Ασαφείς δημοτικές απαντήσεις για τις ανάγκες κάλυψης θέρμανσης του κολυμβητηρίου μέσω του έργου εκμετάλλευσης απορριπτόμενης ενέργειας του εργοστασίου της ΔΕΗ

Έργο θέρμανσης χωρίς όφελος(;)

Το ζήτημα της θέρμανσης του κολυμβητηρίου μέσω του έργου της εκμετάλλευσης απορριπτόμενης ενέργειας από το εργοστάσιο της ΔΕΗ απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Σταύρο Γουσγουνέλη να απαντά γενικόλογα σε ερώτηση μέλους της μειοψηφίας, σχετικά με το αν η προοπτική του να τεθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ σε ψυχρή εφεδρεία, ενδεχομένως προκαλέσει στη δημοτική πλευρά συνέπειες που δεν έχει υπολογίσει και καταστήσει επί της ουσίας το έργο “ανενεργό”.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στο περιθώριο της ψήφισης της εισήγησης περί παράτασης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Πράσινου Ταμείου προκειμένου να διευθετηθεί στο σύνολό της η οικονομική διαδικασία που απαιτείται για την πλήρη εκταμίευση της χρηματοδότησης.

Εγκυμονούν κίνδυνοι από την ψυχρή εφεδρεία του εργοστασίου της ΔΕΗ(;)”

Από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών Σύρου, ο δημοτικός σύμβουλος, Κομνηνός Στρογγύλης προχώρησε σε ερώτηση σχετικά με το αν η χρονική παράταση που αποφασίζεται για την προγραμματική σύμβαση με σκοπό τη λογιστική τακτοποίηση του έργου, κοστίσει σε επίπεδο οικονομικό στον Δήμο. Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της λακωνικής παρέμβασής του, στην περίπτωση που τεθεί προσεχώς σε ψυχρή εφεδρεία το εργοστάσιο της ΔΕΗ (λόγω του έργου της διασύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο), από το οποίο χρησιμοποιείται η απορριπτόμενη ενέργεια – προς το παρόν δοκιμαστικά – για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου, θα έχει κάνει απόσβεση του κόστους το εν λόγω έργο ή ο Δήμος θα βρεθεί προ εκπλήξεως; “Μήπως προβλέπεται ότι θα πρέπει αυτό το έργο να έχει τον κατάλληλο χρόνο λειτουργίας μετά, για να κάνει απόσβεση αυτής της χρηματοδότησης;” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στρογγύλης, ρωτώντας μάλιστα και αν “εγκυμονεί κίνδυνος” καθώς “απ΄ ό,τι πληροφορούμαστε θα υπάρξει η ψυχρή εφεδρεία του εργοστασίου”. Επανέλαβε δε, μήπως ο Δήμος παραλάβει ένα έργο για το οποίο στη συνέχεια, “αιτηθούν επιστροφές χρημάτων” οι πλευρές που το χρηματοδοτούν;

Κατόπιν της ανωτέρω παρέμβασης, το μέλος της μείζονος μειοψηφίας και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με το αν ο Δήμος έχει προβλέψει χρηματοδότηση για την αγορά πετρελαίου, στον βαθμό που αυτό απαιτείται για την πλήρη θέρμανση του κολυμβητηρίου, αφού όπως υπενθύμισε, σχετική μελέτη του έργου, προβλέπει ότι η μέθοδος εκμετάλλευσης απορριπτόμενης ενέργειας καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης σε ποσοστό 70%.

“Στη μελέτη αυτή είχε προκριθεί η απορριπτόμενη θερμότητα της ΔΕΗ γιατί κάλυπτε γύρω στο 70% νομίζω από τη θέρμανση της πισίνας, ενώ η άλλη (σσ. μέθοδος) ήταν στο 40% ή άλλη (σσ. μέθοδος) στο 50-60%. Ξέρω λοιπόν ότι λειτουργεί και καλώς λειτουργεί. Ξέρω επίσης, ότι επειδή γνωρίζαμε εξ αρχής ότι θα καλύψει το 70% της θέρμανσης ήθελε πετρέλαιο συμπληρωματικά” υπογράμμισε ο κ. Κεράνης, προσθέτοντας πως, σήμερα, με δεδομένη τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, “Υπάρχει κωδικός για πετρέλαιο;”. Μάλιστα τόνισε πως, “τώρα που έπιασαν τα κρύα, έχει πέσει κατακόρυφα η θερμοκρασία στο κολυμβητήριο, αν δεν έχουμε εμείς πετρέλαιο έστω για να συμπληρώσουμε, τότε τσάμπα το έργο...”.

 

Δοκιμαστική λειτουργία. Εξετάζονται οι ανάγκες

Κληθείς να απαντήσει στα δύο βασικά ερωτήματα ο κ. Γουσγουνέλης κι αφού διευκρίνισε πως το θέμα της παράτασης της ισχύος της σύμβασης προκύπτει για την οικονομική τακτοποίηση του έργου, γνωστοποίησε πως, η Δημοτική πλευρά σήμερα εξετάζει τον τρόπο απόδοσης του έργου σε πρώτο και δοκιμαστικό επίπεδο. “Το έργο έχει ολοκληρωθεί, εκτελούνται κάποιες λειτουργίες δοκιμαστικά θα έλεγα και στη συνέχεια προσπαθούμε να δούμε τί αντιμετωπίζουμε ώστε να το βελτιώσουμε σε συνεργασία και με τον ανάδοχο” ανέφερε, συμπληρώνοντας πως, παρακολουθείται συστηματικά και με ηλεκτρονικά μέσα η λειτουργία του έργου.

“Όσον αφορά σε αυτό που έθεσε ο κ. Κεράνης επειδή όπως είπα λειτουργεί δοκιμαστικά το έργο, η σύμβαση η αρχική που υπήρχε με τη ΔΕΗ και υπάρχει ακόμη είναι ότι θα μας δίνει την περισσευούμενη ενέργεια του ατμού που χρησιμοποιεί” ανέφερε παρακάτω, λέγοντας πως, “Στις δοκιμές βέβαια μας δίνει αρκετά παραπάνω ώστε να δούμε τις δυνατότητες”. Λέγοντας μάλιστα πως, ακόμη δεν έχει πέσει αρκετά η θερμοκρασία για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την απόδοσή του, άφησε αναπάντητο το αν υπάρχει σχετικό κονδύλι για την κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών μέσω αγοράς πετρελαίου, γνωστοποιώντας μόνον πως, είναι σε επικοινωνία με την πλευρά της ΔΕΗ, προκειμένου να εξετασθεί αν είναι εφικτή κάποια συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, ώστε ο Δήμος να μην επωμιστεί τεράστιο οικονομικό κόστος. “Το καλό είναι, όπως είχα αναφέρει σε παλαιότερα αντίστοιχα θέματα ότι η ΔΕΗ έχει νέας τεχνολογίας εγκατεστημένους λέβητες, οι οποίοι καταναλώνουν μαζούτ που είναι πολύ φθηνότερο από το πετρέλαιο και θα προσπαθήσουμε να γίνει μία συνεννόηση, να δούμε γραφειοκρατικά πώς γίνεται είτε με κάποιο λογαριασμό, είτε με κάποια προγραμματική σύμβαση ώστε ο Δήμος να πληρώνει ένα πολύ μικρότερο ποσό” ανέφερε γενικόλογα, υποστηρίζοντας πως, στην περίπτωση που το εργοστάσιο της ΔΕΗ τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία, δεν θα προκύψει πρόβλημα. “Ακόμη κι αν κλείσει το εργοστάσιο και τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία που αν και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι πάντα θα λειτουργεί κάποια μηχανή, πάντα θα υπάρχει ατμός στη ΔΕΗ” σχολίασε στην τοποθέτησή του, με την υπηρεσιακή εκπρόσωπο του Τμήματος Προγραμματισμού, Γεωργία Βαρελά, να σημειώνει - περισσότερο διαφωτιστικά - καταλήγοντας πως, “Το μεγάλο ποσό θερμότητας έρχεται από το εργοστάσιο της ΔΕΗ αλλά για να “βάλουμε” ακριβώς εκεί που χρειάζεται τη θερμοκρασία, θα πρέπει μάλλον να δαπανήσουμε ένα μικρότερο ποσό μέσα στο κολυμβητήριο με πετρέλαιο ή να έχουμε πιάσει επάρκεια από τη γραμμή της ΔΕΗ”.

Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση του έργου αναμένεται προσεχώς να διαπιστωθεί, καθώς όπως επεσήμανε τέλος η ίδια, “είναι ένα καινοτόμο έργο”, η λειτουργία του οποίου εξετάζεται.