Το ζήτημα των οχλήσεων, που προέρχονται από το δημοτικό κυνοκομείο στην περιοχή του Δηλίου, σχολιάστηκε στη διάρκεια Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου - Ερμόυπολης

Προσωρινή ανοχή και κατανόηση

Το πρόβλημα της έντονης όχλησης από τα γαυγίσματα των σκυλιών, νωρίς τα ξημερώματα, στην περιοχή που στεγάζεται το δημοτικό κυνοκομείο στην περιοχή του Δηλίου, συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το πρόβλημα της στέγασης και φύλαξης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αποτελεί χρόνιο ζήτημα για το Δήμο, καθώς εδώ και αρκετές δεκαετίες, στηρίζεται σε δομές, που αφενός δεν πληρούν τις προβλεπόμενες από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο προϋποθέσεις, ενώ αφετέρου, επαφίονται στην εθελοντική προσφορά συλλόγων και σωματείων, τα οποία με προσωπική εργασία και αφιέρωση προσωπικού χρόνου, επιχειρούν να συνδράμουν τις δημοτικές προσπάθειες.

Το πρόβλημα επεσήμανε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 11 Ιουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, σε ερώτησή του, με τον κ. Αλέξη Αθανασίου να υπογραμμίζει τη δύσκολη θέση του Δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Απαραίτητα λύση προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Γιαλόγλου κατά τη συνεδρίαση, «είχα δεχτεί μία επιστολή διαμαρτυρίας, από όλους τους επιχειρηματίες της Άνω Σύρου, σχετικά με την όχληση που προκαλείται από το κυνοκομείο, που βρίσκεται στο Δήλι, όπου κάποια ώρα προς τα ξημερώματα, γίνεται μία “ανακατωσούρα”. Ξυπνούν οι ένοικοι των δωματίων και των ξενοδοχείων, που βρίσκονται στην Άνω Σύρο, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργείται μία πολύ αλγεινή εντύπωση για το νησί και μάλιστα, έχουν εκφραστεί παράπονα και από τουρίστες του νησιού για το θέμα αυτό».

Όπως ξεκαθάρισε, «γνωρίζω, ότι είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν είναι εύκολο», ωστόσο επεσήμανε, πως «θέλω να εφιστήσω την προσοχή σας για αυτό το θέμα, προκειμένου να διερευνήσουμε πιθανές δυνατότητες που υπάρχουν», προτείνοντας να μετατεθεί η ώρα, που αφυπνούνται τα γαϊδουράκια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Άνω Σύρο, καθώς όπως σημείωσε, υπάρχει το ενδεχόμενο, ο θόρυβος των γαϊδουριών να φέρνει αναστάτωση στα ζώα του κυνοκομείου και συνεπώς να προκαλείται αναστάτωση, περίπου στις 4 τα ξημερώματα.

«Προσπαθώ να προτείνω κάποιες λύσεις, διότι είναι σοβαρό το ζήτημα. Απ’ ότι φαίνεται μάλιστα, μέσα στην καρδιά της σεζόν μας δεν μπορεί να βρεθεί μόνιμη λύση. Στοχεύουμε στον τουρισμό και πρέπει να λύσουμε τέτοια ζητήματα», υποστήριξε, ενώ ζήτησε από τη δημοτική αρχή να απαντήσει στο «αν υπάρχουν κάποιες έστω προσωρινές, αλλά άμεσες λύσεις για το ζήτημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα, για τη σεζόν αυτή και μακροπρόθεσμες, για την χωροθέτηση κάπου αλλού του κυνοκομείου».

«Πλήρως κατανοητή η θέση τους»

Την ερώτηση του κ. Γιαλόγλου ανέλαβε να απαντήσει ο Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος σε ό,τι αφορά στο θέμα του Δηλίου και τα αδέσποτα ζώα, που βρίσκονται εκεί, παραδέχτηκε αρχικά, πως «οι οχλήσεις, το φετινό καλοκαίρι – διότι και πέρσι είχαμε ζώα εκεί και δεν υπήρχε τόση όχληση – είναι πάρα πολλές. Έχουν γίνει έγγραφα από τους ενδιαφερομένους και είναι πλήρως κατανοητή η θέση τους, με την έννοια, ότι βρίσκεται σε αυτή την περιοχή, την δύσκολη περιοχή, αν θέλετε, το δημοτικό οικόπεδο, όπου δημιουργεί αντίλαλο και με το λόφο της Άνω Σύρου, αλλά και με τα σπίτια, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Δηλίου».

Παράλληλα, γνωστοποίησε, ότι «πέραν από τα 15 σκυλιά, που έχουμε στο Δήλι αυτή τη στιγμή, κάτω από το δημοτικό οικόπεδο, υπάρχουν άλλα 20 σκυλιά ιδιωτών, κυρίως κυνηγόσκυλα, τα οποία χρησιμοποιούν οι κυνηγοί του Βροντάδου και του Δηλίου».

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, «αποτέλεσμα όλου αυτού είναι να υπάρχει η συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία όμως προϋπήρχε όλα τα χρόνια, που στο Δήλι λειτουργούσε το δημοτικό κυνοκομείο».

Ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως «είναι πολύ δύσκολη η θέση του Δήμου αυτή τη στιγμή, δεδομένου, ότι υπάρχουν σοβαρές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους περιοίκους, ενώ αποσαφήνισε, πως δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη καταγγελία. «Έχουν υπάρξει διάφορα έγγραφα και επιστολές πολιτών, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του κυνοκομείου. Ωστόσο επαναλαμβάνω. Δεν είναι μόνο το δημοτικό οικόπεδο. Είναι και σκυλιά ιδιωτών, τα οποία βρίσκονται κάτω ακριβώς από αυτό», τόνισε.

Στο κομμάτι των προσπαθειών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να βρεθούν άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο κ. Αθανασίου δεν αναφέρθηκε σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια.

Μακροπρόθεσμος στόχος, με χρονοδιάγραμμα ενός ή δύο χρόνων, είναι, όπως ενημέρωσε η ολοκλήρωση της μελέτης για την εγκατάσταση ενός αξιοπρεπούς κυνοκομείου σε άλλο, καταλληλότερο χώρο.

«Η δική μας η προσπάθεια, όπως θα έχετε δει και στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα, είναι να προχωρήσει η μελέτη για το δημοτικό κυνοκομείο, το οποίο στοχεύουμε να πάει σε δικό του οικόπεδο, όμως είναι διαδικασίες αυτές, οι οποίες δε γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη», σημείωσε, ζητώντας κατανόηση από τους πολίτες, οι οποίοι ενοχλούνται, προκειμένου «όπως λειτουργεί αυτό το οικόπεδο εδώ και 20-25 χρόνια, να λειτουργήσει για 1-2 χρόνια ακόμη προσωρινά, ούτως ώστε να μπορέσουν τα ζώα να πάνε στο δικό τους χώρο».

Κλείνοντας, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στις πρόχειρες λύσεις, στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος, έτσι ώστε να περιορίσει το φαινόμενο, που ωστόσο δεν φαίνονται ιδιαίτερα φιλικές προς τα προσφιλή τετράποδα.

«Έχουμε προσπαθήσει να χωρίσουμε τα ζώα με διάφορους τρόπους, ώστε να μη φωνάζουν, έχουμε προσπαθήσει να βάλουμε κάποια πάνελ, ώστε να μη βλέπουν και ενοχλούνται, αλλά σε γενικές γραμμές, όταν υπάρχουν εκεί 15 αδέσποτα σκυλιά και άλλα 20, όπως σας είπα, ιδιωτών, δηλαδή συνολικά 35 σκυλιά, λογικό είναι, ότι κάποιες στιγμές θα υπάρξει φασαρία», κατέληξε. 

 

[Έπειτα από επαφή με τους εκπροσώπους της Φιλοζωικής Ομάδας Σύρου, διευκρινίζεται, πως κανένα ζώο από την εγκατάσταση στην περιοχή του Βιολογικού στα Λαζαρέττα, δεν έχει μετακινηθεί στο δημοτικό κυνοκομείο του Δηλίου]