Κατά πλειοψηφία η έγκριση της νέας αναμόρφωσης του προϋπολογισμού για το έτος 2016 στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Περιττές αυξήσεις τελών”

Κριτική της αντιπολίτευσης προς τη Δημοτική Αρχή σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης

Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής που γεννούν προβληματισμό επεσήμανε η αντιπολίτευση με αφορμή μία ακόμη αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες αλλαγές, οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα πως ήταν περιττή τουλάχιστον για το 2016 η αύξηση των δημοτικών τελών που επιβλήθηκε στους δημότες.

Η σχετική επισήμανση πραγματοποιήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου να τονίζει μεταξύ άλλων, πως η μείωση ποσού στη λίστα της αναμόρφωσης που αφορά σε εισφορές του Δήμου, οι οποίες καταργήθηκαν, τεκμηριώνουν την αρχική επιχειρηματολογία της παράταξής του, σχετικά με το ότι δεν έπρεπε ο Δήμος να προβεί στην αύξηση των τελών.

Πέραν των ανωτέρω, κριτική ασκήθηκε και για την τροποποίηση του πλάνου βελτίωσης παιδικών χαρών στη Σύρο, ενώ υπήρξε ενημέρωση από τον δήμαρχο, όσον αφορά στην προσπάθεια ένταξης της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η Κίνηση Πολιτών Σύρου ενστερνίστηκε την επιχειρηματολογία της μείζονος αντιπολίτευσης καταψηφίζοντας την αναμόρφωση, ενώ “παρών” δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Καταργήθηκαν εισφορές που έδινε ο Δήμος, αλλά επιβλήθηκαν τέλη στους δημότες

Ειδικότερα, ο κ. Γιαλόγλου προτού προβεί στη διαπίστωση, ότι η θέση της δημοτικής ομάδας του, περί μη ύπαρξης αναγκαιότητας αύξησης των δημοτικών τελών για το 2016, ήταν ορθή, έθεσε σχετική ερώτηση προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, ώστε ο ίδιος, ως ο πλέον αρμόδιος, να εξηγήσει για ποιο λόγο μειώνονται – μέσω της αναμόρφωσης – ποσά που εντάσσονται στις ανελαστικές δαπάνες, για τις οποίες ο Δήμος δεν έχει “δικαίωμα” να τις αυξομειώνει αυθαίρετα.

“Για ποιον λόγο στο σημείο 3 και 4 μειώνεται η εισφορά στο ΤΕΑΔΥ, αφού εξ όσων γνωρίζουμε είναι ανελαστική δαπάνη. Μειώνεται κατά 14.000 ευρώ στην παράγραφο τρία και στην παράγραφο τέσσερα ομοίως και μάλιστα κατά 26.000 ευρώ. Θα ήθελα να μου εξηγήσετε για ποιόν λόγο συμβαίνει αυτό;” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου, καθιστώντας σαφές, πως, αν και η κατάργηση εισφορών του Δήμου προς το ΤΕΑΔΥ ευνοεί τη μη αύξηση τελών, ωστόσο, η Δημοτική Αρχή έπραξε το αντίθετο.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαμανώλης χωρίς να προβαίνει σε κάποιο σχόλιο προς την κριτική που δέχθηκε, περιορίστηκε μόνον στο να εξηγήσει τους λόγους μείωσης του εν λόγω ποσού. “Η εισφορά στο ΤΕΑΔΥ είναι που μας κρατείται ως ποσοστό των τακτικών μας εσόδων” θέλησε να εξηγήσει αρχικά προς το σώμα, προσθέτοντας πως, “παρακρατείται από τους ΚΑΠ συμψηφιστικά κάθε μήνα”. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, “Για τους πρώτους μήνες του 2016 δεν είχαν κρατηθεί αυτά τα χρήματα από το ΤΕΑΔΥ και αυτό διευκρινίστηκε με μία εγκύκλιο που γνωστοποιήθηκε στον Δήμο περίπου τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου, που έλεγε ότι καταργήθηκε αυτή η εισφορά”. Μάλιστα, ο κ. Παπαμανώλης ανέφερε ακόμη πως, “Υπήρχε μία νομοθεσία του 2015 που δεν ήταν σαφής” με τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο να εκδίδεται τον Μάρτιο – Απρίλιο.

Κατόπιν της τοποθέτησης του αντιδημάρχου Οικονομικών, ο κ. Γιαλόγλου επανήλθε στο θέμα, τεκμηριώνοντας την αρνητική ψήφο της παράταξής του στο ζήτημα της νέας αναμόρφωσης. “Από την απάντηση του αντιδημάρχου Οικονομικών όσον αφορά τη μείωση του ΤΕΑΔΥ στο κομμάτι των ανταποδοτικών εσόδων και συγκεκριμένα στην παράγραφο τρία προκύπτει άλλη μία τεκμηρίωση του γιατί δεν έπρεπε να γίνει αύξηση των δημοτικών τελών φέτος. (...) Κακώς αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη φέτος” σχολίασε κατηγορηματικά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

 

Μειώνεται ο αριθμός των παιδικών χαρών που θα αποκατασταθούν

Σε επίπεδο διαφωνίας με τις οικονομικού χαρακτήρα αναμορφώσεις που πρότεινε η Δημοτική Αρχή, η πλευρά της αντιπολίτευσης έκανε αναφορά και στο θέμα του αρχικού προγραμματισμού αποκατάστασης των παιδικών χαρών, για το οποίο “χρέωσε” στη Δημοτική Αρχή λανθασμένη οικονομική ατζέντα.

“Διαφωνούμε καθώς μηδενίζονται τα κονδύλια που αφορούν σε δύο παιδικές χαρές του Μάννα και της Άνω Σύρου. Ως εκ τούτου θα μειοψηφήσουμε” σημείωσε ο κ. Γιαλόγλου παρακάτω επικεντρώνοντας την κριτική του στα ποσά των 14.000 και 11.000 ευρώ που προορίζονταν για τις παιδικές χαρές Άνω Σύρου και Μάννα, αντίστοιχα, και το οποίο συνολικά θα κατευθυνθεί στις παιδικές χαρές της οδού Σεφέρη και του Αθλητικού Κέντρου.

“Για να μη νομίζουν όσοι μας ακούνε ότι παίρνουμε τα χρήματα από τις δύο παιδικές χαρές και τα κάνουμε δεν ξέρω κι εγώ τί, να πω ότι φεύγουν από τις συγκεκριμένες παιδικές χαρές και πάνε σε άλλες δύο παιδικές χαρές, στην οδό Σεφέρη και στην παιδική χαρά στο ΑΚΔΕ, οι οποίες παιδικές χαρές ήδη έχουν ένα ποσό που έχει προϋπολογισθεί από τη χορηγία του LIDL και θα ενισχυθεί για να γίνει μία καλή δουλειά, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα” σχολίασε ο κ. Παπαμανώλης, τονίζοντας παρακάτω πως, “Βήμα βήμα θέλουμε να προχωράμε σε σωστές οργανωμένες κι επαρκείς παιδικές χαρές για τους μικρούς μας δημότες”.

Ανταπαντώντας ο κ. Γιαλόγλου, επεσήμανε την ουσία του θέματος, διευκρινίζοντας πως, “Για να μείνει στους δημότες αυτό που θέλω να πω, να αναφέρω ότι προβλέπονταν χρήματα και για τις τέσσερις παιδικές χαρές αρχικά, αλλά ήταν τόσο άστοχη φαίνεται η αρχική πρόβλεψη περί του κονδυλίου, που οδήγησε στην αναμόρφωσή του”.

Σημείωσε δε, πως, “στην αρχή καλλιεργήσαμε προσδοκίες για τέσσερις παιδικές χαρές και τελικά τα παίρνουμε τα χρήματα από όλα για να κάνουμε μία ή δύο”.

 

Προσπάθεια ένταξης στον κατάλογο της Unesco

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού εγκρίθηκε και η αξιοποίηση του ποσού των 6.200 ευρώ όσον αφορά στη σύνταξη ενός φακέλου που θα περιλαμβάνει στοιχεία τέτοια, που θα τεκμηριώνουν την ανάγκη ένταξης και του οικισμού της Άνω Σύρου στον κατάλογο της Unesco με τα πολιτιστικά μνημεία. Αφορμή στάθηκε η ερώτηση του μέλους της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνού Στρογγύλη, ο οποίος αιτήθηκε να μάθει πώς θα αξιοποιηθεί το προαναφερθέν ποσό. Επί του θέματος απάντησε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός λέγοντας τα ακόλουθα: “Αναφορικά με το ποσό που θα λάβει το Ινστιτούτο Σύρου, όπως γνωρίζετε έχει διατυπωθεί και δημοσίως αυτό, θα καταβληθεί μία προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου μας με τη συνδρομή και τη συνεπικουρία του, προκειμένου τα δύο οικιστικά συμπλέγματα της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται, ιδιαίτερα για το οικιστικό σύμπλεγμα της Άνω Σύρου μία καταγραφή δεδομένων, τα οποία είναι αναγκαία προκειμένου να εμπλουτιστεί ο φάκελος στο σκέλος που αφορά στην Άνω Σύρο και να υποβληθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να τύχουμε θετικής αξιολόγησης και να μπορέσουμε να συμπεριληφθούμε στον εν λόγω κατάλογο”.