Χωρίς δυνατότητα τελικού ελέγχου από την ΑΔΑ η προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, καθώς εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΟΤΑ Κυκλάδων

“Βιαστική” προσφυγή, τυπική απόρριψη

“Απορρίφθηκε ως απαραδέκτως ασκηθείσα” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ) η ειδική διοικητική προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά της δημοτικής απόφασης που ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα η γνωμοδότηση - επί του περιεχομένου του – από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΟΤΑ του νομού Κυκλάδων κι ως εκ τούτου, δεν αποτελεί απόφαση που εκτελείται κι έχει δημοσιευθεί (με εντολή της ΑΔΑ και του Γενικού Γραμματέα) σε ΦΕΚ.

 

Σε αναμονή έως την τελική έγκριση και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ

Ειδικότερα, το σοβαρό ζήτημα της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, που είχε συζητηθεί προ μηνών στο δημοτικό συμβούλιο είχε εγείρει πολλές αντιδράσεις από την πλευρά των υπαλλήλων, η εκπρόσωπος των οποίων είχε διατυπώσει δημοσίως πως, το περιεχόμενό του και η νέα δομή των υπηρεσιών εστιάζει στο “να διατηρήσει η αιρετή Αρχή τη θέση της”, χωρίς να δίνει έμφαση στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του Δήμου.

Μάλιστα, η πρόθεση προσφυγής εκ μέρους του Σωματείου για τη συγκεκριμένη απόφαση, είχε γνωστοποιηθεί εξ αρχής, στο πλαίσιο που όπως είχε υποστηρίξει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο, καθώς και η πρόεδρός του, Γεωργία Βαρελά εντός του δημοτικού συμβουλίου, έχει σκοπό “να διασφαλίσει τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των μελών του, που στην πλειοψηφία τους, δεν είναι του βολέματος”.

Ωστόσο, η εν λόγω προσφυγή, βάσει του σκεπτικού της απόρριψης εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, φαίνεται να έγινε σε πρώτο επίπεδο, καθώς το Σωματείο θέλησε να έχει καλυφθεί σε κάθε επίπεδο ελέγχου της σχετικής δημοτικής απόφασης, η οποία όμως, προτού αξιολογηθεί κατ΄ ουσίαν από την Αποκεντρωμένη (και αν εγκριθεί, θα δημοσιοποιηθεί σε ΦΕΚ), θα πρέπει να συνοδεύεται και από την γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΟΤΑ του νομού Κυκλάδων, όπου και διαβιβάστηκε.

Σε αυτόν τον άξονα, υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο προχώρησε στις 13 Ιουλίου του 2016 στην ειδική διοικητική προσφυγή κατά της υπ’ αρ. 262/22.06.2016 (Α.Δ.Α.: 65ΔΜΩΗΟ-52Χ) απόφασης δημοτικού συμβουλίου Σύρου - Ερμούπολης, που περιήλθε στο Τμήμα Προσωπικού της Δ/νσης Εσωτερικών της υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης.

Πέραν των ανωτέρω, αξίζει να τονισθεί πως, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, το σύνολο των προωθούμενων αλλαγών που προβλέπει ο – ανεφάρμοστος προς το παρόν – νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, είχε παρουσιασθεί αναλυτικά από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου. Ο ίδιος, σε τηλεφωνική όχληση της εφημερίδας, χθες το μεσημέρι, εξήγησε πως δε θα ήθελε να προβεί σε δηλώσεις προτού εγκριθεί ο Οργανισμός και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, με φόντο και την απόφαση που πρέπει να πάρει το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

 

Διαβίβαση της προσβαλλόμενης απόφασης στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο”

Επί της ουσίας, στο περιεχόμενο της πολυσέλιδης απόφασης της Αποκεντρωμένης αναφορικά με την ειδική διοικητική προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων, που εκδόθηκε χθες και αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, καθίσταται σαφές πως, η απόρριψή της οφείλεται σε μία σειρά λόγων που αναπτύσσονται αναλυτικά, ανάμεσα στους οποίους τα σημαντικότερα αποσπάσματα ακολουθούν αυτούσια. “(...) Επειδή στην προκειμένη περίπτωση η προσβαλλόμενη υπ’ αρ. 262/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, με την οποία αποφασίσθηκε η έγκριση τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του εν λόγω Δήμου, διαβιβάσθηκε, όπως προκύπτει από το διατακτικό της ως άνω απόφασης, στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ο.Τ.Α. Ν. Κυκλάδων, περί διατύπωσης γνώμης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3584/2007. Κατά συνέπεια, η ως άνω προσβαλλόμενη απόφαση περί έγκρισης τροποποίησης του οικείου Ο.Ε.Υ., λόγω διαβίβασής της προς το ως άνω Υπηρεσιακό Συμβούλιο, δεν εγκρίθηκε με πράξη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κατ’ επέκταση δεν έλαβε χώρα και η νομοθετικώς προβλεπόμενη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Κατά δε πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι κανονιστικές πράξεις δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, διότι με τη δημοσίευση αποκτούν νομική υπόσταση και γίνονται εκτελεστές (ΣτΕ 1611/1963, ΣτΕ 142/1961, ΣτΕ 1105/1958, ΣτΕ 2824/1955, ΣτΕ 1924/1955, ΣτΕ 667/1930).

Επειδή, συνεπώς, η προσβαλλόμενη απόφαση τελεί υπό την έγκριση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία εν συνεχεία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν συνιστά εκτελεστή διοικητική πράξη. Ως εκ τούτου, μόνη εκτελεστή διοικητική πράξη είναι η πράξη που θα εκδοθεί από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί τυχόν έγκρισης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και η οποία εν συνεχεία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η ημερομηνία δημοσίευσης της ανωτέρω απόφασης του Γενικού Γραμματέα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προσδίδει εκτελεστότητα σε αυτή.

Επειδή, κατά τα ανωτέρω διαλαμβανόμενα, η διαδικασία κατάρτισης και τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας των Ο.Τ.Α. (άρθρο 10 παρ. 2 και 5 του ν. 3584/2007) συνιστά σύνθετη διοικητική ενέργεια, κατά τα ανωτέρω διαλαμβανόμενα, η δε προσβαλλόμενη απόφαση αποτελεί προπαρασκευαστική πράξη, υποκείμενη επιπλέον σε έγκριση από πλευράς Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Επειδή, κατ’ ακολουθία των ως άνω αναφερομένων, η εξεταζόμενη προσφυγή απαραδέκτως ασκήθηκε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, καθόσον, πέραν των ανωτέρω διαλαμβανομένων, δεδομένου ότι η κατάρτιση και η τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. των Ο.Τ.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 2 και 5 του ν. 3584/2007, τελειούται διά εγκριτικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η τελευταία δεν υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας, κατά τις διατάξεις των άρθρων 225, 226 και 227 του ν. 3852/2010, και ως εκ τούτου δεν χωρεί ειδική διοικητική προσφυγή κατά αυτής, κατά τις ανωτέρω διατάξεις, αλλά συνιστά ειδική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται ειδική προς τούτο κανονιστική αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10 παρ. 2 και 5 του ν.3584/2007. Σύμφωνα δε, με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 2503/1997, προσφυγή κατά αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης χωρεί ενώπιον του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού –εν προκειμένω ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης”.

Η απόφαση της ΑΔΑ καταλήγει όπως ακολούθως: “Απορρίπτουμε ως απαραδέκτως ασκηθείσα την υπ’ αρ. πρωτ. 50897/14.07.2016 ειδική διοικητική προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κατά της υπ’ αρ. 262/22.06.2016 (Α.Δ.Α.: 65ΔΜΩΗΟ-52Χ) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου- Ερμούπολης, για τους λόγους που αναφέρονται στο ανωτέρω σκεπτικό”.