Στο προσκήνιο των δημοτικών πραγμάτων η στάση της πολιτικής ηγεσίας της Τεχνικής Υπηρεσίας με φόντο τις τεχνικές εκκρεμότητες στο έργο της ανάπλασης της Ερμούπολης

Προχειρότητα που “γεννά” αισθητική μετριότητα

Επισημάνθηκε η ανάγκη να “επουλωθούν” όσο το δυνατόν συντομότερα οι ατέλειες που καταγράφονται στο παραλιακό μέτωπο

Σημαντικές τεχνικές κι αισθητικές “παραφωνίες” κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης που συνθέτουν ένα μέτριο αποτέλεσμα στη βιτρίνα της πόλης μετά την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης επισημάνθηκαν από σύμβουλο της Κίνησης Πολιτών Σύρου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον πολιτικό προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών να χρεώνεται “προχειρότητα” σε επίπεδο ελέγχου, επίβλεψης κι άμεσης “επούλωσης” αυτών.

Ζητήματα ασφαλτόστρωσης, διαμόρφωση τμημάτων πεζοδρομίων, κάκιστη εικόνα της αφετηρίας των ΚΤΕΛ, καθώς επίσης, η απουσία μέριμνας βελτίωσης της πλατείας Παπάγου, οι δυσοσμίες που αναδύονται από πλάκες κάτω από τις οποίες έχουν υπάρξει παρεμβάσεις σε δίκτυα και τέλος, η πολυσυζητημένη απουσία του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης από την προβλεπόμενη θέση του, υπήρξαν τα βασικά σημεία στα οποία εστίασε την κριτική του ο Κομνηνός Στρογγύλης, ζητώντας σαφείς απαντήσεις από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρο Γουσγουνέλη.

Με φόντο τη συμπλήρωση ενός μικρού χρονικού διαστήματος από τη παράδοση του έργου στη διάθεση των πολιτών προς χρήση, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας υπογράμμισε σοβαρές εκκρεμότητες που παρατηρούνται “δια γυμνού οφθαλμού” στο παραλιακό τμήμα, τονίζοντας προς τη Δημοτική Αρχή πως, δεν μπορεί να αρέσκεται σε εξαγγελίες ανάπτυξης όταν δεν μεριμνά άμεσα για το μέγιστο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα της “βιτρίνας” της πόλης, αλλά αντίθετα, εφησυχάζει στην “άριστη” - θεωρητικά μόνον - υλοποίηση του έργου.

Οι επισημάνσεις του κ. Στρογγύλη που τέθηκαν με τη μορφή ερώτησης προ της έναρξης συζήτησης των προγραμματισμένων θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου και χρέωσαν – επί της ουσίας – πολιτική ανεπάρκεια στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, προκάλεσαν την απάντησή του, στο περιεχόμενο της οποίας, μεταξύ άλλων, κατέστησε σαφές πως, πως οποιαδήποτε διορθωτική παρέμβαση υλοποιηθεί επί του έργου, αυτή θα λάβει χώρα λίγο πριν την έναρξη της επόμενης θερινής σεζόν.

Κ. Στρογγύλης: “Υλοποιούνται έργα που θεωρητικά αναβαθμίζουν την πόλη”

Την πεποίθηση πως η Τεχνική Υπηρεσία και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία της στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης δεν μεριμνά καταλλήλως για την επίβλεψη και τον έλεγχο σημαντικών έργων μέσω των οποίων επιδιώκεται η αναβάθμιση της πόλης και δη του χερσαίου – παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης διατύπωσε ξεκάθαρα ο Κομνηνός Στρογγύλης στη χθεσινή συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας έκανε λόγο για πρόχειρη στάση των αρμοδίων αναφορικά με σοβαρά θέματα του τόπου. “Θα θέσω κάποια ερωτήματα ως προς τον τρόπο που η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας ενεργεί με όλες αυτές τις ανεπάρκειες οι οποίες παρατηρούνται. Θα αναφερθώ σε πολλές περιπτώσεις που θεωρώ παραλείψεις και για τις οποίες, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία της Τεχνικής Υπηρεσίας να είχε εισηγηθεί διορθώσεις” σημείωσε αρχικά το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, μνημονεύοντας ως το πιο ενδεικτικό παράδειγμα το έργο της ανάπλασης. “Σας φέρνω ως παράδειγμα το έργο της ανάπλασης στην παραλία της Ερμούπολης. Γιατί αυτά τα τελειώματα, γιατί αυτή η κακή αισθητική εικόνα η οποία παρουσιάζει στην αρχή και στο τέλος και σε διάφορα σημεία αυτό το έργο με ό,τι αυτό συνεπάγεται και με όποιες τριβές έχουν δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο; Και αποσαφηνίζω” πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας παρακάτω, “Πώς είναι δυνατόν να συντάσσονται και να παρουσιάζονται τεχνικές μελέτες, να υλοποιούνται έργα τα οποία θα αναβαθμίζουν θεωρητικά μόνον την εικόνα της πόλης και να παρουσιάζουν στην κατασκευή τους ή στο τελείωμα της κατασκευής όλες αυτές τις τεχνικές παθογένειες που πραγματικά ζημιώνουν την εικόνα της πόλης, αλλά παράλληλα, δείχνουν ξεκάθαρα ότι δαπανώνται τεράστια ποσά και το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν το απολαμβάνουν οι δημότες και γενικά η κοινωνία της Σύρου;”.

Κριτική με παραδείγματα. “Απαράδεκτη εικόνα για νησί που επιδιώκει ανάπτυξη”

Τεκμηριώνοντας τη θέση του, ο κ. Στρογγύλης έκανε αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία όπως ισχυρίστηκε επιβεβαιώνουν την “προχειρότητα” με την οποία δρα η Τεχνική Υπηρεσία βάσει πάντοτε της πολιτικής καθοδήγησης που λαμβάνει. “Στέκομαι στην περίπτωση της αφετηρίας των ΚΤΕΛ. Αυτή η εικόνα που παρουσιάζει το σημείο αυτό είναι απαράδεκτη για το έτος 2016, για μία σύγχρονη κοινωνία, για ένα σύγχρονο νησί το οποίο στοχεύει στο τουριστικό προϊόν και όχι μόνο. Υπάρχουν διάφορες ατέλειες” σχολίασε κατηγορηματικά, σπεύδοντας να προλάβει τον αντίλογο, σχετικά με το ότι η διαμόρφωση του εν λόγω χώρου δεν ήταν ενταγμένη στις συμβατικές υποχρεώσεις του έργου. “Επειδή υπάρχει κι ο αντίλογος μπορεί να ειπωθεί ότι δεν ήταν μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις. Θα έπρεπε όμως να είχαν προβλεφθεί, τη στιγμή που κατασκευάζεται ένα έργο και υλοποιείται και να είχαν τελειοποιηθεί και βάσει του σχεδιασμού να είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για να μην υπάρχει αυτή η κωμικοτραγική εικόνα την οποία και εισπράττουμε και ζημιώνει την πόλη μας” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για “διάφορα σημεία που “πέφτουν” οι πίσσες” αλλά και για ““άτεχνα” τελειώματα στα πεζοδρόμια” κλπ.. Βλέπουμε ένα εργοτάξιο το οποίο συνεχίζεται” σημείωσε παρακάτω ο κ. Στρογγύλης, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Δημοτικής Αρχή συνολικά και υποστηρίζοντας πως, για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δεν θα έπρεπε να δηλώνουν ικανοποιημένοι. “Παρακολουθώ και τον δήμαρχο να υπερηφανεύεται και να λέει ότι κάναμε ένα έργο ανάπλασης το οποίο έδωσε ώθηση στην εικόνα της πόλης. Κάτι το οποίο ζημιώνει και τον ίδιο και τη δημοτική παράταξή του” συμπλήρωσε, τονίζοντας παράλληλα πως, για τέτοιες περιπτώσεις όφειλαν οι υπηρεσίες “να είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους” και να ήταν επαρκείς “στις επιβλέψεις των έργων”.

Γιατί δεν έχουν επιληφθεί οι Τεχνικές Υπηρεσίες;”

Αναπτύσσοντας περαιτέρω την κριτική του, μίλησε και “για τις τεράστιες επιπτώσεις από τις κακές κατασκευές με τις διάφορες οσμές που βγαίνουν από τα δίκτυα τα οποία είναι σκαμμένα κάτω από την περιβόητη ανάπλαση” ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά και στην πλατεία Παπάγου, για την οποία δεν υπήρξε αρχική πρόβλεψη βελτίωσης. “Το ερώτημα είναι γιατί αυτές οι Τεχνικές Υπηρεσίες των οποίων προΐσταται η Δημοτική Αρχή δεν έχουν επιληφθεί και δεν έχουν επιδιορθώσει όλες αυτές τις παθογένειες που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της χερσαίας ζώνης; Υπάρχουν χίλιοι λόγοι και δε στέκομαι μόνο στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης” υποστήριξε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, επισημαίνοντας πως, “Γενικά βλέπω μία ολιγωρία, μία καθυστέρηση. Χάνουμε και χρόνο, αλλά χάνουμε και έσοδα από την κακή εικόνα τμημάτων που μπορεί να μην είναι λειτουργικά για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πέριξ αυτών”. Θέτοντας τα ερωτήματά του προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Κομνηνός Στρογγύλης ρώτησε τα εξής: “Αυτές όλες οι καθυστερήσεις πού οφείλονται; Οι Τεχνικές Υπηρεσίες είναι επαρκώς πλαισιωμένες με το προσωπικό; Όλες οι μελέτες και οι εκτελέσεις των έργων γίνονται σύννομα; Έχετε πολιτική βούληση να αλλάξετε την κακή εικόνα η οποία παρουσιάζεται; Προσωπικά οφείλω να καταθέσω τα παραπάνω λόγω της πληθώρας παρατηρήσεων των δημοτών”.

Στ. Γουσγουνέλης: “Θα το αφήσουμε να λειτουργήσει και θα διορθώσουμε”

Τη δική του οπτική κατέθεσε ως απάντηση ο Σταύρος Γουσγουνέλης στηλιτεύοντας τη στάση του αιρετού συναδέλφου του, υποστηρίζοντας πως, πρόκειται για μία ακόμη τοποθέτηση εντυπωσιασμού που δεν στοχεύει στην ουσία. “Νομίζω πως ο κ. Στρογγύλης δεν έθεσε ερώτημα αλλά έβγαλε κάποιον λόγο εντυπωσιασμού εκφράζοντας παράπονα για τα πάντα. Πιστεύω ότι μοναδικός πολίτης της Σύρου που τα βλέπει με αυτή τη ματιά πρέπει να είναι εκείνος. Το καλό σε όλα αυτά που είπε είναι ότι βλέπει πως είναι ένα εργοτάξιο η Ερμούπολη, άρα γίνονται έργα” πρόσθεσε από την πλευρά του, χωρίς ωστόσο να απαντά για το σύνολο των παρατηρήσεων που “άνοιξε” ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στην παρέμβασή του. Αντίθετα μάλιστα, περιορίστηκε στο να γνωστοποιήσει το γενικό πλαίσιο βάσει του οποίου ενεργεί η Δημοτική Αρχή και κατ΄ επέκτασιν οι Τεχνικές Υπηρεσίες, λέγοντας τέλος πως, διορθώσεις θα ακολουθήσουν το επόμενο έτος. “Είδατε ότι γίνονται έργα και προσπαθούμε να βελτιώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε όποιο κομμάτι είναι δυνατόν. Όσον αφορά την Τεχνική Υπηρεσία, εφαρμόζει συγκεκριμένη νομοθεσία δημοσίων έργων. Οποιοδήποτε πρόβλημα έχει το συγκεκριμένο έργο έχουμε πει επανειλημμένα ότι υπάρχει εγγύηση καλής λειτουργίας και οτιδήποτε χρειαστεί, πρέπει ο εργολάβος να το φτιάξει. Θα το αφήσουμε να λειτουργήσει και από εκεί και πέρα σε ένα εύλογο διάστημα, λίγο πριν την επόμενη θερινή περίοδο θα φτιαχτεί όποια ατέλεια υπάρχει. Νομίζω πως μόνον εσείς βλέπετε τόσες πολλές ατέλειες και από όλον τον κόσμο, τα σχόλια που ακούμε είναι πάρα πολύ θετικά” υποστήριξε ο αντιδήμαρχος ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του.