Αναμονή της Δημοτικής Αρχής έως και την έκδοση απόφασης από τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Στασιμότητα και μη εφαρμογή πεζοδρόμησης

Ανέφικτη είναι η εφαρμογή των μέτρων πεζοδρόμησης της Ερμούπολης έως και την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ), στην έκδοση της οποίας και προτίθεται να επιμείνει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να εξετάσει τίνι τρόπω θα “προχωρήσει” την καλοκαιρινή περίοδο στο ιστορικό κέντρο, ακολουθώντας διαφορετική “οδό” από την πρόταση της Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου της ΑΔΑ για λήψη νέας απόφασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέσω εγγράφου που απεστάλη προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από την προαναφερθείσα Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου με δεδομένη την επισήμανση εντός του περιεχομένου της, ότι η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τα μέτρα της τρέχουσας καλοκαιρινής σεζόν στηρίζεται και μνημονεύει αποφάσεις του 2015 και του 2011, οι οποίες δεν έχουν ισχύ δεδομένης της μη δημοσιοποίησής τους σε ΦΕΚ από την ΑΔΑ, ζητείται η λήψη διαφορετικής απόφασης από τη δημοτική πλευρά για τη δυνατότητα προσεχούς αξιολόγησή της.

Η πρόσφατη εξέλιξη που θέτει στον “πάγο” τα μέτρα πεζοδρόμησης με βεβαιότητα στην παρούσα φάση, έρχεται να γεννήσει την εύλογη απορία κατά πόσον το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να στηριχθεί σε μία επιστολή “προτροπής” της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της ΑΔΑ και να συνεδριάσει εκ νέου, χωρίς να έχει στη διάθεσή του την κρίση του πλέον αρμόδιου προσώπου, του Γενικού Γραμματέα της ΑΔΑ που είτε θα ακυρώνει, είτε θα εγκρίνει την ήδη ειλημμένη απόφαση του συλλογικού οργάνου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Σε μία πόλη που κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών με φόντο και την όποια επισκεψιμότητα καταγράφει η Σύρος εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν, παρατηρείται κυκλοφοριακό χάος, οι εν λόγω εξελίξεις έρχονται μόνον να ενισχύσουν τον κυκλοφοριακό “αναβρασμό” καθιστώντας την πόλη έρμαιο - σχεδόν αποκλειστικά - της λαμαρίνας.

Κώλυμα από παράλειψη(;) Αποκεντρωμένης

Βάσει του ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” προς το παρόν το βάρος του κωλύματος στην εφαρμογή των κυκλοφοριακών μέτρων φαίνεται να φέρει η πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καθώς δεν μερίμνησε να ισχυροποιήσει τις προηγούμενες κυκλοφοριακές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου κατά τα έτη 2015 και 2011 δημιοσιοποιώντας τες (σσ. εγκρίσεις του ΓΓ που τις αφορούν) σε ΦΕΚ, επί των οποίων στηρίχθηκε η νέα απόφαση του Δήμου για να προβεί στη θερινή πεζοδρόμηση του κέντρου.

Χαρακτηριστικά στο περιεχόμενο του εγγράφου που απεστάλη προς τον Δήμο κι επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως, “οι αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Α.Δ. Αιγαίου με τις οποίες εγκρίθηκαν οι υπ. Αρ. 266/2015 και 345/2011 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι ανυπόστατες, μη παράγουσες έννομα αποτελέσματα, καθώς δεν δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 109 του ,. 2696/1999 (Φ.Ε.Κ. 57/τ.Α/ 23.03.1999)”. Άρα, βάσει των ανωτέρω, η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου συνεχίζοντας, τονίζει ότι, εκ μέρους της “δεν δύναται να προωθήσει προς έγκριση τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις στην υπ' αρ. 243/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς την εν λόγω απόφαση συνδέετε (σσ. οι δημοτικοί σύμβουλοι) άμεσα με αυτές τις παραπάνω ομοίου περιεχομένου αποφάσεις, τις οποίες φέρεται να τροποποιεί”. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συλλογιστική της Υπηρεσίας, ακολούθησε πρόταση προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να προβεί στη λήψη διαφορετικής απόφασης, η οποία δε θα μνημονεύει, ούτε θα στηρίζεται στις προηγούμενες δύο που “αιωρούνται” από άποψη ισχύος εξαιτίας της μη δημοσιοποίησής τους σε ΦΕΚ, αρμόδιο όργανο για τη συγκεκριμένη ενέργεια - βάσει νόμου - ήταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Τα παραπάνω, οδηγούν στο συμπέρασμα πως, παρατηρείται παράλειψη της Αποκεντρωμένης, που έρχεται σήμερα να κωλύσει τα κυκλοφοριακά.

“Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις δικές σας κατά το δυνατόν επείγουσες ενέργειες προς λήψη αυτοτελούς απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου και αποστολή της στην υπηρεσία μας για τις ενέργειες αρμοδιότητάς μας” σημειώνεται παρακάτω στο έγγραφο της ίδιας Υπηρεσίας, με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό να καλείται να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων για τα κυκλοφοριακά μέτρα, διατυπώνοντας ρητά πως, ο Δήμος δεν μπορεί να λάβει νέα απόφαση, αν πρωτίστως δεν έχει αξιολογηθεί η υπάρχουσα.

Γ. Μαραγκός: “Εάν απορριφθεί να είναι για λόγους ουσίας”

Στην επιχειρηματολογία του σχετικά με την τεκμηρίωση της δημοτικής στάσης που θα επιμείνει στην ανάγκη έκδοσης απόφασης από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επί της απόφασης 243/2016, ο κ. Μαραγκός υπήρξε συγκεκριμένος μέσω των δηλώσεών του, τονίζοντας πως, ο Δήμος πρέπει να ακολουθήσει τη σύννομη πλευρά και να αναμένει αξιολόγηση της απόφασής του. Θα πρέπει πρωτίστως να αναφερθεί, πως, αν και η απόφαση 345/2011 του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου δεν είχε αξιολογηθεί από την Αποκεντρωμένη, αφού είχε παρέλθει το χρονικό διάστημα εντός του οποίου όφειλε να αποφανθεί, ωστόσο η περυσινή 266/2015 είχε εγκριθεί από τον Γενικό Γραμματέα, αν και δεν είχε σταλεί προς δημοσιοποίηση στο ΦΕΚ. “Διαπιστώνουμε προς το παρόν όχι ότι δεν υπάρχει έγκριση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της ΑΔΑ για τη φετινή απόφαση, αλλά ότι δεν υπάρχει καν απόφαση” σχολίασε αρχικά ο κ. Μαραγκός επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ και τονίζοντας στη συνέχεια πως, “σε αυτό το έγγραφο που μας έστειλε η Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας της ΑΔΑ θα απαντήσουμε, καθώς η απόφαση των κυκλοφοριακών εξετάσθηκε κι εγκρίθηκε ως προς τη νομιμότητά της σε πρώτο επίπεδο, από τη Διεύθυνση Διοικητικής Υπηρεσίας”. Σε δεύτερο στάδιο όπως συμπλήρωσε, η ίδια απόφαση έπρεπε ως προς την ουσία της να ελεγχθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία και προέβη “όχι σε παρατηρήσεις ως προς την ουσία των ρυθμίσεων και τί θα προκύψει από την εφαρμογή τους, αλλά αναφέρεται σε τυπικούς λόγους σχετικά με τη νομιμότητα, κάτι που ούτως ή άλλως δεν είναι αρμοδιότητά της”.

Ο κ. Μαραγκός πρόσθεσε πως, “προτιθέμεθα να κάνουμε έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη και να τεκμηριώνουμε πλήρως όλα αυτά τα ζητήματα που τίθενται με τη μορφή παρατηρήσεων στο έγγραφο αυτό, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η έκβαση απόφασης του ΓΓ της ΑΔΑ. Εάν απορριφθεί η απόφασή μας, να απορριφθεί για λόγους ουσίας και για το περιεχόμενο των μέτρων. Εάν θεωρεί η ΑΔΑ ότι συντρέχουν τέτοιοι λόγοι θα περιμένουμε να ενημερωθούμε”.

Κληθείς να απαντήσει τί θα πράξει στην περίπτωση που η Αποκεντρωμένη απορρίψει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά δηλαδή με το εάν θα οδηγηθεί στην εισήγηση νέα απόφασης για πεζοδρόμηση, ο κ. Μαραγκός θέλησε να μην προβεί σε εκτιμήσεις, επαναλαμβάνοντας πως, ο Δήμος θα αναμένει πρώτα την απόφαση του Γενικού Γραμματέα. “Ή θα απορριφθεί ή θα εγκριθεί η απόφαση. Δεν μπορώ και δεν θεωρώ πολιτικά ορθό να τοποθετηθώ πριν από τη στάση και την απόφαση της Αποκεντρωμένης” σχολίασε ο ίδιος ολοκληρώνοντας το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονισθεί πως, καθώς ήδη διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα παρέλθει ακόμη κάποιος χρόνος έως και την ύπαρξη νεότερης εξέλιξης δεν αποκλείεται τη φετινή σεζόν στην πόλη να μην εφαρμοσθούν μέτρα.