Τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στη λίστα του υπουργείου για μη κατάθεση των τριμηνιαίων οικονομικών τους στοιχείων

Καθυστέρηση υποβολής

Ερώτημα, που έτυχε μια λιγόλογης και μόνον επί του τυπικού απάντησης, τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, σχετικά με τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, τα οποία δεν έχουν υποβάλλει υποβάλει τα οικονομικά τους στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εκτός προθεσμίας οι δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, για την υποβολή των τριμηνιαίων οικονομικών τους στοιχείων, γεγονός που προκάλεσε σχετικό ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς οι εν λόγω επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών, που ζητά τη συμμόρφωση τους έως τη νέα καταλυτική ημερομηνία που ορίστηκε.

Οι Ρ.Ε.ΔΗ.Σ.Ε., Δ.Ε.Υ.Α.Σ., Κ.Ε.Μ.Α.Ε. είναι τα νομικά πρόσωπα του Δήμου που εμφανίζονται ασυνεπή στην υποχρέωση υποβολής, με την ελάσσονα δημοτική μειοψηφία να θέτει σχετικό ερώτημα προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Για τα αίτια της καθυστέρησης, αλλά και για τα οικονομικά στοιχεία, δεν υπήρξε καμία αναφορά στην απάντηση που δόθηκε, καθιστώντας τελικά τη διαδικασία των ερωτήσεων στο θεσμικό όργανο άνευ αντικρίσματος.

Τα εκ του υπουργείου οριζόμενα

Την υποβολή των οικονομικών στοιχείων του α΄ τριμήνου του 2016 των νομικών προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της χώρας για αποστολή τριμηνιαίων οικονομικών στοιχείων.

Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι «Δεδομένου ότι το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή των εν λόγω δελτίων έχει παρέλθει, οι υπόχρεοι φορείς παρακαλούνται όπως ενσωματώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία το αργότερο έως την 27η Μαΐου 2016.

Κατά τη διαδικασία υποβολής, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί:

Α) Στην ορθή συμπλήρωση των στοιχείων Διαθεσίμων, Δανείων και Υποχρεώσεων.

Β) Στην κατηγορία «Υποχρεώσεις σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης», στην οποία καταγράφονται το σύνολο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων απλήρωτων υποχρεώσεων του Φορέα προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης, είτε υπάρχει διακανονισμός /ρύθμιση της πληρωμής σε δόσεις, είτε όχι.

Γ) Στη μη συμπλήρωση αρνητικών μεγεθών (αριθμών)».

Κατάθεση ερωτήματος

Πολλά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου της αυτοδιοίκησης δεν έχουν υποβάλλει, ως όφειλαν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου, τα οικονομικά τους στοιχεία και για το α΄ τρίμηνο του 2016 αλλά και παλαιοτέρων.

Σε εξαιρετικά επείγον έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι οι φορείς αυτοί καλούνται να ενσωματώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία, όπως σημειώνεται σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνός Στρογγύλης.

Έγινε αναφορά δε στα νομικά πρόσωπα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που έχει κοινοποιηθεί από το υπουργείο, με τους φορείς που δεν έχουν υποβάλλει τα σχετικά οικονομικά στοιχεία, όπως η Ραδιοτηλεοπτική Επιχείρηση Δήμου Σύρου-Ερμούπολης (Ρ.Ε.ΔΗ.Σ.Ε.), η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Σύρου (Δ.Ε.Υ.Α.Σ.), η Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης χώρων και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ερμούπολης Σύρου (ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ Μ.Α.Ε.) κ.λ.π.

Εκ μέρους του δημοτικού συμβούλου ζητήθηκε ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει πράξει η δημοτική αρχή προκειμένου να είναι συνεπής στη συγκεκριμένη υποχρέωση της και συμπλήρωσε σχολιαστικά γιατί ο Δήμος να μην εμφανίζεται συνεπής σε όλα αυτά τα οικονομικά στοιχεία που πρέπει να «φαίνονται».

Απάντηση επί του τυπικού

Παρά του ότι οι ερωτήσεις που τίθενται από τους δημοτικούς συμβούλους κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του θεσμικού οργάνου, αποτελούν όχι μόνο θέμα προς απάντηση επί του τυπικού του ερωτήματος, αλλά και αφορμή πλήρους ενημέρωσης επί του θέματος, των ερωτώντων συμβούλων και κατ΄ επέκταση της τοπικής κοινωνίας.

Χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς επί της ουσίας ενημέρωση η απάντηση που δόθηκε για το θέμα εκ μέρους του αρμοδίου αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Παπαμανώλη.

Περιορίζοντας τον λόγο του στο τυπικό της ακολουθούμενης διαδικασίας, ο αντιδήμαρχος αρκέστηκε σε μία συνοπτική αναφορά επί του τυπικού.

Ολόκληρη η απάντηση του είναι η ακόλουθη: «Ο στατιστικός ανταποκριτής του Δήμου, καταχωρεί στη βάση δεδομένων του υπουργείου τα απαιτούμενα στοιχεία, με μία διαδικασία αυτοματοποιημένη και δεν έχει να κάνει με διαδικασία εγκρίσεων ή αποφάσεων συλλογικών οργάνων. Είναι μία υπηρεσιακή διαδικασία η οποία τηρείται. Τίποτε άλλο δεν έχω να σας πω».

Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τα εν λόγω οικονομικά στοιχεία, τα οποία υποχρεούνται τα προαναφερόμενα νομικά πρόσωπα να καταθέσουν, ούτε όμως και για τον λόγο καθυστέρησης υποβολής τους, γεγονός που υποχρεώνει στη συμμόρφωση τους έως την οριζόμενη καταλυτική ημερομηνία.

Για να υπάρχει ενημέρωση, τα ίδια θέματα θα πρέπει να επανέρχονται συνεχώς υπό μορφή ερωτήσεων στο δημοτικό συμβούλιο, με διαφοροποιήσεις στη διατύπωση τους, καθώς εκ μέρους της δημοτικής αρχής ακολουθείται η τακτική του περιορισμού των απαντήσεων στα τυπικά σημεία των ερωτημάτων, βάσει του λεκτικού τρόπου που επιλέγουν οι ερωτώντες.