Στις 24 Οκτωβρίου η έναρξη λειτουργίας της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη

Υπουργική δέσμευση για τη βάση αεροδιακομιδών

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος ολοκλήρωσης της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, με τις τεχνικές λεπτομέρειες να έχουν δρομολογηθεί πλέον, μετά και τη χθεσινή παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη στο νησί, ο οποίος και όρισε ως επίσημη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της, την 24η Οκτωβρίου.

Πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο, τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), Κωνσταντίνο Λιτζεράκο, τη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά, τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, καθώς επίσης τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο και τον αερολιμενάρχη αλλά και ανώτερους αξιωματικούς της Πολιτικής Αεροπορίας, ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με την καρποφόρα σημαντική προσπάθεια που θα χαρίσει αμεσότητα και εξοικονόμηση κόστους στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ενισχύοντας παράλληλα και το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών.

Κατά την ολιγόωρη παραμονή του στη Σύρο,ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας συνοδευόμενος και από τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές, Νίκο Συρμαλένιο και Αντώνη Συρίγο πραγματοποίησε την προγραμματισμένη τεχνική σύσκεψη στο αεροδρόμιο, ενώ επιπλέον, ξεναγήθηκε σε αρκετούς από τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του, προκειμένου να διαπιστώσει την καταλληλότητά τους για τις ανάγκες λειτουργίας της βάσης αεροδιακομιδών.

Ακολούθως, ο ίδιος μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου όπου και συζήτησε με τη νέα διοικήτρια και εκπροσώπους φορέων και Αρχών του νησιού, από όπου και αναχώρησε για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο προτού επιβιβαστεί στο υπερσύγχρονο ελικόπτερο που θα χρησιμοποιηθεί για τις αεροδιακομιδές, κατόπιν της απόφασης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να το διαθέσει, με σκοπό την κάλυψη των εν λόγω αναγκών.

Κρίνεται επιβεβλημένο να τονισθεί πως, υπήρξε δυσαρέσκεια από την πλευρά των εργαζομένων του Νοσοκομείου και των ιατρών της ΕΙΝΟΣ δεδομένου ότι αν και η επίσκεψη του κ. Πολάκη ήταν προγραμματισμένη, οι εκπρόσωποί τους ενημερώθηκαν ετεροχρονισμένα και με καθυστέρηση, χωρίς προφανώς να έχουν τη δυνατότητα κανονικής συνάντησης μαζί του.

Π. Πολάκης: Είναι ένα αίτημα της κοινωνίας που ικανοποιείται

Ειδικότερα, στην επίσημη ενημέρωση της νησιώτικης κοινωνίας μέσω των τοπικών ΜΜΕ αναφορικά με τη δημιουργία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ προχώρησε ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας από τη Σύρο, ανακοινώνοντας την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της, κατά την οποία και θα υπάρξει επίσημη τελετή για την σημαντική εξέλιξη στο χώρο της δημόσιας υγείας στον ευαίσθητο νησιώτικο χώρο.

“Ήρθαμε σήμερα (σσ.χθες) στη Σύρο μαζί με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, ανώτερους αξιωματικούς από την αεροπορία στρατού, τον διοικητή της ΥΠΑ και σε συνεργασία με τον δήμαρχο του νησιού, τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου κάναμε μία τελική σύσκεψη για να λυθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου από τις 24 Οκτωβρίου να ξεκινήσει η λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο” ανέφερε αρχικά ο Παύλος Πολάκης, προσθέτοντας παράλληλα πως, πρόκειται για “Μία πραγματικά μεγάλη προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα για ένα σοβαρό έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί στον χώρο του νησιού της Σύρου σαν το πρώτο βήμα της νέας λογικής που έχει το ΕΚΑΒ για την κάλυψη και τη μεταφορά των πασχόντων ασθενών από τα νησιά του Αρχιπελάγους, του Αιγαίου”. Σύμφωνα με όσα σημείωσε δε, η βάση αεροδιακομιδών της Σύρου σε συνδυασμό με μία ακόμη που θα δημιουργηθεί στο βόρειο Αιγαίο και τη βάση της Ρόδου, θα έρθουν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες του νησιώτικου χώρου, καθώς όμως και να εξοικονομήσουν δαπάνες. “Η πρώτη βάση θα είναι εδώ, η δεύτερη θα γίνει στη Μυτιλήνη και ουσιαστικά σε συνδυασμό με τη βάση που ήδη λειτουργεί στη Ρόδο και την ενίσχυσή της και βέβαια τη βασική βάση στην Ελευσίνα, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει η ολοκληρωτική κάλυψη του χώρου του Αιγαίου πελάγους αλλά και άλλων περιοχών για την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά ασθενών και βαρέως πασχόντων”.

Ο ίδιος, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Νομίζω ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκαν μία σειρά από διαδικαστικά ή τεχνικά ζητήματα που υπήρχαν μέχρι τώρα και τα οποία θα επιτρέψουν την υλοποίηση της έναρξης λειτουργίας της βάσης αεροδιακομιδών από πλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας με το ελικόπτερο που είδατε, το οποίο είναι εξαιρετικά καλό για τις αεροδιακομιδές. Μαζί με τα πληρώματα και το προσωπικό από το ΕΚΑΒ νομίζω ότι πραγματικά θα αναβαθμίσουν το έργο που παρέχεται, θα αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών στις Κυκλάδες και την ευρύτερη περιοχή και βέβαια είναι άλλος ένας λόγος για να ενισχυθεί το Νοσοκομείο της Σύρου”. Όπως άλλωστε επεσήμανε, στο εξής, στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, θα υπάρξει η απαιτούμενη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό κι απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των έκτακτων περιστατικών που απαιτούν αεροδιακομιδής.

“Το Νοσοκομείο θα υποδεχθεί έναν αριθμό περιστατικών από αυτά, όχι το σύνολο αλλά έναν αριθμό, τα οποία μέχρι τώρα πήγαιναν πιο καθυστερημένα αναγκαστικά μόνον στην Αθήνα προσθέτοντας και κόστος και χρόνο ειδικά με την αντιμετώπιση κάποιων βαριά ασθενών και πολυτραυματιών” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης, υπογραμμίζοντας πως, η δημιουργία πτητικής βάσης, “Είναι ένα αίτημα της κοινωνίας που ικανοποιείται”.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του μάλιστα, διευκρίνισε πως, “Είναι μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας την οποία κάνουμε για να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας” τονίζοντας πιο συγκεκριμένα, πως, “Το Νοσοκομείο Σύρου ενισχύεται κι έχει ενισχυθεί από τις προκηρύξεις που ήδη είναι σε εξέλιξη. Περίπου 23 άτομα προσωπικό νοσηλευτικό κλπ, τέσσερις μόνιμους ιατρούς ενώ ανανεώσαμε τη θητεία κάποιων επικουρικών και θα πάρουμε κι άλλους και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το Νοσοκομείο γιατί πραγματικά θα υποδεχθεί έναν όγκο περιστατικών”.

Υπό τη σκοπιά μίας συνολικότερης κρίσης σχετικά με την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας, ο κ. Πολάκης σημείωσε επιπρόσθετα πως, “Νομίζω ότι αρχίζουμε σιγά σιγά μετά τη σταθεροποίηση του συστήματος να περνάμε σε μία άλλη φάση ανάπτυξής του” σπεύδοντας να σημειώσει πως, “Έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για τη λειτουργία αυτής της βάσης”.

Από την πλευρά του, ευχαρίστησε ονομαστικά το σύνολο των προσώπων που συμμετείχαν στην τεχνική σύσκεψη, επισημαίνοντας πως, το αποτέλεσμα έρχεται λόγω της συλλογικής προσπάθειας που αναπτύχθηκε από όλες τις πλευρές. “Μέσα από μία συλλογική προσπάθεια και την πίεση των βουλευτών που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, μπορούμε σήμερα να υλοποιήσουμε τη βάση” δήλωσε στον επίλογό του.

Κ. Καρακατσιανόπουλος: Το ΕΚΑΒ διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία

Στη Σύρο μετέβη και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, ο οποίος υπενθυμίζεται πως είχε επιβεβαιώσει τις θετικές εξελίξεις με συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη” προ ημερών, σχετικά με την πρόθεση δημιουργίας και λειτουργίας πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Πολάκη, ο ίδιος προχώρησε σε λιτή τοποθέτηση δεσμευόμενος πως, το ΕΚΑΒ θα ανταπεξέλθει πλήρως στην κάλυψη των απαιτητικών αναγκών που θα προκύψουν στο νησιώτικο χώρο. “Το ΕΚΑΒ διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, την απαραίτητη γνώση τόσα χρόνια. Είναι ο μοναδικός κι αποκλειστικός πάροχος των αεροδιακομιδών για όλη την Ελλάδα προς όφελος πάντα του συστήματος της δημόσιας υγείας, καθώς αυτό είναι που στηρίζουμε. Μάλιστα αυτή την εμπειρία το ΕΚΑΒ την έχει πληρώσει με αίμα, με 14 νεκρούς πιλότους. Θεωρώ ότι το τμήμα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ θα ανταπεξέλθει με εξαιρετική επιτυχία στις απαιτήσεις που θα προκύψουν από εδώ και πέρα” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γ. Μαραγκός: Εκτελούνται ήδη εργασίες. Δεδομένη η συνδρομή του Δήμου

Από την πλευρά του Δήμου, όπως είχε ανακοινωθεί και στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας, ξεκίνησαν ήδη οι απαραίτητες διαμορφώσεις στους χώρους του αεροδρομίου (αίθουσες) που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της σχετικής δραστηριότητας του ΕΚΑΒ, με τα συνεργεία να φαίνεται πως θα ολοκληρώσουν τις εργασίες άμεσα.

Κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, ο ίδιος κλήθηκε να προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με την εν λόγω εξέλιξη στο χώρο της υγείας που εστιάζεται στην ενίσχυση ασφάλειας των νησιωτών. “Στις 24 Οκτωβρίου θα έχουμε την πολύ μεγάλη χαρά να εγκαινιάσουμε αυτήν την σπουδαία υποδομή στη Σύρο. Για να μπορέσει να συμβεί αυτό έγινε η απαιτούμενη συνεννόηση κυρίως σε τεχνικό επίπεδο, των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, όπως και της ΥΠΑ, η οποία θα πρέπει κι επισήμως να παραχωρήσει έναν χώρο στο ΕΚΑΒ για να μπορεί να επιχειρεί με το ελικόπτερο. Επίσης από τους τεχνικούς υπεύθυνους της ΥΠΑ έγινε η συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία μας για να προβούμε σε κάποιες παρεμβάσεις τεχνικές μικρής εμβέλειας στο αεροδρόμιο για την ασφαλή προσγείωση, πρόσδεση και φύλαξη του ελικοπτέρου” σημείωσε ο κ. Μαραγκός, υπογραμμίζοντας πως, “Ο Δήμος μας επίσης σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του ΕΚΑΒ προχωρά στο φρεσκάρισμα και τη συντήρηση πέντε χώρων στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου” γνωστοποιώντας παράλληλα πως, η δημοτική πλευρά θα επωμιστεί κι ένα μέρος του συνολικού κόστους για την παραμονή των πληρωμάτων και των ιατρών και των διασωστών στο νησί. “Ακόμη δεσμευθήκαμε να αναλάβουμε ένα μέρος από τη φιλοξενία του διασώστη, του συνοδού ιατρού και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ σε συνεργασία και με το Γενικό Νοσοκομείου Σύρου, με το ΕΚΑΒ φυσικά καθώς και το Υπουργείο, το οποίο και θα καλύψει ένα μέρος. Προχωράμε στον αναγκαίο συντονισμό ώστε έως τις 24 Οκτωβρίου να είναι όλα έτοιμα”. Όπως θέλησε να διευκρινίσει, από τις συζητήσεις κατά τη διάρκειας της σύσκεψης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, διαπιστώθηκε πως, “Η συμβολή του Δήμου δεν είναι τόσο δυσβάσταχτη ώστε να μας δημιουργεί κάποιο επιπλέον πρόβλημα” άλλωστε όπως πρόσθεσε, “Αν απαιτηθούν και κάποιες πρόσθετες δαπάνες αυτές θα τεθούν στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου. Είμαι πεπεισμένος πως όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα αγκαλιάσουν την πολύ σπουδαία προσπάθεια η οποία έχει ουσιαστική και πρακτική σημασία για τον τομέα της Υγείας στο νησιώτικο χώρο”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Μαραγκός εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ικανοποίησή του, αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα την “ύπαρξη κυβερνητικής βούλησης σχετικά με την έμπρακτη απόδειξη νησιωτικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας”. Τέλος, ο κ. Μαραγκός ευχαρίστησε αναλυτικά το σύνολο των εμπλεκομένων πλευρών για την εποικοδομητική συνεργασία και το αποτέλεσμα.