Την αντίθεσή της σε μεταφορά ποσού, μεταξύ κωδικών διαφορετικού είδους του προϋπολογισμού, εξέφρασε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Προβληματισμός για τυχόν παρατυπίες

Διαβεβαιώσεις για καθ’όλα νόμιμη μεταφορά από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο

Για τη δυνατότητα ή μη, της μεταφοράς ποσών από κωδικούς διαφορετικού είδους, του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ήρθαν αντιμέτωπες η δημοτική αρχή και η μείζον μειοψηφία, κατά τη συζήτηση του θέματος της τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η μεταφορά ποσού από κωδικό δαπανών της κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε κωδικό δαπανών της Τεχνικής Υπηρεσίας, στάθηκε η αφορμή, προκειμένου να τεθεί το ζήτημα από εκπρόσωπο της μείζονος αντιπολίτευσης, όσον αφορά στο κατά πόσο είναι ορθή, μία μεταφορά χρημάτων, για διαφορετικό σκοπό, από αυτόν, που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί.

Σύμφωνα με την τοποθέτησή του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο οποίος είχε αναλάβει και την εισήγηση του θέματος, κ. Σταύρος Γουσγουνέλης, βεβαίωσε για τη νομιμότητα της πράξης.

Το περιεχόμενο της τροποποίησης

Το θέμα της 5ης και 6ης τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης, 23 Αυγούστου.

Με την 6η τροποποίηση, η Τεχνική Υπηρεσία εισηγείται την αύξηση του προϋπολογισμού του συγχρηματοδοτούμενου, από το Δήμο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Πράσινο Ταμείο, έργου της εκμετάλλευσης της απορριπτόμενης θερμότητας του εργοστασίου της ΔΕΗ (ΑΣΠ Σύρου), για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου, προσθέτοντας επιπλέον 21.529,63 ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο.

Παράλληλα, προτάθηκε η αύξηση κατά 8.074,67 ευρώ του προϋπολογισμού για το έργο της αποκατάστασης του στίβου και του χώρου αθλοπαιδιών, του Δημοτικού Ανοικτού Γυμναστηρίου στα Πευκάκια, από χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σημειώνεται, πως το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το Δήμο και την Περιφέρεια αντίστοιχα, ωστόσο σε προηγούμενη αναμόρφωση, είχε αφαιρεθεί το συγκεκριμένο ποσό, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η επανεγγραφή του, προκειμένου να εξοφληθεί ο 3ος λογαριασμός προς τον εργολάβο.

Τέλος, περιλαμβάνονται δύο αλλαγές τίτλου σε έργα, με την πρώτη να αφορά στο έργο αναβάθμισης της ηλεκτρονικής εγκατάστασης του θεάτρου Απόλλων, που αλλάζει σε αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης Θεάτρου Απόλλων, και τη δεύτερη στην αλλαγή του τίτλου του έργου «Προμήθεια κλιματιστικών για τις ανάγκες της Δ/νσης Τεχνικών και Δόμησης», σε «Προμήθεια κλιματιστικών για τις ανάγκες του Δήμου».

Το έργο, ωστόσο, που πυροδότησε τη συζήτηση, περί νομιμότητας, σε ό,τι αφορά μεταφορές ποσών από διαφορετικούς κωδικούς, υπήρξε η μοναδική εγγραφή, που περιλαμβάνεται στην 5η αναμόρφωση, όπου εισηγήθηκε η μεταφορά ποσού από τον κωδικό για τις επισκευές σχολικών κτιρίων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης Ν. Σύρου, στον κωδικό για τον ελαιοχρωματισμό ιστών και κιγκλιδωμάτων.

«Δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε αυτό»

Κατά τη συζήτηση του θέματος, το λόγο για τη διατύπωση ερώτησης, έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκος Φωτεινιάς, απόντος του επικεφαλής της παράταξης, ο οποίος επεσήμανε, πως «στην 5η τροποποίηση, έχουμε μεταφέρει ποσό 2.901,10 ευρώ από επισκευές σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σύρου, δηλαδή από την Κοινωνική Μέριμνα και μεταφέρουμε το ποσό αυτό, το ίδιο, σε ελαιοχρωματισμούς ιστών και κιγκλιδωμάτων, στην Τεχνική Υπηρεσία. Αυτό, όπως θα πείτε, είναι τακτικό έσοδο, θεωρώ, όμως, ότι για να γίνει η συγκεκριμένη μεταφορά, θα έπρεπε το συγκεκριμένο θέμα να αφορά μόνο σε επισκευές σχολικών κτιρίων. Δηλαδή, σε ομοειδείς κωδικούς. Άλλως, δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε αυτό, είναι παράνομο».

Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γουσγουνέλης, ενημέρωσε, πως «τα χρήματα αυτά, είναι από ένα έργο, το οποίο έχει περαιωθεί, έχει τελειώσει, έχουν περισσέψει, με λίγα λόγια, οπότε τα μεταφέρουμε στον κωδικό, για ελαιοχρωματισμούς ιστών και κιγκλιδωμάτων».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γουσγουνέλης προχώρησε σε σχολιασμό, σε μικροπολιτικό επίπεδο, υποστηρίζοντας, ότι «όπως βλέπετε, και πέρσι και φέτος, πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, βάφονται ιστοί φωτισμού, βάφονται κιγκλιδώματα και γίνονται δουλειές, που δεν είχαν γίνει ποτέ. Δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στην κωδικοποίηση, που λέτε».

Αντιπαρερχόμενος το σχόλιο του κ. Γουσγουνέλη, περί των πεπραγμένων της π. δημοτικής αρχής, ο κ. Φωτεινιάς επέμεινε στη θέση του, τονίζοντας, ότι «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε από κωδικό της Κοινωνικής Μέριμνας, στην Τεχνική Υπηρεσία», ενώ πρόσθεσε, πως αυτό θα ήταν δυνατό, «μόνο εάν οι χρωματισμοί ιστών και κιγκλιδωμάτων αφορούν σε σχολικά κτίρια. Δηλαδή, ομοειδείς δαπάνες. Άλλως – σας ξαναείπα – είναι παράνομη η μεταφορά του».

Σε ελαφρώς αγανακτισμένο ύφος, ο Αντιδήμαρχος υποστήριξε, πως «σε αυτούς τους ελαιοχρωματισμούς περιλαμβάνονται και αυτοί του Αθλητικού Κέντρου, για τα κιγκλιδώματα και περιλαμβάνονται σίγουρα και κάποια κιγκλιδώματα σχολείων, που βάφονται και θα βαφτούν, οπότε θα συμφωνήσετε κι εσείς».

Στη δευτερολογία του, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας σημείωσε, ότι «ο κ. Γουσγουνέλης συνέχεια μιλάει με “πιθανόν”, “μάλλον”, “ίσως”, αν είναι κάτι σίγουρο, να το ψηφίσουμε. Αλλά να έχουμε την ομολογία του, ότι όντως πρόκειται για βαψίματα σε κιγκλιδώματα σχολείων», με τον Αντιδήμαρχο να αρκείται στο ειρωνικό «να ορκιστώ μήπως, ότι θα βάψουμε και κάγκελα σε σχολεία;».

Το θέμα της 5ης και 6ης τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων, της μείζονος, αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε σύμφωνος με την τοποθέτηση του κ. Φωτεινιά.