Έγκριση πρόσληψης προσωπικού για κάλυψη ναυαγοσωστικών αναγκών και αναγκών φύλαξης πολιτιστικών χώρων στη Σύρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Ενισχύσεις εποχικού χαρακτήρα

Στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού θα προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την κάλυψη εποχικών κι επειγουσών αναγκών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στο νησί, με τις ναυαγοσωστικές ανάγκες στις παραλίες, καθώς και τις ανάγκες φύλαξης των πολιτιστικών χώρων να έρχονται σταδιακά – πλην όμως επιτακτικά – στο προσκήνιο.

Όπως έχει ειπωθεί πολλάκις, το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί για τη διεκπεραίωση του συνόλου των αναγκών που προκύπτουν την καλοκαιρινή περίοδο στη Σύρο, με δεδομένη την αυξημένη πολιτιστική δραστηριότητα και τον οργασμό των αντίστοιχων εκδηλώσεων, ενώ από φέτος επί τάπητος έχει τεθεί και η απαραίτητη μέριμνα για την ασφάλεια των λουόμενων στις πολυσύχναστες – τέσσερις - παραλίες.

Βάσει των ανωτέρω, η Δημοτική Αρχή προτείνει προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου την πρόσληψη έντεκα συνολικά συμβασιούχων, δηλαδή πέντε ναυαγοσωστών και έξι ατόμων για την φροντίδα και φύλαξη των πολιτιστικών χώρων, με το σώμα των αιρετών να καλείται να υπερψηφίσει στη συνεδρίαση της Δευτέρας (13 Ιουνίου).

Σε λιτές – διευκρινιστικές δηλώσεις προς την εφημερίδα προέβη ο αρμόδιος για το προσωπικό αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, με δεδομένη την πρόβλεψη της δυνατότητας πρόσληψης από τη νομοθεσία προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

 

Δημοτικές εκτιμήσεις τοποθέτησης ναυαγοσωστών έως 20 Ιουνίου

Ειδικότερα, το θέμα της πρόσληψης προσωπικού για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών έχει απασχολήσει έντονα σε προηγούμενη δημοτική συνεδρίαση, με φόντο την απαίτηση τροποποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου, προκειμένου να αναζητηθεί και να εξασφαλιστεί η προβλεπόμενη δαπάνη για την αμοιβή και τις σχετικές ασφαλιστικές εισφορές των ατόμων που θα κληθούν να προσφέρουν τις εν λόγω υπηρεσίες. Βάσει νομοθεσίας, αλλά και με πρώτιστο στόχο την ασφάλεια των λουομένων και των επισκεπτών στις παραλίες του νησιού, η τοποθέτηση ναυαγοσωστών είναι επιβεβλημένη και συγκεκριμένα σε όσες εξ αυτών φέρουν τον χαρακτηρισμό “πολυσύχναστες”.

Όπως αποφάσισε πρόσφατα η Επιτροπή Καθαρισμού – Χαρακτηρισμού Πολυσύχναστων Παραλιακών χώρων για το νησί της Σύρου, αυτές οι παραλίες είναι πλέον τέσσερις και είναι οι εξής: Γαλησσάς, Βάρη, Αγκαθωπές, Κίνι.

Παρά τα όσα προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με το ότι από 1η Ιουνίου θα έπρεπε να έχουν οριστεί και να βρίσκονται στις παραλίες ναυαγοσώστες, η αύξηση του αριθμού των πολυσύχναστων παραλιών – όπως υποστήριξε και ο Αλέξης Αθανασίου – έθεσε εμπόδια στον Δήμο σε επίπεδο αναζήτησης του κατάλληλου προσωπικού καθώς δεν βρίσκονται αρκετά άτομα στο νησί που να διαθέτουν τα συγκεκριμένα προσόντα.

“Έχουμε συνεννοηθεί και με το Λιμεναρχείο Σύρου ώστε να υπάρξει μία ανοχή - κατανόηση. Προσωπικά ελπίζω έως και τις 20 Ιουνίου να έχουν τοποθετηθεί οι ναυαγοσώστες. Ήταν αιφνιδιαστική η απόφαση χαρακτηρισμού ως πολυσύχναστων και των τεσσάρων παραλιών και κατ΄ επέκταση δύσκολη η αναζήτηση των προσώπων αυτών” σχολίασε παρακάτω ο κ. Αθανασίου υπενθυμίζοντας πως, πέρυσι, όπως και κάθε χρόνο, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, “αναζητούσαμε δύο ναυαγοσώστες για τη Βάρη και το Κίνι. Μάλιστα δεν είχαμε βρει άλλους”.

Εστιάζοντας την αναφορά του στις ανάγκες της φετινής σεζόν, συμπλήρωσε πως, “Φέτος με τον χαρακτηρισμό σε τέσσερις παραλίες είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε πέντε άτομα και άρα, πρωτίστως, έπρεπε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα (25.000 ευρώ) και μετά τα πρόσωπα. Εκτιμώ πως μέχρι τις 20 Ιουνίου θα έχουν τοποθετηθεί οι ναυαγοσώστες στις παραλίες μας”.

Μιλώντας για τα πρόσωπα που θα εργασθούν με σύμβαση διάρκειας τριών μηνών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως, “πρόκειται για πρόσληψη πέντε ανθρώπων συνολικά, εκ των οποίων ο ένας θα καλύπτει τις άδειες και τα ρεπό των άλλων, όπως προβλέπεται από το νόμο, ενώ ο Δήμος θα τον απασχολεί και στην πισίνα του κολυμβητηρίου για να συμπληρώνει κανονικά το ωράριό του”. Όπως κατέληξε αναφορικά με αυτό το θέμα ο κ. Αθανασίου, η πρόσληψή τους προβλεπόταν από 1η Ιουνίου έως και το τέλος Αυγούστου, αλλά δεδομένων των καθυστερήσεων θα ξεκινήσουν – κατά πάσα πιθανότητα – από 20 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως και 20 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να αναφερθεί για το θέμα, πως, ο ίδιος ο αντιδήμαρχος σημείωσε δεν είναι εύκολη υπόθεση η αναζήτηση ατόμων που καλύπτουν τις προδιαγραφές για τις θέσεις των ναυαγοσωστών.

 

Έκτακτη συνδρομή και για πολιτιστικούς χώρους

Σε αντίστοιχη απόφαση για τις ανάγκες φροντίδας και φύλαξης των πολιτιστικών χώρων θα κληθούν να προβούν οι δημοτικοί σύμβουλοι στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες και την εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων σε προηγούμενη συνεδρίαση, για το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού θα προσληφθούν περί τα έξι άτομα με διάρκεια δίμηνης σύμβασης. Ειδικότερα, η απασχόλησή τους θα διαρκέσει για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οπότε και προκύπτει ο πιο έντονος παλμός της πολιτιστικής δραστηριότητας της Σύρου. “Θα πρέπει να προσλάβουμε έξι άτομα για τη φροντίδα και μέριμνα των εκθεσιακών, συναυλιακών χώρων, του χώρου της Πινακοθήκης Κυκλάδων, της έπαυλης Τσιροπινά και γενικότερα για την μέριμνα όλων των δράσεων στο πεδίο του Πολιτισμού. Αυτοί οι διμηνίτες θα εργασθούν από αρχές Ιουλίου έως και τέλος Αυγούστου” πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, απαντώντας παράλληλα και στην ερώτηση αν με αυτό το προσωπικό καλύπτονται ομαλά οι ανάγκες. “Σαφώς και δεν επαρκούν αυτά τα άτομα” σημείωσε, εξηγώντας πως, “Έχουμε την χαρά βέβαια και την τύχη να κάνουν την πρακτική τους από το ΙΕΚ επτά άτομα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες φύλαξης (σχετική ειδικότητα). Από την πλευρά τους, θα μας ενισχύσουν”.

Καταλήγοντας, ο ίδιος επεσήμανε, πως το σύνολο αυτών των 13 ανθρώπων, θα ενισχύσει σημαντικά στο να αντεπεξέλθει ο Δήμος στις τεράστιες ανάγκες της θερινής περιόδου, στις οποίες επιγραμματικά μόνον είπε πως θα συνδράμουν και εθελοντές.