Υποτυπώδης η λειτουργία των ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με πρώτιστο ζήτημα τη σοβαρή υποστελέχωση των προνοιακών δομών

Εικόνα αποδιοργάνωσης

Άγνοια για τον αριθμό των μελών των ΚΑΠΗ, δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Γ. Χαρίτος

Άκρως απογοητευτική παρουσιάζεται η σημερινή λειτουργία των ΚΑΠΗ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με τον υπεύθυνο και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Γιάννη Χαρίτο να προδίδει μέσω των δηλώσεών του, εικόνα αποδιοργάνωσης και σε επίπεδο διοίκησης, αγνοώντας μάλιστα τον ακριβή αριθμό των μελών – ωφελουμένων των εν λόγω προνοιακών δομών στο νησί.

Πέραν του σοβαρού ζητήματος της απουσίας κι έλλειψης προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων, τα οποία θα παρείχαν την επιβεβλημένη ψυχοκοινωνική στήριξη και φροντίδα προς τα μέλη της Τρίτης Ηλικίας που επισκέπτονται το ΚΑΠΗ Ερμούπολης ή και τα παραρτήματα στις υπόλοιπες περιοχές και τα χωριά του νησιού, στο προσκήνιο έρχονται και τα υψηλά ποσά που εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο – κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων – με σκοπό τον προγραμματισμό εκδρομών, τα οποία και εγείρουν προβληματισμό συνδυαστικά με τα πολλά ζητήματα που ταλανίζουν τη λειτουργία των ΚΑΠΗ σε μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Με αφορμή την πρόσφατη θετική γνωμοδότηση του νέου κανονισμού λειτουργίας των ΚΑΠΗ στη Σύρο από την αρμόδια Επιτροπή που προεδρεύει ο κ. Χαρίτος, ζητήθηκε από τον ίδιο να προβεί σε μία συνολικότερη ενημέρωση για τη σημερινή κατάσταση των συγκεκριμένων δομών, οι οποίες μοιάζουν – δυστυχώς – να μην μπορούν να εκπληρώσουν τον ρόλο τους, καθώς και να δώσει απαντήσεις αναφορικά με την πρόσφατη περίπτωση έγκρισης ποσού ύψους 4.500 ευρώ για την πραγματοποίηση εκδρομής.

Σημειώνεται πως, ο κανονισμός λειτουργίας θα λάβει την τελική έγκριση του δημοτικού συμβουλίου σε προσεχές χρονικό διάστημα όταν συμπεριληφθεί ως θέμα σε νέα συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου.

 

Ετήσια συνδρομή ύψους 5 ευρώ. Καμία καταγραφή του αριθμού των μελών

Αναφορικά με το δεδομένο της κατάρτισης του νέου κανονισμού λειτουργίας, ο κ. Χαρίτος σημείωσε πως, στο περιεχόμενο του, “Δεν είχαμε πολλά περιθώρια για αλλαγές”, σημειώνοντας ως βασικότερη απόφαση τον καθορισμό του ποσού της ετήσιας συνδρομής των ατόμων που θέλουν να είναι μέλη του ΚΑΠΗ στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο θα αφορά σε πέντε ευρώ.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε επιγραμματικά ο ίδιος, “ακολουθήσαμε όσα ορίζει ο “Καλλικράτης” και οι σχετικές διατάξεις και ο κανονισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων”. Πρόκειται για τον πρώτο κανονισμό από την κατάργηση του Νομικού Προσώπου του ΟΠΚΑ, στον οποίο ανήκαν τα ΚΑΠΗ, βάσει του οποίου θα λειτουργήσει – στο εξής - το σύνολο των προνοιακών δομών σε Ερμούπολη, Άνω Σύρο, Ποσειδωνία και χωριά.

Αναφορικά με το ύψος της συνδρομής, ο Γιάννης Χαρίτος σχολίασε πως, “Θεωρώ ότι τα πέντε ευρώ είναι ένα ποσό χαμηλό σε ετήσια βάση”, λέγοντας μάλιστα πως, η νέα Δημοτική Αρχή, τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της, δεν επέβαλλε την καταβολή συνδρομής στα μέλη των ΚΑΠΗ.

Δύο χρόνια την είχαμε σταματήσει” σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως, σταδιακά παρατηρήθηκε η μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων μελών στις εκδηλώσεις και τις ομιλίες ή δράσεις που πραγματοποιούσε η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων για τα ΚΑΠΗ.
“Στο διάστημα των δύο χρόνων είδαμε ότι ο κόσμος δεν ανταποκρινόταν, δεν ερχόταν παρά μόνο ίσως σε συνεστιάσεις, που μαζευόταν αρκετός κόσμος και πέρα από τα μέλη” πρόσθεσε, τονίζοντας κατηγορηματικά πως, σήμερα, η πλευρά της αρμόδιας Επιτροπής στην οποία προεδρεύει, δεν έχει σαφή εικόνα του αριθμού των μελών στα ΚΑΠΗ.

Αυτή τη στιγμή αν με ρωτάτε πόσα μέλη έχουμε, δεν ξέρω να απαντήσω” συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την αποδιοργανωμένη εικόνα που επικρατεί σε επίπεδο διοίκησης, λέγοντας δε, πως, “με τη συνδρομή, θα γνωρίζουμε τα τακτικά και τα ενεργά μας μέλη, αλλά και ποιοι είναι μέλη και δεν έρχονται στις δομές”, στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει την απόφαση θέσπισης συνδρομής μετά από τα πρώτα δύο έτη της τρέχουσας θητείας. Ισχυριζόμενος δε, πως, η σημερινή διοίκηση των ΚΑΠΗ μεριμνά για την ηπιότερη οικονομική επιβάρυνση των μελών, έσπευσε να αναφέρει πως, κατά την προηγούμενη θητεία, “σε κάθε συνεστίαση τα μέλη πλήρωναν 5 ευρώ, ενώ εμείς σήμερα από τα μέλη μας, ζητάμε μόνο την ετήσια συνδρομή, απλά για να γνωρίζουμε πόσα και ποια μέλη έχουμε”.

Ο ίδιος, τόνισε δε, πως, “Επιθυμία μου ήταν το ποσό των συνδρομών να έμενε στο ΚΑΠΗ για να γίνονται δράσεις, αλλά η λειτουργία του Δήμου επιβάλλει το ποσόν αυτό να εισπράττεται από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου”. Σε κάθε περίπτωση, δεν παρέλειψε να τονίσει πως, το ύψος της συνδρομής, “υπάρχει η δυνατότητα είτε να αυξηθεί, είτε να μειωθεί, πάντα με απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων”.

Προκλητικά... ποσά για εκδρομές

“Θολό” τοπίο επικρατεί όσον αφορά την έγκριση ποσών, αρκετά υψηλών για τα δεδομένα της εποχής, τα οποία προγραμματίζονται για την υλοποίηση εκδρομών των μελών των ΚΑΠΗ, με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αφορά σε 4.500 ευρώ, το οποίο θα κάλυπτε έξοδα μετακίνησής τους. Δεδομένου του ότι δεν έχει εικόνα του αριθμού των μελών των ΚΑΠΗ η αρμόδια Επιτροπή - όπως τόνισε προηγουμένως ο κ. Χαρίτος – άξιο απορίας παραμένει το γεγονός του τρόπου (ή των κριτηρίων) που αποφασίζεται η έγκριση ενός ποσού που προωθείται για την κάλυψη εισιτηρίων.

Κληθείς να ενημερώσει σχετικά και με φόντο την αυστηρή κριτική που είχε ασκηθεί δημοσίως ακόμη και για τις δαπάνες συνεστιάσεων για τα ΚΑΠΗ κατά την προηγούμενη θητεία, ο πρόεδρος σημείωσε πως, “πρόκειται για το ανώτατο ποσόν που θα χρησιμοποιούταν για την εκδρομή στη Θεσσαλονίκη ορισμένων μελών των ΚΑΠΗ”. Ωστόσο, όπως έσπευσε να σημειώσει, η συγκεκριμένη εκδρομή ματαιώθηκε καθώς, δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 50 μελών που είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, ως κατώτατο αριθμό συμμετεχόντων.

Ερωτηθείς, να απαντήσει και στον αντίλογο που “γεννάται” και θέλει τέτοιου είδους κινήσεις να θεωρούνται υπερβολικές και προκλητικές σε περίοδο κρίσης, που τα ΚΑΠΗ ως δομές έχουν να αντιμετωπίσουν τόσα ζητήματα σε επίπεδο λειτουργίας, ο κ. Χαρίτος υποστήριξε τα εξής: “Πρόκειται για το ποσό που θα κάλυπτε τα εισιτήρια των μελών μόνο, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα της εκδρομής θα καλύπτονταν από δικά τους χρήματα. Η εκδρομή ακυρώθηκε χθες, διότι δεν συγκεντρώθηκαν τα μέλη, έπρεπε να συγκεντρωθούν τουλάχιστον πενήντα άτομα, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν ξέρω τί γινόταν παλαιότερα, όμως βλέπουμε πως εδώ, έρχονται γκρουπ από την Κρήτη, από τη Θεσσαλονίκη. Σκέψη μας ήταν να έχουν και μέλη του ΚΑΠΗ αυτή τη δυνατότητα”. Συμπληρωματικά μάλιστα και με φόντο το γεγονός πως, “προφανώς η εκδρομή ακυρώθηκε για οικονομικούς λόγους” αφού πρόκειται για μία περίοδο κατά την οποία η Τρίτη Ηλικία έχει δεχθεί πολλές περικοπές στις συντάξεις, επεσήμανε ότι, “Όλος ο κόσμος δεν έχει την ίδια τσέπη. Υπάρχουν μέλη ανεξάρτητα οικονομικά και αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να πάνε ένα ταξίδι. Ξέρουν ότι μέσω του ΚΑΠΗ ίσως έχουν μία καλύτερη τιμή. Από την πλευρά μας, βλέπουμε τις ανάγκες των μελών μας, τις ανάγκες όλων. Είναι ένα κομμάτι δύσκολο, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ανθρώπους”.

Κατέληξε δε, πως, μέριμνα της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων είναι η πρόβλεψη δύο εκδρομών ετησίως, μία σε κάποιο νησί εντός των Κυκλάδων και μία εκτός νησιώτικων συνόρων.

ΚΑΠΗ καφενεία και ΚΑΠΗ βεγγέρας”

Επί της ουσίας σε επίπεδο λειτουργίας, τα ΚΑΠΗ – πλέον - στην πλειοψηφία τους στο νησί, μοιάζουν με εξω-ιδρυματικό “περιβάλλον” που δεν εμπνέει από άποψη παροχής στήριξης των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, αφού η απουσία κατάλληλου προσωπικού, δεν βοηθά στην επίτευξη των στόχων που έχει η κάθε προνοιακή δομή. Με εξαίρεση το ΚΑΠΗ Ερμούπολης, που διαθέτει κάποιο προσωπικό, ο κ. Χαρίτος χαρακτήρισε τις υπόλοιπες δομές ως “ΚΑΠΗ – καφενεία και ΚΑΠΗ βεγγέρας” καθιστώντας σαφές πως δεν παράγεται το προβλεπόμενο έργο.

Η δημοτική παράταξη που ανήκω, ο δήμαρχος, εγώ ως πρόεδρος και η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με τα ΚΑΠΗ διότι δεν υπάρχει στελέχωση από υπαλλήλους όπως κοινωνικός λειτουργός που παίζει τον πρώτο ρόλο και είναι απαραίτητος. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει στη διάθεσή του οκτώ ΚΑΠΗ στην Ερμούπολη και στα χωριά. Εκτός του ότι δεν υπάρχει κοινωνικός λειτουργός, αφού το τελευταίο πρόσωπο έφυγε πέρυσι τον Ιούλιο, δεν έχουμε ψυχολόγο, δεν έχουμε ιατρό, δεν έχουμε άλλους υπαλλήλους στην υπηρεσία μας ενώ δεν έχουμε ακόμη άνθρωπο ο οποίος να εργάζεται για την καθαριότητα των χώρων” δήλωσε ο κ. Χαρίτος περιγράφοντας τις σημερινές ελλείψεις και τονίζοντας παράλληλα πως, ακόμη και η φροντίδα των κτιρίων πραγματοποιείται από υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων ή από εθελοντική παρουσία. “Τα ΚΑΠΗ στα χωριά είναι “εγκαταλελειμμένα”” συμπλήρωσε, επικαλούμενος και παλαιότερα δημοσιεύματα τοπικού Τύπου, μέσω των οποίων θέλησε να επισημάνει πως το ζήτημα της υποστελέχωσης αυτών, είναι συνεχές και καταγράφεται εδώ και αρκετά χρόνια. “Τα ΚΑΠΗ στα χωριά είναι ΚΑΠΗ “βεγγέρας” με εξαίρεση το ΚΑΠΗ Ερμούπολης. Όλα τα άλλα είναι ΚΑΠΗ που θυμίζουν καφενεία” επανέλαβε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, εξηγώντας πως, πέρυσι “είχε γίνει μία προσπάθεια απόκτησης ιατρού”, η οποία ωστόσο δεν καρποφόρησε, αν και “μέσω χορηγίας θα μπορούσε να καλυφθεί το οικονομικό κόστος”.

Ακατανόητη κριτική με παράλληλη έκκληση για βοήθεια και σύγχυση ρόλων

Αρκετές δόσεις αντίφασης ωστόσο υπήρξαν στο περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Χαρίτου στη συνέχεια της συζήτησης, καθώς από τη μία πλευρά θέλησε να υποστηρίξει πως το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των προνοιακών δομών δεν το “χρεώνεται” η σημερινή Δημοτική Αρχή, αφού είναι ζήτημα προσλήψεων που πρέπει να λυθεί σε κεντρικό επίπεδο, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για την κατάσταση που συνάντησε, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων με την έναρξη της τρέχουσας θητείας. “Οι ελλείψεις που αναφέρω έχουν παρατηρηθεί από παλαιότερα στον ΟΠΚΑ. Παραλάβαμε προβλήματα, τα οποία τα γνωρίσαμε ακριβώς, μόνοι μας, καθώς κανείς δεν μας παρέδωσε τίποτα. Όλα αυτά τα προβλήματα δεν είναι καινούργια. Σοβαρότερα έγιναν σήμερα τώρα που με το χάος που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο δεν μπορούμε να κάνουμε μία πρόσληψη” σημείωσε χαρακτηριστικά, φθάνοντας στο συμπέρασμα πως, “Άρα, εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή δε φέρουμε καμία ευθύνη, απλώς περιμέναμε να περάσει ο καιρός μήπως και κάνουμε κάτι”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Δεν ξέρω ποια θα είναι η συνέχεια στο θέμα της υποστελέχωσης και της έλλειψης των απαραίτητων ειδικοτήτων. Όμως αναρωτιέμαι, γιατί τόσα χρόνια, που θα μπορούσαν να είχαν κάνει προσλήψεις, δεν τις έκαναν. Δεκατέσσερα χρόνια υπήρχε η προηγούμενη διοίκηση. Χωρίς να τα βάζω μαζί τους, δεν ξέρω τόσα χρόνια η πρόεδρος τί έκανε; Απαγόρευε ο νόμος; Δεν μπορούσαν; Δεν ξέρω” επανέλαβε ο κ. Χαρίτος, προτάσσοντας στη συνέχεια το ρόλο του και ως προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Κυκλάδων, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο κριτική στο ίδιο το έργο του ως προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων. “Τα περισσότερα μέλη του ΚΑΠΗ είναι και μέλη του Σωματείου μας, για να μην πω όλα. Οπότε ως πρόεδρος έχω απαιτήσεις και πριν και τώρα, συνεχίζω να έχω απαιτήσεις” τόνισε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, για τη στελέχωση και τη δυνατότητα πρόσληψης κατάλληλου προσωπικού, ζητά τη συνδρομή τόσο των μελών του δημοτικού συμβουλίου και άρα, της παράταξής του, όσο και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσο και των βουλευτών. “Δημόσια θέλω να ζητήσω τη βοήθεια από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, από τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, από τους επικεφαλής της μειοψηφίας, κκ. Ανδρέα Γιαλόγλου, Παύλο Χρυσαφίδη και Νικόλα Καΐλη, καθώς και από τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές του νομού, προκειμένου να μπορέσουν από τη θέση που κατέχουν, να βοηθήσουν τα ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε επίπεδο στελέχωσης”.

Σε αυτό το σημείο ωστόσο, θα ήταν παράλειψη αν δεν υπενθυμιζόταν εκ μέρους της γράφουσας, πως, σε δημόσιες συνεδριάσεις έχει προκληθεί εντονότατη κριτική από μέλη της μειοψηφίας, σχετικά με τη μη δυνατότητα συμμετοχής τους στο ΔΣ της αρμόδιας Επιτροπής, ώστε τουλάχιστον να γνωρίζουν εκ των έσω τα προβλήματα των συγκεκριμένων προνοιακών δομών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Γιάννης Χαρίτος επεσήμανε πως, “H Πολιτεία δεν προσφέρει τίποτα σε αυτούς τους ανθρώπους”, καθιστώντας σαφές πως, το “άνοιγμα” της δυνατότητας προσλήψεων ή η αναζήτηση τρόπου απόκτησης προσωπικού, “θα βοηθούσε να χαρίσουμε γέλιο σε αυτούς τους ανθρώπους”. Ως πρόεδρος δε, υποστήριξε τέλος: “Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους για την άριστη συνεργασία μας και για τη βοήθεια που προσφέρουν στα μέλη του ΚΑΠΗ της Ερμούπολης”, επαναλαμβάνοντας πως, “Δεν είμαι ικανοποιημένος ούτε κι εγώ, ούτε και ο δήμαρχος από τη γενικότερη κατάσταση. Είναι σημαντικές οι ελλείψεις και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα ως νέα Δημοτική Αρχή”.

Ωράριο λειτουργίας

Ειδικότερα, προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού και των ενδιαφερόμενων, τα ωράρια λειτουργίας των ΚΑΠΗ Ερμούπολης, Μάννα, Άνω Σύρου, Κινίου, Βάρης, Φοίνικα, Ποσειδωνίας και Πάγου έχουν ως ακολούθως: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 07.30 έως τις 16.00 και Τρίτη και Πέμπτη από τις 07.30 έως και τις 19.00 το απόγευμα. Και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο λειτουργούν μόνο με πρωινό ωράριο.