Στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα του παραλιακού μετώπου Ερμούπολης με “πρωταγωνιστές” τη Δημοτική Αρχή και τους επιχειρηματίες

Κακοτεχνίες(;), εντάσεις και προβλήματα

Έντονο θέμα με τα φρεάτια των όμβριων υδάτων κατά μήκος των επιχειρήσεων εστίασης

Ζητήματα που σχετίζονται άρρηκτα με το νέο “πρόσωπο” του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα, με “πρωταγωνιστές” τόσο την επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο όμως και τη Δημοτική Αρχή και μάλιστα στην “καρδιά” της καλοκαιρινής σεζόν.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της θερινής περιόδου, σε συνδυασμό με τη ρίψη νερού στα φρεάτια απορροής των όμβριων υδάτων, το οποίο προέρχεται από τις επιχειρήσεις της παραλιακής ζώνης κατόπιν των εργασιών καθαρισμού των προβολών των επιχειρήσεών τους, προκάλεσε πολλές φορές έντονη δυσοσμία, με την επιχειρηματική, όσο και τη δημοτική πλευρά να “συγκρούονται” ουκ ολίγες φορές και μάλιστα δημοσίως, αναφορικά με την αιτία πρόκλησης του προβλήματος.

Το γεγονός πως, από τα φρεάτια δεν απορρέει ομαλά το νερό που ρίχνουν ορισμένοι επιχειρηματίες με αποτέλεσμα αυτό να λιμνάζει σε κάποιες περιπτώσεις, έφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο κακοτεχνίας τους, όσο όμως και την τάση μερίδας επιχειρηματιών να οδηγούν προς αυτά το βρώμικο νερό και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Επί του θέματος τοποθετήθηκαν οι αρμόδιοι αιρετοί, δηλαδή ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης καθώς και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΥΑΣ, Δομένικος Σαγκινέτος τονίζοντας τη διαφωνία τους με την προαναφερθείσα τάση επιχειρηματιών της παραλιακής ζώνης, γνωστοποιώντας παράλληλα όμως, ζητήματα ανεπάρκειας σχετικά με την κλίση των αγωγών των όμβριων υδάτων.

Πέραν του συγκεκριμένου προβλήματος, εκ μέρους του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου εκφράστηκε προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς και απόθεσης των απορριμμάτων των επιχειρήσεων στους κάδους, καθώς και σχετικά με ζημιές που προκαλούνται στον καινούργιο εξοπλισμό της παραλιακής ζώνης από ασυνείδητους πολίτες.

Δ. Κοσμάς: Η δυσοσμία της παραλίας αποτέλεσμα επιχειρηματικής συμπεριφοράς

Το έντονο πρόβλημα της δυσοσμίας που προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες αλλά και κατά το πρόσφατο παρελθόν, έγινε αντιληπτό από την πλευρά της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με τον πρόεδρο να σημειώνει ως αιτία του, την τακτική των επιχειρηματιών να χρησιμοποιούν τα μικρά φρεάτια των όμβριων υδάτων ως αγωγούς για τη ρίψη βρώμικου νερού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επιχειρηματίες εξέφρασαν τα παράπονά τους αναφορικά και με το γεγονός πως λιμνάζουν τα νερά εντός των φρεατίων, γεγονός που τους έχει προβληματίσει έντονα για την ομαλή ή μη λειτουργία τους.

“Ως Λιμενικό Ταμείο το έχουμε υπόψιν μας αλλά είναι θέμα των Τεχνικών Υπηρεσιών” υποστήριξε εξ αρχής ο Δημήτρης Κοσμάς, σημειώνοντας ευθύς αμέσως πως, για όποιο πρόβλημα ενδέχεται να σχετίζεται με τη μη ομαλή απορροή του νερού, αρμόδιος να απαντήσει καθώς και να μεριμνήσει είναι ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. “Τα συγκεκριμένα φρεάτια φτιάχτηκαν μόνο για την απορροή των όμβριων υδάτων. Όταν πλένουν τα πεζοδρόμιά τους χρησιμοποιούν με πίεση νερό το οποίο και σπρώχνουν προς αυτά. Από όσο μπορώ να ξέρω από την επικοινωνία μου με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, θα μπορούσε να έχει μία πολύ καλύτερη κλίση ώστε να μπορούν να φεύγουν τα νερά” σχολίασε σχετικά, επιμένοντας πως, δεν είναι ο αρμόδιος να μιλήσει για τεχνικής φύσεως θέματα. Ωστόσο, επικεντρώνοντας την κριτική του στο κομμάτι που τον αφορά και σχετίζεται με τη γενικότερη εικόνα του παραλιακού μετώπου, τόνισε πως, “όταν καθαρίζουν και ρίχνουν τα νερά στα φρεάτια, αυτά μένουν μέσα και από εκεί προκαλείται και η δυσοσμία. Ουσιαστικά έτσι προκαλείται η κακή μυρωδιά” επανέλαβε ο κ. Κοσμάς, γνωστοποιώντας πως, έχει υπάρχει έντονη συζήτηση με την πλευρά ορισμένων επιχειρηματιών με φόντο το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αναπάντητο ωστόσο, μένει το θέμα του καταλληλότερου τρόπου καθαρισμού των πεζοδρομίων τους και των τμημάτων των προβολών τους, επί των οποίων αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά και του πώς θα μπορούσαν να μην “οδηγούνται” αυτά τα νερά στα μικρά φρεάτια.

 

Στ. Γουσγουνέλης: Δεν υπάρχει κατασκευαστικό λάθος. Μη επαρκής η κλίση των αγωγών για την απορροή

Τις δικές του απαντήσεις έδωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών απαντώντας αρνητικά στην ερώτηση αν έχει προκύψει κάποιο ζήτημα τεχνικής φύσεως με τα φρεάτια κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου της ανάπλασης. “Υπάρχει ένα δίκτυο φρεατίων που διακλαδίζεται. Δεν υπάρχει κάποιο κατασκευαστικό θέμα ή πρόβλημα” διευκρίνισε κατηγορηματικά, δείχνοντας μόνον ως πρόβλημα, την κλίση των αγωγών των φρεατίων, η οποία δεν εξυπηρετεί τη διαδικασία απορροής των υδάτων και εκβολής τους έως τη θάλασσα. Να τονισθεί εξ αρχής, πως πρόκειται για το δίκτυο των φρεατίων το οποίο επ΄ ουδενί δεν σχετίζεται με το δίκτυο των λυμάτων που φθάνουν στον βιολογικό.

“Λόγω της απόστασης που υπάρχει από τη θάλασσα, δεν είναι δυνατόν να έχουν μεγάλη κλίση οι αγωγοί των φρεατίων. Είχαν κατασκευαστεί κάποτε με μία συγκεκριμένη κλίση έως και το ύψος της επιχείρησης “Πόλις” και το λιμάνι ήταν τότε στα 3 - 4 μέτρα. Με τις προσχώσεις και τις επεκτάσεις που έγιναν, άλλαξε η απόσταση για αρκετά μέτρα και αυτή η κλίση δεν είναι δυνατόν να μεγαλώσει” ανέφερε, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Είναι ήδη πολύ μικρή”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, η ρίψη νερού στα φρεάτια και μάλιστα μεγάλης ποσότητας, μπορεί να μην ακολουθεί την “προγραμματισμένη” ροή με τον κατάλληλο ρυθμό. “Αν ρίξεις νερά, αυτά τρέχουν πολύ αργά προς τη θάλασσα. Μπορεί να παραμένει μικρή ποσότητα και αν είναι και βρώμικα νερά με την υψηλή θερμοκρασία, μπορεί και να υπάρξει δυσοσμία”.

Λέγοντας μάλιστα πως, σχετικά με το κατασκευαστικό κομμάτι των φρεατίων δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο, σημείωσε παρακάτω πως, το ζήτημα του καθαρισμού τους αφορά την πλευρά της ΔΕΥΑΣ. “Πάντως γενικά τα φρεάτια είναι θέμα της ΔΕΥΑΣ, η οποία και είναι αρμόδια για καθάρισμα” δήλωσε κλείνοντας την ενημέρωσή του.

Δ. Σαγκινέτος: Έχει υπάρξει ένταση με επιχειρηματίες. Τα φρεάτια καθαρίζονται

Να προασπίσει την πλευρά της ΔΕΥΑΣ στην οποία είναι πολιτικός προϊστάμενος έσπευσε ο Δομένικος Σαγκινέτος, τονίζοντας πρωτίστως πως, δεν προκύπτει πρόβλημα από ανυπαρξία μέριμνας καθαρισμού των φρεατίων εκ μέρους των αρμοδίων, αλλά αντίθετα, εξαιτίας της ρίψης νερού από επιχειρηματίες, με τις σχετικές ενέργειές τους, να επισημαίνει πως, “γεννούν” τη δυσοσμία της περιοχής. “Δεν είναι θέμα βρωμιάς των φρεατίων. Είναι δικό τους. Πηγαίνουν και ρίχνουν τα μπουγέλα μέσα στα φρεάτια των όμβριων, όχι της αποχέτευσης καθώς δεν συνδέονται μεταξύ τους. Έχουμε διαπληκτιστεί με δύο τρεις επιχειρηματίες καθώς ρίχνουν τα νερά που καθαρίζουν, μέσα στα φρεάτια των ομβρίων” υποστήριξε ο κ Σαγκινέτος επιβεβαιώνοντας μέσω δημόσιων δηλώσεών του τις εντάσεις που κατά καιρούς καταγράφονται στην παραλιακή ζώνη ανάμεσα σε μέλη της δημοτικής πλευράς και της επιχειρηματικής κοινότητας για το θέμα. Κληθείς να επιμείνει στο ζήτημα της φροντίδας που είναι υποχρεωμένη να δείχνει η ΔΕΥΑΣ, απάντησε γενικόλογα για τον χρόνο καθαρισμού των φρεατίων της παραλιακής ζώνης, σημειώνοντας τα ακόλουθα, “Τα φρεάτια καθαρίστηκαν όταν έπρεπε και θα καθαριστούν πάλι μετά το καλοκαίρι. Τα φρεάτια των όμβριων υδάτων δεν είναι για να πετάνε τις βρωμιές τους και να μαυρίσει όλη η θάλασσα. Απαγορεύεται να τα ρίχνουν εκεί” επέμεινε ο κ. Σαγκινέτος, τονίζοντας και το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής “μόλυνσης” με έμμεσο τρόπο. “Αν προκύψει κάτι, θα πάω αυτόφωρο” τόνισε δεδομένου ότι είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΥΑΣ.

Προτροπή του δε, αποτέλεσε η σημείωση, “να ρίχνουν τα νερά στις τουαλέτες των καταστημάτων τους”. Όπως είπε, “Στα φρεάτια των όμβριων δεν έχουν τη δύναμη να φτάσουν έως τη θάλασσα και μένουν μέσα”.

Βρώμικα “αποτυπώματα” της διαδρομής των απορριμμάτων

Με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό αποδεικνύεται το γεγονός πως τα απορρίμματα και οι σακούλες σκουπιδιών των επιχειρήσεων εστίασης και όχι μόνον κυριολεκτικά έχουν “στιγματίσει” όλη την πόλη, με δεδομένο ότι αρκετοί επιχειρηματίες ή και υπάλληλοι τις σέρνουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο “ρύπανσης” της Ερμούπολης, αφού το περιεχόμενό τους (πχ. αποφάγια, λάδια κλπ) “κοσμεί” αρκετούς δρόμους και σημεία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το πεζοδρόμιο στο ύψος της οδού Χίου, τμήμα της ανάπλασης, το οποίο στις επιφάνειές τους φέρει ήδη τη “διαδρομή” των απορριμμάτων που αφήνονται στους κάδους. “Για να έχουμε μία πόλη καθαρή κι όμορφη θεωρώ ότι δεν είναι μόνο υπόθεση του Δήμου. Είναι υπόθεση όλων των πολιτών ακόμη και των επισκεπτών. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί όλους μας. Θα παρακαλούσα δημόσια και τους επιχειρηματίες να μη σέρνουν τις σακούλες με τα σκουπίδια κάτω στους δρόμους. Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές να βρωμίζονται οι δρόμοι της πόλης και της παραλίας και είναι ξεκάθαρο ότι προκύπτει από τη μεταφορά των σκουπιδιών των επιχειρήσεων” δήλωσε κατηγορηματικά, γνωστοποιώντας παράλληλα πως, έχει πραγματοποιηθεί όχληση προς την επιχειρηματική πλευρά, με αποτέλεσμα όπως προσθέτει ο κ. Κοσμάς, “σήμερα να έχει βελτιωθεί ελαφρώς η κατάσταση”. “Εξαρτάται και από τους επιχειρηματίες και από το σύνολο των πολιτών, αν θα έχουμε μία πόλη καθαρή. Δεν μπορεί στα επόμενα 15 λεπτά αφότου έχει περάσει ο οδοκαθαριστής επανέρχεται η οποιαδήποτε οδός στην προηγούμενη κατάσταση” σχολίασε, καταλήγοντας πως, απαιτείται προσπάθεια και μέριμνα από την πλευρά των επιχειρηματιών.

 

Παρτέρια – κάδοι

Κάκιστη εντύπωση προκαλεί και η κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα μικρά παρτέρια που έχουν κατασκευαστεί στο παραλιακό μέτωπο μετά την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης, αφού σε αυτά προσφάτως παρατηρήθηκε η ύπαρξη ακόμη φαγητού, πέρα από μπουκάλια αλλά και λεμονόκουπες. Πρόκειται για αποτέλεσμα ασυνείδητων κινήσεων οι οποίες μετατρέπουν δυστυχώς τα μικρά παρτέρια σε κάδους. “Είχε δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα. Έγινε συνεννόηση με την επιχείρηση που δημιούργησε αυτήν την κακή εικόνα και παρατηρώ πως μετά την παρέμβασή μας, μάλλον έχει αναβαθμίσει και τον χώρο, οπότε φαίνεται να κόπασε το πρόβλημα” ανέφερε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Χρήσιμο θα ήταν όμως, να μη γίνονται παρεμβάσεις, αλλά οι επιχειρηματίες να μεριμνούν από μόνοι τους για τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται”.

 

Ζημιές σε εξοπλισμό της παραλίας

Εικόνες με ζημιές σε εξοπλισμό του παραλιακού μετώπου εξακολουθούν να καταγράφονται μέχρι σήμερα, με συχνότερο πρόβλημα να αποτελεί η φθορά και το σπάσιμο των φωτιστικών που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και πλησίον του ποδηλατοδρόμου. “Παρατηρούμε πολλές φθορές στα φωτιστικά. Χρειάζεται σεβασμός. Έχουμε προχωρήσει μέχρι σήμερα σε πολλές αποκαταστάσεις, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζονται οι φθορές. Αποκαθιστούμε δύο φωτιστικά και βρίσκουμε την επόμενη ημέρα τρία σπασμένα” σημείωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κάνοντας δημόσια έκκληση προς το σύνολο των πολιτών, προκειμένου να μην προβαίνουν σε απερίσκεπτες ενέργειες και βανδαλισμούς. “Είναι κρίμα να δαπανώνται χρήματα” τόνισε, διευκρινίζοντας πως, αν και μέχρι να παρέλθουν οι πρώτοι δεκαπέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης, η ευθύνη αποκατάστασης των ζημιών ανήκει στον εργολάβο, ωστόσο σημείωσε πως, αν ως πολίτες δεν αποκτήσουμε τη νοοτροπία να σεβόμαστε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, τότε αυτές οι συμπεριφορές θα εξακολουθήσουν μελλοντικά να κοστίζουν σε κάθε επίπεδο. “Κανονικά είναι υποχρέωση του εργολάβου έως ότου συμπληρωθεί το δεκαπεντάμηνο από την ολοκλήρωση του έργου. Όμως επειδή απαιτούνται αρκετές φορές άμεσες αποκαταστάσεις κι ο εργολάβος δεν είναι εδώ, πρέπει το Λιμενικό Ταμείο να είναι σε ετοιμότητα. Δεν μιλάμε για φυσική φθορά, αλλά για ζημιές από κακόβουλους” σημείωσε ο κ. Κοσμάς, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.