Έκλεισε η πολυετής εκκρεμότητα της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΕΚΕΣΕ με έγκριση της εκκαθάρισης της

Ξεκαθάρισε με την εκκαθάριση

Μη αναγνώριση των οφειλών προς τρίτους

Οριστική λήξη της “αμαρτωλής” υπόθεσης των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης της ΔΕΚΕΣΕ, για τις οικονομικές εκκρεμότητες της, οι οποίες επικρέμονταν πάνω από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, να αποφασίζεται η μη πληρωμή τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την χθεσινή του συνεδρίαση κλήθηκε να εγκρίνει την εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Έργου Σύρου-Ερμούπολης (ΔΕΚΕΣΕ) και να αποφασίσει ποιες οφειλές θα καλύψει ο Δήμος, οι οποίες υπάρχουν ως εκκρεμότητα της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τρίτους, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης δεν νομιμοποιείται να τις αναλάβει, πέραν των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τους εργαζόμενους.

Οι οφειλές αφορούν σε πρόστιμα προς τη Δ.Ο.Υ., οι οποίες και ανέρχονται περίπου στις 10.000 ευρώ, ενώ οφειλές προς εργαζόμενους δεν υπάρχουν.

 

Το ιστορικό της ΔΕΚΕΣΕ

Η ΔΕΚΕΣΕ άλλαξε πολλές μορφές ως δημοτική επιχείρηση στην πάροδο των χρόνων, με κομβικό σημείο αλλαγής το 2006 οπότε και υπήρξε ο μετασχηματισμός σε κοινωφελή επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνοντας την επωνυμία Δημοτική Επιχείρηση Κοινωφελούς Έργου Ερμούπολης (ΔΕΚΕΕ).

Την τελευταία περίοδο λειτουργίας της την περίοδο 2010-2011 η επιχείρηση πραγματοποιούσε δαπάνες που χρηματοδοτούνταν από τον Δήμο, με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, ενώ λάμβανε και τις σχετικές επιχορηγήσεις που αφορούσαν στη λειτουργία συγκεκριμένων δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, βρεφονηπιακοί σταθμοί), όπως και το Βιομηχανικό Μουσείο.

Από τον “Καλλικράτη” και μετά η ΔΕΚΕΕ συνενώθηκε με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που διέθεταν και οι άλλοι δύο πρώην δήμοι της Σύρου, δημιουργώντας τον Μάρτιο του 2011 την Δημοτική Επιχείρηση Κοινωφελούς Έργου Σύρου-Ερμούπολης (ΔΕΚΕΣΕ).

Με την συγχώνευση των τριών δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων ξεκίνησε και η εκκαθάριση της ΔΕΚΕΣΕ, οπότε και τη διοίκηση της επιχείρησης ασκούσε ο εκκαθαριστής, ο οποίος και εισέπραξε τις ανείσπρακτες επιχορηγήσεις που αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως και από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων για την πληρωμή ήδη εγκεκριμένων λογαριασμών για την μελέτη της τρίτης φάσης του Βιομηχανικού Μουσείου, όπως επίσης όλες τις εκκαθαρισμένες υποχρεώσεις.

Στον τελευταίο ισολογισμό που συνέταξε ο εκκαθαριστής, εμφανίζεται να υπάρχει μία οφειλή περίπου 50.000 ευρώ, εκ των οποίων λιγότερο από 10.000 είναι οι οικονομική απαίτηση του εκκαθαριστή, περίπου 10.000 είναι υποχρεώσεις προς την εφορία από πρόστιμα και λίγο περισσότερο από 30.000 ευρώ οι οφειλές προς προμηθευτές.

Σε ότι αφορά στις οικονομικές εκκρεμότητες της ΔΕΚΕΣΕ προς τους προμηθευτές, υπήρξε έλεγχος της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου στις καρτέλες των προμηθευτών και των αντίστοιχων παραστατικών, όπως παραδόθηκαν από τον εκκαθαριστή, όπου όμως παρατηρήθηκαν πολλές ελλείψεις στοιχείων, λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων κατά την λειτουργία της ΔΕΚΕΕ.

 

Ερωτήματα που τέθηκαν

Εκ των δημοτικών συμβούλων τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη διαδικασία εκκαθάρισης, για το ποιος ήταν ο λογιστής και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κατά την επίμαχη περίοδο, όπως και γιατί δεν αναγνωρίζεται από τον Δήμο πρώτα η οφειλή που αφορά στην μελέτη για το Βιομηχανικό Μουσείο και κατόπιν να ληφθεί η απόφαση για το εάν θα αναληφθεί η υποχρέωση κάλυψης αυτών των οφειλών ή όχι.

Παρών στη συνεδρίαση και ο νομικός εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας που ανέλαβε το έργο της μελέτης του Βιομηχανικού Μουσείου, με την γνωστή χρέωση που εγγίζει συνολικά περί τις 900.000 ευρώ και εμφανίζεται ως οφειλή της ΔΕΚΕΣΕ.

Από την πλευρά του νομικού εκπροσώπου γνωστοποιήθηκε πως υπάρχει ήδη προσφυγή προς τον εκκαθαριστή για συμπερίληψη της οφειλής στους εκκαθαριστικούς πίνακες της Επιχείρησης, σημειώνοντας πως ενώ εκκρεμεί δικαστική διερεύνηση και ταυτόχρονα η συγκεκριμένη πίστωση είναι εγκεκριμένη, πως είναι δυνατόν να γίνει αποδοχή της εκκαθάρισης.

Σημείο το οποίο τονίστηκε ήταν οι γνωμοδοτήσεις της νομικής υπηρεσίας, βάσει των οποίων θα μπορούσαν να αναληφθούν οι ευθύνες εκ μέρους του Δήμου για οφειλές προς τρίτους όταν υπάρχει προϊόν εκκαθάρισης, που για την παρούσα οφειλή κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Σε ότι αφορά στην εγκεκριμένη πίστωση, αυτή εγγράφεται κάθε έτος στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, οπότε εκ μέρους των συμβούλων επισημάνθηκε πως η τακτική του νομικού συμβούλου για άμεση πληρωμή με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πιθανότητα μη εγγραφής νέας πίστωσης, χαρακτηρίστηκε ως εκβιαστική.

Σε περίπτωση που εταιρεία των μελετητών δικαιωθεί δικαστικά θα μπορεί απλώς να αιτηθεί εκ νέου την καταβολή από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, άρα δεν τίθεται εμπλοκής εκ μέρους του Δήμου, όπως αυτό παρουσιάστηκε.

Σε ότι αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, αυτή βαρύνει τον εκκαθαριστή, ο οποίος ενώ προσκλήθηκε δεν παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δώσει απαντήσεις.

Σε όσα έθεσε ο νομικός εκπρόσωπος κατέστη σαφές πως μετά την λύση της επιχείρησης και την έναρξη της εκκαθάρισης παύει και η ευθύνη του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Σε ότι αφορά στην μελέτη και κατά το διάστημα της εκκαθάρισης, ο εκκαθαριστής εισέπραξε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ποσά τα οποία απέδωσε στους μελετητές για ήδη εγκεκριμένους λογαριασμούς, όμως για την καταβολή περαιτέρω ποσού δεν υπήρχαν οι ανάλογες εγκρίσεις.

Στην περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο αποδεχθεί την οφειλή της μελέτης, θα πρέπει να δώσει και τις απαιτούμενες εγκρίσεις, ενέργεια που δεν κατανοείται όταν πρόκειται για μία σύμβαση ενός μελετητή με μία Επιχείρηση Ιδιωτικού Δικαίου, οπότε ο Δήμος ως πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν αποτελεί συνέχεια της Επιχείρησης μετά την λύση της άρα και δεν νομιμοποιείται να προβεί στην σχετική έγκριση.

Σε ότι αφορά στην δικαστική εκκρεμότητα που υπάρχει, για τις οφειλές προς τρίτους δεν αποκλείεται, βάσει νόμου, να συνεχιστεί η διεκδίκηση, ασχέτως εάν εγκριθεί η εκκαθάριση.

Να υπενθυμιστεί δε πως προέκυψε η μεγάλου ύψους οφειλή προς τους μελετητές της τρίτης φάσης της μελέτης του Βιομηχανικού Μουσείου.

Η αρχική σύμβαση, η οποία υπογράφηκε το 2003, μεταξύ της τότε Δημοτικής Επιχείρησης και των μελετητών, αφορούσε σε ποσό 184.273 ευρώ χωρίς ΦΠΑ που αντιστοιχούσε στην προμελέτη.

Η έγκριση της προμελέτης, με την δαπάνη του έργου οδήγησε στον προϋπολογισμό της συμβατικής αμοιβής που ανήλθε σε 499.864 ευρώ, ακολούθησε η έγκριση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης και η τελικά καταβλητέα αμοιβή προσδιορίστηκε, με επιφύλαξη του αναδόχου η οποία κατόπιν αποσύρθηκε, στο ποσό των 970.469 ευρώ.

 

Προκλήσεις και αντιδράσεις

Με περισσή αγένεια ο νομικός εκπρόσωπος των μελετητών, κατά την τοποθέτηση του, μέμφθηκε για την στάση τους τους δημοτικούς συμβούλους, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη τους αντίδραση.

Αφορμή στάθηκε η αναφορά στη νομοθεσία που καθιστά σαφή την μη υποχρεωτικότητα εκ μέρους του Δήμου στην ανάληψη καταβολής των οικονομικών εκκρεμοτήτων της Κοινωφελούς Επιχείρησης η οποία έχει παύσει, όταν τα χρήματα αυτά δεν θα προέρχονταν από πόρους του Δήμου αλλά από πόρους του Δημοσίου.

Τους βαρείς χαρακτηρισμούς του νομικού εκπροσώπου ακολούθησαν οργισμένες αντιδράσεις των αιρετών, εκ μέρους των οποίων επισημάνθηκε πως η στάση που επιδεικνύουν με την συμμετοχή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις αποφάσεις που λαμβάνουν είναι υπέρ των δημοτών του νησιού.

Περισσότερο δε κατακριτέα κρίθηκε η στάση του συγκεκριμένου εκπροσώπου, όταν ο ίδιος εκλήθη από το Δημοτικό Συμβούλιο για να παραστεί στη συζήτηση του θέματος και να εκθέσει τις απόψεις του, χωρίς όμως να επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό, τόσο ως προς αυτούς που τον κάλεσαν όσο και προς τον ρόλο που επιτελούν στο σύνολο τους οι αιρετοί του Δήμου.

Δυσμενής κριτική ασκήθηκε σχετικά με την απουσία του εκκαθαριστή από την συζήτηση εκκαθάρισης της ΔΕΚΕΣΕ, καθώς με και την οριστική απόφαση λήξης της ως Επιχείρηση θεωρείται ο νόμιμος εκπρόσωπος της.

Αυτή η απουσία αξιολογήθηκε αρνητικά από τους δημοτικούς συμβούλους, εκ μέρους των οποίων υπήρξε η αιχμή ότι αυτό υποκρύπτει άρνηση απάντησης σε ερωτήματα που δύσκολα θα μπορούσαν να απαντηθούν, όπως το εάν πληρώθηκαν κάποια τιμολόγια μεροληπτικά, όταν ο ίδιος φρόντισε να πληρωθεί στο ακέραιο με τους λογιστές που απασχόλησε, με ποσό περίπου 13.000 ευρώ.

Η πολύωρη συζήτηση του θέματος κατέληξε στην κατά πλειοψηφία έγκρισης της εκκαθάρισης της ΔΕΚΕΣΕ.