Στο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε το πρόβλημα πρόκλησης δυσοσμίας σε κάδους, λόγω της ζέστης, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να μιλά για ενδεχόμενο υπογειοποίησης των κάδων στο μέλλον

«Η θερινή περίοδος είναι η δυσκολότερη»

Το ζήτημα της δημιουργίας πηγών δυσοσμίας, σε κάδους και άλλα σημεία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, τέθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, να κάνει λόγο, για σημαντικές προσπάθειες της Υπηρεσίας, όσον αφορά στη διατήρηση της καλής εικόνας του νησιού.

Το χρόνιο, ωστόσο δύσκολα επιλύσιμο, πρόβλημα της δυσοσμίας των απορριμμάτων, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, έφερε στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Κομνηνός Στρογγύλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, κ. Μάριο Βουτσίνο.

Ο κ. Στρογγύλης τόνισε την επιτακτική ανάγκη διαρκούς μέριμνας, για τη διατήρηση καλού επιπέδου στην αποκομιδή των απορριμμάτων, κυρίως από το κέντρο της Ερμούπολης και τα στενά στον οδικό ιστό του, δεδομένου, ότι εκεί είναι δυσκολότερη η πρόσβαση των ειδικών οχημάτων για την αποκομιδή, ενώ από την πλευρά του ο κ. Βουτσίνος ξεκαθάρισε, πως η αποκομιδή πραγματοποιείται καθημερινά, όπως επίσης και η καθαριότητα των κάδων και των δρόμων, καθώς το πρόβλημα είναι γνωστό και τυγχάνει της απαραίτητης προσοχής από τους αρμόδιους.

Τοποθετήσεις επί του θέματος έκαναν επίσης ο Αντιδήμαρχος, κ. Σταύρος Γουσγουνέλης, αλλά και ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαραγκός.

 

«Κάκιστη εικόνα στα θέματα καθαριότητας»

Στην ερώτησή του, ο κ. Στρογγύλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε, πως «η πόλη, παρά τις εκδηλώσεις, παρά τα events, παρά τον άρτο και τα θεάματα, τα οποία διοργανώνει ο Δήμος, θα πρέπει να δώσει μία ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αυτή την κάκιστη εικόνα την οποία παρουσιάζει σε θέματα καθαριότητας», αναφερόμενος σε «μία τεράστια δυσοσμία σε πολλά σημεία της πόλης».

Όπως σημείωσε, έχουν υπάρξει κατ’ επανάληψη παρατηρήσεις, με αποδέκτη τον ίδιο, τόσο από κατοίκους, όσο και από επισκέπτες, σε σχέση με το ζήτημα της κακοσμίας, που εμφανίζεται «σε καίρια σημεία, τα οποία πραγματικά παρουσιάζουν κάκιστη εικόνα, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου», ενώ συμπλήρωσε, ότι «δεν έχω δει να γίνεται κάτι το ουσιώδες, το οποίο να αποτρέψει τέτοιες εικόνες, τις οποίες παρουσιάζει η πόλη μας και δεν εννοώ μόνο την πλατεία Μιαούλη, αλλά και τα στενά και τα περίχωρα».

 

Σκέψεις για υπογειοποίηση κάδων στο μέλλον

Απαντώντας στον κ. Στρογγύλη, ο κ. Βουτσίνος σχολίασε, πως η ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας ήταν γενικόλογη, αφού δεν υποδείκνυε συγκεκριμένα σημεία που παρουσιάζουν πρόβλημα.

Προχωρώντας, ωστόσο, στις διευκρινίσεις του, υπογράμμισε, πως «σίγουρα η θερινή περίοδος, για το κομμάτι της καθαριότητας είναι και η πιο δύσκολη περίοδος, αφενός διότι έχουμε αύξηση της επισκεψιμότητας, που σημαίνει ότι έχουμε και περισσότερα σκουπίδια, αφετέρου διότι με την αύξηση και της θερμοκρασίας, όπως καταλαβαίνετε κι εσείς, τα σκουπίδια, σε συνδυασμό με τη ζέστη φέρνουν τη δυσοσμία στους κάδους. Ειδικότερα δε στα κοντέινερ, τα οποία είναι από σίδερο, λαμαρίνα, που μαζί με τη ζέστη και τα αποφάγια, προκαλούν δυσοσμία».

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να τα αδειάζουμε κάθε μέρα – μιλώ για τα κοντέινερ της πόλης. Σε καθημερινή βάση γίνεται η αποκομιδή, όπως γινόταν και παλαιότερα. Τα πλένουμε και τα τοποθετούμε στη θέση τους, όσο το δυνατόν πιο καθαρά», υποστήριξε ο Αντιδήμαρχος, ενώ ως μία πιθανή λύση, για το χρόνιο αυτό πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι «να στραφούμε – στο μέλλον βέβαια – σε υπογειοποίηση των κάδων, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται προγραμματισμός, χρειάζονται μελέτες, χρειάζεται χρηματοδότηση και σίγουρα όλα αυτά προϋποθέτουν και χρόνο».

 

«Δεν διεκδικούμε το “αλάθητο” ή το τέλειο»

Όσον αφορά δε, σε συγκεκριμένα σημεία, όπου ενδεχομένως να εντοπίζονται μεμονωμένα φαινόμενα, ο κ. Βουτσίνος υπογράμμισε, πως «σαφώς δεν καθαρίζονται ενδελεχώς καθημερινά όλοι οι δρόμοι της Ερμούπολης. Είναι αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως πλύσεις με βυτία ή με άλλους μηχανισμούς, όπως τα water canon και άλλα, γίνονται, εφόσον είμαστε στον Ιούλιο, αν όχι κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα».

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Υπηρεσίας, διευκρίνισε, ότι «εμείς προσπαθούμε, κατά το δυνατόν, να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν και πιστεύω ότι γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια. Έχω πει και στον απολογισμό, που πραγματοποιήθηκε, ότι πάντα θα υπάρχουν προβλήματα, δεν διεκδικούμε το “αλάθητο” δεν διεκδικούμε το τέλειο», ενώ τόνισε, πως «γενικότερα, τόσο από τους δημότες και ειδικά από τους επισκέπτες – και δεν θα μιλήσω ως Υπηρεσία ή ως Αντιδήμαρχος, δεν θέλω να το προσωποποιήσω – ως νησί, σε επίπεδο καθαριότητας, παίρνουμε έναν πάρα πολύ καλό “βαθμό”», προσθέτοντας, πως οι περισσότεροι επισκέπτες, όχι μόνο δεν απευθύνουν παράπονα, αλλά «μιλούν με τα καλύτερα λόγια, για το πόσο καθαρό και πόσο ευπρεπισμένο είναι το νησί μας».

Επιπλέον, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Σταύρος Γουσγουνέλης, σε παρέμβασή του επί του θέματος, υποστήριξε, πως η δυσοσμία ενδεχομένως να προέρχεται και από φρεάτια όμβριων υδάτων, τα οποία λόγω της αποστράγγισής τους, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δέχονται ακάθαρτα νερά, από καθαρισμούς που πραγματοποιούνται στα καταστήματα, τα νερά λιμνάζουν, με πιθανό αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η δυσοσμία.

 

«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως Συριανοί»

Τελευταία τοποθέτηση επί του ζητήματος, υπήρξε η παρέμβαση του Δημάρχου, κ. Μαραγκού, ο οποίος υπογράμμισε, πως «όσον αφορά στην καθαριότητα, αλλά και στη σωστή αποκομιδή των απορριμμάτων, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες και την τελευταία εβδομάδα, που το νησί μας, εξαιτίας συγκεκριμένων γεγονότων, μεταξύ των οποίων και αυτό της αθλητικής διοργάνωσης LG Aegeanball Festival, που κατακλύστηκε από κόσμο, πήρε για ακόμη μία φορά «άριστα» και δε σας κρύβω ότι απ’ όλους τους επισκέπτες, οι οποίοι ήρθαν αυτή την περίοδο στη Σύρο, τουλάχιστον εγώ εισέπραξα μόνο κολακευτικότατα σχόλια, σχετικά με την καθαριότητα της πόλης, αλλά και τη σωστή και απρόσκοπτη αποκομιδή των απορριμμάτων».

Ο κ. Μαραγκός έκλεισε επισημαίνοντας:

«Άρα λοιπόν μη δημιουργούμε εντυπώσεις. Ο τομέας της Καθαριότητας, είναι ένας από τους τομείς στον οποίο ο Δήμος μας, διαχρονικά και όχι μόνο αυτή την περίοδο, παίρνει πάρα πολύ καλό βαθμό και νομίζω ότι όλοι μας, ως Συριανοί, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, για τον τρόπο, με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας».

Ετικέτες: