Καυστική η τοποθέτηση – απάντηση της π. προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικού Έργου και Αρωγής προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών σχετικά με τη χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων σε απόρους

“Με εισοδηματικά κριτήρια και μόνο”

Δήλωση – απάντηση και από τον π. δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γ. Δεκαβάλλα

Την αντικειμενικότητα του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής Κοινωνικού Έργου και Αρωγής κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία σχετικά με την αξιολόγηση και ικανοποίηση των αιτημάτων οικονομικής βοήθειας άπορων συμπολιτών μας, υπερασπίζονται κατηγορηματικά οι πλέον αρμόδιοι πρώην αυτοδιοικητικοί και συγκεκριμένα ο π. δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας και η τότε πρόεδρος της Επιτροπής, Σπεράντζα Δουράτσου με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του νυν αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη περί λήψης αποφάσεων “με υποκειμενικά κριτήρια”.

 

Τα δύο πρώην θεσμικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεώρησαν ορθό να απαντήσουν στις αναφορές των εκπροσώπων της νυν Δημοτικής Αρχής σχετικά με τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασιζόταν η χορήγηση των οικονομικών βοηθημάτων προς τους αιτούντες – απόρους, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά ότι αυτά ικανοποιούνταν αποκλειστικά και μόνον σύμφωνα με εισοδηματικά – κι ως εκ τούτου αντικειμενικά - κριτήρια.

Η διφορούμενη... αναφορά του Γιώργου Παπαμανώλη, ο οποίος έκανε λόγο αρχικά για “πολιτικά” και δευτερευόντως και “πιο σωστά για υποκειμενικά κριτήρια” επιχειρώντας να απαντήσει στην έντονη κριτική που δέχθηκε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Γιάννης Χαρίτος σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται σοβαρότατα κοινωνικά θέματα, γέννησε τις δύο τοποθετήσεις που ακολουθούν παρακάτω.

Αν και πιο λακωνικός ο Γιάννης Δεκαβάλλας, ωστόσο η π. πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής υπήρξε καυστική στην απάντησή της κάνοντας λόγο ακόμη και για “χαμηλό πολιτικό επίπεδο που αγγίζει τα όρια της λασπολογίας”, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, πρόθεσή της επ΄ ουδενί δεν είναι να “ανοίξει” κύκλο αντιπαράθεσης με το σημερινό πολιτικό προσωπικό του Δήμου.

 

Επιθυμία των μελών της Επιτροπής να λειτουργούμε νόμιμα χωρίς να αδικούμε κανέναν”

Ειδικότερα, η απάντηση που απέστειλε η κ. Δουράτσου προς την εφημερίδα αναφορικά με το χθεσινό δημοσίευμα με τίτλο “Αιχμές για τα κριτήρια επιλογής” με φόντο την κριτική που άσκησε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης αλλά και των όσων απάντησε ο κ. Παπαμανώλης στη σχετική συνεδρίαση, έχει ως εξής: “Με την παρούσα παρέμβασή μου - στα όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος κ. Παπαμανώλης σχετικά με την λειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικού Έργου και Αρωγής κατά την πρώην δημοτική αρχή, και τον τρόπο που αυτή χειριζόταν τις αιτήσεις δημοτών σχετικά με την χορήγηση οικονομικής βοήθειας και αναφέρεται στο άρθρο σας στο φύλλο 4431 της 1ης Αυγούστου 2016 – δεν επιθυμώ να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί του και με την παρούσα δημοτική αρχή, αλλά είναι άδικο και αγγίζει τα όρια της λασπολογίας να διαδίδονται τέτοια ψεύδη σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής κατά τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, κατά την διάρκεια της οποίας είχα την ευθύνη να αναλάβω ως πρόεδρος, και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής να βοηθήσουμε αρκετούς συνανθρώπους μας. Πιθανόν ο κ. Παπαμανώλης να μην γνωρίζει ότι μεταξύ των μελών της Επιτροπής ήταν αξιόλογη και με πολλά έτη εμπειρίας και προσφοράς κοινωνική λειτουργός, η οποία μπορεί μεν να μην ήταν έμμισθη υπάλληλος του Δήμου, πλην όμως δεν υστερούσε σε τίποτα των γνώσεων που απαιτούνται για να αξιολογήσει και να ελέγξει τα δικαιολογητικά που προσκόμιζαν οι αιτούντες οικονομική βοήθεια. Γιατί φυσικά, με εισοδηματικά κριτήρια και μόνο, δίδονταν η όποια οικονομική βοήθεια και όχι με “υποκειμενικά ή πολιτικά κριτήρια” όπως ο κ. Παπαμανώλης ισχυρίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, όπως αναφέρεται στο άρθρο σας. Πως είναι δυνατόν άλλωστε να λειτουργούσαμε τότε παράνομα και παράτυπα, ως προς την χορήγηση των οικονομικών βοηθημάτων, και να ενέκρινε τις αποφάσεις μας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο ως προς την έγκρισή τους; Λειτουργήσαμε με βάσει το νόμο, καθορίζοντας συγκεκριμένα κριτήρια, με κυριότερο το εισοδηματικό, έτσι όπως ορίζεται για το όριο της φτώχειας, καθώς και συγκεκριμένα δικαιολογητικά που απαιτούνταν, προκειμένου να χορηγηθούν ακόμα και 50 ευρώ σε άπορο και αναξιοπαθούντα δημότη, όσο κι αν αυτό κόστιζε ταλαιπωρία σε κάποιους, και αυτό γιατί επιθυμία όλων των μελών ήταν να λειτουργούμε νόμιμα και να μην αδικήσουμε κανέναν. Αυτά τα λίγα, καθώς δεν επιθυμώ να εμπλακώ περισσότερο στο θέμα. Άλλωστε όσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν και τους πραγματικούς λόγους που δεν ασχολήθηκα ξανά με τα του δήμου, αλλά και ούτε και πρόκειται να το κάνω στο μέλλον, διαπιστώνοντας καθημερινά μέσα από τον τοπικό τύπο, πόσο χαμηλά έχει πέσει το πολιτικό επίπεδο.”.

 

Δεν χωρά η παραμικρή αμφισβήτηση”

Σε παρόμοιο τόνο και η λακωνική τοποθέτηση του Γιάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος υπερασπίστηκε τόσο τον αντικειμενικό χαρακτήρα της Επιτροπής, όσο και την ομαλή λειτουργίας της, στην οποία όπως τόνισε υπήρχε εκπροσώπηση και από την αντιπολίτευση. “Οι κατανομές γίνονταν με αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια και δεν χωρά αμφισβήτηση σε αυτό. Άλλωστε τα μέλη της Επιτροπής ήταν επιλεγμένα με τόσο αντικειμενικό τρόπο που δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια γύρω από το έργο και την αντικειμενικότητα της Επιτροπής. Ήταν απόλυτα αντικειμενικά τα κριτήρια και γι αυτό είχαμε δημιουργήσει μία Επιτροπή με προσοχή, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων και η Μαρία Φωστέρη, υπεύθυνη της Στέγης Ανηλίκων κι Εφήβων Σύρου, ενώ υπήρχε εκπροσώπηση και από τη μειοψηφία. Ακριβώς για να διευκολύνουμε τη δουλειά των συμβούλων αλλά και για να μην υπεισέρχονται υποκειμενικοί παράγοντες.”.