δεν συναινεί στον τρόπο που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή για τις παραγωγές των βίντεο, επισημαίνοντας πως τάσσεται ενάντια της απόφασης κατάτμησης του συνολικού ποσού, αφού θέση της αποτελεί πως θα έπρεπε ο Δήμος, αφού πρωτίστως καταγράψει τις ανάγκες του, δευτερευόντως να προβεί σε διαγωνισμό για την ανάθεση της δημιουργίας των βίντεο που χρειάζεται.

Όσον αφορά δε, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Σύρου η διαφωνία τους προαναφέρθηκε ενώ σημειώνεται πως, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης απουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ είχε καταψηφίσει την εισήγηση στην προηγούμενη συζήτηση.

Τέλος, το μέλος της Δημοτικής Αρχής, Μαρία Καζαντζάκη διαφώνησε ως προς το ύψος του κόστους που θα απαιτήσει η δημιουργία των δύο βίντεο, θεωρώντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό.