Προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017

Μακροσκελής κατάλογος ανοικτών αναγκών

Τα τεράστια ζητήματα του ιστορικού κέντρου και των συνοικιών που ανήκουν στην ευθύνη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης και τα οποία παραμένουν ανοικτά, συζητήθηκαν εκ νέου στη συνεδρίαση του τοπικού οργάνου στο πλαίσιο της σύνταξη των προτάσεών του για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2017.

Ένας μακροσκελής κατάλογος αναγκών και έργων, αρκετά εκ των οποίων δεν έχουν υλοποιηθεί έως και σήμερα σύμφωνα με το τρέχον Τεχνικό Πρόγραμμα, προωθούνται προς ένταξη στη δημοτική ατζέντα της επόμενης χρονιάς, όπως άλλωστε απαιτεί η καθημερινότητα των δημοτών.

Παρά το γεγονός πως η εισήγηση εκ μέρους της προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθής Χαλκιά “περιορίστηκε” σε μία τεχνικού χαρακτήρα παρουσίαση των θεμάτων χωρίς να συνοδευτεί από κάποιο πολιτικό σχόλιο ή συμπέρασμα σχετικά με τη συλλογιστική της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης αναφορικά με την προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις καταγεγραμμένες ανάγκες των κατοίκων, ωστόσο, εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης ο Γιάννης Καφούρος προέβη σε παρατηρήσεις που ανέδειξαν την “απαίτηση” η Κοινότητα να έχει ουσιαστικό, παρεμβατικό και όχι “διακοσμητικό” ρόλο.

Εξ όσων τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μελών του τοπικού οργάνου, ακολούθως θα αναφερθούν τα κυριότερα σημεία που προωθούνται προς την Τεχνική Υπηρεσία κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης.

Σημειώνεται πως, για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του Τεχνικού Προγράμματος για το σύνολο των περιοχών της Σύρου αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του, μετά από γνωμοδοτήσεις του συνόλου των Κοινοτήτων του νησιού.

Έμφαση σε παιδικές χαρές, χώρους στάθμευσης, γήπεδα και πολιτιστικούς χώρους

Ειδικότερα, η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης προχώρησε στον διαχωρισμό των αναγκών σε δύο κατηγορίες με την πρόεδρο να καλεί τα μέλη να ιεραρχήσουν τις προτάσεις τους αξιολογώντας αυτές βάσει και της παραμέτρου της ασφάλειας/ επικινδυνότητας.

Στην πρώτη κατηγορία των έργων υποδομής η Κοινότητα πρόταξε για το 2017 το θέμα της αναβάθμισης των παιδικών χαρών αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των μικρών παιδιών, με την κ. Χαλκιά να τονίζει πως προσεχώς δίνεται προτεραιότητα στον συγκεκριμένο χώρο της οδού Σεφέρη καθώς και του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης. Σημειώνεται ότι σε ερώτηση συμβούλου σχετικά με το μέλλον του χώρου αναψυχής στην περιοχή της Δόξας, πλησίον του χώρου στάθμευσης, διευκρινίστηκε πως, το εν λόγω τμήμα δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε μία σύγχρονη και ασφαλή παιδική χαρά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται – μελλοντικά – η εξέταση του σεναρίου διαμόρφωσής του σε απλό πάρκο αναψυχής.

Στην ίδια κατηγορία ακολουθεί και η μέριμνα για τους χώρους στάθμευσης των περιοχών αρμοδιότητας της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης με το τοπικό συμβούλιο να προτείνει για το 2017 τη διαμόρφωση χώρου τουλάχιστον στην περιοχή του Βροντάδου.

Παράλληλα, ανοικτά ζητήματα παρουσιάζουν αρκετά από τα μικρά γήπεδα που υπάρχουν σε συνοικίες, με τα μέλη της Κοινότητας να προτάσσουν τους χώρους στις περιοχές του Δηλίου (γήπεδο μπάσκετ) και των Καμινίων (γήπεδο ποδοσφαίρου). Εκτός των ανωτέρω, θα πρέπει να σημειωθεί πως έντονα απασχόλησε και η κατάσταση πολιτιστικών χώρων, με τα βλέμματα να στρέφονται πλησίον της περιοχής του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα που αποτελεί τον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου”, ο οποίος χρησιμοποιείται συστηματικά την καλοκαιρινή περίοδο για διεξαγωγή συναυλιών. Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, η κ. Χαλκιά τόνισε πως θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη ανάπλασης του χώρου αλλά και αναβάθμισης και βελτίωσης του δρόμου που οδηγεί σε αυτόν. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, η ίδια διευκρίνισε τέλος, πως, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες και παρεμβάσεις στο θεατράκι “Ευανθία Καΐρη” στην περιοχή των Λαζαρέττων.

Ηπιότερες παρεμβάσεις για σοβαρά θέματα

Εκτός των ανωτέρω, θα πρέπει να τονισθεί πως η πόλη και άλλα σημεία σε διάφορες συνοικίες της, αντιμετωπίζουν μικρότερα και ήπια ζητήματα καθημερινότητας που εστιάζονται κυρίως στο οδικό δίκτυο και το οδόστρωμά του, με βασικά προβλήματα να καταγράφονται σαφώς στις πολυσυζητημένες παραδοσιακές πλακοστρώσεις του ιστορικού κέντρου. Προκειμένου να επουλωθεί το μεγαλύτερο “κομμάτι” αυτών και να καθίσταται ευκολότερη και ασφαλέστερη η πρόσβαση των πεζών και των ΑΜΕΑ σε περιοχές και στην πόλη, καθώς όμως και των οδηγών, η Κοινότητα και για το 2017 προτείνει συγκεκριμένη ατζέντα.

Στη λίστα της προωθεί τις διαβάσεις και το θέμα των ραμπών ΑΜΕΑ με έμφαση στην οδό Σταματίου Πρωίου, καθώς επίσης την βελτίωση πεζοδρομίων και το “χτένισμα” δρόμων με σκοπό την ασφάλεια των διερχομένων και τον περιορισμό του βαθμού ολισθηρότητάς τους. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθούν τα σχετικά προβλήματα στα πεζοδρόμια της θέσης “Λίντο”, σημείο που στάθηκε χαρακτηριστικά και η πρόεδρος. Στα προαναφερθέντα, τα μέλη της Κοινότητας ζήτησαν την αυτονόητη προσθήκη προμήθειας όλων των απαιτούμενων υλικών για το 2017 αναφορικά με πλακοστρώσεις και τσιμεντροστρώσεις.

Στον μακροσκελή κατάλογο των αναγκών θα πρέπει να διευκρινισθεί πως, συμπεριλήφθηκε και η προμήθεια σπιράλ ποδηλάτων (τρεις θέσεις), τα οποία κατόπιν απόφασης και μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα σημεία του κέντρου για την εξυπηρέτηση των χρηστών ποδηλάτων που διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό και όχι τα δημοτικά ποδήλατα.

Ποιός ο ρολος της Κοινότητας(;)

Με φόντο το κλείσιμο των τουαλετών της οδού Πελοποννήσου (πλησίον παραδοσιακής αγοράς της Ερμούπολης) χωρίς απόφαση της αρμόδιας Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, ο Γιάννης Καφούρος έθεσε για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια της συζήτησης τον χαρακτήρα λειτουργίας της Κοινότητας και το κατά πόσον ο ρόλος της παρακάμπτεται ή δεν υπολογίζεται από τη Δημοτική Αρχή και τα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα που λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις. “Αν δεν είμαστε άξιοι να τις καθαρίσουμε ή να τις φτιάξουμε δεν σημαίνει πως πρέπει να μπει λουκέτο και μάλιστα χωρίς την απόφαση του αρμόδιου οργάνου” σχολίασε μεταξύ άλλων ο τοπικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, εξηγώντας πως, θα ήταν χρήσιμο έστω με ήπιες εργασίες - πρωτίστως καθαρισμού τους -, να λειτουργήσουν υποτυπωδώς, δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου. Άσκησε κριτική μάλιστα και για τον χρόνο στον οποίον θα λειτουργήσουν οι καινούργιες τουαλέτες της οδού Ανάφης, οι οποίες έως σήμερα παραμένουν κλειστές, τονίζοντας πως “δεν νοείται την καλοκαιρινή περίοδο οι επισκέπτες να μην έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν δημόσια WC”.

Η συνεδρίαση έκλεισε με την ομόφωνη στήριξη των μελών στις προτάσεις της προέδρου, Ανθής Χαλκιά καθώς και με την “προτροπή” του Γιάννη Καφούρου προς τα υπόλοιπα μέλη, να μεριμνήσουν και να απαιτήσουν τον σεβασμό στον ρόλο της Κοινότητας.