Άρνηση κάθε εμπλοκής στην κοπή δέντρων από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης

Το κλάδεμα που στοχοποίησε τον Δήμο

Ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης υπήρξε εκ μέρους του αρμόδιου αντιδημάρχου καθαριότητας, Μάριου Βουτσίνου, σχετικά με το θέμα της κοπής δέντρου και εκτεταμένων κλαδεμάτων στην παραλία του Μ. Γιαλού.

Καθώς το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε θόρυβος με τα κλαδέματα των δέντρων που έγιναν στην εν λόγω παραλία, αλλά και την κοπή ενός εξ αυτών, με την ελάσσονα μειοψηφία να καταθέτει και σχετικό γραπτό ερώτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, το θέμα τέθηκε και στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποσαφηνίσεις επί του θέματος θέλησε να δώσει ο αρμόδιο αντιδήμαρχος, δίνοντας τις σχετικές διευκρινίσεις αναφορικά με το ερώτημα που ετέθη προς την αρμόδια δημοτική υπηρεσία, αναφέροντας παράλληλα και τις ενέργειες του Δήμου, τόσο σχετικά με το κλάδεμα που πραγματοποιήθηκε, όσο και με την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε.

 

Το ερώτημα

Το ερώτημα που κατατέθηκε από τον επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών Σύρου», Παύλο Χρυσαφίδη, προς το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης αναφέρεται στις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής του Μ. Γιαλού για την κοπή αρμυρικιών στην πλαζ της περιοχής.

Στην έγγραφη ερώτηση ζητείται ενημέρωση για το εάν η καταγγελία αληθεύει και εάν εμπλέκεται στη συγκεκριμένη ενέργεια ο Δήμος ή το Λιμενικό Ταμείο.

Η εμπλοκή τους εάν αφορούσε είτε την κοπή που έγινε από συνεργείο αρμοδιότητας του είτε παραχωρώντας τη σχετική άδεια.

Σε περίπτωση που αυτό δεν έγινε τίθεται το ερώτημα εάν έχει διερευνηθεί κατά πόσο η ενέργεια αυτή είναι νόμιμη και εάν δεν είναι τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος για καταλογισμό ευθυνών.

 

Καμία δημοτική εντολή

Στην ενημέρωση του προς το Σώμα, ο κ. Βουτσίνος αναφέρθηκε στις υπόνοιες που αφήνονται από δημοσιεύματα ακόμα και μέσων ενημέρωσης της Αθήνας, για εμπλοκή του Δήμου σε κοπές δέντρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματίες που μισθώνουν τμήμα της παραλίας για να τοποθετήσουν ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «όπως γίνεται στις περισσότερες παραλίες του νησιού εδώ και δεκαετίες, λίγο πριν τη θερινή σεζόν και ανεξάρτητα εάν αυτές τις παραλίες μισθώνονται ή όχι, πραγματοποιούνται κάποιες κλαδονομές σε όλο το μήκος της ακτογραμμής και αυτό γίνεται για την ασφάλεια των λουομένων. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στην παραλία του Μ. Γιαλού, με τη διαφορά ότι είχαμε κάποια προβλήματα με τα δέντρα γιατί άλλα ήταν ξερά και άλλα ήταν επικίνδυνα».

Όπως επεσήμανε σε κάποια από αυτά τα δέντρα κρίθηκε απαραίτητο να προβούν τα συνεργεία του Δήμου σε ποιο εκτεταμένες κλαδονομές, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι.

Διατύπωσε όμως ρητά και κατηγορηματικά ότι τόσο από τον ίδιο, όσο και από τη Διευθύντρια, ούτε και από κανέναν άλλο στο Δήμο δεν δόθηκε εντολή να κοπεί δέντρο στη συγκεκριμένη παραλία.

Άμεσα, μετά τις σχετικές καταγγελίες, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τεχνικού παράγοντες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου και της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, από την οποία διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα του εκτενούς κλαδέματος.

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό πόρισμα, όπως αυτό δόθηκε και ως έγγραφη απάντηση προς την ελάσσονα δημοτική μειοψηφία «οι κλαδονομές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ήταν απαραίτητες λόγω της ευθραστότητας των κλώνων, πραγματοποιήθηκαν με τεχνικά μέσα (αλυσοπρίονα) και με τρόπο που εξασφαλίζει την υγιή διατήρηση του κυρίως κορμού και της ανάπτυξη της νέας κώμης».

Με ρητή και κατηγορηματική δήλωση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Βουτσίνος έκανε λόγο ακόμα και για παραίτηση του εάν υπάρξει πρόβλημα στην ανάπτυξη των δέντρων, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «οποιοδήποτε δέντρο κλαδεύτηκε από το Δήμο εάν στο μέλλον δεν έχει κανονική αναπαραγωγή, εγώ θα υποβάλλω την παραίτηση μου».

Η κοπή ενός δέντρου όμως είναι γεγονός, όπως παραδέχθηκε και ο αντιδήμαρχος, καθώς αυτό διαπιστώθηκε και από τα συνεργεία που προέβησαν στην αυτοψία, τα οποία ανακάλυψαν ότι κόπηκε ένα αρμυρίκι.

Άρνηση γνώσης για την συγκεκριμένη πράξη εξέφρασε ο κ. Βουτσίνος λέγοντας πως ο Δήμος δεν γνωρίζει ποιος το έκοψε καθώς όπως τόνισε «από τον Δήμο δεν δόθηκε καμία σχετική εντολή και το θέμα διαβιβάστηκε άμεσα στη Διεύθυνση Δασών, η οποία και θα αναλάβει να διεξάγει την ανάλογη έρευνα».

Εκφράζοντας δε τον πλήρη αντίλογο που καταρρίπτει κάθε υπόνοια εμπλοκής του Δήμου στην ενέργεια κοπής του δέντρου, ενημέρωσε πως στην συγκεκριμένη παραλία, το τελευταίο χρόνο έχουν φυτευτεί 12 νέα αρμυρίκια, είτε με πρωτοβουλία δημοτών είτε με πρωτοβουλία του Δήμου, σημειώνοντας με αυτό ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν συνάδει με την πιθανότητα να δόθηκε εντολή για κοπή των δέντρων.

Καμία όμως αναφορά δεν έγινε σε σχέση με τους συσχετισμούς, που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι γίνονται, για εκτεταμένο κλάδεμα των δέντρων προς εξυπηρέτηση επαγγελματία που δραστηριοποιείται στην περιοχή της παραλίας.