Επίσημη εκδήλωση από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για την υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας με το Υπ. Εθνικής Άμυνας

Επισφράγισαν τη βούληση συνεργασίας για το στρατόπεδο

Το σύμφωνο “συναντίληψης και συνεργασίας” για την αξιοποίηση του στρατοπέδου στην Ερμούπολη και του πεδίου βολής στη Βάρη υπέγραψαν σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός καθιστώντας ευρέως γνωστή τη βούληση συμπόρευσης εκ μέρους των δύο πλευρών στο πλαίσιο ανάπτυξης της Σύρου, σε μία επίσημη εκδήλωση στο θέατρο “Απόλλων”.

Παρουσία ανώτατων στελεχών της Στρατιωτικής Ηγεσίας της χώρας κι εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και φορέων της Σύρου, των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς επίσης και αρκετών αιρετών κυρίως της Δημοτικής Αρχής αλλά και ορισμένων μελών τη μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Μαραγκός υποδέχθηκε και καλωσόρισε “έναν φίλο της Σύρου” όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Άμεσα ο δήμαρχος προέβη σε μία λιτή παρουσίαση του ιστορικού των συζητήσεων ανάμεσα στον π. Δήμο Ερμούπολης και τον νυν ενιαίο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με το αρμόδιο Υπουργείο για την “εκμετάλλευση” του στρατοπέδου από το 2001 έως και σήμερα, υπογραμμίζοντας ως “χρόνο ορόσημο” για την εξέλιξη της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο του 2014, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά της η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Μαραγκός αναφερόμενος στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο μερών, το ζήτημα “αξιοποίησης του στρατοπέδου και του πεδίου βολής” εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο ανάπτυξης της Σύρου που “οραματίζεται η Δημοτική Αρχή” με σκοπό την ανάκαμψη της Σύρου που περιλαμβάνει τόσο την Ερμούπολη τις υπάρχουσες υποδομές, μα και όσες θα χρειαστεί να δημιουργηθούν, όσο όμως και τον Φοίνικα.

Σπεύδοντας να διευκρινίσει πως, η Δημοτική Αρχή “δεν εθελοτυφθεί” σχετικά με την απουσία δυνατότητας χρηματοδότησης από την πλευρά του κράτους, έκανε μνεία για αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και προσέλκυση επενδύσεων. Σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά σημείωσε για τη Σύρο, επιθυμία της Δημοτικής Αρχής είναι να καταστεί “ένας ελκυστικός τουριστικός επενδυτικός προορισμός”, στον οποίο όπως διευκρίνισε αμέσως, η οποιαδήποτε αναπτυξιακή εξέλιξη “δεν θα αποστεώνει άλλες οικονομικές δραστηριότητες”.

Προτού ολοκληρώσει την δική του τοποθέτηση και καλέσει το βήμα τον Υπουργό, Πάνο Καμμένο, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως, το επιχειρησιακό σχέδιο (master plan) που θα εκπονήσει ο Δήμος θα τεθεί προς διαβούλευση, ώστε να έχει γνώση η τοπική κοινωνία και επί αυτών των κατευθύνσεων που θα χαράσσονται για την πορεία της Σύρου, να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν οι τοπικοί φορείς.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος άνοιξε την τοποθέτησή του με το ζήτημα του νησιώτικου ΦΠΑ, για το οποίο με βάση και τις δυσμενείς εξελίξεις κατάργησης του ειδικού καθεστώτος και στη δεύτερη κατηγορία νησιών που έχει ενταχθεί και η Σύρος, μίλησε για μία μάχη που δεν κερδήθηκε, δεσμευόμενος ωστόσο πως, παραμένει πολιτική προτεραιότητά του.

Επικεντρώνοντας την αναφορά του στην υπόθεση “εκμετάλλευσης του στρατοπέδου και του πεδίου βολής” διατύπωσε την πεποίθηση πως η Σύρος μπορεί να ακολουθήσει μία θετική πορεία ανάπτυξης, εξηγώντας πως, από την πλευρά του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αυτό το “σύμφωνο συναντίληψης και συνεργασίας” εντάσσεται στην απόφαση αξιοποίησης της περιουσίας του Στρατού προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων κι εξεύρεση εσόδων.

Υπογραμμίζοντας πως, το πλαίσιο της ανάπτυξης σαφώς και θα το “εγκρίνει” η τοπική κοινωνία που μέσω των φορέων της θα κληθεί να τοποθετηθεί επί ενός επιχειρησιακού σχεδίου που έχει την υποχρέωση να εκπονήσει ο Δήμος, γνωστοποίησε στη συνέχεια πως,αναφορικά με το στρατόπεδο και το πεδίο βολής, “στόχος είναι να δούμε πώς μπορεί να γίνει η πιο αξιόλογη επένδυση”.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως, ως Υπουργός γνωρίζει ήδη πως έχει εκφραστεί επενδυτική πρόθεση για το νησί σε γενικότερο επίπεδο. Ως παραδείγματα μόνον, ανέφερε πως, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από το Άμπου Ντάμπι για τη δημιουργία κέντρου yachting καθώς όπως εξήγησε, το νησί μπορεί να προσφέρει σχετικές υπηρεσίες, αλλά και με την συνύπαρξη του Νεωρίου να γίνονται συντηρήσεις κλπ., ενώ επιγραμματικά, αναφέρθηκε και σε μία πρόταση – ιδέα για τη δημιουργία καταδυτικού κέντρου και υποβρύχιου μουσείου στη ναυτική βάση.

Τόνισε κατηγορηματικά, πως, η Σύρος είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση νησιού, όπου το Νεώριο διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο ενώ ακόμη, μίλησε για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του ζητήματος της ανεργίας που πλήττει το νησί, μέσω μίας πορείας αναπτυξιακής, που θα ανοίξει θέσεις εργασίας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ολοκλήρωσε την αναφορά του, λέγοντας παράλληλα, πως, όσα ανέφερε αποτελούν ιδέες και προτάσεις, για τις οποίες θα κληθεί να τοποθετηθεί η τοπική κοινωνία.

Πρέπει να υπογραμμισθεί, πως, δεν έγινε καμία αναφορά στο Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου ούτε από τον κ. Μαραγκό, ούτε από τον κ. Καμμένο.

Αμέσως μετά και την ανάγνωση του μηνύματος του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, αλλά και των ευχών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, οι κκ. Καμμένος και Μαραγκός προχώρησαν στην υπογραφή του συμφώνου.

Κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί, πως, προ της έναρξης της εκδήλωσης, προβλήθηκε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ένα βίντεο με πλάνα από το νησί, το στρατόπεδο, τη μαρίνα, το πεδίο βολής και αρκετά σημεία του νησιού, ενώ ο δήμαρχος εξέφρασε σύντομα τη δυσαρέσκειά του για την αλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά.

Αξίζει να παρακολουθήσετε αναλυτικά το βίντεο από όλη την εκδήλωση στο θέατρο “Απόλλων”.