Άμεσα οι διαδικασίες απόκτησης ιατρού εργασίας για τις ανάγκες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ιατρική φροντίδα δημοτικών υπαλλήλων

Πρόβλεψη της νομοθεσίας για κάθε Δήμο άνω των 50 υπαλλήλων

Τις προβλεπόμενες εκ της νομοθεσίας παροχές υπηρεσιών υγείας για το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εξασφαλίζει η Δημοτική Αρχή με σχετικές ενέργειές της, προκειμένου να προχωρήσει σε συνεργασία με ιατρό εργασίας, ο οποίος θα μεριμνά για τη σωματική και ψυχική υγεία του συνόλου αυτών.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, η ανάθεση καθηκόντων ιατρού εργασίας είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία (Π.Δ. 17/96), για όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα που απασχολούν κατά ετήσιο μέσο όρο συνολικά, περισσότερους από 50 εργαζόμενους, με τον ιατρό εργασίας που συνεργάζεται με τον κάθε Δήμο να οφείλει να παρέχει υποδείξεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την καλή υγεία των υπαλλήλων.

Ακολουθούμε όσα ορίζει η νομοθεσία”

Σε αυτό το μήκος κύματος, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενέκρινε σε κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τις εν λόγω υπηρεσίες που θα κληθεί να παρέχει ο ιατρός εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου του 2016 έως και την 31η Αυγούστου του 2017, με τα μέλη της να εγκρίνουν παράλληλα τη δέσμευση του απαραίτητου ποσού (5.343 ευρώ), με το οποίο θα καλυφθεί η “αμοιβή” του.

Σε λιτές δηλώσεις κλήθηκε να προβεί ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών και υπεύθυνος του προσωπικού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, “ο Δήμος ακολουθεί όσα επιβάλλει και προβλέπει η νομοθεσία”.

Εξηγώντας πως, επί της ουσίας “πέρυσι υπήρξε η πρώτη συνεργασία με ιατρό εργασίας” σημείωσε πως, παρόμοιες θα είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. “Ο ιατρός εργασίας είναι απαραίτητος στον Δήμο μας και σε όλους τους Δήμους με πολλά άτομα προσωπικό. Γνωρίζει τους φακέλλους όλων των υπαλλήλων και πραγματοποιεί τις εξετάσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία”. Ερωτηθείς αν διατηρεί κάποιον χώρο εντός Δημαρχιακού Μεγάρου ή του παραχωρείται κάποια αίθουσα για την εκπλήρωση των καθηκόντων του, ο κ. Αθανασίου γνωστοποίησε πως, όπως και πέρυσι, παρομοίως και τη φετινή χρονιά θα χρησιμοποιηθούν όσοι χώροι είναι κατάλληλοι κι εξυπηρετούν. “Πέρυσι χρησιμοποιήθηκε μία αίθουσα του κεντρικού κτιρίου στην Ερμούπολη, ενώ τους εργάτες τους “είδε” στο αμαξοστάσιο και όποτε χρειάστηκε κάτι περισσότερο για το προσωπικό μας, χρησιμοποίησε και το ιατρείο του ΚΑΠΗ Ερμούπολης. Κάπως παρόμοια θα συνεχίσει το έργο του ο ιατρός με τον οποίο θα προχωρήσουμε σε συνεργασία”.

Ο κ. Αθανασίου ολοκληρώνοντας την αναφορά του, θέλησε να υπογραμμίσει επιπλέον, πως η παρουσία του ιατρού εργασίας κρίνεται επιβεβλημένη καθώς “δεν παρέχει μόνο τις τυπικές εξετάσεις αλλά και ψυχολογική υποστήριξη όποτε αυτό χρειαστεί”.

Αξίζει να τονισθεί πως, άμεσα θα υπάρξει η νέα σύμβαση ανάμεσα στις δύο πλευρές καθώς ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει συνολικά 256 εργαζομένους και η τρέχουσα σύμβαση λήγει τέλος του μήνα.

 

Επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων. Tί προβλέπει η έκθεση

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης που ενέκρινε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για την επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων προβλέπονται τα ακόλουθα: 1. Ο Ιατρός εργασίας προβαίνει σε προληπτικό ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων σχετικό με τη θέση εργασίας τους, μετά την πρόληψή τους ή την αλλαγή θέσης εργασίας, καθώς και σε περιοδικό ιατρικό έλεγχο κατά την κρίση του. Ο ιατρικός προληπτικός έλεγχος βασίζεται στην παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων που εκτίθενται σε βλαπτικούς παράγοντες και οδηγεί στην αποτελεσματική λειτουργία του φορέα, καθώς και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ο Ιατρός εργασίας μεριμνά για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων & μετρήσεων παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος σε εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά. Εκτιμά την καταλληλότητα των εργαζομένων για τη συγκεκριμένη εργασία, προτείνει αντίστοιχες εξετάσεις ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε εργαζόμενου, αξιολογεί και καταχωρεί τα αποτελέσματα των ιατρικών ελέγχων και εξετάσεων σε ατομική καρτέλα κάθε εργαζόμενου, εκδίδει βεβαίωση των παραπάνω εκτιμήσεων και την κοινοποιεί στον εργοδότη, διαφυλάσσοντας το Ιατρικό απόρρητο. (Το περιεχόμενο της βεβαίωσης πρέπει να εξασφαλίζει το ιατρικό απόρρητο και μπορεί να ελεγχθεί από τους υγειονομικούς επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας, για την κατοχύρωση του εργαζομένου και του εργοδότη. Ο ιατρός εργασίας έχει υποχρέωση να τηρεί το ιατρικό και επιχειρησιακό απόρρητο. Όλες οι γραπτές υποδείξεις του Ιατρού Εργασίας καταχωρούνται στο Βιβλίο Υποδείξεων. Ο Ι.Ε. δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για να επαληθεύει το δικαιολογημένο ή μη, λόγω νόσου, απουσίας του εργαζομένου.

2. Επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων & πρόληψης των ατυχημάτων. Για το σκοπό αυτό: 3. Επιθεωρεί τακτικά θέσεις εργασίας & αναφέρει οποιαδήποτε παράλειψη, προτείνει μέτρα αντιμετώπισης των παραλείψεων & επιβλέπει την εφαρμογή τους, 4. Επεξηγεί την αναγκαιότητα της σωστής χρήσης των ατομικών μέτρων προστασίας, όπου αυτά απαιτούνται, 5. Ερευνά τις αιτίες των ασθενειών που αποδεδειγμένα οφείλονται στην εργασία, αναλύσει & αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών & προτείνει μέτρα για την πρόληψη των ασθενειών αυτών, 6. Επιβλέπει τη συμμόρφωση των εργαζομένων στους κανόνες υγιεινής & ασφάλειας της εργασίας κατά περίπτωση, ενημερώνει τους εργαζομένους για τους κινδύνους που προέρχονται από την εργασία τους, καθώς και τους τρόπους πρόληψης τους, 7. Εκτελεί προγράμματα εμβολιασμού των εργαζομένων με εντολή της αρμόδιας διεύθυνσης υγιεινής της Περιφέρειας.

Πρόγραμμα εργασίας

Στο περιεχόμενο της ίδιας τεχνικής έκθεσης, σημειώνονται με σαφήνεια και όλες οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εργασίας, βάσει του οποίου προβλέπονται τα παρακάτω: 1. Αναγγελία στην επιθεώρηση εργασίας της ανάθεσης των καθηκόντων του Ιατρού εργασίας. 2. Έναρξη & τήρηση βιβλίων για την ασφάλεια & υγιεινή της εργασίας. 3. Διενέργεια ιατρικών εξετάσεων του προσωπικού. 4. Σύνταξη & υποβολή στην επιχείρηση εκθέσεων του Ιατρού εργασίας όταν αυτό ζητείται. Ο ιατρός εργασίας θα επισκέπτεται τους εργαζομένους του Δήμου στους χώρους εργασίας όπως αυτοί θα έχουν προσδιοριστεί συμπληρώνοντας σε ετήσια βάση την ελάχιστη παρουσία που επιβάλλει ο Νόμος. Ο ελάχιστος χρόνος απασχόλησης ορίζεται από τη νομοθεσία ανάλογα με την δραστηριότητα της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων. Οι ώρες ετήσιας εργασίας του Ιατρού Εργασίας για το Προσωπικό του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης σύμφωνα με τα άρθρα 10 & 21 του Ν. 3850/ 2010, υπολογίζεται βάσει του σχετικού πίνακα που περιλαμβάνεται στην τεχνική έκθεση. Σημείωση: Όπου επιχείρηση, βλ. Δήμος.